To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka

snowdrop - Czw 04 Paź, 2007 09:14

Amy Winehouse - głos ma bardzo charakterystyczny ale jakoś do mnie nie trafia. :-|
Caitriona - Czw 04 Paź, 2007 11:19

Agn napisał/a:
Jak ja kocham Damiena Rice!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :serce:
Ta jego nowa płytka jest świetna.

A ja ostatnio zachwycam się Amy Winehouse. Narkomanka, alkoholiczka i imprezowiczka. Ale muzykę tworzy znakomitą. I głos ma nieziemski! A ma dopiero 23 lata... Posłuchajcie sobie.
Amy Winehouse - Back to black

No proszę - i Rice i Winehouse. Obej ebardzo lubię, zupełnie inne kliamty, ale oboje tworzą świetną muzykę.
Z Damiena wolę chyba jego pierwszą płytkę "o", a szczególnie Volcano: http://pl.youtube.com/wat...related&search=

A Amy jest fantatstyczna! Agn podała moją ulubioną piosenkę z jej nowej płytki ;) Ma świetny głos!

Marija - Czw 04 Paź, 2007 11:24

Agn napisał/a:
A ja ostatnio zachwycam się Amy Winehouse. Narkomanka, alkoholiczka i imprezowiczka. Ale muzykę tworzy znakomitą.
Co ma większą wartość - sama Amy czy jej muzyka? :( Czy to, co się z nią dzieje, to jest CENA jej muzyki?
Agn - Czw 04 Paź, 2007 12:02

Nie, ale jak dotąd, gdy trafiałam na ludzi, którzy sobie eksperymentują z narkotykami, tworzyli przy tym coś, czego absolutnie nie da się słuchać (słyszeliście kiedyś wdowę po Kurcie Cobainie? Koszmar!). Dlatego to napisałam.
A Amy mi trochę szkoda - utalentowana dziewczyna, ale b. młoda i jak tak dalej będzie szaleć, to za długo się nią nie nacieszymy.

snowdrop - Czw 04 Paź, 2007 13:24

A James Douglas Morrison - the doors to co? On tez na haju był. A jaka ekstra muzyka.

Zresztą co tu mówić, większość artystów przypala.

Ale Amy faktycznie szkoda.

Marija - Czw 04 Paź, 2007 14:14

miłosz napisał/a:
no i bossssssssssski Boss też wydał płytę
Na ucho ok, ale na oko to Boss posunięty jest wizualnie wiekowo :( . Ech, gdzieżeś Bossie z "Born in the USA"??? :party:
Agn - Czw 04 Paź, 2007 16:08

snowdrop napisał/a:
A James Douglas Morrison - the doors to co? On tez na haju był. A jaka ekstra muzyka.

Tak, ale akurat Jim stanowił mieszankę przypalania i oczytania. Tworzył swoją poezję, była ona ciekawa, przyznaję, ale szczerze pisząc nie przemawia ona do nas teraz w takim stopniu jak wtedy, kiedy żył. JD tworzył dla swojej epoki. I obecnie, kiedy wyszłam z liceum i bezsensownego zachwycania się wszystkim czego nie rozumiem, stwierdzam obiektywnie, że chociaż podobają mi się utwory The Doors, tak nie uznaję tej grupy za niewiadomo jak genialną. Owszem, są piosenki, które b. lubię (np. Riders of the storm czy People are strange <--- tą ostatnią za sposób zaśpiewania), tak są takie, które mnie nudzą.
Podobnie ma się rzecz np. z Kurtem Cobainem. Miał swój świat, ćpał na potęgę i zagłębiał się w morzu depresji. Ale trzeba przyznać, że jeśli chodzi o gitarę to był antywirtuozem. Ale ludzie tego potrzebowali, więc Nirvana zrobiła karierę.

snowdrop - Czw 04 Paź, 2007 20:51

Może nie powinno być to tutaj ale na dowód że Jim fajnie pisał oto to:

"Czekają by zabrać nas do naruszonego ogrodu,
Wiesz jak blada i swawolnym dreszczem przepełniona nadchodzi śmierć,
W obcej godzinie, niezapowiedziana, niezaplanowana jak przerażający przyjezdny gość
którego przyprowadziłeś do łóżka,
Śmierć czyni z nas wszystkich aniołów
I daje nam skrzydła tam gdzie mieliśmy ramiona
Gładkie jak szpony kruków

Koniec z pieniędzmi
Koniec z wymyślnymi strojami
To inne królewstwo wydaje się najlepsze do czasu
Kiedy jego inna szczęka objawi kazirodztwo
I luźne posłuszeństwo poważnemu prawu

Ja nie pójdę
Wolę ucztę przyjaciół
Od ogromnej rodziny"
James Douglas Morrison.

A tak ogólnie to jestem przerażona jak widzę co się dzieje ze stacjami takimi jak Viva czy MTV - samo disco. Jak młodzi ludzie mają poznać piękną rockową muzykę.
Jak ja byłam w liceum to MTV puszczało dużo rocka. Szczególnie grunge.

miłosz - Pią 05 Paź, 2007 08:03

Gdybym mógł zachować czas w butelce ... zatrzymałbym każdy dzień, aż po wiecznośc, by spędzić go z Tobą.

http://fr.youtube.com/watch?v=IxkM3J7JS9M

Agn - Sob 06 Paź, 2007 20:01

snowdrop napisał/a:
Koniec z pieniędzmi

You say that money isn't everything but I'd like to see you live without it (jeden z moich ukochanych zespołów to śpiewał, a mieli wtedy po 16-17 lat)

snowdrop napisał/a:
A tak ogólnie to jestem przerażona jak widzę co się dzieje ze stacjami takimi jak Viva czy MTV - samo disco. Jak młodzi ludzie mają poznać piękną rockową muzykę.
Jak ja byłam w liceum to MTV puszczało dużo rocka. Szczególnie grunge.

1. MTV serwowało zawsze to, co było na fali. Kiedyś był szał na grunge, teraz nie ma aż takiego popytu. Grunge złagodniał, popieścił się ze zwykły rockiem. Teraz to się pięknie nazywa "alternatywa". Nic do alternatywy - wiele zespołów tworzy w tym gatunku naprawdę świetną muzykę. W chwili obecnej młodzież słucha, niestety, papki, no to MTV im ją serwuje.
2. VIVA, odkąd pamiętam, zawsze taką papkę serwowała, więc oni mnie nie dziwią.

praedzio - Nie 07 Paź, 2007 15:56

Za oknami jesień...

Clannad - Autumn Leaves Are Falling

Autumn leaves are falling 'round us
Time to gather all those many thoughts
Of all the things that might have been
Or gained at such a cost
For some of us there's endless hoping
For some of us a craziness, too
Holding onto better reasons
Works for me and you, you know it's true

And when the stakes are higher
Never play with fire
Leave it alone

I wandered through a country churchyard
And wondered what kind of life they led
Walked into a castle ruin
Of gentry that had fled
For some of them had endless hoping
Some of them crazy, too
Holding onto better reasons
We'll never truly know

Those trees will tumble down on a stormy day
And those leaves will fade away, fade away

The autumn leaves are falling 'round us
I'm here to gather all my many thoughts
Of all the things that might have been
As the ground has turned to frost

Leaves are falling, autumn leaves are falling...

Agn - Wto 09 Paź, 2007 11:34

Uwaga!
Czy ktoś już tego słuchał?
http://www.vivid.pl/muzyk...-+pictures.html
Jeśli tak - proszę o słów kilkoro...

trifle - Wto 09 Paź, 2007 15:56

Oh yes, przecudna płyta. To jest dokładnie ta Melua, którą się zachwyciłam, a jednocześnie sporo nowych brzmień i pomysłów. No ja polecam, ale ja nie jestem obiektywna, bo jak mówiła Emma T. w "Love actually" o Joni Mitchell: "I love her and true love lasts a lifetime" :wink:
Agn - Wto 09 Paź, 2007 15:59

No właśnie ja też Katie uwielbiam, albowiem boska jest i basta. Ale chciałam poczytać opinie.
trifle - Wto 09 Paź, 2007 16:58

Hmmm, to dodam, że ostatnie dwa dni słucham i mi się nie nudzi ;) jest jedna piosenka z rytmami reggee - Ghost town, jest cover Cohena "In my secret life". Ona czasem tak łączy swój głos z instrumentami, że kolana miękną, bo tak pięknie to brzmi. W ogóle wydaje mi się, że jeśli ktoś lubi dwie poprzednie płyty, to ta spodoba się jeszcze bardziej. Mnie zawsze drażni w różnych albumach różnych artystów takie skakanie po nastrojach - wolna, spokojna piosenka, a zaraz jakieś hopsasa. Nie lubię tego i tu tego nie ma, przynajmniej ja nie słyszę. Pictures tworzą świetną całość, już mam swoje ulubieństwa, ale jak na razie nie ma chyba piosenki, której nie lubię. Z wcześniejszych jej utworów nie przepadałam za "I think its going to rain today" chociażby, "I do belive in love" też niezbyt, a tu takiej nie mam. Dla mnie to niesamowite, bo rzaaaadko trafiam na album, który przemawia do mnie w całości.

PS. Możliwe, że to wszystko brzmi bardzo hmm entuzjastycznie, ale to dlatego, że jestem na fali zachwytu ;)

snowdrop - Wto 09 Paź, 2007 17:10

A teraz coś na wesoło:
Jedna z moich ulubionych piosenek. Taka które zawsze rozśmieszy:
Tenacious D - tribute to the best song in the world.

http://www.youtube.com/watch?v=gW7FYQumDVk

:cheerleader2:

Admete - Nie 14 Paź, 2007 11:43

Szukam tej piosenki - moze Praedzio Ty coś poradzisz. Jest przepiękna, mam ją nagraną na starej kasecie z lat 90, nagrywałam wtedy namiętnie z takiej audycji "trójkowej" - Muzyka Zielonej Wyspy. Znalazłam słowa, piosenki niestety nie:

'ALBION HEART' by Chris While & Julie Matthews

"Hard times made a gypsy of him
Carried away on an emmigrant wind
Behind him the white cliffs were fading away
The unknown horizon was calling
With tears in his eyes he said his goodbyes to England

So goodbye to my homeland
Now we're apart
I'll keep you in mind
Never leave you behind
In my Albion Heart

She was born of higher degree
And their love was shared secretly
In separate circles condemned by his class
He left for America's shore
Vowing to come back a gentleman one day to England

So goodbye to my homeland
Now we're apart
I'll keep you in mind
Never leave you behind
In my Albion Heart

After seven long years the wind turned around
And a gentleman now for England was bound
No longer a tradesman he came to her door
With love in his heart overflowing
He swept her away they married that day there in England

So here in my homeland
We never will part
I kept you in mind
Never left you behind
In my Albion Heart

Szkoda, że u nas takich piosenek o emigracji nie piszą. Anglicy i Irlandczycy to potrafią...
Możliwe, że to pochodzi z płyty Albion Band z 1995 roku.

Znalazłam fragmencik! Ja bym sobie to MP3 kupiła, tylko pewnie nie mam odpowiedniej karty...

http://www.amazon.com/gp/...3849738-6523051

praedzio - Nie 14 Paź, 2007 12:31

Ooo... ładna! Sprawdź pocztę... ;)
Admete - Nie 14 Paź, 2007 12:55

Dzięki, niesamowita jesteś - heroska jak nic :-D :kwiatek:
praedzio - Nie 14 Paź, 2007 13:46

Ajjj, przestań... :ops1:
A za mną ostatnio chodzi Clannad...
Clannad - Blackstairs
Prawda, że męska część zespołu też potrafi niezgorzej śpiewać? ;)

Admete - Nie 14 Paź, 2007 14:02

Jasne, że potrafi! I to jak :-)
Caitriona - Nie 14 Paź, 2007 20:47

Praedzio, a czy ja również mogę prosić? caitri@wp.pl :kwiatki_wyciaga:
praedzio - Pon 15 Paź, 2007 07:53

Poszło! :-D
miłosz - Pon 15 Paź, 2007 08:27

zastygłam w zachwycie..............Imogen Heap
http://pl.youtube.com/watch?v=pSIbfzK2spg

Caitriona - Pon 15 Paź, 2007 11:34

Dzięki! :kwiatek: