Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
Tamara - Nie 24 Kwi, 2022 20:30
| Admete napisał/a: | | Myślę, że całkiem porządnie się przygotował. |
A to dobrze , dzięki
Zamówione . Ciekawe, kiedy ja to wszystko przeczytam
Admete - Nie 24 Kwi, 2022 22:14
Mam ochotę kupić Nasze ciała, ich pole bitwy.
Tamara - Pon 25 Kwi, 2022 08:41
Też mam ochotę . I zastanawiam sie też nad "Gwałtem polskim" , ale z drugiej strony nie wiem czy dałabym radę .
Aragonte - Pon 25 Kwi, 2022 10:33
Ja kupię, chociaż też nie wiem, czy dam radę przeczytać. Ale część zysku jest na szczytny cel, więc ok.
https://wydawnictwo.krytykapolityczna.pl/gwalt-polski-886
Aragonte - Pon 25 Kwi, 2022 10:42
| Admete napisał/a: | | Mam ochotę kupić Nasze ciała, ich pole bitwy. |
Też bym kupiła, ale ebooka chyba nie ma. Zostaje papierowa, a miejsca na półkach nie ma...
Tamara - Pon 25 Kwi, 2022 11:41
| Aragonte napisał/a: | | Ale część zysku jest na szczytny cel, więc ok. |
No to trzeba wobec tego . I tak na razie trafi na stosik "doprzeczytania"
Tamara - Pon 25 Kwi, 2022 15:23
"Pańszczyznę" mam już w łapkach i zapowiada sié smakowicie i porządnie , Admete dzięki chodzilam tak naokoło niej, ale nie mogłam sié zdecydować.
Admete - Pon 25 Kwi, 2022 15:30
Nie ma za co
Tamara - Wto 26 Kwi, 2022 11:53
Zamówiłam sobie jednak "Nasze ciała.." , zginę chyba pod tymi książkami
Aragonte - Wto 26 Kwi, 2022 12:21
Też zamówiłam - w Empiku, bo mieli dobrą cenę.
Admete - Wto 26 Kwi, 2022 14:18
Też pewnie zamówię. Ile zapłaciłyście?
Aragonte - Wto 26 Kwi, 2022 14:41
Jakieś 41 zł.
Tamara - Wto 26 Kwi, 2022 16:53
Bonito 45 bez grosza. Już mam.
Aragonte - Wto 26 Kwi, 2022 18:49
To w Empiku taniej, 41,33:
https://www.empik.com/nas...59864,ksiazka-p
Admete - Wto 26 Kwi, 2022 19:45
Na Allegro za 40 i mam Smarta
Aragonte - Wto 26 Kwi, 2022 19:48
| Admete napisał/a: | Na Allegro za 40 i mam Smarta |
Wygrałaś
Tamara - Śro 27 Kwi, 2022 08:50
Ale trzeba dłużej czekać, ja miałam odbiór tego samego dnia
Tamara - Czw 28 Kwi, 2022 15:26
Jestem po 1/3 "Naszych ciał..." powiem tak : jest to książka porażająca - nie tyle wstrząsająca, bo mniej więcej wiedziałam , czego się spodziewać, ale porażająca rozmiarami czynów, które gdzieś tam na obrzeżach wszelkich relacji wojennych się czasem przewijają, jako te mniej istotne , mnie warte wzmianki, wstydliwe i w gruncie rzeczy będące przecież "normalnym elementem działań wojennych",co od stuleci jest ugruntowane w świadomości świata. No przecież zawsze gwałty się zdarzały i zdarzają, o czym tu mówić ta książka uświadamia , że nie "zdarzały się" , a są od zawsze perfidną taktyką wojenną, że to nie pojedyncze przypadki zboczeńców, a planowane z zimną krwią masowe działania na rozkaz przywódców .
Czytałam wracając z roboty o Tutsi i Hutu, i wysiadłszy z tramwaju zaczęłam się zastanawiać, kto z chodzących naokoło ludzi w sprzyjających okolicznościach dałby mi pałką w łeb bez zmrużenia oka, a raczej - ilu by nie dało i czy w ogóle jakiś taki by się znalazł . W każdym jest głęboko ukryta bestia, nie ma co mówić , że nie, i pytanie zasadnicze brzmi - ilu z nas ma w sobie - jak komendant Vimes - Strażnika, który nie pozwala Ciemności wydostać się na zewnątrz. I u ilu ten Strażnik jest rzeczywiście na tyle silny, żeby Ciemność nigdy się nie mogła ujawnić . Przecież ci Hutu, którzy mordowali Tutsich przez lata żyło z nimi na jednej ulicy, byli sąsiadami . I nagle z dnia na dzień ujawniły się w nich bestie, polujące na ludzi bez żadnych skrupułów. Ilu z nas, tzw. cywilizowanych ludzi , tak by się NIE zachowało ?
Admete - Pią 06 Maj, 2022 21:02
Tamaro dokończyłaś "Nasze ciała..."?
Przeczytałam najnowszą książkę Anny Kańtoch - "Jesień zapomnianych". Lubię jej kryminały. A teraz jestem w trakcie lektury wyjątkowo ciekawej książki o Mormonach, która jednocześnie pokazuje specyfikę amerykańskiej religijności. Naprawdę ludzie są szaleni na punkcie wiary, a mormonizm to sekciarstwo na skalę wręcz niespotykaną. Nie wiem, jak można w to wierzyć. Naprawdę byłam zszokowana niektórymi informacjami.
Jon Krakauer - Pod sztandarem nieba. Wiara, która zabija.
A wcześniej jeszcze przeczytałam - Sonia Faleiro - "Porządne dziewczyny. Zbrodnia i hańba w Indiach".
Tamara - Nie 08 Maj, 2022 19:26
A skąd. Jak zwykle utknęłam z braku czasu a potem zaczęłam "Soroczkę i kiszone arbuzy" i też utknęłam Doba powinna mieć dla mnie ze 48 godzin, z czego 8-10 na spanie , to może bym zdążyła zrobić w ciągu jednego dnia wszystko, co chcę.
| Admete napisał/a: | | Jon Krakauer - Pod sztandarem nieba. Wiara, która zabija. |
Brzmi ciekawie, z drugiej strony z góry wiadomo, że od fanatyków religijnych nie mżna oczekiwać ani rozsądku , ani ludzkich cech , a że z reguły fanatyzm łaczy się z brakiem rzetelnego wykształcenia i wiedzy o świecie , za to z pewnymi specyficznymi cechami osobowości, mamy wręcz zbrodniczą mieszankę wybuchową, po której można oczekiwać wszystkiego.
Oczywiście, żeby było śmieszniej, przed chwilą zamówiłam książkę Anny Reid o oblężeniu Leningradu , i drugą "W kręgu upiorów i wilkołaków. Demonologia słowiańska" Bohdana Barańskiego
Admete - Nie 08 Maj, 2022 20:19
Naprawdę zginiesz pod stosami książek Nadal nie zamówiłam "Naszych ciał..." chyba się łudzę, że wyjdzie potem ebook.
Tamara - Pon 09 Maj, 2022 08:26
| Admete napisał/a: | Naprawdę zginiesz pod stosami książek |
Jest to coraz bardziej prawdopodobne, ale jakaż to piękna śmierć
BeeMeR - Wto 10 Maj, 2022 09:13
| Tamara napisał/a: | | jakaż to piękna śmierć |
Limes inferior - Janusza A Zajdla - dwa razy podchodziłam do tego w liceum i nie skończyłam, teraz mi się udało
Widzę, że dla mnie młodszej mogło to być przefilozofowane w temacie "idealnej" struktury miasta/ludzkości, teraz wysłuchałam bez przykrości i problemu
A że słuchałam starego nagrania z lat 80-tych XXw to aż się wzruszyłam słysząc "proszę przewinąć taśmę do początku"
Tamara - Wto 10 Maj, 2022 10:57
A zapomniałam, ze razem z upiorami i wilkołakami zamówiłam "przewodnik po sztuce współczesnej" Susie Hodge, żeby się wreszcie na stare lata spróbować dowiedzieć, o co w tym wszystkim chodzi
Agn - Wto 10 Maj, 2022 11:38
Basiu tez bym sie wzruszyla.
Tamaro, powodzenia. Mnie te najwspolczesniejsze dziela nie interesuja za nic w swiecie.
|
|
|