To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Tamara - Czw 19 Kwi, 2018 21:03

ita napisał/a:
"nad-książka" czyli Lalka

100% :cheers: :mrgreen:
Iwaszkiewicz mnie potwornie męczył , Sławy i chwały nie zmogłam, inna rzecz że próbowałam ze 30 lat temu . Opowiadania jakieś zmęczyłam ale z bólem , nie trawię tego stylu , podobnie jak Dąbrowskiej , nie da rady :zawstydzona2: jak zawsze byłam niepoprawnym czytaczem i z własnej woli czytałam absolutnie wszystkie lektury szkolne i te obowiązkowe i nieobowiązkowe , tak Nocy i dni nie dałam rady , chyba nawet do drugiego tomu nie dobrnęłam. Ze dwa lata temu sięgnęłam po jakieś nowelki czy opowiadania Dąbrowskiej o znowu to samo - nadęty, napuszony , sztuczny styl , pisanie "żeby było pięknie , poważnie i mądrze, ale z pochyleniem się nad trudną rzeczywistością" - nieeee , nie jestem w stanie tego przełknąć :obrzydzenie: już lepsza wczesna Nałkowska z okresu Młodej Polski, też prawie nieczytalna, ale tam chociaż maniera do strawienia.

Wojnę i pokój przeczytałam ze dwa lata temu i o ile daje się czytać, to chwilami jest tak nieprawdopodobna, ze aż włosy bolą - zwłaszcza zakończenie, że w obu małżeństwach ni cholery nie mieli ze sobą wspólnego języka ani nie rozumieli o co temu drugiemu chodzi, ale byli szczęśliwi jak norki w stanie upojenia alkoholowego :lol: :paddotylu:

ita - Czw 19 Kwi, 2018 23:10

Kiedyś zauważyłam u siebie taką tendencję, że najczęściej czytam Noce i dnie jak mi ciężko i coś mi nie gra. Mówiąc górnolotnie :wink: ta książka godzi mnie z życiem i jego problemami . Po za tym nic więcej Dąbrowskiej nie czytam. Z Nałkowską podobnie, wybiórczo, tylko z drugiej strony - tylko Dzienniki, które pisała całe życie.
A Iwaszkiewicza najwięcej, ale też nie wszystko :-D

Admete - Czw 03 Maj, 2018 16:17

Trafiłam na kryminał, który mi się spodobał, a spodobał mi się, bo jego bohaterem jest tak naprawdę miasto - Warszawa. Przypomina mi tym samym serię o inspektorze Rebusie autorstwa Rankina.

Tomasz Konatkowski - Pięć czaszek. Doskonale napisana i z normalnym bohaterem a nie jakimś cudakiem. Przy czym bardziej chodzi o miasto właśnie, mniej o zagadkę kryminalną,a le to akurat mi odpowiada. Mam zamiar przeczytać inne powieści tego autora.

Caitriona - Czw 03 Maj, 2018 16:35

Nie znam, poszukam.

Ja czytam właśnie reportaż Ja, Olga Hepnarova, o Czeszce, która w latach 70 wjechała w tłum ludzi samochodem, bo nienawidziła społeczeństwa: http://lubimyczytac.pl/ks...-olga-hepnarova

Admete - Czw 03 Maj, 2018 16:49

Przeczytałabym chętnie, ale u nas nie jest dostępna. Chciałabym też przeczytać książkę Łazarewicza o sprawie Gorgonowej.
Caitriona - Czw 03 Maj, 2018 16:55

Admete napisał/a:
Chciałabym też przeczytać książkę Łazarewicza o sprawie Gorgonowej.

Tę też mam na liście do przeczytania.

Admete - Czw 03 Maj, 2018 17:06

Musiałabym ją kupić, a szkoda mi pieniędzy. Na razie utworzyli u nas nową filię i pozostałe nie mają w ogóle nowości. Za to ta nowa ma tylko nowości, ten Konatkowski właśnie stamtąd. Liczę, że w wakacje zacznie się coś pojawiać w innych filiach. Powiem paniom w głównej filii o tym Łazarewiczu, może kupią.
Caitriona - Czw 03 Maj, 2018 17:28

Admete napisał/a:
Musiałabym ją kupić, a szkoda mi pieniędzy

Ja też już nie kupuję nowości. Kupuję tylko serie, które mam rozpoczęte oraz czasami jakieś popularnonaukowe. Teraz na Warszawskich Targach Książki (17-20 maja) kupię brakujące Poldarki dla mamy i wypatrzone książki dla siebie (np. Brytów Snydera z WUW).

Admete - Czw 03 Maj, 2018 17:36

Musze sprawdzić, czy jakiś nowy Poldark się ukazał. Mam lubi.
Caitriona - Czw 03 Maj, 2018 17:43

A, i czytam sobie też Hotel Varsovie. Klątwa lutnisty nieznanej mi Sylwii Ziętek. Jestem na początku, ale już bardzo mi się podoba: http://lubimyczytac.pl/ks...klatwa-lutnisty
Admete - Czw 03 Maj, 2018 17:50

Widzę, że u nas mają, może mamie pożyczę. Ona pisuje powieści obyczajowe najwyraźniej. Wysłuchałam historii Hepnarovej na YT, dość przerażające. Moim zdaniem była chora psychicznie.
Caitriona - Czw 03 Maj, 2018 18:10

Admete napisał/a:
Moim zdaniem była chora psychicznie.

Była, zdecydowanie. Jestem w połowie, ciekawa pozycja. Zawiera cytaty z przesłuchań, zeznania świadków. Dobrze się czyta.

Szafran - Czw 03 Maj, 2018 22:55

Caitriona napisał/a:
Nie znam, poszukam.

Ja czytam właśnie reportaż Ja, Olga Hepnarova, o Czeszce, która w latach 70 wjechała w tłum ludzi samochodem, bo nienawidziła społeczeństwa: http://lubimyczytac.pl/ks...-olga-hepnarova

Ja byłam w zeszłym roku na filmie pod tym tytułem. Ale nie dokument, fabuła.
Słabiutki był.

Trzykrotka - Pią 04 Maj, 2018 09:30

A ja odkryłam komisarza Mortkę - rychło w czas, kryminałów z nim w roli głównej jest już sporo. Zaczyna się od Podpalacza. Bardzo dobre. Normalne, z śledztwem od A do Z, dobrze opisaną robotą dochodzeniową. Bohater to wymięty i sterany, ale uczciwy policjanta z Komendy Głównej. Po Podpalaczu i Fabryce lalek mam zdecydowanie ochotę na więcej.

Wzięłam sobie też w końcu powieści o Kacprze Ryxie, królewskim inwestygatorze z epoki ostatniego z Jagiellonów i pierwszych królów elekcyjnych. Jego śledztwa odbywają się w Krakowie i renesansowy Kraków to naprawdę coś, dla czego warto po książki (4 tomy) sięgnąć. Niestety, samo zatopienie się w świat, kiedy na Kleparz jechało się za miasto :lol: to trochę za mało jak na rzetelny kryminał. Autor jest świetnym historykiem, gorszym pisarzem. Ale i tak polecam.
http://www.kacperryx.pl/kacper-ryx/

Admete - Pią 04 Maj, 2018 09:34

Trzykrotka napisał/a:
Po Podpalaczu i Fabryce lalek mam zdecydowanie ochotę na więcej.

Czytałam i lubię - porządny kryminał. Przeczytałam o Gorgonowej - przy szczegółowych opisach zbrodni miałam nieco dziwne wrażenie. Lepiej nie czytać tego na noc. Moim zdaniem nikt inny nie mógł dziewczyny zabić.

Trzykrotka - Pią 04 Maj, 2018 09:38

Właśnie - czy sprawa tego morderstwa została kiedykolwiek wyjaśniona?
Aragonte - Pią 04 Maj, 2018 10:31

Caitriona napisał/a:
Teraz na Warszawskich Targach Książki (17-20 maja) kupię brakujące Poldarki dla mamy i wypatrzone książki dla siebie (np. Brytów Snydera z WUW).

Daj znać, czy warto ich kupić, bo siedzą u mnie w schowku w Bonito już z rok :wink:

Admete - Pią 04 Maj, 2018 13:12

Cytat:

Właśnie - czy sprawa tego morderstwa została kiedykolwiek wyjaśniona?

Zasadniczo tak - Gorgonowa zabiła. Akta sprawy są w archiwum w Krakowie. Na ich podstawie możliwy jest tylko taki wyrok. Dziś oczywiście dokładniej zbadano by ślady krwi i dna, ale wtedy nie było to jeszcze możliwe. Kobieta była morderczynią, prawdopodobnie sama też została potem zamordowana. Zło wraca...
Co ciekawe w moim mieście przez jakiś czas przebywała córka Gorgonowej urodzona w więzieniu - Ewa. W sierocińcu u sióstr Służebniczek.

Admete - Śro 16 Maj, 2018 08:12

Mam książkę, którą czytam na raty już ze dwa lata - Londyn. Biografia. Przeczytam kawałek, nawet interesujący, ale za chwilę porzucam. Jestem w połowie, ciekawe, czy kiedykolwiek skończę ;)
Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 09:56

O masz ty... a ja sobie zamówiłam do przeczytania którąś z tych biografii miast. Ciekawe, czy będę miała tak samo :lol:
BTW w Międzynarodowym Centrum Sztuki na Rynku Głównym otwarto wystawę o Stambule - Jedno miasto, dwa światy. Wybieram się
http://www.dziennikpolski...kowie,13159912/

Admete - Śro 16 Maj, 2018 10:41

Ja mam jeszcze Tokio. To znaczy zamówione, nie mam jeszcze fizycznie.
Trzykrotka - Śro 16 Maj, 2018 11:45

O właśnie - chyba Tokio mam obiecane :kwiatek: To moje wielkie i na razie niespełnione marzenie: pobyć trochę w takiej kosmicznej, kompletnie innej od europejskich, metropolii z Dalekiego Wschodu. Tokio, Singapur, Seul, Pekin. Hong Kong.
Admete - Śro 16 Maj, 2018 14:51

To potem się wymienimy wrażeniami :)
Aragonte - Śro 16 Maj, 2018 15:16

Admete napisał/a:
Mam książkę, którą czytam na raty już ze dwa lata - Londyn. Biografia. Przeczytam kawałek, nawet interesujący, ale za chwilę porzucam. Jestem w połowie, ciekawe, czy kiedykolwiek skończę ;)

A mój egzemplarz cierpliwie czeka :wink:

Czytam sobie teraz angielskie kryminały. Przeczytałam dwie nowe książki (tzn. nowe, bo ich nie czytałam jeszcze) Josephine Tey, czytam sobie jakąś Agatę Christie, w kolejce jest Dehnel w damskim przebraniu plus Rowling w przebraniu męskim dla odmiany, bo jeszcze do tego się nie dobrałam. I coś tam jeszcze. Korzystam znowu z zasobów biblioteki :wink:

Admete - Śro 16 Maj, 2018 15:36

Ja właśnie nic nie mam do czytania...