To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Cykl o Ani i inne książki L.M. Montgomery

RaczejRozwazna - Czw 01 Cze, 2017 00:06

Zupełnie przypadkiem, na stronie z serialem natknęłam się na "Anię" z 1934 r! :excited:

A już myślałam że nie istnieje pełna wersja.

https://fmovies.se/film/anne-of-green-gables.lvrn/5w1v2m

RaczejRozwazna - Nie 04 Cze, 2017 23:12

Oglądam sobie powoli i delektuję się tą przedwojenną "Anią". Cudna jest i - jak na razie - bardzo wierna książce.
Anaru - Nie 04 Cze, 2017 23:32

Faktycznie ciekawa. Ale jacy zupełnie inni ci bohaterowie :)
RaczejRozwazna - Nie 26 Lis, 2017 19:40

Czy ktoś czytał ten ostatni tom związany z Anią tzn. "Ania z Wyspy Księcia Edwarda" (Ang. Blythes are quoted)? Odebrałam tę książkę jako bardzo smutną...
milenaj - Nie 26 Lis, 2017 20:23

Czytałam...
Szczerze to nie bardzo wiem co o niej sądzić

Aragonte - Pon 27 Lis, 2017 14:42

RaczejRozwazna napisał/a:
Czy ktoś czytał ten ostatni tom związany z Anią tzn. "Ania z Wyspy Księcia Edwarda" (Ang. Blythes are quoted)? Odebrałam tę książkę jako bardzo smutną...

Mam, ale nie mogłam się za nią zabrać. Stoi i czeka od dawna.

Trzykrotka - Wto 28 Lis, 2017 10:19

milenaj napisał/a:
Czytałam...
Szczerze to nie bardzo wiem co o niej sądzić

Napisz coś więcej :kwiatek: Słyszałam tylko, że to coś w rodzaju prawdziwego spojrzenia Lucy Maud Montgomery na historię Ani. A wiadomo, że nie lubiła tego cyklu i zła była, że pod naciskiem czytelników musiała dopisywać kolejne tomy.

milenaj - Wto 28 Lis, 2017 10:27

Ja czytałam dawno, zaraz po wydaniu u nas.
Faktycznie to takie krótkie spojrzenia na życie Ani i Gilberta plus opowiadania. Opowiadania, można znaleźć i w innych zbiorach, więc ta część była dla mnie powtórką. A życie, cóż proza, zamiast bajkowości. Jest i zmęczenie i zniechęcenie czasem,
Przypomniałaś mi o tej książce i chyba sobie w weekend do niej wrócę to napisze więcej, bo niewiele pamiętam.

Aragonte - Śro 05 Cze, 2019 16:27

To co prawda o tym nowym, udziwnionym serialu o Ani, ale podrzucę linka:
http://pierogipruskie.pl/...-e-drugi-sezon/

Admete - Śro 05 Cze, 2019 17:27

Próbowałam drugi raz do tego podejść. Nie da się oglądać. W moim odczuciu to dość dziwaczny serial. Mogli wymyślić własnych bohaterów, to może wtedy bym oglądała - jako coś osobnego od Ani. Zgrzyt straszliwy. Rzeczywiście brak szacunku do materiały wyjściowego.

Cytat:
„znajdźmy tu jakieś uzasadnienie, chociaż nie bardzo tam pamiętamy, co było w książce i nie bardzo się orientujemy w realiach, ale żeby było wyraziste”.

Podpisuję się pod tym obiema rękami. Tak to musiało wyglądać.

Trzykrotka - Śro 05 Cze, 2019 19:41

To samo słyszałam o serialu nawet od tych, którym serial się początkowo podobał. Podoba mi się tekst o Dworku Longbourne z zalinkowanego bloga.
Admete - Śro 05 Cze, 2019 19:57

Podasz linka?
Aragonte - Śro 05 Cze, 2019 20:06

A proszę bardzo:
http://pierogipruskie.pl/...e-widac-wiecej/

Widzę, że są też zachęcająco rozbudowane dyskusje o Austen :-D
Ale to już podlinkuję gdzieś indziej :wink:

RaczejRozwazna - Wto 10 Gru, 2019 12:56

Oglądam właśnie trzeci sezon tego dziwnego serialu "Ania nie Anna". Sezon pierwszy mnie zmęczył, drugiego nie oglądałam (słyszałam, że własnie tam jest najwięcej dziwactw), natomiast ten ogląda mi się naprawdę bardzo dobrze. Na pewno nie jest Ania i nie jest to Montgomery, ale całkiem dobry serial o dorastaniu, szukaniu korzeni, relacjach międzyludzkich - z niemal całkiem wyciszonymi dziwacznymi watkami.
Miło się ogląda, duuuuużo lepiej niż sezon pierwszy.

Admete - Wto 10 Gru, 2019 15:04

Nie dałam rady obejrzeć ani pierwszego ani drugiego sezonu. To może spróbuję z trzecim.
BeeMeR - Wto 10 Gru, 2019 17:15

Ja sobie odpuściłam.
Admete - Wto 10 Gru, 2019 19:09

Trzeciego i tak nie ma na NF, to jednak nie sprawdzę.
trifle - Wto 10 Gru, 2019 19:41

Ja obejrzałam trzeci już, poprzednie też widziałam i mnie to jednak drażni. Podoba mi się właściwie tylko w momentach, w których widzę zbieżność z książkami, a te wymysły mnie denerwują. Nie wiem, czemu nie można zrobić porządnej ekranizacji, tylko wszyscy coś próbują zmieniać :roll:
RaczejRozwazna - Wto 10 Gru, 2019 21:50

Ja podeszłam do trzeciego bez oczekiwań i przede wszystkim z nastawieniem, że to właściwie nie jest ekranizacja, a z Montgomery łączy ten serial jedynie zbieżność imion i rude włosy głównej bohaterki :wink:

EDIT. Końcówka podoba mi się mniej. Bardzo widać, że chcieli "na siłę" (?) zrobić happy end, a raczej - happy endy, kończące całość (ponoć to już koniec serialu), a niepodbudowane w żaden sposób. Nic nie jest bardziej nieprzekonującego jak nagła zmiana optyki - z realistycznej na nieco wyidealizowaną.
Aktor grający Gilberta pięknie gra oczyma i uśmiechem. To dzieciak jeszcze, ale będę sobie śledzić jego karierę.

Trzykrotka - Śro 05 Lut, 2020 22:32

Ciągle mam o to zapytać i zapominam: czy ktoraś z was czytała prequel Ani, Marylę z Zielonego Wzgórza?
Pomysł ciekawy. Cofnąć się w czasie i opowiedzieć historię Maryli i Mateusza - t mnie bardziej interesuje niż opowiastki o dzieciach Ani, do których za dziewczęcych czasów nie byłam w stanie się przywiązać. Byłam dziś w punkcie odbioru po inną książkę, Maryla stała na półce i obejrzałam ją sobie, ale nie było czasu zapoznać ze stylem autorki, stąd moje pytanie :kwiatek:

Admete - Czw 06 Lut, 2020 10:29

Na Legimi jest, sprawdzę. Poza tym możesz zajrzeć do nich bez logowania, fragment jest dostępny:

https://www.legimi.pl/ebo...oy,b456070.html

Trzykrotka - Czw 06 Lut, 2020 10:31

O, dzięki, sprawdzę sobie jak się czyta. Papierowej kupować nie będę, ale może przeczytałabym dla relaksu.
Admete - Czw 06 Lut, 2020 10:32

Może w bibliotece mają? Mnie to wygląda na czytadło.
Trzykrotka - Czw 06 Lut, 2020 19:18

Ja też niczego innego się nie spodziewam :lol: Ale sa czytadła i czytadła :wink:
Admete - Czw 06 Lut, 2020 19:25

Tam jest pomysł, że Maryla jako dziecko tez miała mnóstwo wyobraźni ;)