Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
praedzio - Sob 09 Kwi, 2022 06:38
Ja ogólnie bardzo lubię retellingi, więc mogę być nieobiektywna. Osobiście bardzo mi się podobało to, że autorka solidnie przygotowała się do poprowadzenia historii. Bardzo zgrabnie wplotła i rozszerzyła wątki znane nam z mitów greckich.
annmichelle - Sob 09 Kwi, 2022 07:13
Praedzio, piszesz o "Pieśni o Achillesie" i "Kirke"?
Jeśli tak - to która Ci się bardziej podobała?
Dzięki za opinię.
Czytał ktoś wspomnianą Syrenę i Panią Hancock?
praedzio - Sob 09 Kwi, 2022 07:39
Uwielbiam Achillesa, więc wiadomo. Ale tak naprawdę polecam obie.
Syreny i Pani Hancock nie czytałam.
A obecnie (z przerwami) czytam "Grubą" Marii Mamczur. Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa dla wszystkich hejtujących osoby zmagające się z problemem otyłości. Można mieć różne zdanie na ten temat, ale zawsze mnie uderzała jawna niechęć czy szydera z osób dotkniętych tym problemem. Aspekt psychiczny, mam wrażenie, jest często pomijany, przesłonięty przez to, co widoczne - czyli fizyczność.
annmichelle - Sob 09 Kwi, 2022 07:52
| praedzio napisał/a: | Uwielbiam Achillesa, więc wiadomo. Ale tak naprawdę polecam obie.
|
Ok, czyli "Achillesa" polecacie razem z Agn. Wędruje do koszyka.
| praedzio napisał/a: | | Syreny i Pani Hancock nie czytałam. |
Czekam więc na ewentualny opinie innych, bo ciekawa jestem tej książki.
Tamara - Sob 09 Kwi, 2022 22:22
| annmichelle napisał/a: | | Tamara napisał/a: | Annmichelle - zamówiłam , zobaczymy |
A biografię Napoleona dokończyłaś?
Jak wrażenia?
Bo też się zastanawiam nad zakupem. |
a skąd, leży . Ale tyle ile przeczytałam podobało mi się , czyta się trochę jak powieść , bo Zamoyski świetnie pisze, i przy tym unika gloryfikowania kogokolwiek i czegokolwiek, więc nie jest to pean na cześć , a próba opisania żywych istniejących kiedyś ludzi, ze wszystkimi ich dobrymi i złymi cechami.
annmichelle - Nie 10 Kwi, 2022 15:48
Dzięki.
Dziewczyny, kolejne pytanie z mojej strony.
Czy któraś z Was czytała może Siedmiu mężów Evelyn Hugo?
https://www.empik.com/sie...75881,ksiazka-p
Książka ma bdb recenzje, oceny (nie pamiętam, kiedy widziałam tak wysoką średnią przy tylu tysiącach ocen) - aż obawiam się, że jest w tym jakiś hak.
Opis treści tak jakoś średnio mnie zainteresował, ale może to naprawdę arcydzieło? Lub przynajmniej bardzo dobre czytadło?
Fibula - Nie 10 Kwi, 2022 19:53
| annmichelle napisał/a: | | praedzio napisał/a: | Uwielbiam Achillesa, więc wiadomo. Ale tak naprawdę polecam obie.
|
Ok, czyli "Achillesa" polecacie razem z Agn. Wędruje do koszyka.
| praedzio napisał/a: | | Syreny i Pani Hancock nie czytałam. |
Czekam więc na ewentualny opinie innych, bo ciekawa jestem tej książki. |
Czytałam wszystkie trzy, o Syrenie mogłam coś wspomnieć, ale musiało to być wieki temu. Z ww. podobała mi się najbardziej, choć nie na tyle, by kupić papierowy egzemplarz (z braku miejsca na półkach i na półki w ostatnich latach kupuję mniej kompulsywnie).
Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki. Jeśli miałabym coś polecić, to staroć sprzed lat, czyli trylogię o Troi Gemmella.
Admete - Nie 10 Kwi, 2022 20:17
U mnie niewielka i bardzo sympatyczna książka Spacerujący z książkami o starszym księgarski, który mówi książki do czytelników. W tych wędrówkach zaczyna mu towarzyszyć dziewczynka.
annmichelle - Nie 10 Kwi, 2022 22:11
| Fibula napisał/a: | Czytałam wszystkie trzy, o Syrenie mogłam coś wspomnieć, ale musiało to być wieki temu. Z ww. podobała mi się najbardziej, choć nie na tyle, by kupić papierowy egzemplarz (z braku miejsca na półkach i na półki w ostatnich latach kupuję mniej kompulsywnie). |
Jedyną informację jaką znalazłam to, że "Wąż z Essex" podobał Ci się mniej niż "Syrena...".
Akurat "Waż..." mi się podobał, podobnie jak "Była sobie rzeka", więc może "Syrena..." jest w podobnym stylu?
Bo opisy trochę zbliżone, choć trzy książki napisane przez trzy różne autorki.
| Fibula napisał/a: | | Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki. |
Możesz rozwinąć? Jaki to styl?
Fibula - Pon 11 Kwi, 2022 01:28
| annmichelle napisał/a: | | Fibula napisał/a: | Czytałam wszystkie trzy, o Syrenie mogłam coś wspomnieć, ale musiało to być wieki temu. Z ww. podobała mi się najbardziej, choć nie na tyle, by kupić papierowy egzemplarz (z braku miejsca na półkach i na półki w ostatnich latach kupuję mniej kompulsywnie). |
Jedyną informację jaką znalazłam to, że "Wąż z Essex" podobał Ci się mniej niż "Syrena...".
Akurat "Waż..." mi się podobał, podobnie jak "Była sobie rzeka", więc może "Syrena..." jest w podobnym stylu?
Bo opisy trochę zbliżone, choć trzy książki napisane przez trzy różne autorki. |
Syrena, pewnie częściowo przez tematykę, bardziej mi się kojarzy z Faberem i jego płatkami. Gdybym miała do czegoś porównać Węża, to hmm, może do Czarownicy ze Wzgórza? Chociaż to zupełnie inne powieści.
Rzeka niestety ciągle czeka na swoją kolej, więc do niej się nie mogę odnieść. Może zajrzyj na stronę dowolnej księgarni ebookowej do fragmentów książek?
| annmichelle napisał/a: | | Fibula napisał/a: | | Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki. |
Możesz rozwinąć? Jaki to styl? |
Narracja pierwszoosobowa i częściowo język, ale tu dopuszczam udział tłumacza i mniejszy korekty. Postaram się znaleźć cytat.
annmichelle - Wto 12 Kwi, 2022 14:39
Narracja pierwszoosobowa mi nie przeszkadza , natomiast poczytałam również recenzje krytyczne i chyba jednak nie zaryzykuję kupna. Po opisie spodziewałam się więcej historii, a nie wątku uczuciowego, który niekoniecznie mnie aż tak zainteresuje.
Może kiedyś będę miała możliwość jej wypożyczenia.
BeeMeR - Pią 15 Kwi, 2022 19:25
Skończyłam Strike'a - Niespokojną krew.
Podobało mi się acz trochę dużo było astrologicznego (przynajmniej dla mnie) bełkotu
Od pierwszego tomu, od zielonej sukienki, bardzo lubię podarunki Strike'a, czy to dla siostrzeńców czy dla Robin, tu też trafił wreszcie jak trzeba, żeby mogła sama sobie wybrać zapach
Mogłabym obejrzeć piąty sezon
Fibula - Pon 18 Kwi, 2022 23:59
Ja skończyłam właśnie Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu Rosalie Gilbert i cieszę się, że jej pochopnie nie kupiłam. Autorka skupia się na zachodniej Europie, z naciskiem na Anglię i czasem z rozpędu zahacza o renesans, ale to mi nie przeszkadza - krótkie cytaty z angielskich źródeł wzbudzają w mnie zawiść, że my takich nie mamy - przeszkadza mi forma opowieści, pasująca może do spotkania autorskiego czy wykładu, ale do druku IMO nie bardzo. Tu fragment:
https://kultura.onet.pl/fragmenty-ksiazek/rosalie-gilbert-tajemne-zycie-seksualne-kobiet-w-sredniowieczu-fragment-ksiazki/nb4v0g7
Ania Aga - Wto 19 Kwi, 2022 21:48
"Sztuka zagrabiona 2", odwykłam niestety od książek prawie naukowych, temat ciekawy, może przydałby się bardziej gawędziarski styl narracji? Pierwszej części nie czytałam.
https://bonito.pl/k-135958168-sztuka-zagrabiona-tom-2-madonna-znika-pod-szklanka-kawy
praedzio - Czw 21 Kwi, 2022 19:34
Na wieść o rychłej premierze serialu The Essex Serpent żwawo chwyciłam za książkę, na podstawie której go nakręcono. Ojaciękręcę, jak mi się to dobrze czyta! Chyba znów zatęskniłam za kostiumem.
https://www.znak.com.pl/k...ah-perry-141872
Admete - Pią 22 Kwi, 2022 06:16
U mnie kolejna książka o pańszczyźnie 😉 Ale poczytałabym coś lżejszego. Doba jednak nie jest z gumy. Muszę doczekać wakacji.
annmichelle - Pią 22 Kwi, 2022 07:01
| praedzio napisał/a: | | Na wieść o rychłej premierze serialu The Essex Serpent żwawo chwyciłam za książkę, na podstawie której go nakręcono. Ojaciękręcę, jak mi się to dobrze czyta! |
O, będzie film?
Mam nadzieję, że nie wyjdzie im jakiś poetycki smęt.
Książka mi się podobała , pisałam nawet kiedyś dosyć dużo o niej na forum.
A ja przywiozłam sobie z Polski tyle książek, że z tego dobrobytu nie wiem od której zacząć.
Ot, problemy, problemy.
praedzio - Pią 22 Kwi, 2022 08:28
| annmichelle napisał/a: | | O, będzie film? |
6-odcinkowy serial: https://www.serialowa.pl/...n-claire-danes/
Tamara - Pią 22 Kwi, 2022 13:24
| Admete napisał/a: | | U mnie kolejna książka o pańszczyźnie |
A jaka ?
Admete - Pią 22 Kwi, 2022 20:38
Kamil Janicki - "Pańszczyzna.Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa."
Agn - Sob 23 Kwi, 2022 08:09
Annmichelle, co nabylas?? Pochwal sie!!!
Mowicie, zeby "Weza z Essex" przeczytac? Dobrze, rozejrze sie...
Edit: Ha! Jest na legimi! To jak skoncze obecna ksiazke, to sobie poczytam.
Tamara - Nie 24 Kwi, 2022 19:07
| Admete napisał/a: | | Kamil Janicki - "Pańszczyzna.Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa." |
I dobra jest ? Warto ? bo coś mi się kojarzy , że Janicki nie jest zbyt wiarygodny jako autor, ale może mylę z kims innym
Admete - Nie 24 Kwi, 2022 19:41
Myślę, że całkiem porządnie się przygotował.
Tamara - Nie 24 Kwi, 2022 19:46
Zamówiłam sobie "Soroczkę i kiszone arbuzy" Katarzyny Łozy - bardzo jestem ciekawa https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/ukraina/ no i przy okazji można wspomóc Ukrainę za pomoca PAH. Oprócz tego zamówiłam też książke o Szwajcarii https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/szwajcaria-podroz-przez-raj-wymyslony/ , któa mnie bardzo interesuje ze względu na to , że mam wydaną w serii Dookoła świata "Potomkowie Tella" , napisaną jakoś na przełomie lat 40/50, tuż po wojnie, więc z jedynej słusznej perspektywy ,ale też zawierającą sporo interesujących rzeczy , zresztą soceralistyczna perspektywa jest tam w sumie dość dyskretna . No i ciekawa jestem bardzo , jak się obraz Szwajcarii przez te 70 lat zmienił.
annmichelle - Nie 24 Kwi, 2022 19:48
| Agn napisał/a: | | Annmichelle, co nabylas?? Pochwal sie!!! |
W sumie większość padła już w tym wątku, gdy się podpytywałam o tytuły , o reszcie Ci mówiłam. Zakupiłam sobie m.in. nowe, piękne dwutomowe wydanie "Miasteczka Middlemarch".
Plus kilka kryminałów, thrillerów, tak dla rozrywki. A, i historycznych, bardziej naukowych. No wielkie pudło mi wyszło. Ale nie żałuję.
| Agn napisał/a: | | Mowicie, zeby "Weza z Essex" przeczytac? Dobrze, rozejrze sie... |
Pisałam o niej tutaj dosyć obszerną opinię, gdy się ukazała.
Na pewno zwraca uwagę język, konstrukcja zdań. Sama historia jest bardziej rozbudowana niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jeśli to debiut to czapki z głów. Bardzo wiktoriańska moim zdaniem. Ale na pewno nie jest to powieść dla każdego, to tak uprzedzam.
Kojarzy mi się trochę z "Zoną godną zaufania" i "Była sobie rzeka" (tę przeczytałam niedawno i też mi się spodobała).
|
|
|