To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

praedzio - Sob 09 Kwi, 2022 06:38

Ja ogólnie bardzo lubię retellingi, więc mogę być nieobiektywna. ;) Osobiście bardzo mi się podobało to, że autorka solidnie przygotowała się do poprowadzenia historii. Bardzo zgrabnie wplotła i rozszerzyła wątki znane nam z mitów greckich.
annmichelle - Sob 09 Kwi, 2022 07:13

Praedzio, piszesz o "Pieśni o Achillesie" i "Kirke"? :mysle:
Jeśli tak - to która Ci się bardziej podobała?
Dzięki za opinię. :-)

Czytał ktoś wspomnianą Syrenę i Panią Hancock?

praedzio - Sob 09 Kwi, 2022 07:39

Uwielbiam Achillesa, więc wiadomo. ;) Ale tak naprawdę polecam obie.
Syreny i Pani Hancock nie czytałam.

A obecnie (z przerwami) czytam "Grubą" Marii Mamczur. Uważam, że to powinna być lektura obowiązkowa dla wszystkich hejtujących osoby zmagające się z problemem otyłości. Można mieć różne zdanie na ten temat, ale zawsze mnie uderzała jawna niechęć czy szydera z osób dotkniętych tym problemem. Aspekt psychiczny, mam wrażenie, jest często pomijany, przesłonięty przez to, co widoczne - czyli fizyczność. :?

annmichelle - Sob 09 Kwi, 2022 07:52

praedzio napisał/a:

Ok, czyli "Achillesa" polecacie razem z Agn. Wędruje do koszyka. :-)

praedzio napisał/a:

Czekam więc na ewentualny opinie innych, bo ciekawa jestem tej książki. :-)

Tamara - Sob 09 Kwi, 2022 22:22

annmichelle napisał/a:
Tamara napisał/a:
Annmichelle - zamówiłam , zobaczymy :wink:

:-)

A biografię Napoleona dokończyłaś? :mysle:
Jak wrażenia?
Bo też się zastanawiam nad zakupem. :rumieniec:

a skąd, leży . Ale tyle ile przeczytałam podobało mi się , czyta się trochę jak powieść , bo Zamoyski świetnie pisze, i przy tym unika gloryfikowania kogokolwiek i czegokolwiek, więc nie jest to pean na cześć , a próba opisania żywych istniejących kiedyś ludzi, ze wszystkimi ich dobrymi i złymi cechami.

annmichelle - Nie 10 Kwi, 2022 15:48

Dzięki. :kwiatek:

Dziewczyny, kolejne pytanie z mojej strony. :wink:
Czy któraś z Was czytała może Siedmiu mężów Evelyn Hugo?
https://www.empik.com/sie...75881,ksiazka-p
Książka ma bdb recenzje, oceny (nie pamiętam, kiedy widziałam tak wysoką średnią przy tylu tysiącach ocen) - aż obawiam się, że jest w tym jakiś hak. :lol:
Opis treści tak jakoś średnio mnie zainteresował, ale może to naprawdę arcydzieło? Lub przynajmniej bardzo dobre czytadło? :mrgreen:

Fibula - Nie 10 Kwi, 2022 19:53

annmichelle napisał/a:
praedzio napisał/a:

Ok, czyli "Achillesa" polecacie razem z Agn. Wędruje do koszyka. :-)
praedzio napisał/a:

Czekam więc na ewentualny opinie innych, bo ciekawa jestem tej książki. :-)

Czytałam wszystkie trzy, o Syrenie mogłam coś wspomnieć, ale musiało to być wieki temu. :mysle: Z ww. podobała mi się najbardziej, choć nie na tyle, by kupić papierowy egzemplarz (z braku miejsca na półkach i na półki w ostatnich latach kupuję mniej kompulsywnie). :wink:
Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki. Jeśli miałabym coś polecić, to staroć sprzed lat, czyli trylogię o Troi Gemmella.

Admete - Nie 10 Kwi, 2022 20:17

U mnie niewielka i bardzo sympatyczna książka Spacerujący z książkami o starszym księgarski, który mówi książki do czytelników. W tych wędrówkach zaczyna mu towarzyszyć dziewczynka.
annmichelle - Nie 10 Kwi, 2022 22:11

Fibula napisał/a:
Czytałam wszystkie trzy, o Syrenie mogłam coś wspomnieć, ale musiało to być wieki temu. :mysle: Z ww. podobała mi się najbardziej, choć nie na tyle, by kupić papierowy egzemplarz (z braku miejsca na półkach i na półki w ostatnich latach kupuję mniej kompulsywnie). :wink:

Jedyną informację jaką znalazłam to, że "Wąż z Essex" podobał Ci się mniej niż "Syrena...".
Akurat "Waż..." mi się podobał, podobnie jak "Była sobie rzeka", więc może "Syrena..." jest w podobnym stylu? :mysle:
Bo opisy trochę zbliżone, choć trzy książki napisane przez trzy różne autorki. :mrgreen:

Fibula napisał/a:
Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki.

Możesz rozwinąć? :-) Jaki to styl?

Fibula - Pon 11 Kwi, 2022 01:28

annmichelle napisał/a:
Fibula napisał/a:

Jedyną informację jaką znalazłam to, że "Wąż z Essex" podobał Ci się mniej niż "Syrena...".
Akurat "Waż..." mi się podobał, podobnie jak "Była sobie rzeka", więc może "Syrena..." jest w podobnym stylu? :mysle:
Bo opisy trochę zbliżone, choć trzy książki napisane przez trzy różne autorki. :mrgreen:

Syrena, pewnie częściowo przez tematykę, bardziej mi się kojarzy z Faberem i jego płatkami. :mysle: Gdybym miała do czegoś porównać Węża, to hmm, może do Czarownicy ze Wzgórza? :mysle: Chociaż to zupełnie inne powieści. :-)
Rzeka niestety ciągle czeka na swoją kolej, więc do niej się nie mogę odnieść. Może zajrzyj na stronę dowolnej księgarni ebookowej do fragmentów książek?

annmichelle napisał/a:
Fibula napisał/a:
Achillesa czytałam stosunkowo niedawno, więc najlepiej go pamiętam, ale mnie nie urzekł, podobnie jak wcześniej Kirke - chyba nie do końca mi pasuje sposób pisania autorki.

Możesz rozwinąć? :-) Jaki to styl?

Narracja pierwszoosobowa i częściowo język, ale tu dopuszczam udział tłumacza i mniejszy korekty. :wink: Postaram się znaleźć cytat.

annmichelle - Wto 12 Kwi, 2022 14:39

Narracja pierwszoosobowa mi nie przeszkadza :-) , natomiast poczytałam również recenzje krytyczne i chyba jednak nie zaryzykuję kupna. Po opisie spodziewałam się więcej historii, a nie wątku uczuciowego, który niekoniecznie mnie aż tak zainteresuje.
Może kiedyś będę miała możliwość jej wypożyczenia.

BeeMeR - Pią 15 Kwi, 2022 19:25

Skończyłam Strike'a - Niespokojną krew.
Podobało mi się acz trochę dużo było astrologicznego (przynajmniej dla mnie) bełkotu :P
Od pierwszego tomu, od zielonej sukienki, bardzo lubię podarunki Strike'a, czy to dla siostrzeńców czy dla Robin, tu też trafił wreszcie jak trzeba, żeby mogła sama sobie wybrać zapach :serce:
Mogłabym obejrzeć piąty sezon :mrgreen:

Fibula - Pon 18 Kwi, 2022 23:59

Ja skończyłam właśnie Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu Rosalie Gilbert i cieszę się, że jej pochopnie nie kupiłam. :wink: Autorka skupia się na zachodniej Europie, z naciskiem na Anglię i czasem z rozpędu zahacza o renesans, ale to mi nie przeszkadza - krótkie cytaty z angielskich źródeł wzbudzają w mnie zawiść, że my takich nie mamy - przeszkadza mi forma opowieści, pasująca może do spotkania autorskiego czy wykładu, ale do druku IMO nie bardzo. :mysle: Tu fragment:
https://kultura.onet.pl/fragmenty-ksiazek/rosalie-gilbert-tajemne-zycie-seksualne-kobiet-w-sredniowieczu-fragment-ksiazki/nb4v0g7

Ania Aga - Wto 19 Kwi, 2022 21:48

"Sztuka zagrabiona 2", odwykłam niestety od książek prawie naukowych, temat ciekawy, może przydałby się bardziej gawędziarski styl narracji? Pierwszej części nie czytałam.
https://bonito.pl/k-135958168-sztuka-zagrabiona-tom-2-madonna-znika-pod-szklanka-kawy

praedzio - Czw 21 Kwi, 2022 19:34

Na wieść o rychłej premierze serialu The Essex Serpent żwawo chwyciłam za książkę, na podstawie której go nakręcono. Ojaciękręcę, jak mi się to dobrze czyta! Chyba znów zatęskniłam za kostiumem. ;)

https://www.znak.com.pl/k...ah-perry-141872

Admete - Pią 22 Kwi, 2022 06:16

U mnie kolejna książka o pańszczyźnie 😉 Ale poczytałabym coś lżejszego. Doba jednak nie jest z gumy. Muszę doczekać wakacji.
annmichelle - Pią 22 Kwi, 2022 07:01

praedzio napisał/a:
Na wieść o rychłej premierze serialu The Essex Serpent żwawo chwyciłam za książkę, na podstawie której go nakręcono. Ojaciękręcę, jak mi się to dobrze czyta!

O, będzie film? :-)
Mam nadzieję, że nie wyjdzie im jakiś poetycki smęt.
Książka mi się podobała :-) , pisałam nawet kiedyś dosyć dużo o niej na forum.

A ja przywiozłam sobie z Polski tyle książek, że z tego dobrobytu :lol: nie wiem od której zacząć. :-P
Ot, problemy, problemy. :lol:

praedzio - Pią 22 Kwi, 2022 08:28

annmichelle napisał/a:
O, będzie film?

6-odcinkowy serial: https://www.serialowa.pl/...n-claire-danes/

Tamara - Pią 22 Kwi, 2022 13:24

Admete napisał/a:
U mnie kolejna książka o pańszczyźnie

A jaka ?

Admete - Pią 22 Kwi, 2022 20:38

Kamil Janicki - "Pańszczyzna.Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa."
Agn - Sob 23 Kwi, 2022 08:09

Annmichelle, co nabylas?? Pochwal sie!!!

Mowicie, zeby "Weza z Essex" przeczytac? Dobrze, rozejrze sie...

Edit: Ha! Jest na legimi! To jak skoncze obecna ksiazke, to sobie poczytam. :)

Tamara - Nie 24 Kwi, 2022 19:07

Admete napisał/a:
Kamil Janicki - "Pańszczyzna.Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa."

I dobra jest ? Warto ? bo coś mi się kojarzy , że Janicki nie jest zbyt wiarygodny jako autor, ale może mylę z kims innym :mysle:

Admete - Nie 24 Kwi, 2022 19:41

Myślę, że całkiem porządnie się przygotował.
Tamara - Nie 24 Kwi, 2022 19:46

Zamówiłam sobie "Soroczkę i kiszone arbuzy" Katarzyny Łozy - bardzo jestem ciekawa https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/ukraina/ no i przy okazji można wspomóc Ukrainę za pomoca PAH. Oprócz tego zamówiłam też książke o Szwajcarii https://wydawnictwopoznanskie.pl/produkt/szwajcaria-podroz-przez-raj-wymyslony/ , któa mnie bardzo interesuje ze względu na to , że mam wydaną w serii Dookoła świata "Potomkowie Tella" , napisaną jakoś na przełomie lat 40/50, tuż po wojnie, więc z jedynej słusznej perspektywy ,ale też zawierającą sporo interesujących rzeczy , zresztą soceralistyczna perspektywa jest tam w sumie dość dyskretna . No i ciekawa jestem bardzo , jak się obraz Szwajcarii przez te 70 lat zmienił.
annmichelle - Nie 24 Kwi, 2022 19:48

Agn napisał/a:
Annmichelle, co nabylas?? Pochwal sie!!!

W sumie większość padła już w tym wątku, gdy się podpytywałam o tytuły :wink: , o reszcie Ci mówiłam. :-) Zakupiłam sobie m.in. nowe, piękne dwutomowe wydanie "Miasteczka Middlemarch". :serce:
Plus kilka kryminałów, thrillerów, tak dla rozrywki. :mrgreen: A, i historycznych, bardziej naukowych. No wielkie pudło mi wyszło. :rumieniec: Ale nie żałuję. :twisted:

Agn napisał/a:
Mowicie, zeby "Weza z Essex" przeczytac? Dobrze, rozejrze sie...

Pisałam o niej tutaj dosyć obszerną opinię, gdy się ukazała. :-)
Na pewno zwraca uwagę język, konstrukcja zdań. Sama historia jest bardziej rozbudowana niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jeśli to debiut to czapki z głów. Bardzo wiktoriańska moim zdaniem. Ale na pewno nie jest to powieść dla każdego, to tak uprzedzam.
Kojarzy mi się trochę z "Zoną godną zaufania" i "Była sobie rzeka" (tę przeczytałam niedawno i też mi się spodobała).