To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Trzykrotka - Pon 19 Sie, 2019 13:21

Admete napisał/a:
My Strange Hero chyba całe rozgrywa się w szkole.

Nawet jeśli, to aktorzy są dorośli, a akcja nie dotyczy spraw szkolnych. Będę próbować, bo mi zalega w archiwum i cos już trzeba z tym zrobić, póki jesienią nie zastąpi wysyp innych dram.
Co do Encounter, to biję się sama z sobą - dac sobie spokój, czy niech się snuje dalej w wiadomych okolicznościach przyrody. Jeśli główna para zanudza na śmierć, to chyba dobrze nie jest.
Jestem w połowie. Doszło do kissu. Uff.

Admete - Pon 19 Sie, 2019 14:39

Może trochę poprzewijaj. Mnie wciągnął całkowicie Mindhunter i dopiero jak skończę, wrócę do dram. Ale to szybko będzie.
Trzykrotka - Pon 19 Sie, 2019 15:59

Z wielkim przewijaniem obejrzałam 9 odcinek, a 10 przeczytałam recap i wystarczy - nic wstrząsającego tam się nie działo. Widzę, że w 11 wracają na Kubę, wiec ten odpalę dla samych widoków, muzyki i słońca. A potem moce ZUa ruszą do ataku na nasze gołąbeczki i może akcja znowu ruszy, choćby irytująco :sprytny: Tam są dwie Złe Baby: eks teściowa oraz matka Wachlarzowej. Zwłaszcza matka jest zła aż karykaturalnie, do tego stopnia, że domaga się, aby jej 30-paro letnia córka - dyrektorka hotelu słuchała się jej jak dziecko i nawet zastanawia się nad zrzeczeniem się macierzyństwa :shock: jeśli słuchać nie będzie. Przy czym gra ją ta sama aktorka, która grała mamę Wachlarzowej w Kropkach, tylko tam była dobrą mamusią.
Alicja - Pon 19 Sie, 2019 20:11

Oglądam Watcher prawie na bieżąco, co powoduje niepamięć akcji w kolejnym tygodniu :? Czekam na kolejne. Trochę za szybko wszystko rozwiązali. Brakuje tylko prawdziwego zabójcy. Trzykrotko, od kilku odcinków niestety patrzę przy tym na kolejne wpadki biologii czy też genów wobec Seo Kang-Joon: ma bardzo brzydkie, krótkie i płaskie paznokcie u rąk :rumieniec:

Od wczoraj oglądam Doktor John na razie 4 odc., a dzisiaj zaczęłam Justice 1 odc. Oba warte są poświęconego czasu. Justice ma wartką kryminalno - sądową akcję. Ale Doktor John, ach :serce: mogę patrzeć na niego maślanym wzrokiem, jak ta jego stażystka z dramy Shi-Young. Ji Sun jest fizycznie ideałem koreańskiego mężczyzny :flirtuje2:
Oglądam tyle, bo staram się wykorzystać ostatnie dni urlopu :pozno:

Admete - Pon 19 Sie, 2019 21:17

Alicja napisał/a:
Justice ma wartką kryminalno - sądową akcję.

Potem będzie bardziej kryminalna. Czekam na kolejne odcinki. Watcher mnie trochę nudzi.

Alicja napisał/a:
Ale Doktor John, ach

No ach, ale irytujący prokurator jest przystojniejszy - nosi garnitury ;) Jedna rzecz w tej dramie jest okropna - tam wszyscy na coś chorują...

Trzykrotka - Pon 19 Sie, 2019 21:18

Och, ten Ji Sung :serduszkate: Doctor John na razie pracowicie zbieram, ale pewnie niedługo odpalę, dla samej przyjemności popatrzenia sobie - nie na trudne wypadki medyczne, o nie :serce2:
BeeMeR - Wto 20 Sie, 2019 10:29

Mam za sobą drugi odcinek Siwona, tj 3-4. Lepszy znacznie - oby tak dalej :wink: córka oszukanego też mi się podoba - ta aktorka jeszcze nigdy nie wyglądała tak ładnie, podoba mi się tutaj. Zapraszanie Siwona do samochody na rozmowę brzmiało mi jak kuszenie Rincewinda przez Śmiercia gdy R siedział na drzewie a pod nim kłębiło się stado wilków: "zejdź, tu nie będzie bolało" :wink:
Oszust - dzielnym obywatelem :lol: będzie jazda :thud:

Trzykrotka - Wto 20 Sie, 2019 10:55

BeeMeR napisał/a:

Oszust - dzielnym obywatelem :lol: będzie jazda :thud:

Został już dzielnym obywatelem? :lol: To motyw znany też z Chiefa Kima. Oj tak, będzie się teraz działo :mrgreen:

Panna lichwiarka będzie miała piękne ciuchy, niektóre kostiumy i przecudnej urody suknie. Ale i tak w Słoneczku, w sukniach i kapeluszach z początku wieku wyglądała najlepiej :serduszkate:

BeeMeR - Wto 20 Sie, 2019 11:01

Słoneczko nie było moją dramą, próbowałam. Tu mi się aktorka podoba. Siwon też, garnitury nie bolą :serduszkate:
Właśnie "zgodził się" kandydować do Zgromadzenia narodowego :lol: ślicznie mu grób kopali :paddotylu:

Alicja - Wto 20 Sie, 2019 15:45

Trzykrotka napisał/a:
Och, ten Ji Sung

Jestem bardzo obiektywna, a nie, gorzej- jestem mimowolnie irytującą wyszukiwaczką niedociągnięć i minusów. Jednak Ji Sung z wiekiem jest coraz przystojniejszy, umięśniony i męski. Taka prawda. W dramie Doctor John ma taką rozkoszną grzyweczkę zachodzącą mu na oczy, aż ma się ochotę te oczyska odkryć ręką, gdy spod niej zerka :paddotylu:

Admete napisał/a:
irytujący prokurator jest przystojniejszy - nosi garnitury

Szczęśliwie miłosierny Pan Bóg stworzył tylu mężczyzn, że możemy się podzielić . Prokuratora dobrodusznie oddaję Tobie :mrgreen: Nie jest brzydki, o nie, ale z nich dwóch wolę szalonego doktora. :rozoweokulary:

Do klubu mężczyzn do schrupania dzisiaj dołączył znany nam doskonale Jung Kyoung-Ho ( trochę młody, wybaczam dzięki tym smutnym oczom) w When devils calls your name. otóż tenże Jung Kyoung-Ho jako piosenkarz, który sprzedał duszę diabłu rozbierze się w dramie do rosołu. Zamierza iść po prysznic, ale po raz pierwszy oglądałam fragment w którym zrzuca także bokserki ( w kratę :-P ) a widoki na tył poniżej pasa przykrywa tylko mgielny pasek. Tego jeszcze w dramie nie widziałam, świat się kończy w Korei :shock: :sprytny:

Trzeba sobie umiejętnie poprawić humor panami sztuk 3, pomiędzy polerowaniem okien, zaprawianiem śliwek i rozmyślaniem o nieuchronnym powrocie do pracy za 1 dzień.

Trzykrotka - Wto 20 Sie, 2019 16:36

Alicja napisał/a:

a widoki na tył poniżej pasa przykrywa tylko mgielny pasek.

To dla pokusy powiem, że nasz Ji Sung w dramie Kill Me Heal Me gra pacjenta, który prośbę lekarki, żeby się rozebrał, wziął absolutnie dosłownie :rumieniec: Zamiast paska była lekarska szafeczka, o ile pamiętam :mrgreen:

Popieram metodę, trzeba sobie osłodzić ostatnie dni swobody :kwiatek:

Alicja - Wto 20 Sie, 2019 16:48

Trzykrotka napisał/a:
dla pokusy powiem, że nasz Ji Sung w dramie Kill Me Heal Me gra pacjenta

Już kiedyś planowałam,bo polecaliście, ale jakoś zawsze weszła w paradę inna drama. Ale Ji Sung nie jest dla mnie nowym aktorem, oglądałam już prędzej jego twarz i grę, dlatego uważam, że z czasem zyskuje :-P

Aragonte - Wto 20 Sie, 2019 19:08

Nietypowo - link do recenzji koreańskiego webtonu fantasy:
https://matkaprzelozona.wordpress.com/2018/06/05/magician-czyli-epickie-fantasy-w-koreanskim-webtoonie/

Może bym i przeczytała/obejrzała sobie.

BeeMeR - Wto 20 Sie, 2019 19:15

Alicja napisał/a:
oglądałam już prędzej jego twarz i grę,
W KMHM to on wspaniale gra - nie całkiem pacjenta tylko 7 odmiennych pacjentów różnej płci i wieku, odmiennych fizycznie, głosowo i temperamentem - a wszystko to w jednej osobie ;) Oczywiście nic, czego by koreańska medycyna dramowa nie była w stanie uleczyć :cool: Nic na siłę oczywiście ;)
A dramy z golizną zasłoniętą tylko wąskim konarkiem drzewa, mgiełką itp. to były już ponad dekadę temu, widać jeszcze nie tak dużo obejrzałaś :P

Admete - Wto 20 Sie, 2019 19:45

Devil jest dramą z kablówki - tam więcej można. Drama zresztą czeka na swoją kolej. Na razie mam za dużo...a za tydzień, to już w ogóle czasu nie będzie. Tyle, że Mindhuntera skończyłam ;) Zaskakująco podoba mi się I wanna hear your song. Dynamika między głównymi jest ciekawa.
Trzykrotka - Śro 21 Sie, 2019 00:43

30 But 17 obejrzane, z wielkim bananem na twarzy na koniec. Mimo, że nie wszystkie watki szczęśliwie się zakończyły, drama jako całość jest niezwykle pozytywna i świetnie działa na ,poprawę humoru lub odtrutkę. Co mnie podobało się szczególnie, to temat, który lubię, czyli budowanie małej rodziny z wyboru, a nie z więzów krwi, która wspiera się i kocha. Tutaj taką grupkę tworzyli bohaterowie, ich gosposia, jego siostrzeniec, przyjaciele siostrzeńca i dwa zwierzaki: psinka i kurczak.

Całość działa się w ładnym domu rodzinnym, który ich łączył, bo wybudował go nieżyjący już ojciec bohaterki, mieszkała w nim ona z wujostwem po śmierci rodziców, a teraz ojciec bohatera kupił go dla niego i bohaterka znów w nim zamieszkała

Drugi temat to ujęte o wiele mniej boleśnie niż w Just Between Lovers (bo to inny gatunek) wychodzenie z traumy po wypadku, który naznaczył w okropny sposób życie bohaterów, wujostwa bohaterki i gosposi. Jest też dużo muzyki, bo bohaterka jest skrzypaczką - oraz dużo sportu, bo trzej młodzieńcy są kajakarzami.
Bohater - ciepły i przystojny, choć trochę mdły

Urocza bohaterka

Gosposia - Jennifer i trzej muszkieterowie

Zakochany w bohaterce lekarz - przyjaciel z dzieciństwa (dawny 9 Książę)

Chan - siostrzeniec. Przeurocza postać i obiecujący aktor :trzyma_kciuki:

W źródełku pokazał się film z Jun Ho w roli męskiego ginsaeng - Homme Fatale :excited: Tylko napisów póki co nie ma.

Trzykrotka - Śro 21 Sie, 2019 10:42

Co powiecie na joseońską agencję matrymonialną? :thud:
http://www.dramabeans.com...arriage-agency/
Jak dla mnie brzmi świetnie, fusion seguki lubię bardzo, tylko panowie są tak śliczni, że aż nieodróżnialni :lol: Króla też gra pewien młody słodziak, którego widziałam w Wróżce i Drwalu. Ale zobaczymy. Ładne nie boli, byle głupie nie było.

BeeMeR - Śro 21 Sie, 2019 10:52

Hmm, obejrzałabym bardziej krwistego, mniej kwiecistego seguka :mysle:
Acz może być sympatyczny. Dziś trafiłam na "Joseoński survival" - mix z podróżą w czasie, były mistrz łucznictwa trafia w XVI w - może bym i dała szansę, gdyby mnie nie odrzuciła informacja o wymianie głównego aktora od 11 odcinka z 16 bo został aresztowany za gwałt i molestowanie :confused3:

Siwona powolutku oglądam, sprzedawał nierentowny budynek i sumienue go ruszyło - uczciwy oszust-złodziej, ot, niespodzianka :wink:

Trzykrotka - Śro 21 Sie, 2019 11:24

BeeMeR napisał/a:
został aresztowany za gwałt i molestowanie :confused3:

Tfu :? Niby powinno się umieć oddzielić życie od sztuki, ale jakoś mi się odechciało oglądać.

BeeMeR napisał/a:
Siwona powolutku oglądam, sprzedawał nierentowny budynek i sumienue go ruszyło - uczciwy oszust-złodziej, ot, niespodzianka :wink:

On początku był jak połowiczny Robin Hood - okradał okropnych i bogatych, a dawał... sobie :lol: Tych biedaków nie mógł oszukać, dla dobra własnego snu i spokoju sumienia.
Prawda, że sprzedawanie kamienicy z wynajęciem statystów było ucieszne?

BeeMeR - Śro 21 Sie, 2019 11:59

Trzykrotka napisał/a:
Niby powinno się umieć oddzielić życie od sztuki, ale jakoś mi się odechciało oglądać.
Otóż to - a Złym był Stefano z Producentów więc mogło być ciekawie.

Pokazówka sprzedażowa była urocza :lol:
Największy problem prawdę mówiąc miałam z niedowiarstwem na poczatku, tj. Że niby oszuści pozwoliliby komuś trzymać swoje pieniądze przez pół roku (jakoby znaczone) jakby nie mogli ich podzielić i każde by sobie przechowało swoją część. :roll:
Teraz już łykam dramę całkiem dobrze :mrgreen:
Podobał mi się Kim co to miał pomóc w kampanii. Bardzo mi się też podobają obie główne panie - co nie takie częste- silne kobiety (charakterem, wojowniczością) nie do rozstawiania po kątach, płakania czy ustawicznego ratowania.

Trzykrotka - Śro 21 Sie, 2019 12:47

Tam w ogole kobiety są mocne, albo choć mają tupet. Duet oszustek siostra Siwona - kumpelka z grupy będzie nie do pobicia podczas kampanii. Lichwiarka prócz asystentki ma jeszcze 2 siostry, a wszystkie zakapiory że hej. No i dwie policjantki, matka z przyszywaną córką plus siostrzenica Siwona - nic dodać nic ująć.

Jaka szkoda, że cały Encounter nie dzieje się w miejscu takim, jak Hawana :serduszkate: Ledwie tam pojechali, a jest cudownie, barwnie, kolorowo. Ponura seulska zima i ciemne, brzydkie stroje zniknęły, gra muzyka, bohaterowie się śmieją i tańczą - cudo.
Szkoda, że u nich nie ma żadnej kultury tańca, bo ruszać się - tak normalnie, do muzyki - to oni nie potrafią. Jeszcze Boguś trochę kręci kuperkiem, ale Wachlarzowa ani ani. W sumie czemu się dziwić - tradycja idzie przez pokolenia. Żadnych tańców dworskich, żadnych potańcówek w stodołach. Przyjęcia to dostojne siedzenie i jedzenie, co najwyżej jakoś płatny zespół pląsa na środku sali. A współcześnie - tylko koszmarna muzyka klubowa i wspólne trzęsawki na parkiecie, żadnego prawdziwego tańca. W Enconunter bardzo to widać w Hawanie, w której ludzie wręcz poruszają się jakby tańczyli. I na każdym kroku gra muzyka.

Admete - Śro 21 Sie, 2019 16:45

Nadrobiłam Watcher i w końcu coś ruszyło, młody miał nawet jakąś akcję. Wklejam linka do piosenki z Justice, bo można w teledysku zobaczyć trochę fragmentów serialu:

https://www.youtube.com/w...2&v=S-mdiGbstTY

Doctor John:

https://www.youtube.com/watch?v=cikrlPtqU5Y

Watcher:

https://www.youtube.com/watch?v=eOpOSv-KJ2U

A tu siedem osobowości bohatera granego przez Ji Sunga w Kill me, hill me:

https://www.youtube.com/watch?v=Yau8JdD0gr4

At Eighteen - naprawdę nikt nie ogląda? Mnie się podoba :-P :lol: Choć nie z powodu pierwszych miłości ;) Ale tutaj akurat główni.

https://www.youtube.com/watch?v=UgNhcD2bMHk

BeeMeR - Śro 21 Sie, 2019 19:12

Ach, Shin Se Gi - prawie się stęskniłam ;) seksowna bestia była z Ji Sunga w tej postaci :serce:

Reszta dram mnie nie interesuje, młodziaki zwłaszcza, najwyżej Ji Sung ;)

Admete - Śro 21 Sie, 2019 20:08

Młodziaki też mnie nie interesują jako młodziaki w sensie pierwszej miłości, ale całość jest ciekawa - nawet się nie spodziewałam :) Akurat tym razem dzieciaki wydają mi się dość prawdopodobne i nie ma żadnego męża in spe ;) Wiadomo, że jak pierwsza miłość, to niekoniecznie i nawet na pewno nie ostatnia ;) Szkolna dynamika, problemy dorastania, jest także młody nauczyciel, który też dorasta do tego, by być mentorem swoich uczniów. Nie namawiam bynajmniej (od dawna oglądamy zupełnie inne rzeczy), raczej się nabijam sama z siebie - :-P A teledysk do piosenki - wiadomo, że koncentruje się na miłości głównych, innego nie znalazłam ( ale też nie szukałam za bardzo ). Dobrze się bawię ( na razie ).

Vagabond ma premierę 20 września.

I wanna hear your song - piosenka ble, ale chodzi o obrazki:

https://www.youtube.com/watch?v=oVVWfv_t_gE

BeeMeR - Śro 21 Sie, 2019 21:10

Admete napisał/a:
Dobrze się bawię ( na razie ).
Jak i ja przy Siwonie, który bynajmniej nie zawiera wątku miłości pierwszej (no chyba że w skrócie - nietrafionej :P ) ale za to tej ostatniej. Na razie bardzo mi się kojarzy z TKA, czyli do ślubu było wszystko dobrze w już w drodze na miesiąc miodowy wszystko się posypało i trzeba było poznać i pokochać się na nowo - co niewątpliwie nastąpi ;) Ale nie ten wątek jest najważniejszy tylko to, że całokształt dramy gra (w odróżnieniu od TKA ;) ). Postaci kobiece są mocną stroną dramy, żona policjantka ex-zakapior mi się podoba, ładnie wyszkoliła męża obronnie, wah wah! Przydało się ;) Lichwiarka bojowa jest w gębie, od walki ma najemników, od czarnej roboty siostrę. Nie ma żadnej niuni - zachwyconam :szacuneczek:
Siwon też nie odstaje bynajmniej, kombinowanie go nie boli, przekręt z pożyczką pod zastaw budynku ogromnie mi się podobał :rotfl: