Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9
Agn - Nie 15 Maj, 2016 15:33
A ja się wzięłam za drugi odcinek Lustereczka i bardzo mi się ta drama podoba. Zaczęło się zabawnie (poznajemy głównego bohatera - zadłużonego po uszy oszusta (chyba)). Ale już jestem w gęstym lesie, który działa na wyobraźnię. Cudności.
Edycja: W gęstym lesie, w którym jest wielgachny biały tygrys!
BeeMeR - Nie 15 Maj, 2016 15:51
Lustereczko mam w planie na wieczór, ten lub następny, na razie próbowałam ugryźć jakiś film - no i pech na pechu - w nic dobrego nie mogę dziś trafić.
Kick the Moon - olaboga, mam wrażenie, że tylko tłuką się nie wiedzieć czemu i nie chcę wiedzieć czemu
nie moja bajka, odstawiam.
Heartbrake Library - nudy, odstawiam.
Happy Life - lepsze, ale też mnie szybko znudziło, trzech starszych panów (w tym ajussi z City Huntera) próbuje zreanimować swój zespół sprzed lat - zamiast czwartego biorą jego syna: Jang Geun Suka (ma tu ciekawy tatuaż na szyi)
obejrzałam wyłącznie motyw wspólnej gry - piosenki były zdecydowanie najlepsze ze wszystkiego
Budapest Diary - też Jang Geun Suk, umalowany niemiłosiernie, przez 40 min. włóczy się po Budapeszcie i bredzi coś od rzeczy o smutku rozstania i ponownej radości życia - zaczęłam go przewijać, próbując wyłuskać Budapeszt, ale lepiej obejrzeć pocztówki z Budapesztu
No, ale przynajmniej mam luźniej gdzie trzeba
Agn - Nie 15 Maj, 2016 15:56
| BeeMeR napisał/a: | | Kick the Moon |
Czy to nie jest aby wczesny sexowny ajussi?
Nie oglądałam. Doszłam w którymś momencie do wniosku, że lepiej poczekam na kolejne dokonania, niż mam brnąć w jego mrocznej filmowej przeszłości.
| BeeMeR napisał/a: | | Lustereczko mam w planie na wieczór, ten lub następny |
To jest idealne na seans wieczorny.
BeeMeR - Nie 15 Maj, 2016 16:05
| Agn napisał/a: | Czy to nie jest aby wczesny sexowny ajussi?
Nie oglądałam. Doszłam w którymś momencie do wniosku, że lepiej poczekam na kolejne dokonania, niż mam brnąć w jego mrocznej filmowej przeszłości. | Owszem, nawet przeczytałam twoje rozważania czy to aby komedia (nieśmieszna )
Agn - Nie 15 Maj, 2016 16:16
To może jednak oglądałam, ale nie pamiętam? To możliwe. Sporo jego, khem, wczesnych arcydzieU zlało mi się w jedną papkę, a części nie oglądałam.
Aż sprawdzę...
*sprawdza*
Oj, widziałam to! On grał nauczyciela w dresie, który zakazywał się uczniom uczyć, żeby ich nie przyjęli do mafii! (To chyba było to.)
Nie, zdecydowanie wywaliłam to z pamięci i słusznie uczyniłam.
Admete - Nie 15 Maj, 2016 16:55
Tygrys w lesie całkiem nieźle im wyszedł I sam las mglisty. A dzieweczka jak puszczała oczko, to zeszłam ze śmiechu. Ona może niezbyt piękna, ale sympatyczna bardzo.
Agn - Nie 15 Maj, 2016 17:18
Też mi się podoba. Podoba mi się też to, że jest taką... dziewczyną, lekko zadziorną ale mimo wszystko po prostu dziewczyną. Więc jeśli w połowie dramy nagle się stanie kruchą i delikatną istotą, to nie będzie takiego mocnego przeskoku w jej charakterze.
A tygrys wyszedł super. Ciekawe, kto jest tym tygrysem, bo dam sobie ręce odciąć, że to nie jest po prostu zwierzak.
A, no i tym razem to facet tonie po uszy w długach, a nie jak zwykle dziewczę.
Admete - Nie 15 Maj, 2016 18:28
Ten młody też fajnie wypada. I nie wygląda wcale na dużo starszego od niej. To zresztą całkiem słuszne, ze 17-latkę gra dziewczyna nastoletnia.
Agn - Nie 15 Maj, 2016 19:24
To też mi odpowiada. A facet ma buźkę gładziutką, więc faktycznie w dramie nie widać tej różnicy wieku. Plus panna najwyraźniej się go nie boi, a to wielki plus.
Trzykrotka - Nie 15 Maj, 2016 20:49
Ten chłopak z Mirror to, jak chodzi o urodę, taki typ jak Wachlarz, czy powojskowy Jun Ki - wieczny chłopiec. Pamiętam, że w Me Too, Flower strasznie podobało mi się w nim, że miał takie kąciki ust, że wyglądał, jakby ciągle się uśmiechał. Dziewczę na 15 lat i gra 17-latkę - ciekawam, czy to też jakiś nowy trend w obsadzaniu
W Enterteinerze pokazał się w cameo nasz In Ho - gra słynnego gitarzystę klasycznego. Miło go było znów zobaczyć, ale ta jego rólka jest wybitnie sztucznie i drętwo pomyślana. W ogóle mam wrażenie, że jakoś siadło napięcie w dramie.

A jak chodzi o muzykę, to znalazłam teledysk CNBlue, który mi się podoba: YongHwa, MinHyuk i inne znane twarze: Puzzle
https://www.youtube.com/watch?v=CiL5YcPXKEQ
Trzykrotka - Nie 15 Maj, 2016 23:14
W Mary marzę już, żeby zaczęli kręcić dramę Ile można w kołko ogrywać motyw szantażowania producenta skandalami, groźbą odejścia gwiazdy i wycofywaniem się reklamodawców? Krótka piłka, niech zaczynają, niech MG będzie tym całym dyrektorem muzycznym, a jego mamusia poleci do Paryża, bo nie zmogę... !0 przeleciałam praktycznie na podglądzie.
BeeMeR - Nie 15 Maj, 2016 23:23
| Trzykrotka napisał/a: | marzę już, żeby zaczęli kręcić dramę Ile można w kołko ogrywać motyw szantażowania producenta skandalami, groźbą odejścia gwiazdy i wycofywaniem się reklamodawców? Krótka piłka, niech zaczynają, niech MG będzie tym całym dyrektorem muzycznym, a jego mamusia poleci do Paryża, bo nie zmogę.. | Jakby ci to powiedzieć...
Jednakowoż 10 była zdecydowanie najsłabsza, sama miałam wątpliwości czy kontynuować serię - jednak potem jest już trochę lepiej
Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2016 00:35
Aha, rozumiem... Dramę zaczną kręcić na świętej nigdy. No to przynajmniej wiem, czego się trzymać. Mam nadzieję, że będzie jeszcze coś fajniejsze w Mary niż ta 10, która w kółko eksploatowala to, co już było.
Przez dramowe blogi angielskojezyczne przewala się fala oburzony dyskusji na temat szkodliwości 'ajussi romansow' - o Lustereczko chodzi. Plus tego taki, że znalazłam kilka bardzo ciekawych miejsc podobnych do outsideseoul. Minus- mało kto ocenia samą dramę.
Za to znalazłam wiele ciepłych (i cierpkich też) słów o Pannie Oh. Przy czym cierpkie dostały się w całości wątkom pobocznym. Główna para zbiera same pochwały i zachwyty.
Admete - Pon 16 Maj, 2016 05:38
| Trzykrotka napisał/a: | | Przy czym cierpkie dostały się w całości wątkom pobocznym. Główna para zbiera same pochwały i zachwyty. |
To widzę, że akurat w tym przypadku mamy podobne odczucia. Nadal nie mam pojęcia, dlaczego scenarzysta stworzył te dziwaczne wątki poboczne jak ewidentnie potrafi pisać bardzo dobre i normalne. A co do Zwierciadła - oj tam. Na pewno wszystko będzie bardzo przyzwoite i nic dziewczynie się nie stanie. Założę się, że na nią tam chuchają i dmuchają. Radzi sobie nieźle.
Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2016 09:25
Zarzuty do wątków drugoplanowych były i zasadne i śmieszne IMO.
- nikomu nie podoba się wątek młodszego brata i jego całuśnej dziewczyny. Tylko i wyłącznie dlatego, że ona jest o 10 lat młodsza i rzuca się na niego gdzie popadnie - znowu wraca temat wieku.
- niektórym nie podoba się wątek przyjaciela, ale gównie z antypatii do aktora
- ludzie piszą, że nienawidzą scen przemocy, a do takich zaliczają tłuczenie bohaterki przez matkę
- z powszechnym oburzeniem spotyka się scena, w której Isadora nie dostaje eskorty patrolu ajumm, choć wysiada z autobusu nocą i zawiana. Intrepretacja: jej nikt nie zgwałci, bo jest za stara i za brzydka. Moim zdaniem to nadinterpretacja. Nikt nie krytykuje Isadory za to, że prześladuje podwładną tylko i wyłącznie z powodu nazwiska. Wybiórcze myślenie IMO.
Admete - Pon 16 Maj, 2016 09:53
Nawet bardzo wybiórcze i takie jakieś dziwne Aktor grający przyjaciela jest fajny, dlaczego go nie lubią? Ogólnie mam wrażenie, że im się w tyłkach przewraca
Agn - Pon 16 Maj, 2016 09:58
| Trzykrotka napisał/a: | | Miło go było znów zobaczyć, ale ta jego rólka jest wybitnie sztucznie i drętwo pomyślana. W ogóle mam wrażenie, że jakoś siadło napięcie w dramie. |
Ja sobie chyba poczekam na Entertainera jak będzie w całości. W chwili obecnej wciągają mnie bardziej inne dramy.
Ale miło mi czytać wasze opinie (spoilerami się nie przejmujcie, jak coś - w tym przypadku jakoś mi nie wadzą).
| Trzykrotka napisał/a: | | W Mary marzę już, żeby zaczęli kręcić dramę |
W tej Mary, którą BeeMeRek już skończyła, a ty jeszcze oglądasz? Czy coś innego jeszcze? Tam dramę kręcili? Jak rany, już nie pamiętam.
| Trzykrotka napisał/a: | | Przez dramowe blogi angielskojezyczne przewala się fala oburzony dyskusji na temat szkodliwości 'ajussi romansow' - o Lustereczko chodzi. Plus tego taki, że znalazłam kilka bardzo ciekawych miejsc podobnych do outsideseoul. Minus- mało kto ocenia samą dramę. |
Ja rozumiem, że to komuś może nie smakować, mnie też ogarnęły wątpliwości, że nastoletnia pannica gra główną rolę w dramie (a wszyscy wiemy jak się pracuje przy dramach) zamiast siedzieć w szkole nad matmą, a partneruje mu dwa razy starszy facet, ale z drugiej strony nieprzyzwoitości nie będzie w tej dramie. Tyle tylko, że młoda dziewczyna będzie eksploatowana do padnięcia.
| Admete napisał/a: | | A co do Zwierciadła - oj tam. Na pewno wszystko będzie bardzo przyzwoite i nic dziewczynie się nie stanie. Założę się, że na nią tam chuchają i dmuchają. Radzi sobie nieźle. |
Biorąc pod uwagę, co się wyprawia w koreańskim szołbiznesie, to wątpię z tym chuchaniem. No ale zobaczymy. Sama drama póki co jest imho bardzo dobra.
| Trzykrotka napisał/a: | | - ludzie piszą, że nienawidzą scen przemocy, a do takich zaliczają tłuczenie bohaterki przez matkę |
Takich scen to i ja nie znoszę.
| Trzykrotka napisał/a: | | - z powszechnym oburzeniem spotyka się scena, w której Isadora nie dostaje eskorty patrolu ajumm, choć wysiada z autobusu nocą i zawiana. Intrepretacja: jej nikt nie zgwałci, bo jest za stara i za brzydka. Moim zdaniem to nadinterpretacja. Nikt nie krytykuje Isadory za to, że prześladuje podwładną tylko i wyłącznie z powodu nazwiska. Wybiórcze myślenie IMO. |
Nie rozumiem za bardzo - jaka eskorta? I po co, jeśli interpretują, że nikt jej nic nie zrobi?
(Przy czym o ile mi wiadomo niebezpieczeństwa czekają raczej w dramach, w realu w Korei jest ponoć bardzo, bardzo bezpiecznie.)
Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2016 10:19
| Admete napisał/a: | Ogólnie mam wrażenie, że im się w tyłkach przewraca |
I tu się z tobą zgodzę
Ja też nienawidzę, kiedy matka bije dorosłą córkę po plecach, głowie, czy czym tam, nawet jeśli jest sfrustrowana jej zachowaniem. Dlatego cieszę się, że bohaterkę wyprowadzili z domu mamy do domu pana Tumnusa
Eskorta ajumm: Isadora, atrakcyjna i elegancka kobieta bliżej 40 niż 20, lubi nadużywać alkoholu. Wraca często do domu po nocy i zawiana. Kiedy wysiada z autobusu, a z nią często - gęsto młode dziewczyny wracające z pracy, czy tam czegoś, na przystanku czekają dwie panie w średnim wieku, oznaczone jako patrol sąsiedzki, które eskortują kobiety do domów, żeby nic im się po drodze nie stało. Isadora też pragnie takiej eskorty, ale nigdy jej nie dostaje.
Amerykańskie bloggerki interpretują to z oburzeniem: kobieta w "pewnym wieku", nawet atrakcyjna i zamożna, jest bezpiczna, bo nikt się na nią nie połakomi - Amerykanki taki dowcip (bo to dowcip jest) uważają za seksizm.
Agn - Pon 16 Maj, 2016 10:31
Ja raczej interpretuję to jako straszną samotność w gruncie rzeczy. Ale mogę się mylić, bo nie oglądam dramy i nie widziałam sceny.
Dziewczyny... hanbok alert!!!!!!!!!!!!!!!!
Junki naprawdę ma opaskę na oku (taką dosyć sporą, niemal na pół twarzy, jak widzę). Ta postać chyba faktycznie nie ma jednego oka i stąd ta fryzura.
Ach, wygląda i tak bosko. I jest w czerrrrrniiiiiiii...
Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2016 11:27
| Agn napisał/a: | J
Junki naprawdę ma opaskę na oku (taką dosyć sporą, niemal na pół twarzy, jak widzę) |
To pewnie tak, jak Nefryt w Magiku - zasłaniał grzywką niebieskie oko.
Ten grany przez Jun Ki książę był w wersji chińskiej takim bardzo walecznym, zdolnym militarnie i świetnym we wszelkich sztukach walk i jeździe konnej, ale też bezwzględnym, twardym jak stal człowiekiem, idącym do celu po trupach. Brak oka pasowałby niego.
Świetnie wygląda UI też, niewinnie i krucho.
Trzykrotka - Pon 16 Maj, 2016 11:52
O, proszę, cytat z dramabeans
How many different ways can Lee Jun-ki look ethereally beautiful in sageuk garb? After all the many historical projects he’s done thus far (King and the Clown, Iljimae, Arang and the Magistrate, Joseon Gunman, Scholar Who Walks the Night) you’d think he’d start repeating looks, but apparently when you’re Lee Jun-ki, you never run out of ways to be gorgeous.
Admete - Pon 16 Maj, 2016 11:58
Świetnie wygląda nawet z jednym okiem A Isadora faktycznie jest samotna. A eskorty nie dostaje, bo nawet zawiana wygląda groźnie
BeeMeR - Pon 16 Maj, 2016 16:02
| Agn napisał/a: | Ach, wygląda i tak bosko. I jest w czerrrrrniiiiiiii... | No ładnie wygląda, ładnie
Aragonte - Pon 16 Maj, 2016 16:25
| BeeMeR napisał/a: | | Agn napisał/a: | Ach, wygląda i tak bosko. I jest w czerrrrrniiiiiiii... | No ładnie wygląda, ładnie |
Nawet baaaardzo ładnie
BeeMeR - Pon 16 Maj, 2016 17:28
Tree 05
W dalszym ciągu nie jestem pewna, czy to moja drama, bo nie ciągnie mnie dalszych odcinków szczególnie, a postać Jang Hyuka na pewno moja nie jest, ile by nie smęcił w kąciku Pożar był jednakże interesujący
ale na pewno podobał mi się król podlewający poletko nawozem
Czy mi się dobrze wydaje, że za maseczką kryje się młodziutki Lee So Huyk?
Rzut oka na resztę obsady:
|
|
|