To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Akaterine - Pon 21 Paź, 2013 18:56

I kolejny odcinek obejrzany.

Spoiler:

Edith pojechała do londyńskiego lekarza, a rodzinie skłamała, że ma do załatwienia jakieś sprawy - czyżby była w ciąży? Albo chociaż to podejrzewa.

milenaj - Pon 21 Paź, 2013 19:21

Spoiler:
też mam takie podejrzenia, a do tego ten redaktor się nie odzywa. Może miałaś dobre przeczucia na jego temat? Swoją drogą świetnie mi się ogląda ten sezon.

Admete - Pon 21 Paź, 2013 19:34

Jestem chora, więc jutro spróbuje podejrzeć odcinek ;)
Admete - Pon 04 Lis, 2013 18:29

Nadrobiłam ten sezon. Nawet nie taki zły. Ile będzie odcinków? I jeszcze jedno pytanie. Dziecko Mary i Matthew - ona nie mogła mieć dzieci, jak to rozwiązali?
Akaterine - Pon 04 Lis, 2013 19:22

Nigdy nie było powiedziane, że nie może mieć dzieci, było tylko, że przez jakąś dolegliwość nie mogła zajść w ciążę, ale okazało się to łatwe do wyleczenia.
Teraz został tylko jeden odcinek, nie licząc świątecznego. Mogliby chociaż ten ostatni zrobić podwójny, bo raczej niewiele się wyjaśni, np. co będzie z Edith.

Admete - Pon 04 Lis, 2013 21:17

To o dziecku przegapiłam, bo nie oglądałam jednego sezonu. Nie będę wracać, więc dzięki za wyjaśnienie :) Pewnie sprawę Edith zostawią na Boże Narodzenie.
Caitriona - Wto 05 Lis, 2013 16:39

Normalnie mam dość takie traktowania Edith, cały melodramat trafia się jej. Choć cieszę się, że podjęła taką, a nie inną decyzję. I że ciotka była jej tak pomocna.

Za to Mary jakie uniesienia przeżywa, romans kwitnie w chlewiku :mrgreen:

Akaterine - Wto 05 Lis, 2013 17:06

A mi się wątek Edith zaczął podobać - w filmie dramat jest ciekawszy niż szczęście ;) . Gdy rozmawiając z ciotką powiedziała "Wanted child of a man I love" (czy coś podobnego), to aż mnie ciarki przeszły. Szczęśliwa Edith jest nudna ;) .
milenaj - Wto 05 Lis, 2013 18:15

Ja się autentycznie prawie wzruszyłam jak Edith to mówiła. A generalnie nie wzruszam się na filmach, serialach prawie wcale. :mrgreen:
Admete - Wto 05 Lis, 2013 19:43

Trochę się niepokoiłam, gdy postanowiła iść do jakiegoś konowała usunąć ciążę. Cieszę się, że scenarzyści nie wybrali tego rozwiązania.
trifle - Wto 05 Lis, 2013 20:11

Taki spoiler tak w twarz :zalamka: Admete! ;)
Admete - Wto 05 Lis, 2013 20:31

E tam, żaden spoiler - melodramat, ale bez tragedii ;)
primavera - Śro 06 Lis, 2013 09:28

Edith nam się rozwija w tej serii w bardzo ciekawym kierunku.
Caitriona - Śro 06 Lis, 2013 17:32

A ja właśnie mam dość nieszczęśliwej Edith. Mary została wdową, bardzo mi przykro, ale tak wszystko jej się układa. A ta biedaczka co chwila ma jakieś kłody rzucane pod nogi, trochę to już nudne.
Akaterine - Pon 11 Lis, 2013 10:47

Obejrzałam ostatni odcinek i jestem w szoku.
Spoiler:

Nikt nie umarł (nie licząc Greena, ale kogo on obchodzi), nie było żadnej wstrząsającej wiadomości, żadnej zaskakującej wizyty (przez moment podejrzewałam, że może nagle Gregson wróci), skończyło się lekko i sielankowo. Czyli pewnie odcinek świąteczny to nadrobi ;) .

Admete - Pon 11 Lis, 2013 10:48

O widzę, że niemal razem oglądałyśmy. Normalnie się na koniec wzruszyłam. Panna nauczycielka fajna, liczę na jakieś iskierki w następnym sezonie ;)
milenaj - Pon 11 Lis, 2013 11:30

Ale w świątecznym, czytałam, że też nikt nie zginie. :wink:

Zaskakująco udany jest ten sezon w porównaniu do ostatniego. Tylko zdolność Mary do "pozyskiwania" wielbicieli mnie nadal zaskakuje. :roll:

primavera - Pon 11 Lis, 2013 11:49

milenaj napisał/a:
Ale w świątecznym, czytałam, że też nikt nie zginie. :wink:

Zaskakująco udany jest ten sezon w porównaniu do ostatniego. Tylko zdolność Mary do "pozyskiwania" wielbicieli mnie nadal zaskakuje. :roll:

Zgadzam się że sezon 4 jest w dobrej tradycji początkowego Downton, które tak nas zachwyciło :-) szkoda że już koniec tej serii. Podano jednak, że Downton powróci w serii 5 w przyszłym roku a jeszcze na chwilę powrócimy do Downton w odcinku specjalnym na Boże Narodzenie

Akaterine - Pon 11 Lis, 2013 11:56

milenaj napisał/a:
Tylko zdolność Mary do "pozyskiwania" wielbicieli mnie nadal zaskakuje. :roll:

Mnie nie, bo Mary mnie w dalszym ciągu zachwyca. Piękna, z klasą, interesująca w swoim chłodzie i dystansie, a przy tym ma dobre serce.
Tom nie będzie miał łatwo, jeżeli się zakocha w tej nauczycielce, rodzina tak łatwo tego nie zaakceptuje. On w tej chwili jest tak między klasami - nie należy całkowicie ani do środowiska Granthamów, ani do środowiska poniżej. Rodzina pewnie zakłada, że do końca życia będzie sam, ale on ma inne skłonności ;) . Biedny Tom.

Caitriona - Pon 11 Lis, 2013 12:37

A ja myślę, że się rodzina oswoi z ewentualnym związkiem Toma z nauczycielką. W każdym razie ja im kibicuję, bo dziewczyna mi się podoba.
I podobał mi się Molesley, czyżby szykowali mu jakiś romans? Jestem ciekawa, co Thomas ma na tą kobietkę od maszyny do szycia. A, i bardzo ładna była ostatnia scena Daisy i Alfreda.

I stwierdzam, że lubię ten serial (mimo wpadek), ale jednak cały czas czekam kiedy lady Violet będzie na ekranie, a już najlepiej razem z panią Crawley ;) :D

Akaterine - Pon 11 Lis, 2013 13:45

Bez Violet serial dużo by stracił. W ostatnim odcinku podobało mi się to:
Rosamund has no interest in French. If she wishes to be understood by a foreigner, she shouts. :lol:

Admete - Pon 11 Lis, 2013 14:11

Tez mi się podobała ta odpowiedź :) Może też pani Crowley dostanie jakiś romansik? Ten starszy, przystojny dżentelmen? Ogólnie ta seria była dobra i nawet żałuję, że jej nie posiadam w swoich zbiorach.
Akaterine - Nie 29 Gru, 2013 18:38

Ktoś oglądał Christmas special? Mi się bardzo podobał, ale mógłby ten serial już się kończyć ;) . Ponoć piąty sezon miał być ostatni, ale ze względu na wysoką oglądalność mają ciągnąć dalej.
primavera - Nie 29 Gru, 2013 18:48

Akaterine napisał/a:
Ktoś oglądał Christmas special? Mi się bardzo podobał, ale mógłby ten serial już się kończyć ;) . Ponoć piąty sezon miał być ostatni, ale ze względu na wysoką oglądalność mają ciągnąć dalej.

piąty sezon dopiero obejrzymy jesienią 2014 - może istotnie zamknie on całą historię

Christmas Special 2013 ogląda się bardzo przyjemnie :-)

Akaterine - Nie 29 Gru, 2013 18:59

primavera napisał/a:
piąty sezon dopiero obejrzymy jesienią 2014 - może istotnie zamknie on całą historię

Ja wiem, chodziło mi o to, że ponoć to miał być ostatni, ale już Julian Fellowes przebąkuje, że jednak będzie szósty. Wiadomo, że muszą planować wcześniej, scenariusz piątego pewnie już powstaje, więc telewizja musi zdecydować, w jakim kierunku ma to iść.