To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Czas honoru

Agn - Wto 16 Paź, 2012 23:47

nicol81 napisał/a:
Ale kto ją wmontował i po co?

Pułkownik czy kim on tam jest, który ma wyłapać cichociemnych? To podpucha pod Janka, żeby zaczął szukać Leny. Podejrzewam, że wtedy sprzątnęliby mu ją sprzed nosa, by zmusić go do wydania kolegów po fachu. Lena byłaby wtedy marchewką...

nicol81 - Śro 17 Paź, 2012 21:24

Ale ten pułkownik już ma Lenę, tak?

A Janek to niezły bystrzacha, że go nie zainteresowało, że zdjęcie żony dali i wypuścili...

milenaj - Śro 17 Paź, 2012 21:25

nicol81 napisał/a:
A Janek to niezły bystrzacha, że go nie zainteresowało, że zdjęcie żony dali i wypuścili...

Też mnie to zadziwia...

Agn - Śro 17 Paź, 2012 21:32

nicol81 napisał/a:

Tak, ale Janek o tym nie wie.

Jotka - Czw 18 Paź, 2012 19:24

No i dwóch już mają... :(
nicol81 - Czw 18 Paź, 2012 21:33

Agn napisał/a:
nicol81 napisał/a:

Tak, ale Janek o tym nie wie.

Ale pułkownik chyba wie... To po co chce, by Janek Leny szukał?

A co sądzicie o wątku Rudej?

Agn - Czw 18 Paź, 2012 23:36

nicol81 napisał/a:
To po co chce, by Janek Leny szukał?

Niech się dowie, że jego żona uważa pułkownika za super faceta i że mu niemal wychowuje dziecko. Bardziej zaboli niż gdyby się przechwalał. Nie wspominając o tym, że w trakcie poszukiwań może uruchomić stare kontakty i doprowadzić go do reszty skoczków.

RaczejRozwazna - Nie 21 Paź, 2012 22:19

No to wpadli jak śliwka w kompot... :?

Celina przekonała sie, że jednak nie da się żyć i pracować "ot tak" obok tego wszystkiego.
Rudą ewidentnie zniszczyła wojna.

Agn - Nie 21 Paź, 2012 22:45

Obejrzę pewnie dopiero za tydzień, może w sobotę się uda. Ech, czekanie... :(
nicol81 - Pon 22 Paź, 2012 20:23

:zalamka: Nasi to durnie, ech...

Rudą zniszczyła i Władka też - jaka z nich ma być para?

Celina na akcji to naciągane jak nic, ale nie tak jak prezent Amerykańców dla sojuszników :roll:

Czy ma nam być żal Otta?

Jak Lena i Maria nie znalazły kartek od swoich? I czy te kartki są na faktach autentycznych?

nicol81 - Pon 29 Paź, 2012 20:45

Nikt się nie zachwyca rozwojem akcji? Rainer miał zdaje się niezłą polewkę z kumpla z celi :mrgreen: A przyszłoodcinkowy tekst Michała świetny...
Anonymous - Pią 02 Lis, 2012 12:53

Rainer nie jest w nastroju do polewek. Aczkolwiek jego komentarz był bardzo trafny. ten sezon CH mnie wpędza w depresyjny nastrój. Szkoda mi ich wszystkich.

W tym odcinku niedzielnym będzie trochę więcej Leny i duuuuuuużo emocji

nicol81 - Pią 02 Lis, 2012 21:57

A niby wojny koniec...
Na moje nawalili za dużo bohaterów i ze wszystkiego nie wybrną...

Jednak widać było, że Rainera nieco ironia losu bawi...

Anonymous - Pią 02 Lis, 2012 22:39

Jego bawi, Nas wpędza w melancholię. Przecież, gdyby sięgnć do prywatnych doświadczeń, każdy - niemalże - ma w Rodzinie osoby, które w czasie wojny walczyły o niepodległość, co nie było mile widziane przez nowe władze.

Każdy może wśród swoich krewnych znaleźć takich Michałów, Władków, Janków i Bronków.

nicol81 - Sob 03 Lis, 2012 18:51

No właśnie - a teraz Michała, po tym wszystkim, co on i jego rodzina poświęcili dla Polski, wsadzili z nazistowską kanalią, który z niego drwi... :frustracja: Tak to wówczas było...
Ja własnie "Na nieludzkiej ziemi" czytam :uzi: :uzi: :uzi:

RaczejRozwazna - Nie 11 Lis, 2012 19:57

Po przerwie znów wróciłam do serialu i znów się wciągnęłam. I tak - prawdopodobnie w zwiazku z dzisiejszym świętem - naszła mnie refleksja, że serial ten, a zwłaszcza V seria, spelnia nieprawdopodobną wręcz rolę edukacyjną. Pomimo wszystkich głupotek, błędów, naiwności i ukazywania naszych bohaterów (niekiedy) jako mało rozgarnietych chłopców. Wystarczy poczytać komentarze na filmwebie albo na innych forach, jak młodzi ludzie 'odkrywają Amerykę" jak to to wojnie było.

a wracając do samego serialu - czy nie macie wrażenia, że w tej serii ktoś "podmienił" Janka? Z opanowanego, budzącego zaufanie, choć nieco wycofanego chłopaka zrobił się narwany, bezrefleksyjny, nieradzący sobie z emocjami chłystek z włosami na żelu :roll: Nie wiem czy to świadome posunięcie scenarzystów, aby ukazać zmiany psychologiczne bohaterów po wojnie, czy "jakoś tak wyszło". Szkoda - po w pierwszych seriach Janek należał - obok Władka - do moich ulubionych bohaterów.

Po drugie - Zwonariew jest perfekcyjny. Czarne charaktery naprawdę są udane w całym serialu.

nicol81 - Pon 12 Lis, 2012 21:32

Trochę za dużo sensacji, za mało psychologii bohaterów. Np. zamknięcie Rainera i Michała razem kompletnie niewykorzystane...

Mi żal, że Janek tak olał odbudowę stolicy - ten wątek mnie ciekawił. Bardziej niż trójkącik z pułkownikiem :roll:

Karol wie, że leży, biedaczek... Osaczony z każdej strony.

Zwonariew jest udany, bo go nie próbują na siłę uczłowieczać. Zawisza i ministerka mi nie podchodzą przez to.

RaczejRozwazna - Pon 12 Lis, 2012 21:44

Zawisza na początku był interesujący, ale teraz to zupełnie niewykorzystany, moim zdaniem, wątek.
W ogóle nie rozwinęło się to, niestety, w tę stronę, którą wskazywały pierwsze odcinki V serii. Szkoda.

Anonymous - Wto 13 Lis, 2012 15:26

nie koniec? http://film.interia.pl/te...ec,1861111,3604
nicol81 - Wto 13 Lis, 2012 21:06

Ja prawdę mówiąc wcale nie chcę, by ciągnęli w nieskończoność- choć pewnie połowy wątków nie pozakańczają, ech...

Prawda, że pierwsze odcinki inny nastrój zapowiadały...

Jak ministerka wyskoczyła, że doniosła na Zawiszę, to aż pomyślałam, że a kogo to obchodzi...

Anonymous - Wto 13 Lis, 2012 21:11

Oglądnęłam dopiero dziś odcinek z przyszłej niedzieli. I już zwisa mi to i powiewa... sezon zaczęli fenomenalnie. Były emocje, było przeżywanie. A teraz?
Telenoiwela...

nicol81 - Czw 15 Lis, 2012 20:18

Kasiek, a czyjej miłości będzie koniec? :wink:
Anonymous - Czw 15 Lis, 2012 20:24

Mojej?

Ogólnie każdy wątek miłosny jest otwarty jeszcze. Michał ma szansę na Celinę, Ruda na Władka, Bronek na Wandzie - chociaż tutaj już może być ciekawie. No a Janek z Leną.

Myślałam, że to Władek bedzie miał największe kłopoty w nowym ustroju, a jednak to co wyprawia Janek, On był ostatnim którego posądzałam o takie wyskoki

nicol81 - Czw 15 Lis, 2012 21:11

Nie, chodziło mi, że taki miał być tytuł przyszłego odcinka? Czy coś pokręciłam?
nicol81 - Pon 19 Lis, 2012 20:27

:zalamka: Co to miało być, no ja się ludzie pytam...

I już widzę tą masakrę w ostatnim odcinku. (metaforyczną)

A miało być tak pięknie... :katar: