To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Najgłupsze książki, jakie wpadły wam w ręce

Eeva - Śro 15 Sty, 2014 12:51

O nieeee, napisałam piękny opis książki, ale odeszłam od kompa i muszę pisać jeszcze raz.

Captured, pierwsza część z czterech. Na razie zdążyłam przeczytać 14% rano w autobusie ale i tak podejrzewam, ze na końcu książka zdobędzie 4/6 gwiazdek w skali Zmierzch.

Witamy w świecie, którym rządzą wampiry. Okrutne, bezlitosne i mroczne (tak, tak, bardzo lubię to słowo) polują na ludzi aby zabić bądź zakitrać w piwnicy i zmienić w bar szybkiem obsługi 24/7 (tzw. blood slaves). Ludzie zepchnięci na margines ukrywają się w lasach i jaskiniach (generalnie na łonie przyrody).
Główną bohaterkę, Ariannę - córkę przywódcy ludzkiego ruchu oporu, poznajemy w chwili gdy jej drużyna została zaatakowana przez wampiryczny desant (sama wymyśliłam to określenie;-) ) i wystawiona na targu niewolników. Już została zaklepana przez wampira o lisiej twarzy, pieniądze już wpłacone, kiedy do sali wkracza On - bezlitosny (aczkolwiek dziwnie przystojny i pociągający) książę wampirów - Braith (serio, tak własnie ma na imię). Odbiera ją Lisiej Twarzy i zabiera do swojego pałacu/posiadłości/chatki/gdzieś-tak-nie-wiem-gdzie. Aria pomimo wielkie przerażenia docenia piękną podłogę i wspaniałe obrazy na ścianach (no w sumie jakbym ja się wychowywała w lesie to tez zachwyciłby mnie fakt posiadania podłogi i schodów).
Tyle wiem na chwile obecną. Mam poważne podejrzenia, że ta książka będzie zawierała dogłębną analizę syndromu sztokholmskiego. Wyczuwam uczucie miedzy śmiertelnymi wrogami, burzenie stereotypów i miłość co to zwycięży wszystko i burzy wszelkie mury.

BeeMeR - Śro 15 Sty, 2014 13:01

Eeva napisał/a:
Witamy w świecie, którym rządzą wampiry
Powoli zaczynam podejrzewać że innego nie ma :lol: Myślałam jednakże, że On nie może być inny jak mrrroczny i piękny - a ta się podłogą zachwyca, nie Onym :rotfl:
Eeva - Śro 15 Sty, 2014 13:11

BeeMeR napisał/a:
a ta się podłogą zachwyca, nie Onym

No bo na razie boi się, że On ją zje. Myślę, że jeszcze 5 minut i zacznie zachwycać się też Onym.
Ooooo teraz zachwyty nad żyrandolem.
Chociaż to w sumie dobrze o niej świadczy, że tu sytuacja zagrażająca życiu a ona nadal dostrzega piękno wokół siebie.

Caitriona - Śro 15 Sty, 2014 13:13

Eeva napisał/a:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

BeeMeR - Śro 15 Sty, 2014 13:17

i ona w tych jaskiniach się poznała na obrazach i żyrandolach? :lol:
Nie ustawaj w relacjach, wielcem ciekawa, czego jeszcze uczą po lasach i jaskiniach :mrgreen:

Eeva - Śro 15 Sty, 2014 13:19

Nie wiem co w tym śmiesznego. Dziewczyna ma artystyczną duszę i aż płacze nad pięknem otaczających ją przedmiotówa Ty to wyśmiewasz. nieładnie. Nie-ład-nie!
Admete - Śro 15 Sty, 2014 15:45

:lol: Dobre, dobre. Czekam na więcej ;)
Lady_Joanna - Śro 15 Sty, 2014 20:25

Ciekawe jakie problemy natury psychicznej będzie miał piękny wampir, proponuję:mieć ciastko i zjeść ciastko ....

A dziś jest za darmo wersja kindle Dziennika Georgiany Darcy http://www.amazon.com/Geo...darcy%27s+diary

Eeva - Śro 15 Sty, 2014 20:26

Lady_Joanna napisał/a:
A dziś jest za darmo wersja kindle Dziennika Georgiany Darcy http://www.amazon.com/Geo...darcy%27s+diary

Czytałam, bardzo przyjemna książka.

Lady_Joanna - Śro 15 Sty, 2014 20:35

Jest kilka przyjemnych książek z serii fanfiction do DiU, o ile można ocenić po przeczytaniu z translatorem.
Anaru - Śro 15 Sty, 2014 23:04

Eeva napisał/a:
nie zastanawiaj się wiecznie, gdyż spieszę z odpowiedzią:-)
Ona zejdzie się z Onym, On przyjmie na chilloucie rewelacje dotyczące wampirów i postanowi wyjechać z Oną do Bostonu, gdzie (prawdopodobnie) ma swoje headquarters Jakaś Liga Pogromców, czy inne cuś i będą walczyć z wampirami, których jest coraz więcej więcej.

Nie to żebym się czepiała, ale jak tam jego zapalenie stawów w kontekście wampirzych pogromów? Przeszło? :mrgreen:

Eeva napisał/a:
książę wampirów - Braith (serio, tak własnie ma na imię). Odbiera ją Lisiej Twarzy i zabiera do swojego pałacu/posiadłości/chatki/gdzieś-tak-nie-wiem-gdzie. Aria pomimo wielkie przerażenia docenia piękną podłogę i wspaniałe obrazy na ścianach

:omg: W jakich pozycjach je podziwia? :mysle:
Sufit też ją zachwyca?

Doczytałam :mrgreen:
Eeva napisał/a:

I brak mi pytań o resztę wyposażenia. I o rzęsy Onego. :mrgreen:

Eeva, też uwielbiam te Twoje streszczenia i czekam na następne :excited:

Eeva - Czw 16 Sty, 2014 10:05

Anaru napisał/a:
Nie to żebym się czepiała, ale jak tam jego zapalenie stawów w kontekście wampirzych pogromów? Przeszło?

nie wiem, pewnie wyjaśnią to w dalszych częściach, których nie przeczytam :D
Anaru napisał/a:
I brak mi pytań o resztę wyposażenia. I o rzęsy Onego.

Zachwyca ją tez prysznic, kran z ktorego płynie woda (patrzcie państwo jaki luksusy!). Potem były jeszcze mniejsze zachwytki nad biblioteką, stołem i łóżkiem.

A tak w ogóle to akcja się zagęszcza.
Dowiadujemy się, ze Braith stracił wzrok podczas ludzko-wampirowej wojny. Ale ale, nie bójcie się! Okazuje się, ze przy Arianie go odzyskuje. Ale tylko gdy ona jest obok niego. No cuda, panie, cuda na kiju!
Poza tym do domu wrócił Jericho, młodszy brat Braitha, który przez 6 lat infiltrował środowisko rebeliantów. Informuje swoją rodzinę, że córka przywódcy została schwytana i prawdopodobnie nie zyje bądź została sprzedana do niewoli. JEDNAKŻE nie wiedzieć czemu kłamie, że wcześniej wspomniana córka nie jest ruda (Arianna jest).
Jaki ma w tym cel? Czy może zbyt mocno zinfiltrował rebeliantów i poczuł do nich przywiązanie? Czy oszukuje swoją rodzinę gdyż przeszedł na wroga stronę? Dowiemy się tego już wkrótce, gdyż jestem na 76% książki.

BeeMeR - Czw 16 Sty, 2014 10:15

Eeva napisał/a:
Zachwyca ją tez prysznic, kran z ktorego płynie woda
Tu ją całkowicie rozumiem i popieram :mrgreen: - mnie też nieustannie zachwyca, dla mnie to warunek sine qua non :mrgreen: (tu we wsią są jeszcze domy bez łazienki, tudzież z wychodkiem li i jedynie na polu, nieliczne, ale jednak :P )
Eeva - Czw 16 Sty, 2014 10:17

No i nie zapominajmy, że żyła w lesie, tudzież jaskini;-)

aaaaa, no i zapomniałam dodać, ze syndrom sztokholmski rozwinął się juz jak ta lala.
Okazuje się, ze Jericho nie wrócił aby podkablowac Arię tylko zabrać ją do domu. Ona na razie się waha bo z jednej strony pragnie wolności i powrotu do domu, ale wiem, ze jeśli wróci to będzie musiała rozstać się z Braithem. No i jest rozdarta niczym ta sosna.

Dorfi - Czw 16 Sty, 2014 11:08

Lady_Joanna napisał/a:

Chciałam ściągnąć a nie mogę. Niby kosztuje 0 a woła ode mnie numer karty kredytowej.

Lady_Joanna - Czw 16 Sty, 2014 14:21

A weszłaś w opcję książek kindle? Może "jesteś" na normalnych papierowych książkach? Ja wczoraj pobierałam i było OK.
Eeva - Czw 16 Sty, 2014 16:11

SKOŃCZYŁAM!!!!!! Przy samym końcu to już nawet się zaciekawiłam;-)
No więęęęęęc była gorąca scena sexu, potem scena jak to aria chce żeby Braith podpił jej krwi bo nie może znieść mysli że robi to z innymi, a ona tak go kocha i chce być tą jedyną. Nad ranem Braith został zawezwany przez ojca na jakąś tajną naradę wojenną, a w tym czasie do pokoju wpada Jericho i chce zmusić Arię żeby uciekła z nim do domu. Wywiązuje się dialog:
Aria: nie, nie, zostaw mnie kocham go bla bla bla mój jedyny bla bla bla nie mogę bez niego żyć.
Jericho: On Cię nie kocha, musisz ze mną iść
A: nie, och nie, nigdy nie porzuce mego mrrrrrocznego księcia
J: Musisz. On jest zaręczony i za pól roku ślub! Wtedy jego zona każe cię zabić
A [w osłupieniu]: To niemożliwe, on mnie kocha bla bla bla, dałam mu wszystko.
Po kilku takich wykrzyknieniach a potem popadnięciu w stan osłupienia, ze złamanym sercem, pozwala się wyprowadzić z pałacu. Na zewnątrz czeka na nią Max (BFF jej brata) i razem we trójkę uciekają w stronę lasu.
Spytacie zapewne "co na to Braith? Czy faktycznie kocha Arię? Czy faktycznie jest zaręczony?". Otóż moje drogie - tak, na serio kocha Arię. Kiedy dowiaduje się o jej zniknięciu dopada go szał, żądza mordu i zemsty. Planuje odnaleźć uciekinierów i ich zabić, ale skoro ma chwilę czasu to pójdzie najpierw do piwniczki napić się z jakiejś miłej brunetki. Niestety nie dowiadujemy się na chwilę obecną czy faktycznie jest zaręczony.
Jestem tak zaciekawiona co dalej, że chyba nawet poszukam następnej części:-)

BeeMeR - Czw 16 Sty, 2014 16:27

Eeva napisał/a:
była gorąca scena sexu,
Nie wątpliłam ani przez chwilę :mrgreen:
Cytat:
aria chce żeby Braith podpił jej krwi bo nie może znieść mysli że robi to z innymi, a ona tak go kocha i chce być tą jedyną.
Baby to są durne... :zalamka: Być może nie rozumiem tej wspaniałej miłości :P
zaręczony? Co za niezwykły zwrot akcji - teraz przyjdzie umierać z ciekawości co dalej ;)

Co to jest BFF? :mysle:

Lady_Joanna - Czw 16 Sty, 2014 16:37

O rany ..... :mrgreen:
Dorfi - Czw 16 Sty, 2014 17:48

Lady_Joanna napisał/a:
A weszłaś w opcję książek kindle? Może "jesteś" na normalnych papierowych książkach? Ja wczoraj pobierałam i było OK.

Na kindle weszłam. Doszłam potem do strony gdzie miałam dokładny adres zamieszkania podać i numer telefonu i odpuściłam. Wolę nie podawać swoich danych osobowych nie mając pewności czy uda mi się w końcu tę książkę ściągnąć. Ja rozumiem, że tego typu informacje są potrzebne do wysyłki książki papierowej. A na co im to gdy książka jest w formie elektronicznej? I do tego niby za darmo?

Eeva - Czw 16 Sty, 2014 18:18

BeeMeR napisał/a:
Baby to są durne... :zalamka: Być może nie rozumiem tej wspaniałej miłości :P

Nie zapominaj, ze to wrażliwa dusza!
BeeMeR napisał/a:
zaręczony? Co za niezwykły zwrot akcji - teraz przyjdzie umierać z ciekawości co dalej

Nie umieraj, jest szansa, że się skuszę na następną część:D
BeeMeR napisał/a:
Co to jest BFF?

Best Friend Forever :D

Admete - Czw 16 Sty, 2014 18:20

Cytat:
No i jest rozdarta niczym ta sosna.

Jak to wiadomości z polskiego procentują ;)

Lady_Joanna - Czw 16 Sty, 2014 18:28

Dorfi napisał/a:
Lady_Joanna napisał/a:

Na kindle weszłam. Doszłam potem do strony gdzie miałam dokładny adres zamieszkania podać i numer telefonu i odpuściłam. Wolę nie podawać swoich danych osobowych nie mając pewności czy uda mi się w końcu tę książkę ściągnąć. Ja rozumiem, że tego typu informacje są potrzebne do wysyłki książki papierowej. A na co im to gdy książka jest w formie elektronicznej? I do tego niby za darmo?

Potrzebne, bo amazon to sklep internetowy i większość rzeczy trzeba kupić, i adres jest niezbędny, pewnie nie robią wyjątków.

Eeva - Czw 16 Sty, 2014 18:31

Admete napisał/a:
Jak to wiadomości z polskiego procentują ;)

Prawda? To zawsze był mój naulubieńszy motyw z Żeromskiego. Jeszcze lubiłam kaganek oświaty, ale nie tak jak sosnę;-)

BeeMeR - Czw 16 Sty, 2014 18:41

Eeva napisał/a:
Nie zapominaj, ze to wrażliwa dusza!
Rozumiem, nie to co ja :lol: