To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Admete - Sob 04 Mar, 2023 20:23

Mimo wszystko czekam na powrót Dołeczka do dramalandu. Na razie gra w filmach i chyba ( tak jak dawniej ) w teatrze.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 20:34

Z lakornem zwiedziłam kompleks świątyń birmańskich :serce2:
Trzeba było na spodnie nałożyć sarong, inaczej się nie godzi, w niektórych miejscach zdjąć buty i zwiedzamy :love_shower:
Smarowanie twarzy miało za cel ochronę przed słońcem i jakieś inne religijne ważności, najczęściej ludzie mieli wysmarowane na policzkach i czole kółka/kwadraty.
Pierwszy Budda - ten stojący - ponoć z daleka wydaje się uśmiechnięty a z bliska jak się stoi tuż pod - surowy. Trochę to było widać w ujęciach :szacuneczek:

To anioły-stróże dla urodzonych w dane dni tygodnia oraz tygrys/lew w którego paszczę wkłada się zdjęcie ukochanego, żeby odwzajemnił uczucie ;)

I jeszcze trochę obrazków z birmańskiego pobrzeża, popisujący się rybacy w roli głównej, ajummy podziwiały prysznic na wolnym powietrzu ;) Prawie wcinały popcorn ;)

Admete - Sob 04 Mar, 2023 20:36

Bardzo tam malowniczo.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 20:56

Owszem - ten odcinek był piękny :serce: specjalnie go wyszukałam, bo widać było w czołówce że będą zwiedzać.
Ale drama jako taka niestety nie - zerknęłam na końcówkę i słusznie ją odstawiłam, wymuszenie seksu małżeńskiego przez upicie małżonki o słabej głowie dość mnie zbulwersowało :confused3: :bejsbol: a potem to już tylko nieplanowana ciąża w związku z powyższym, zła praca nerek ciężarnej i transplantacja od małżonka :roll: :zalamka: :czekam2:

Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 21:55

Uo matko, to faktycznie treść że raczej kijem nie tykać. Ale te zdjęcia - cudo, przepiękne miejsca.
RaczejRozwazna - Sob 04 Mar, 2023 21:58

O matko... :roll:

Czytam sobie dalej nie spiesznie o religiach i filozofii Korei i jestem w sumie zszkowana podobieństwami między tą myślą a przemianami filozofii europejskiej dokonującymi się m. in. w tym samym czasie.

Po dwóch odcinkach CH znowu negatywnie zaskoczył mnie problem opuszczonych dzieci w Korei - bo rozumiem, że dramy jakoś tam odzwierciedlają ten problem. To jest to co jest dla mnie totalnie odrzucające i niezrozumiałe, zwłaszcza porzucanie dzieci przez rodziców, zwłaszcza matki. Nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Dobrze mi się ogląda tę dramę, opowieść mnie od początku wciągnęła, na razie brak dłużyzn, które mnie drażniły w Healerze. Niemniej para podobała mi się tam dużo bardziej, Park Young Min jakaś tu nienaturalnie pyzata, choć podoba mi się bardzo jak gra. Jej image z Healera jest mi najbliższy.

Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 23:13

Ale chyba ta jej pyzata twarz była najbliższa rzeczywistości bez ulepszeń. Ja tęsknię za tamtym wizerunkiem widząc ją - obecną. Policzki ma praktycznie zassane, cienką szyję, nogi jak patyczki.

Drugi odcinek Alchemii równie piękny jak pierwszy. Konfliktów rysuje się co prawda mrowie, dramatycznie jest ciągle i pojawiają się potwory prześladujące Uka, ale w jego - bardzo na razie kruchym - związku z Bu Yeol/Naksu jest coś pięknego i ujmującego.
Wyjaśnili na szczęście kwestię tożsamości ciał i dusz dziewczyn z jaką taką logiką. Mnie zgrzytało zawsze to, że Naksu zjawia się w dawnej postaci, choć przecież jej ciało spalono zaraz na początku 1 serii.

Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 15:39

A ja ciągle nie mogę sobie znaleźć czegoś, co mi poprawi humor, nie zirytuje i wciągnie :czekam2:
W Mr Queen zawisłam na początku drugiego odcinka, dzisiaj zerknęłam na Flower Crew, tę młodzieżową dramę o swatach - może to mnie zrelaksuje?

BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 16:20

Mnie bardzo szybko odrzuciło od Mr Queen - nie moja bajka i tyle.

Za to wczoraj zaczęłam pierwszy odcinek Generał i ja - no, ulewa i spłukanie armii spod murów miasta było imponujące :lol:
;)
Napisy Gosi są bardzo zacne :kwiatek:

Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:32

Aragonte, a oglądasz Crash Course? Właśnie się serial skończył i to skończył się dobrze. Island jest fajne, choć to fantastyka na podstawie komiksu, a nie romans.
RaczejRozwazna - Nie 05 Mar, 2023 16:41

Wciągnęłam się w City Huntera. Świetnie się to ogląda i rzeczywiście ani LMH (cięzko mi patrzeć na te cienkie nóżki w rurkach :lol: ), ani potencjalny romans nie są główną zaletą dramy. To jest jak na razie naprawdę dobrze napisana opowieść.
Fajny prokurator :-)

Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:58

RaczejRozwazna napisał/a:
Fajny prokurator

No właśnie - dla niego oglądałam.

Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 17:00

Admete napisał/a:
Aragonte, a oglądasz Crash Course? Właśnie się serial skończył i to skończył się dobrze. Island jest fajne, choć to fantastyka na podstawie komiksu, a nie romans.

Nie, nie zaczęłam jeszcze, bo chciałam mieć od razu całość. Ale nie wiem, czy mam nastrój na romans serio :( Prędzej już na jakieś głupotki albo strzelanki.

Admete - Nie 05 Mar, 2023 17:07

Ależ tam jest sporo humoru. To weź sobie Island - latanie, reinkarnacja i inne cuda wianki. Nic na serio ;)
BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 17:14

RaczejRozwazna napisał/a:
Wciągnęłam się w City Huntera. Świetnie się to ogląda i rzeczywiście ani LMH (cięzko mi patrzeć na te cienkie nóżki w rurkach ), ani potencjalny romans nie są główną zaletą dramy. To jest jak na razie naprawdę dobrze napisana opowieść.
Fajny prokurator
O tak, prokurator jest tam bardzo fajny :serce: - i drama jako całość jest udana :oklaski:

Ja właśnie cudawianków, latania oraz takich tam oczekuję od Generała ;)

Koń zaiste imponująco skakał z klifu :paddotylu:

Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 19:28

BeeMeR napisał/a:

Ja właśnie cudawianków, latania oraz takich tam oczekuję od Generała ;)

O taaaak, będziesz tego miała mnóstwo :banan_Bablu:
Uwielbiam Generała z całą jego komiksowo - przygodowo - romansowo - niemożliwą otoczką :serce2:

RaczejRozwazna - Nie 05 Mar, 2023 19:36

Jakiego generała? :wink:
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 19:46

Admete napisał/a:
Ależ tam jest sporo humoru. To weź sobie Island - latanie, reinkarnacja i inne cuda wianki. Nic na serio ;)

Biorę! :mrgreen: Gdzie jest Island?

Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 19:47

General and I, chińska drama z 2017 roku. Superprodukcja, 68 odcinków.
https://en.wikipedia.org/wiki/General_and_I

BeeMer :kwiatek: Gosia się ucieszy że jej napisy komuś posłużyły :serce2:

Admete - Nie 05 Mar, 2023 19:58

Aragonte napisał/a:
Biorę! Gdzie jest Island?

Na Amazonie, ale w innych źródłach też.

Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 20:02

Admete napisał/a:

Na Amazonie, ale w innych źródłach też.

A propos - Admete, zaopatrzyłam się w Call It Love, tak ładnie o tym napisałaś, że spróbuję :kwiatek:

Admete - Nie 05 Mar, 2023 20:59

Spróbuj, jestem ciekawa opinii innych.

A w Island są też potwory, egzorcyzmy, ale ja tego nie traktuję zbyt poważnie. I jest Kim Nam Gil w parze z Lee da Hee i mają świetną chemię. Połowa serialu ( 12 odcinków ) jest nieco lżejsza, bardziej komiksowa, potem robi się poważniej. Rozrywka na piątkowy wieczór, podobają mi się też efekty - walki z demonami.

https://www.youtube.com/watch?v=KVvSNID7LhA

BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 22:01

Trzykrotka napisał/a:
Uwielbiam Generała z całą jego komiksowo - przygodowo - romansowo - niemożliwą otoczką
Jestem w trzecim odcinku i dobrze mi się ogląda, główni się ledwo poznali, a już mu uciekła ;)
Cuda na kiju, chętnie obejrzę. Pamiętam spoilery, ale nie powinno mi to przeszkadzać ;)

Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 23:56

Chyba na razie będę oglądać Joseońską Agencję Matrymonialną - jest ładnie kręcone, lekkie i zabawne, ale nie jakieś specjalnie durne, a postać młodego kowala już zdążyła mi się spodobać. Aczkolwiek coś mi się zdaje, że on jest Drugim, a Pierwszym główny z trójki swatów :-P Panią całkiem lubię.
Loana - Pon 06 Mar, 2023 02:01

Trzykrotka napisał/a:
Yoo Ah In ostatnio nie pokazywał się w dramalandzie, (...) Ewidentnie ma problemy sam z sobą (wśrod środków boksujących się w jego organizmie była ogromna ilość środków nasennych), ale społeczeństwo koreańskie już go osądziło i zmieszało z błotem. Społeczność międzynarodowa bardziej współczuje niż potępia.

No właśnie szkoda aktora :( Z tego, co czytałam, to on miał kiedyś jakieś problemy zdrowotne, mógł się wtedy uzależnić od przeciwbólowych środków, a potem to przeszło w te narkotyki jeszcze. I zamiast mu pomóc, to go już skreślili. Szkoda :(

Trzykrotka napisał/a:
YA ja wczoraj w końcu napoczęłam Alchemy od Souls 2 sezon i pierwszy odcinek mnie zachwycił. Jakie t jest piękne wizualnie :serce: Mała przerwa w kręceniu, a trzy lata w świecie magów, a już wszyscy wyglądają nieco dojrzalej, inaczej i - IMHO - o niebo atrakcyjniej. Uk mroczny, silny i zabójczy :serce: Panicz Park bez jajecznicy na głowie - cudo :serduszkate: Wszystkie trzy dziewczyny (młodsza panna Jin - dawna Wiosenka, lekarka zakochana niegdyś w Uku i fałszywa Byu Yeol zakochana w Yulu) piękne. Tylko Yul jak był mdły tak mdły pozostał :confused3:

Ja jestem zachwycona pierwszymi odcinkami drugiej serii, bo naprawdę fajnie się je ogląda :) Jest dużo nawiązań do pierwszej serii. I mam wrażenie, że Yul się robi trochę mniej mdły, chociaż nadal w ogóle nie biorę go pod uwagę jako Drugiego :P
Ja zacznę znowu oglądać drugi sezon, bo zatrzymałam się na 6 odcinku, ale już jest całość na Netflixie, to warto zobaczyć. Wizualnie mi się ogromnie ta drama podoba.

Trzykrotka napisał/a:
Wyjaśnili na szczęście kwestię tożsamości ciał i dusz dziewczyn z jaką taką logiką. Mnie zgrzytało zawsze to, że Naksu zjawia się w dawnej postaci, choć przecież jej ciało spalono zaraz na początku 1 serii.

Fajne w drugiej serii było to, że ona wyglądała jak Naksu, ale nie dokładnie tak samo - jest niższa i nie ma np pieprzyka na twarzy. Podobało mi się to rozwiązanie, mnie zaskoczyły siostry Hong :P

Za to nie czekałam na polskiego Netflixa i obejrzałam do końca "Crush Course in Romance". Właśnie skończyłam oglądać, wczoraj ostatni odcinek puścili. I muszę przyznać, że ta para zostanie chyba moją ulubioną do powtarzania sobie z nimi scen... jacy oni są słodcy! Tak miło się ich ogląda! I cieszy mnie, że do końca dramy nie było żadnych "noble idiocy" i zawsze ta komunikacja między nimi była. Ostatni odcinek był naprawdę miły, bo był tak jakby happy end dla wszystkich :) Zaskoczyła mnie koleżanka głównej i rodzice SunJae. Trochę mnie zmartwiło, że główna nadal się ubiera niezbyt korzystnie dla niej, ale jak komuś grzywka nie pasowała to na koniec zaczęła ją zaczesywać :P
To będzie drama, do której pewnie będę często wracała i fajnie,że będzie na Netflixie, to sobie będę przewijać te wątki kryminalne :P