Seriale - Oczko!
Admete - Sob 04 Mar, 2023 20:23
Mimo wszystko czekam na powrót Dołeczka do dramalandu. Na razie gra w filmach i chyba ( tak jak dawniej ) w teatrze.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 20:34
Z lakornem zwiedziłam kompleks świątyń birmańskich
Trzeba było na spodnie nałożyć sarong, inaczej się nie godzi, w niektórych miejscach zdjąć buty i zwiedzamy
Smarowanie twarzy miało za cel ochronę przed słońcem i jakieś inne religijne ważności, najczęściej ludzie mieli wysmarowane na policzkach i czole kółka/kwadraty.
Pierwszy Budda - ten stojący - ponoć z daleka wydaje się uśmiechnięty a z bliska jak się stoi tuż pod - surowy. Trochę to było widać w ujęciach
To anioły-stróże dla urodzonych w dane dni tygodnia oraz tygrys/lew w którego paszczę wkłada się zdjęcie ukochanego, żeby odwzajemnił uczucie
I jeszcze trochę obrazków z birmańskiego pobrzeża, popisujący się rybacy w roli głównej, ajummy podziwiały prysznic na wolnym powietrzu Prawie wcinały popcorn
Admete - Sob 04 Mar, 2023 20:36
Bardzo tam malowniczo.
BeeMeR - Sob 04 Mar, 2023 20:56
Owszem - ten odcinek był piękny specjalnie go wyszukałam, bo widać było w czołówce że będą zwiedzać.
Ale drama jako taka niestety nie - zerknęłam na końcówkę i słusznie ją odstawiłam, wymuszenie seksu małżeńskiego przez upicie małżonki o słabej głowie dość mnie zbulwersowało a potem to już tylko nieplanowana ciąża w związku z powyższym, zła praca nerek ciężarnej i transplantacja od małżonka
Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 21:55
Uo matko, to faktycznie treść że raczej kijem nie tykać. Ale te zdjęcia - cudo, przepiękne miejsca.
RaczejRozwazna - Sob 04 Mar, 2023 21:58
O matko...
Czytam sobie dalej nie spiesznie o religiach i filozofii Korei i jestem w sumie zszkowana podobieństwami między tą myślą a przemianami filozofii europejskiej dokonującymi się m. in. w tym samym czasie.
Po dwóch odcinkach CH znowu negatywnie zaskoczył mnie problem opuszczonych dzieci w Korei - bo rozumiem, że dramy jakoś tam odzwierciedlają ten problem. To jest to co jest dla mnie totalnie odrzucające i niezrozumiałe, zwłaszcza porzucanie dzieci przez rodziców, zwłaszcza matki. Nie jestem w stanie tego zrozumieć.
Dobrze mi się ogląda tę dramę, opowieść mnie od początku wciągnęła, na razie brak dłużyzn, które mnie drażniły w Healerze. Niemniej para podobała mi się tam dużo bardziej, Park Young Min jakaś tu nienaturalnie pyzata, choć podoba mi się bardzo jak gra. Jej image z Healera jest mi najbliższy.
Trzykrotka - Sob 04 Mar, 2023 23:13
Ale chyba ta jej pyzata twarz była najbliższa rzeczywistości bez ulepszeń. Ja tęsknię za tamtym wizerunkiem widząc ją - obecną. Policzki ma praktycznie zassane, cienką szyję, nogi jak patyczki.
Drugi odcinek Alchemii równie piękny jak pierwszy. Konfliktów rysuje się co prawda mrowie, dramatycznie jest ciągle i pojawiają się potwory prześladujące Uka, ale w jego - bardzo na razie kruchym - związku z Bu Yeol/Naksu jest coś pięknego i ujmującego.
Wyjaśnili na szczęście kwestię tożsamości ciał i dusz dziewczyn z jaką taką logiką. Mnie zgrzytało zawsze to, że Naksu zjawia się w dawnej postaci, choć przecież jej ciało spalono zaraz na początku 1 serii.
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 15:39
A ja ciągle nie mogę sobie znaleźć czegoś, co mi poprawi humor, nie zirytuje i wciągnie
W Mr Queen zawisłam na początku drugiego odcinka, dzisiaj zerknęłam na Flower Crew, tę młodzieżową dramę o swatach - może to mnie zrelaksuje?
BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 16:20
Mnie bardzo szybko odrzuciło od Mr Queen - nie moja bajka i tyle.
Za to wczoraj zaczęłam pierwszy odcinek Generał i ja - no, ulewa i spłukanie armii spod murów miasta było imponujące
Napisy Gosi są bardzo zacne
Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:32
Aragonte, a oglądasz Crash Course? Właśnie się serial skończył i to skończył się dobrze. Island jest fajne, choć to fantastyka na podstawie komiksu, a nie romans.
RaczejRozwazna - Nie 05 Mar, 2023 16:41
Wciągnęłam się w City Huntera. Świetnie się to ogląda i rzeczywiście ani LMH (cięzko mi patrzeć na te cienkie nóżki w rurkach ), ani potencjalny romans nie są główną zaletą dramy. To jest jak na razie naprawdę dobrze napisana opowieść.
Fajny prokurator
Admete - Nie 05 Mar, 2023 16:58
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Fajny prokurator |
No właśnie - dla niego oglądałam.
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 17:00
| Admete napisał/a: | | Aragonte, a oglądasz Crash Course? Właśnie się serial skończył i to skończył się dobrze. Island jest fajne, choć to fantastyka na podstawie komiksu, a nie romans. |
Nie, nie zaczęłam jeszcze, bo chciałam mieć od razu całość. Ale nie wiem, czy mam nastrój na romans serio Prędzej już na jakieś głupotki albo strzelanki.
Admete - Nie 05 Mar, 2023 17:07
Ależ tam jest sporo humoru. To weź sobie Island - latanie, reinkarnacja i inne cuda wianki. Nic na serio
BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 17:14
| RaczejRozwazna napisał/a: | Wciągnęłam się w City Huntera. Świetnie się to ogląda i rzeczywiście ani LMH (cięzko mi patrzeć na te cienkie nóżki w rurkach ), ani potencjalny romans nie są główną zaletą dramy. To jest jak na razie naprawdę dobrze napisana opowieść.
Fajny prokurator | O tak, prokurator jest tam bardzo fajny - i drama jako całość jest udana
Ja właśnie cudawianków, latania oraz takich tam oczekuję od Generała
Koń zaiste imponująco skakał z klifu
Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 19:28
| BeeMeR napisał/a: |
Ja właśnie cudawianków, latania oraz takich tam oczekuję od Generała |
O taaaak, będziesz tego miała mnóstwo
Uwielbiam Generała z całą jego komiksowo - przygodowo - romansowo - niemożliwą otoczką
RaczejRozwazna - Nie 05 Mar, 2023 19:36
Jakiego generała?
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 19:46
| Admete napisał/a: | Ależ tam jest sporo humoru. To weź sobie Island - latanie, reinkarnacja i inne cuda wianki. Nic na serio |
Biorę! Gdzie jest Island?
Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 19:47
General and I, chińska drama z 2017 roku. Superprodukcja, 68 odcinków.
https://en.wikipedia.org/wiki/General_and_I
BeeMer Gosia się ucieszy że jej napisy komuś posłużyły
Admete - Nie 05 Mar, 2023 19:58
| Aragonte napisał/a: | | Biorę! Gdzie jest Island? |
Na Amazonie, ale w innych źródłach też.
Trzykrotka - Nie 05 Mar, 2023 20:02
| Admete napisał/a: |
Na Amazonie, ale w innych źródłach też. |
A propos - Admete, zaopatrzyłam się w Call It Love, tak ładnie o tym napisałaś, że spróbuję
Admete - Nie 05 Mar, 2023 20:59
Spróbuj, jestem ciekawa opinii innych.
A w Island są też potwory, egzorcyzmy, ale ja tego nie traktuję zbyt poważnie. I jest Kim Nam Gil w parze z Lee da Hee i mają świetną chemię. Połowa serialu ( 12 odcinków ) jest nieco lżejsza, bardziej komiksowa, potem robi się poważniej. Rozrywka na piątkowy wieczór, podobają mi się też efekty - walki z demonami.
https://www.youtube.com/watch?v=KVvSNID7LhA
BeeMeR - Nie 05 Mar, 2023 22:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Uwielbiam Generała z całą jego komiksowo - przygodowo - romansowo - niemożliwą otoczką | Jestem w trzecim odcinku i dobrze mi się ogląda, główni się ledwo poznali, a już mu uciekła
Cuda na kiju, chętnie obejrzę. Pamiętam spoilery, ale nie powinno mi to przeszkadzać
Aragonte - Nie 05 Mar, 2023 23:56
Chyba na razie będę oglądać Joseońską Agencję Matrymonialną - jest ładnie kręcone, lekkie i zabawne, ale nie jakieś specjalnie durne, a postać młodego kowala już zdążyła mi się spodobać. Aczkolwiek coś mi się zdaje, że on jest Drugim, a Pierwszym główny z trójki swatów Panią całkiem lubię.
Loana - Pon 06 Mar, 2023 02:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Yoo Ah In ostatnio nie pokazywał się w dramalandzie, (...) Ewidentnie ma problemy sam z sobą (wśrod środków boksujących się w jego organizmie była ogromna ilość środków nasennych), ale społeczeństwo koreańskie już go osądziło i zmieszało z błotem. Społeczność międzynarodowa bardziej współczuje niż potępia. |
No właśnie szkoda aktora Z tego, co czytałam, to on miał kiedyś jakieś problemy zdrowotne, mógł się wtedy uzależnić od przeciwbólowych środków, a potem to przeszło w te narkotyki jeszcze. I zamiast mu pomóc, to go już skreślili. Szkoda
| Trzykrotka napisał/a: | YA ja wczoraj w końcu napoczęłam Alchemy od Souls 2 sezon i pierwszy odcinek mnie zachwycił. Jakie t jest piękne wizualnie Mała przerwa w kręceniu, a trzy lata w świecie magów, a już wszyscy wyglądają nieco dojrzalej, inaczej i - IMHO - o niebo atrakcyjniej. Uk mroczny, silny i zabójczy Panicz Park bez jajecznicy na głowie - cudo Wszystkie trzy dziewczyny (młodsza panna Jin - dawna Wiosenka, lekarka zakochana niegdyś w Uku i fałszywa Byu Yeol zakochana w Yulu) piękne. Tylko Yul jak był mdły tak mdły pozostał |
Ja jestem zachwycona pierwszymi odcinkami drugiej serii, bo naprawdę fajnie się je ogląda Jest dużo nawiązań do pierwszej serii. I mam wrażenie, że Yul się robi trochę mniej mdły, chociaż nadal w ogóle nie biorę go pod uwagę jako Drugiego
Ja zacznę znowu oglądać drugi sezon, bo zatrzymałam się na 6 odcinku, ale już jest całość na Netflixie, to warto zobaczyć. Wizualnie mi się ogromnie ta drama podoba.
| Trzykrotka napisał/a: | | Wyjaśnili na szczęście kwestię tożsamości ciał i dusz dziewczyn z jaką taką logiką. Mnie zgrzytało zawsze to, że Naksu zjawia się w dawnej postaci, choć przecież jej ciało spalono zaraz na początku 1 serii. |
Fajne w drugiej serii było to, że ona wyglądała jak Naksu, ale nie dokładnie tak samo - jest niższa i nie ma np pieprzyka na twarzy. Podobało mi się to rozwiązanie, mnie zaskoczyły siostry Hong
Za to nie czekałam na polskiego Netflixa i obejrzałam do końca "Crush Course in Romance". Właśnie skończyłam oglądać, wczoraj ostatni odcinek puścili. I muszę przyznać, że ta para zostanie chyba moją ulubioną do powtarzania sobie z nimi scen... jacy oni są słodcy! Tak miło się ich ogląda! I cieszy mnie, że do końca dramy nie było żadnych "noble idiocy" i zawsze ta komunikacja między nimi była. Ostatni odcinek był naprawdę miły, bo był tak jakby happy end dla wszystkich Zaskoczyła mnie koleżanka głównej i rodzice SunJae. Trochę mnie zmartwiło, że główna nadal się ubiera niezbyt korzystnie dla niej, ale jak komuś grzywka nie pasowała to na koniec zaczęła ją zaczesywać
To będzie drama, do której pewnie będę często wracała i fajnie,że będzie na Netflixie, to sobie będę przewijać te wątki kryminalne
|
|
|