Seriale - Czas honoru
Agn - Śro 19 Wrz, 2012 21:36
Nie mieliby o czym? Ja bym spróbowała o ucieczce, a rozliczymy się za przeszłość na wolności.
nicol81 - Czw 20 Wrz, 2012 21:21
Ale Władka chyba nie sposób sobie wyobrazić w tej roli, co?
I czy Ruda ma zamiar jako para wyjechać z tym Ernestem?
Agn - Czw 20 Wrz, 2012 21:31
| nicol81 napisał/a: | Ale Władka chyba nie sposób sobie wyobrazić w tej roli, co? |
W roli wiejącego z Rainerem? Każda okazja dobra!
| nicol81 napisał/a: | | I czy Ruda ma zamiar jako para wyjechać z tym Ernestem? |
Nie wydaje mi się. Chociaż diabli wiedzą, facet się do niej kleił. Odmówiła, ale... nigdy nic nie wiadomo.
nicol81 - Czw 20 Wrz, 2012 21:40
A to nie jest jej tak niezręcznie tak teraz razem wyjechać? przecież chyba nie potrzebuje psa przewodnika?
Agn - Czw 20 Wrz, 2012 21:42
Nie sądzę, by chodziło o przewodnika. Raczej o samą możliwość opuszczenia kraju. Nie pamiętam z historii, jak było po wojnie z wyjazdami, ale może było to jakoś utrudnione? No i jako że działała w podziemiu to się sowieci mogli nią interesować, a tak jakoś by się może udało...?
nicol81 - Śro 26 Wrz, 2012 19:38
Utrudnione było, ale dwojgu działaczy chyba byłoby trudniej niż jednemu. Mi chodziło, że Ernest mógłby niewłaściwie odebrać to jechanie razem...
Ale chyba zrobienie paznokci wystarczy Rudej za zmiany w życiu Choć Władek jest bardzo niezachęcający
Jakim cudem Wandzia i Celina w takich ładnych kieckach łażą?
Agn - Śro 26 Wrz, 2012 20:22
Kobiety zawsze sobie dawały radę, by ładnie wyglądać. Wojny już nie ma, Celina pracuje, a Wanda? Pewnie jej coś zostało. Można było samemu przecież szyć. Jak pokazuje Rzeczpospolita babska - choćby z zasłon.
nicol81 - Pią 28 Wrz, 2012 20:30
Tyle że one nie tylko ładne są, ale jednocześnie nowe i eleganckie. W czasie wojny to się tak nie rzucało w oczy. Może to symbolizm, jak z paznokciami Rudej?
Nie chcę krytykować naszej dzielnej konspiracji, ale Bronek z pułkownikiem tak się w oczy rzucali
Rainera nie pokazali - w celi na nowego kumpla czeka?
nicol81 - Nie 30 Wrz, 2012 10:00
Kumple z celi
Tylko żeby nie skopali tego wątku...
Żydowski pogrzeb Romka był wzruszający - ale czy wspominali, że Romek przeszedl na judaizm?
Agn - Nie 30 Wrz, 2012 10:54
Ja się zastanawiam, czy go Janek w ramach, że przez całą wojnę Romek robił za Żyda, w końcu po żydowsku nie pochował. Choć dla mnie to było dziwne. No i pochowano go pod płotem, jako samobójcę - smutne.
nicol81 - Nie 30 Wrz, 2012 13:32
Dla mnie też dziwne - można było przecież napomknąć, że Romek zmienił wyznanie. A tak pokazali go przez minutę jako kandydata do odstrzału.
Kolejnym to jest chyba ten nowy kolega Janka - takie z niego słoneczko i Pollyanna, że nie może to chyba długo potrwać...
Jotka - Nie 30 Wrz, 2012 14:31
| nicol81 napisał/a: | | Jakim cudem Wandzia i Celina w takich ładnych kieckach łażą? |
Z opowieści mojej ciotki: w czasie wojny i po niej większość kobiet bardzo dbała o wygląd. Ona miała jedną spódnicę, dwie bluzki i jedną sukienkę ale zawsze czyste, odprasowane. Opowadała, że miała przygodę, ubrana bardzo elegancko z pożyczonym lisem na szyi i w kapeluszu wracała ze wsi z rąbanką a ofcer niemiecki pomógł jej nieść walizki z dworca do dorożki Była członkiem AK i po wojnie swoje odsiedziała, jej mąż przeżył przesłuchania gestapo, obóz w Dachau i trafił na 9 lat do więzienia z czego 1,5 roku w pojedyńczej celi
Agn - Nie 30 Wrz, 2012 15:38
| nicol81 napisał/a: | | Kolejnym to jest chyba ten nowy kolega Janka - takie z niego słoneczko i Pollyanna, że nie może to chyba długo potrwać... |
Choć z drugiej strony mam nadzieję, że nie okaże się odpowiednikiem Niny, bo to by było naciągane jak cholera... Ja tam nie mam nic przeciwko, byle nie zrobiono z nim później tego, co z Antkiem i Kamilem.
nicol81 - Nie 30 Wrz, 2012 21:08
Odpowiednikiem Niny pewnie nie (to penie byłoby dno) - ale ja go właśnie widzę, jako odpowiednik Antka/Kamila. Rozwiniemy go, a potem zarąbiemy - żeby nie było, że Czas Honoru to nie jest poważny serial, gdzie wszystkie ważne osoby przeżywają...
RaczejRozwazna - Nie 30 Wrz, 2012 22:00
Po dzisejszym odcinku kilka pytań (miałam przerwę w czwartym sezonie i nie łapię wszystkich wątków):
1. Czy Otto nie był przypadkiem wdowcem? Nie podoba mi się że łaczą Marię z "prawie" rozwodnikiem. To nie w jej stylu.
2. Kim jest przełożony Ryszkowkiego i co go łaczy z Leną?
3. kim jest Woźniak?
Agn - Nie 30 Wrz, 2012 22:11
1. Nie przypominam sobie, by była mowa o jego przeszłości rodzinnej poza tą chwilą, kiedy dostał list o śmierci syna.
2. Podejrzewam, że nic, ale zapewne umie szukać. Podejrzewam, że go wypuścił, by Janek spokojnie sobie odnalazł Lenę, wtedy ten ciul wparuje i zacznie się przesłuchanie a'la sowieci. I to będzie BAAAAARDZO bolało.
3. Woźniak współpracował z Karolem w poprzednich sezonach. To taki jego przydupas od brudnej roboty, na którym Karol się może wyżywać i pokazywać, jaki to on nie jest ważny. Gnida.
RaczejRozwazna - Nie 30 Wrz, 2012 22:15
Dzięki. Wciągam się znowu w ten serial niemożebnie....
Jotko - historia Twojej rodziny - poruszająca.
Agn - Nie 30 Wrz, 2012 22:17
Wiem, co czujesz... w końcu kochamy chłopaków.
Jotka - Pon 01 Paź, 2012 18:57
No wciąga bardzo. Tak bardzo, że oglądam już w sobotę
Ten okres to był mój konik. Znam go z opowieści z pierwszej ręki i nie wszystkie dobrze się kończyły niestety.
Agn - Pon 01 Paź, 2012 19:16
Mnie się wydaje, że rzadko które miały happy end. :-(
Jotka - Pon 01 Paź, 2012 20:22
Niektóre tak: historia moich dziadków. Dziadek w kampani wrześniowej walczył na wschodzie, po 17 zostali zatrzymani przez sowietów, babcia (i inne żony i narzeczone) wyruszyli po swoich. Po wielu trudnościach dostały się przed oblicze oficera, który stwierdził, że jeżeli kochają swoich mężów, narzeczonych to mają się publicznie pocałować. Należy pamiętać że w tamtym okresie publicznie nie okazywało się uczuć. Z 50 zatrzymanych zwolniono tylko 6. Mniej romantyczna reszta historii to odpowiednia kwota wykupu - u nas wartść krowy.
nicol81 - Pon 01 Paź, 2012 21:10
| RaczejRozwazna napisał/a: | Po dzisejszym odcinku kilka pytań (miałam przerwę w czwartym sezonie i nie łapię wszystkich wątków):
1. Czy Otto nie był przypadkiem wdowcem? Nie podoba mi się że łaczą Marię z "prawie" rozwodnikiem. To nie w jej stylu.
|
Mnie też się nie podoba Dawno mi się ten związek nie podoba, a teraz tym bardziej. Ale jaki właściwie oni mają status?
nicol81 - Pon 15 Paź, 2012 21:07
No i dalej nie wiem, jaki ich związek ma status. Maria jakoś nie była przesadnie entuzjastyczna, że Otto zostaje i z nią jedzie do Warszawy (a dwa pokoje we Wrocku zostały?)
A Lena to duchem jest, czy coś?
Rainer z konwencjami genewskimi wyskakuje
Agn - Pon 15 Paź, 2012 22:01
Mnie się wydaje, że Lena na tym zdjęciu jest wmontowana. Znaczy się jej tak naprawdę nie było, ale fotomontaże przecież już wtedy robiono.
Maria nie jest zbyt entuzjastyczna, bo pewnie coś się dzieje, a on żonaty, do tego Niemiec, no i przyjaciel. Obaczym.
Rainer jak wyskoczył z tą konwencją genewską, to aż w niego zwątpiłam. Konwencja genewska? Chłopie, oprzytomniej, kto ci będzie gwarantował cokolwiek, jak jesteś Niemcem po przegranej wojnie?! Nie powiem, wypalił z tym jak idiota...
nicol81 - Wto 16 Paź, 2012 20:45
Ale kto ją wmontował i po co?
Jak oni się uporają z tym wszystkim w kilku odcinkach?
Sierżant się sam obawiał, że za łagodnie potraktują Rainera, więc może założenie, że u Amerykańców lepiej, nie było głupie...
A Otto na moje źle robi... Ale może powinien się o tym naocznie przekonać, bo by żałował...
|
|
|