Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje
Anonymous - Nie 20 Gru, 2009 13:40
Moją tak samo zwłaszcza fantastyką nie przemawiają do niej fauny, centaury, rżne inne stwory a tutaj przesiedziała z otwartymioczętami cały film...
Gunia - Nie 20 Gru, 2009 14:59
I ja obejrzałam, jakżeby nie.
RaczejRozwazna - Nie 20 Gru, 2009 15:21
Który raz Guniu??
Gunia - Nie 20 Gru, 2009 16:06
Nie wiem, nie liczę...
RaczejRozwazna - Sob 02 Sty, 2010 01:32
Obejrzałam po raz kolejny Kaspiana i nadal jestem pod urokiem. I filmu i głownego bohatera. I przypomniałam sobie nasze gadki o wgryzaniu się w fotelik kinowy; miałam u boku siotrę która NIEMAL wgryzałą mi się w ramię Oby, oby nie zepsuli Wędrowca
Agn - Sob 02 Sty, 2010 10:57
Eee, czemu mieliby zepsuć? Wiem, że on jest do ekranizacji trudny (ta fragmentaryczność!), ale zrobią z tego przygodówkę i jakoś to będzie.
RaczejRozwazna - Sob 22 Maj, 2010 18:41
Właśnie zobaczyłam plakat Narni 3. Swietny jest moim zdaniem.
http://gfx.filmweb.pl/po/...l=1273927335000
a to pierwszy banner
http://www.narniafans.com/page/2
aś - Sob 22 Maj, 2010 18:52
ciekawe kiedy wypuszcza pierwszy zwiastun...
Agn - Sob 22 Maj, 2010 18:58
Jeeeeeeeeeeeżu, to trzeba będzie czekać aż do grudnia?!!!
Admete - Czw 17 Cze, 2010 15:54
Zwiastun Podróży Wędrowca do Świtu
http://napisy24.pl/artykul/424/
RaczejRozwazna - Czw 17 Cze, 2010 16:49
No, nie spodziewałam się tak szybko.... Świetnie, że już jest. Ale jakoś... Nie do końca mnie przekonuje ta stylistyka. Tak infantylna jakoś.... Albo ja dorosłam... W każdym razie po mrocznym, tajemniczym ale świetnym "Księciu Kaspianie" teraz jakieś kolorowe kino przygodowe dla dzieci. I Aslan jakiś nie ten... A to jest moja ulubiona część Narni...Marudna baba ze mnie, ale może im dalej w las, tym będzie lepiej.
No i Jadis, OCZYWIŚCIE musieli wstawić. Piotra i Zuzannę takoż....
EDIT.Obejrzałam jeszcze raz i trailer nieco zyskuje w moich oczach. Ale już wiem też z czego wynikało moje pierwsze wrażenie. Kurcze, pachnie tu sztucznością – za dużo komputera, za mało „prawdziwych” pomieszczeń, plenerów itp. Może w filmie jakoś nie będzie tego widać, bo strasznie nie lubię sztuczności i nadmiernej teatralności.
aś - Czw 17 Cze, 2010 17:59
faktycznie sztuczny... ale mam nadzieję, że jest to spowodowane tym, że twórcy nadal pracują nad efektami.
jak dla mnie za mało Kaspiana (nie jestem obiektywna, bo bardzo lubię tego aktora ).
obecność Piotra i Zuzanny mi nie przeszkadza- nie czytałam książek, więc może dlatego nie podchodzę sceptycznie do ich pojawienia się . zresztą bardzo polubiłam całą czwórkę rodzeństwa, więc wychodzę z założenia, że im jest ich więcej, tym lepiej (tylko mnie za to nie zlinczujcie )
p.s. jak Lucy wydoroślała , a Edmund... toż to już mężczyzna...
Admete - Czw 17 Cze, 2010 19:40
Mnie się podoba. Oni chyba nie planują zrobić całej Narnii, więc może stąd pojawienie się Piotra i Zuzanny. Aktorka grająca Lucy jest śliczna Podróż Wędrowca do Świtu nie jest mroczną częścią - Srebrne krzesło takie jest.
Yvain - Czw 17 Cze, 2010 19:56
Też mi się wydaje że będzie nieźle. Szkoda by było gdyby pominęli jakąś część, każda z nich to wspaniałe przygody warte nakręcenia. Mi jakoś ciężko z nich wyrosnąć warto przeczytać i dać się ponieść wyobraźni bo książka ma swój niepowtarzalny urok.
BeeMeR - Czw 17 Cze, 2010 20:08
Podróż Wędrowca do Świtu jest moją chyba najmniej ulubioną częścią - nigdy nie polubiłam Edmunda
Admete - Czw 17 Cze, 2010 20:38
Ja lubię Podróż, choć moją ulubioną częścią jest Srebrne krzesło Błotosmętek to ja
Agn - Czw 17 Cze, 2010 21:20
Mam mieszane uczucia względem tego trailera. Z poniższych względów:
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Kurcze, pachnie tu sztucznością – za dużo komputera, za mało „prawdziwych” pomieszczeń, plenerów itp. Może w filmie jakoś nie będzie tego widać, bo strasznie nie lubię sztuczności i nadmiernej teatralności. |
Też mi się wydaje, że za dużo tego wszystkiego. Ale zobaczymy, co będzie dalej.
BeeMeR - Czw 17 Cze, 2010 21:36
Ja właśnie nie jestem pewna, czy moja ulubiona część to Koń i jego chłopiec czy Srebrne krzesło
Yvain - Czw 17 Cze, 2010 21:42
| Admete napisał/a: | Ja lubię Podróż, choć moją ulubioną częścią jest Srebrne krzesło Błotosmętek to ja | A dasz przepis na gulasz z węgorzy, ponoć świetnie Ci wychodzi
praedzio - Czw 17 Cze, 2010 21:57
Mnie wszystkie części bardzo się podobały. Koń i jego chłopiec, Srebrne krzesło i Siostrzeniec Czarodzieja chyba jednak najbardziej.
Aragonte - Czw 17 Cze, 2010 22:22
| Yvain napisał/a: | | Admete napisał/a: | Ja lubię Podróż, choć moją ulubioną częścią jest Srebrne krzesło Błotosmętek to ja | A dasz przepis na gulasz z węgorzy, ponoć świetnie Ci wychodzi |
Piąteczka, Admete
Muszę sobie znowu Srebrne krzesło przypomnieć
Admete - Pią 18 Cze, 2010 07:23
Razem z Aragonte przetrząśniemy stare rodzinne przepisy Błotosmętków, to może znajdziemy ten przepis na gulasz z węgorza
RaczejRozwazna - Pią 18 Cze, 2010 11:02
| Admete napisał/a: | | Podróż Wędrowca do Świtu nie jest mroczną częścią |
Zgoda, ale mnie nie o to chodzi. "Wędrowiec' jest bardzo tajemniczy i niesamowity, a w trailerze wygląda to na familijne kino przygodowo-s.f z dużą dozą quasi animacji. I Biała Czarownica mnie strasznie denerwuje - no właśnie o to chodziło, że jej tam nie było, a jednak zło istniało. Straszne spłaszczenie tematu... Mam nadzieję, że z Aslana nie zrobią przyjemnego pluszaka, bo ...
A co do tego, że nie nakręcą dalej - też mi się tak zdaje. Strasznie szkoda.. Tak chciałabym doczekać ekranizacji "Siostrzeńca czarodzieja" i "Konia"... Choć"Ostatniej bitwy" jakoś nie wyobrażam sobie przeniesionej na ekran...
Admete - Pią 18 Cze, 2010 13:41
| Cytat: | | Wędrowiec' jest bardzo tajemniczy i niesamowity |
Nigdy tak nie odbierałam tej powieści. Jest tam motyw jak z Odysei, wędrówka od wyspy do wyspy i wizyta na krawędzi świató ( Odyseusz odwiedził kraj Kimerejczyków ). Na pewno tez można się doszukiwać inspiracji Podróżami św. Brendana. A poza tym jest to fanatastyczno-przygodowa powieść dla dzieci
A tu przepis na gulasz z węgorza
| Cytat: | | Cytat: | Pikantny gulasz z węgorza ...
Składniki:
... Około 1 kg sprawionego węgorza, sok z 1 cytryny, 3 ząbki czosnku, 2-3 pomidory, 3 cebulki, oliwa, 2 łyżki orzeszków piniowych, 200 ml białego wina, 20 dag mrożonego groszku, około1/2 kg ugotowanych ziemniaków, łyżka posiekanej świeżej mięty, szczypta cynamonu, 1/2 kieliszka brendy, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Węgorza opłukać, osuszyć pokroić na niewielkie kawałki. Rybę włożyć do miski, obficie skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulki i ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć węgorza na ostrym ogniu. Rybę ostrożnie zdjąć z patelni (tak by kawałki się nierozpadły), osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulki, dodać czosnek i pomidory. Wrzucić orzeszki piniowe, kilka minut smażyć, a następnie wlać wino. Całość gotować jeszcze kilka minut na ostrym ogniu.
Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki węgorza i dusić pod przykryciem 20 minut.
Ugotowane ziemniaki pokroić w niewielkie plasterki i wraz z groszkiem dołożyć do węgorza na około 10 minut przed końcem gotowania. Przyprawić cynamonem, wlać brendy, zamieszać.Na koniec posypać posiekaną miętą.
Smacznego ... |
|
BeeMeR - Pią 18 Cze, 2010 14:05
i mam ochotę na gulasz - taki normalny, nie z węgorza
|
|
|