To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Aragonte - Wto 27 Lip, 2021 00:02

Miałam oglądać Nokdu Flower, ale zapuściłam sobie nowy filmik Wioli, no i muszę się podzielić jednym jej tekstem.
"A ja tu już zjadłam pół swojego brownie, więc więc trzeba będzie mocno walczyć na schodkach dzisiaj... To sobie jeszcze dziabnę" :lol:
Opis spędzania czasu przez Koreańczyków na urlopie, zarówno za granicą, jak i w Korei, wydawał mi się jakoś znajomy :-D

Trzykrotka - Wto 27 Lip, 2021 08:02

:-D swoją drogą - te schody do biegania u Wioli to coś co przerasta moją wyobraźnię. Wieżowiec wybudowany tylko po to, żeby biegać w nim po schodach :paddotylu: Wiolę szczerze podziwiam na cztery rundki pod rząd.
Co do pomysłów na urlop, to mnie niezmiennie podobają się pomysły na kempingi. Chyba korzystałabym... No i już czekam na jej przeprowadzkę i taką windę, jaką wczoraj pokazała :paddotylu:

Admete - Wto 27 Lip, 2021 09:35

Właśnie obejrzałam. Sonu słodziak jak zawsze.

EDIT:

You are my spring nadal mnie zachwyca. Kim Dong Wook zostanie chyba moim aktorem roku. Nawet myślę o powtórce The Guest - choc to horror ;)

Trzykrotka - Wto 27 Lip, 2021 12:50

A właśnie! Za chwilę zaczyna się drama tvn, z SMA i Dołeczkiem, na dodatek akcja będzie działa się w pięknych okolicznościach przyrody, gdzieś w małym miasteczku nad morzem. Bardzo ciekawa jestem tej pary.
Admete - Wto 27 Lip, 2021 13:06

Za miesiąc, akurat na koniec wakacji. Widzę, że data premiery to 28 sierpnia. Krótki trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=XEYk9SHTAcw

Jak Dołeczek się uśmiecha, to człowiek po drugiej stronie ekranu też się uśmiecha - nie ma inaczej ;)

Trzykrotka - Wto 27 Lip, 2021 22:10

Prawda :serce: ma piękny uśmiech. Już się cieszę na nową dramę w której nie będzie, mam nadzieję, żadnego trójkąta, jaj w Start Up :trzyma_kciuki:

Ogladam Mad For Each Other. Jaka to ciepła i miła drama :serce: Piesiu słodki, a główną parę chciałoby się pogłaskać i powiedzieć że wszystko będzie dobrze. Mam właśnie okropną mamuśkę pani na tapecie. Trash daje jej dobrą lekcję. Straszne, że ta biedna kobieta nie miała oparcia nawet w matce i "wszystkiemu była winna sama."
Fajne tu są postaci - panie z zarządu osiedla, "Samantha," młoda sprzedawczyni z osiedlowej Żabki. Tylko każdego trzeba trochę poznać i zrozumieć.
Dzieki Wioli rozumiem kwestie mieszkaniowe i to, że ludzie wolą wynajmować i się przeprowadzać, niż zostać z własnym mieszkaniem w okolicy tracącej na atrakcyjności, bez możliwości sprzedaży, wyprowadzki w lepsze miejsce.

Edit: o rany, jakie ohydne spotkanie z matką eks-faceta ma biedna bohaterka. Rozumiem już, czemu czuje się tak zaszczuta i zastraszona. Własna matka to klasyka - krzyk i bicie oraz "chcesz mnie zabić?" Ta druga - "źle zrobił, ale przeprosi :uzi: przez ciebie może zgnić w wiezieniu." Przez nią, ratunku...
Za to główna para :serce2:

Aragonte - Śro 28 Lip, 2021 00:14

Oboje mi się szalenie podobali :serce: i chętnie sobie jeszcze przypomnę chociaż część tej dramy.
Trzykrotka - Śro 28 Lip, 2021 10:38

Bardzo doceniam też format, czyli 12 półgodzinnych odcinków. Jest zwięźle i nie trzeba na siłę ciągnąc pobocznych wątków. Choć o Samancie, czyli chłopaku przebierającym się za dziewczynę, chętnie zobaczyłabym więcej. Dziewczyna z Zabki też jest fajna.
Admete - Śro 28 Lip, 2021 10:52

Ja akurat Samante trochę przewijałam, bo mnie nie interesują takie tematy. Nie potrafię się wczuć w takie rzeczy, zbyt odległe i obce.
BeeMeR - Śro 28 Lip, 2021 12:11

Mnie Samanta nie przeszkadzała, podobała mi się myśl, że każdy ma swoje takie czy inne sekrety i słabości.
Jestem w Krakowie, nie mam możliwości nic oglądać,nadrobię później :wink:

Admete - Śro 28 Lip, 2021 13:17

U mnie You are my spring. Jednej strony powolny, ciepły romans, a z drugiej niepokojąca sprawa kryminalna.
Loana - Śro 28 Lip, 2021 13:24

Skończyłam wczoraj oglądać Mr Queen, trochę z przewijaniem, ale podobało mi się i na pewno będę wracała do fragmentów z tej dramy, bo naprawdę mnie śmieszą. Główna aktorka - jakkolwiek wizualnie nie do końca mi pasuje, to muszę przyznać, że świetnie zagrała. Wyczułam moment, w którym była tylko królową, a dusza faceta opuściła jej ciało. Serial miał tradycyjnie sporo wpadek montażowych (osoby w tle, których nie powinno być w scenie, przemijalność czasu :P jak się robi powtórki, to takie rzeczy wychodzą :P ), ale nie przeszkadzało mi to. Zakończenie jest gorzkie i w sumie to nie happy end, ale tu trudno by było zrobić właśnie ten happy end, za dużo osób :P Zobaczę, czy jest gdzieś jeszcze dostępny ten odcinek specjalny, podobno jakiś zapychacz i nie ma za dużo sensu, ale nie szkodzi, więcej scen z OTP będzie :)
Trzykrotka - Śro 28 Lip, 2021 13:43

Mnie tam nie przestawało bawić tłumaczenie ze współczesnego na joseonski i odwrotnie, jak zasada "no touch" czy legenda dodana do fastfoodow serwowanych na imprezie u króla. Drama raczej dla zabawy niż na serio, choć król był historyczny. Ja też jakoś nie szaleję za tą aktorką, może przez role, które wybiera.
Admete - Śro 28 Lip, 2021 19:48

Wiola miała tym razem wychodne i pojechała do nowego miasta.
Aragonte - Śro 28 Lip, 2021 21:07

Admete napisał/a:
Wiola miała tym razem wychodne i pojechała do nowego miasta.

A jej mąż i Sonu pożegnali ją pięknymi synchronicznymi ukłonami :mrgreen:

Admete - Śro 28 Lip, 2021 22:08

O tak - śliczne to było :)
Aragonte - Czw 29 Lip, 2021 00:01

Śliczne i zabawne - ciekawe, ile ćwiczyli :-D Było słychać, jak mąż Wioli odliczał do trzech :lol:

Podrzucam linka do najnowszego podcastu Tymczasem w Korei, o opiece zdrowotnej:
https://www.youtube.com/watch?v=-raOKOjfjn8
Bardzo mi się dobrze go słuchało. Wiola relacjonowała swoje przygody szpitalne związane m.in. w urazem ręki (biedna oberwała piłką do baseballa w czasie quasi-awirtualnej gry, na szczęście była, jak to sama określiła, "dobrze znieczulona" :mrgreen: ), podpowiedziała Pyrze koreańskie imię brzmiące bodajże "Gamdzia", czyli "Ziemniak", a Pyra reklamowała entuzjastycznie w końcówce "Hospital Playlist" i zachwycała się bohaterami :mrgreen:

Trzykrotka - Czw 29 Lip, 2021 07:52

Padlam wczoraj na widok pożegnalnych pokłonów męża Violi i Sonu - tak to można wychodzić z domu! Cały film mi się podobał. Podcastu jeszcze nie słuchałam.
Kończę powoli MFEA. Wczoraj komitet osiedlowy zareagował jak należy na próby zastraszania lokatorki :oklaski: i pani po raz pierwszy w życiu otrzymała wsparcie. Od razu założyła weselsze okulary.
Wśród rzeczy na granicy przeterminowania, które bohater dostawał od pani z Zabki była kanapka z truskawką, taka jak ta, którą Viola kiedyś pokazywała :-D

Admete - Czw 29 Lip, 2021 10:24

Słuchałam niedawno tego pdcastu - i paru innych :)
Trzykrotka - Czw 29 Lip, 2021 23:00

MFEA obejrzane i ładnie zamknięte. Bardzo mi się drama w wielu wątkach podobała, ale jak dla mnie za dużo czystego kryminału działo się przed końcem. Ale i tak daję jej wielkiego plusa. I niech już nasza Sam Jang nie pompuje sobie ust, bo źle to wygląda.
A piesio śliczny i dobrze że go nie skrzywdzili.

Admete - Pią 30 Lip, 2021 09:54

Oglądam teraz ( wybiórczo ) serial, który ma 52 odcinki - Father is strange. Zainteresowałam się nim, bo ma świetna obsadę starszych i młodszych aktorów, aktorek. Obejrzałam trzy pierwsze odcinki, potem przeczytałam ogólne streszczenie, przeskoczyłam do 25 i mam obejrzane do 31 ;) Teraz znów chyba przeskoczę pod koniec - 6-7 ostatnich odcinków? :mysle: Chwilami śmiałam się głośno, bo tam sam dwie cudne mamusie i perypetie przedmałżeńskie jednej z córek ;)
Trzykrotka - Pią 30 Lip, 2021 12:41

Podejrzewam, że My Golden Life też jest bardzo fajne. Tylko ta ilość odcinków... Twoja metoda w tym przypadku się chyba sorawdza :mrgreen:
Admete - Pią 30 Lip, 2021 12:43

Całkiem dobrze się sprawdza ;) A obsada jest przecudna. Podoba mi się taka duża rodzina ( trzy córki, syn ), wszyscy dorośli, mają swoje historie. Do tego dochodzą dziewczyny, żony, meżowie dzieci, babcia, siostra - full house ;)

EDIT: to by było bardzo dobre, jakby miało 16 standardowych odcinków. No może 20, bo dużo postaci. Ale te fragmenty, które obejrzałam były sympatyczne.

BeeMeR - Sob 31 Lip, 2021 14:30

Ja skończyłam 5 odcinek HP - pierwszy raz w tym sezonie syn Ik Juna miał sympatyczną scenę z tatą, która nie bazowała na ppl - dało się ;)
Próbowałam MMH - poprzewijałam 13 a 14 ale mnie zmogła - tym razem jak pan (kopnięty w tyłek przez Drugiego) się namyślił to panna odcięła się stanowczo od szefa/landlorda/byłego - i to mi właściwie pasuje, bo to nie był zdrowy związek, chyba skończę na tym :P

Byłam na wystawie robotów w galerii Serenada - pokazywano m.in. tańczące roboty, tańczyły do kilku utworów, m.in. Sorry Sorry Super Juniors :mrgreen:

Admete - Sob 31 Lip, 2021 16:39

Dziś miałam senny dzień, nic nie zrobiłam konkretnego. Obejrzałam wczoraj pierwszy odcinek The Guest - powtórkowo. Nadal zachwycam się, jak to jest dobrze zrobione.