To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Wiosna, lato, jesień zima i...znów wiosna - życie w dramach

Admete - Śro 12 Sie, 2020 14:30

To akurat jest psychologicznie prawdopodobne. Ona po prostu nie dopuszcza do siebie pewnych rzeczy.
Trzykrotka - Śro 12 Sie, 2020 14:53

Tak, ja tez myślę, że to jakieś wyparcie, bo podejrzenia zaczynają się delikatnie pojawiać.
Widzę po ilości gifów na tumblrze, ze drama jest popularna. Albo nie tyle drama, co Jun Ki. Bardzo dobrze tam wypada, radośc patrzeć na to, jak panuje nad każdym mięśniem twarzy.

Admete - Śro 12 Sie, 2020 14:54

Tekst o 2 sezonie SF:

https://www.soompi.com/ar...gether-and-more

Obejrzę za chwilę odcinek 12 The Good Detective.

Trzykrotka - Śro 12 Sie, 2020 23:17

Żona Jun Ki jest naprawdę wybitna. Ściagała podejrzanego, który zwabił ją do ciemnej szopy, trochę walczyli w ciemnościach, on ją pokonał i przykuł kajdankami do słupa, a sam zwiał. Policjanci ją uwolnili, a na miejscu znaleźli zerwany przy szamotaninie zegarek przeciwnika pani Cha. Zegarek należy do męża, ma nawet pasek, na którym żona kazała wybić mu jego nazwisko. I ona nadal nie myśli hmmm, ten mój przystojniak ostatnio jakiś dziwny się zrobił i późno wraca do domu :zalamka:
Motyw żony z lekka mnie drażni, natomiast ogromnie podobają mi się sceny, w których Jun Ki usiłuje zachowywać się jak zwyczajny człowiek, ale nie wie, co ma robić, kiedy spotykają go sytuacje zaskakujące i niespodziewane. On nie ma uczuć, więc nawet miłość do żony i dziecka musi grać.

Mystic Pop-Up Bar bardzo ładnie zamknęli - zadowolonam z całości, barwnej obsady, przekomicznych pomysłów na łączenie zaświatów z realnością i Joseonu ze współczesnością. Cuda była scena, w której trzy zaświatowe damy z Joseonu, w hanbokach, idą na karaoke i śpiewają jak na koncercie rockowym :lol:
Pan Brewka jest cudny :serce2: i w ogóle - polecam. Nie całkiem bezgranicznie rozrywkowa jest ta drama, ale wystarczająco - polecam.

Admete - Czw 13 Sie, 2020 08:27

Trzykrotka napisał/a:
On nie ma uczuć, więc nawet miłość do żony i dziecka musi grać.

I niestety z tego powodu jednak odpuszczę. Nie mam siły na takie postacie, jeśli wiem, jak funkcjonują prawdziwi psychopaci ( obejrzałam niedawno na Netflixie serial dokumentalny o zbrodniach ).

Cytat:
Nie całkiem bezgranicznie rozrywkowa jest ta drama, ale wystarczająco - polecam.

Też polecam.

Trzykrotka - Czw 13 Sie, 2020 09:06

Pewne, ja też nie uważam, żeby tę dramę koniecznie trzeba było obejrzeć. Sama pałam do niej umiarkowanym entuzjazmem i nie wiem, czy dokończę. Z ostatnich dram Jun Ki obejrzałam do końca tylko Scholara i Lawless Lawyer - obie tylko dlatego, ze robiłam napisy. Ta mnie też nie powala, choć zrobiona jest sprawnie i Jun Ki świetnie gra - to chyba jedyny wabik dla mnie. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie odejdą już od tematów "psycho," bo trochę tego dużo w masie się zrobiło.

Z życia tlumacza - ale się wczoraj zeźliłam, kiedy zorientowałam się, że raptem nie pasują mi napisy, które zrobiłam do 9 odcinka AM1988. Było dobrze i nagle zdechło - tato Taeka leży w szpitalu, rodzice Duk Seon, którzy go tam przywieźli, rozmawiają z lekarzem, coś mówią, ale literek nie ma, po czym nagle lekarz wygłasza kwestię "to dobry człowiek, musiał mieć szczególne błogosławienstwo" - ki pieron?
Pół godziny męczyłam się przerzucając teksty zanim odkryłam, że diabeł tkwi w szczegółach - w części napisów nie uwzględniono małego przeskoku reklamowego. Wiecie - postać coś mówi, jest cięcie, a po cięciu wraca scenka sprzed cięcia.
Na szczęście grzebanie pomogło, znalazłam właściwą wersję i dziś będę pracowicie przeklejać kwestię po kwestii w odpowiednie czasówki :roll:

Admete - Czw 13 Sie, 2020 09:53

Trzykrotka napisał/a:
Na szczęście grzebanie pomogło, znalazłam właściwą wersję i dziś będę pracowicie przeklejać kwestię po kwestii w odpowiednie czasówki

To współczuję. Takie przeklejanie jest wyjątkowo męczące. Mnie się dobrze ogląda The Good Detective - bardzo sensowny scenariusz i przede wszystkim ciekawe, realistyczne postacie. Już niedużo zostało. Tylko 4 odcinki do końca.

Admete - Czw 13 Sie, 2020 16:53

Główny temat muzyczny z SF:

https://www.youtube.com/w...ature=emb_title

Trzykrotka - Sob 15 Sie, 2020 23:34

Jest już pierwszy odcinek Secret Forest, ale nie wiem, jak z napisami. Bardzo jestem ciekawa odbioru.
Ku mojej uldze okazuje się, że Jun Ki w Flover Of Evil nie tyle sam jest psychopatą, co otaczają go takowi - prawdziwy ojciec seryjny morderca, potworni przybrani rodzice. On sam ma jakąś dysfunkcję, bo jak Sang Tae uczy się wyrazów twarzy i przypisanych im uczuć na pamięć, ale to nie on stoi za morderstwami, ani z przeszłości, ani obecnymi. Teraz już jestem spokojniejsza, że świadomie i dojrzale wybrał tę właśnie dramę.
Ale chyba i tak nie chcę kontynuować, choć tumblr jest zalany w tej chwili gifami z dramy i analizami - daleko wykraczającymi poza "jaki on śliczny."

Admete - Nie 16 Sie, 2020 07:58

A to o wiele lepsze podejście, na szczęście. Tak, SF już jest, napisy także. Obejrzę po śniadaniu. Odbiór jest też dobry, pojawia się początek nowej sprawy, zawiązek konfliktu na linii prokuratura - policja i mamy informacje, co działo się z bohaterami. Widziałam na razie tylko fragment rozmowy Shi Moka z Yeo Jin, kiedy to ta ostatnia delikatnie napominała prokuratora, ze mówi się "dzień dobry" - grzecznie posłuchał i powiedział ;) Jeszcze napiszę, że widziałam pierwszy odcinek antologii SF8 - bardzo dobry odcinek, podobał mi się. Historia dotyczyła robotów-opiekunów chorych ludzi. Roboty miały wygląd prawdziwych krewnych, co dawało ciekawy efekt. Do tego dochodził problem etyczny eutanazji i wiary jako takiej. Dobrze zagrany i wyreżyserowany. Reżyser jest od filmów, a scenariusz na podstawie opowiadania.
Admete - Nie 16 Sie, 2020 14:42

Obejrzałam i jestem zadowolona. Konkretny start, choć na razie bohaterowie rozrzuceni w różnych miejscach, ale myślę, że już w kolejnym odcinku będą razem. Nie było jeszcze tego nowego szefa prokuratorów, ani Seo Dong Jae. Jestem bardzo ciekawa tej nowej pani policjant, przełożonej Yeo Jin, postać ciekawie się zapowiada. Sprawa utonięcia studentów - zamknięto ją błyskawicznie i maczał w tym palce prokurator Kang...Chyba...Prokuratura i policja skacze sobie do gardeł, wykorzystując wszystkie dostępne środki. A Hwang Shi Mok jest nadal sobą - nie pojawił się na własnym przyjęciu pożegnalnym :lol: Yeo Jin cudownie ciepła i naturalna, uparcie jak zawsze dąży do dobrego. I nadal utrzymuje kontakt z detektywem Jangiem. Jak miło ich wszystkich zobaczyć - starzy znajomi i nowe twarze.
Piosenka z napisów końcowych:

Nie widziałam jeszcze 2 odcinka, ale znalazłam takie hasło:

"SATAN WORKS HARD, BUT SEO DONG JAE WORKS HARDER" ;)

EDIT: przypomniało mi się, że w pierwszym odcinku SF8 nawiązano do wiersza Szymborskiej "Nic dwa razy się nie zdarza."

Trzykrotka - Nie 16 Sie, 2020 18:50

Ja sobie na razie pozbieram i obejrzę w całości :kwiatek: tak jak pierwszy sezon.
Admete, czy my mamy Train na bieżąco? Może obejrzałabym między tymi wszystkimi romkomami, na które się zanosi.
Zaopatrzę się w tę dramę, o której piszesz :kwiatek:
Oglądam Jugglers z przyjemnością. Nie jest ta drama aż tak barwna jak It's Ok, ale ma własne zalety i biurowe życie dziwnie znajome. Podoba mi się Tanasiri, wcale nie taka trusia, jak się wydaje. A Daniel Choi jest zabójczo przystojny. No i mój Króliczek, czyli ten szef-dzieciak, wiecznie uśmiechnięty i na luziku.
Admete :kwiatek: jak myślisz, czy cameo tego pana, tropiciela nieuczciwych wykorzystywaczy ubezpieczeń, to nawiązanie do Mad Doga?

Bardzo wymowna "rozmowa" kapciuszków :rumieniec:

Admete - Pon 17 Sie, 2020 18:28

Cameo tego pana jest na pewno nawiązaniem do Mad Dog :) Sympatyczne to było. A para z Jugglers wystąpiła potem w My Fellow citizens, pamiętasz może? Tylko czytałam o tym.

W nowym sezonie Secret Forest podoba mi się reżyseria. Trochę się niepokoiłam zmianą na fotelu reżyserskim, ale niepotrzebnie. Widzę, że tym razem jest mnie dramatycznie/melodramatycznie, a bardziej realistycznie. Shi Mok nadal samotny, ale ma Jeo Jin :serce: Tak nagle wezwano go do Seulu, że biedak jest zasadniczo bezdomny. Mieszkanie wynajęte i biedak czeka na miejsce w dormitorium...Mina Dong Jae, że Shi Mok ma go nadzorować - pilnować w trakcie dochodzenia w pewnej sprawie :lol: Choi Bit i Woo Tae He czyli odpowiednio przełożona Yeo Jin i szef Shi Moka to ciekawe postacie. Woo Tae He przypomina mi zajadłego niedźwiedzia grizzly ;) Jak ryknął na Seo Dong Jae to aż przysiadłam, Shi Mok też czuje respekt ( na razie ;) ).

Trzykrotka - Wto 18 Sie, 2020 11:18

Pamiętałam to cameo z Jugglers, tylko nie pamiętałam w której dramie. Nasza para jako młode małżeństwo przychodzi oglądać mieszkanie do wynajęcia.

Ostatnio w Jugglers (11 odcinek) bardzo ujmuje mnie wątek przyjaciółki naszej bohaterki o jej szefa - dzieciaka. To jak ona mu matkuje jest bardzo ciepłe. Jak buduje jego autorytet, a w domu jest jak mama, która gotuje i pociesza. Nie lubię samej postaci tej kobiety, kupki nieszczęścia po tym, jak mąż porzucił ją jak zużytą szmatę. Nie podoba mi się nie to, że jest nieszczęśliwa, bo to pojmuję, tylko, że okłamuje i pracodawcę i własne dziecko i przyjaciółki. Podejrzewam, że ją to zdrowo ugryzie w tyłek. Ale jej watek z szefem to obecnie mój ulubiony.
Nie podoba mi się też, że druga z przyjaciółek, ta która pracuje dla gnidy nad gnidami, zaczyna grać w jego grę i innych obwiniac o to, że jest jej bardzo, ale to bardzo źle. Jak to u boku gnidy.

Admete - Wto 18 Sie, 2020 12:41

Trzykrotka napisał/a:
Ostatnio w Jugglers (11 odcinek) bardzo ujmuje mnie wątek przyjaciółki naszej bohaterki o jej szefa - dzieciaka.

No akurat mnie nie interesowali - wiem, że lubisz aktora, ale ja nie bardzo. Postać też mnie nie interesowała jakoś, ale chyba częściowo z winy aktora...Trochę dziwny jest :kwiatek: Pani grająca ta matkująca sekretarkę mnie irytowała, ogólnie watek przewinęłam ;) Niezbyt udane watki z przyjaciółkami.
Secret forest - bts - z napisami:

Trzykrotka - Wto 18 Sie, 2020 19:45

Aktorka - przyjaciółka ma bardzo dziwną mimikę i ogromnie działa mi na nerwy. Zresztą wszystkie mi działają, tym razem nieudane jest to grono. Ale szef smarkacz to co innego. Lubię motyw mądrzenia i dojrzewania. Gdyby wpakowali ich w romans, byłabym zła, ale taka unia, z której czerpią obie osoby bardzo mu się podoba. Aktora też lubiłam w całych trzech dramach, w których go widzialam :-D
Admete - Wto 18 Sie, 2020 20:56

Niestety aktorka mi psuła odbiór tego wątku i nie chciało mi się męczyć. The Good Detective zmierza do końca i z czystym sercem mogę polecić dramę komuś, to lubi policyjne fabuły. Zasadniczo to my dwie teraz zostałyśmy...tylko...
Trzykrotka - Śro 19 Sie, 2020 09:57

Tak, mamy ekskluzywny dwuosobowy wątek :-D
Wczoraj już nic nie udało mi się obejrzeć, ale dziś planuję pociągnąć Jugglers. Muszę doczekać chwili, w której menda biurowa dostanie w tyłek raz, a dobrze. Na razie tylko tę dramę oglądam. Do Flover nie mam serca, na SF czekam na więcej. Niedługo mają być nowalijki, jedna (zapewne głupotkowa) z Ji Soo i tym atrakcyjnym panem z House Helper, druga z motywem podróży w czasie, na początku września Boguś.

Admete - Śro 19 Sie, 2020 12:00

To zdjęcia potem wklej, jest gdzieś wątek remontowy - chyba. Ja dziś 14 odcinek The Good Detective i tyle. Oglądam też niewiele, bo nie ma na razie czego. Liczę na nowe dramy, może się coś objawi. Ta antologia SF8 miała dobry początek.
Admete - Śro 19 Sie, 2020 19:51

Napiszę jeszcze, że nasza Sofi obejrzała The Ghost Bride, a wczoraj oglądała Mistic pop up bar do 12 w nocy ;) Moja krew ;) Niech korzysta, bo Netflix mam tylko do 4 września.
Trzykrotka - Śro 19 Sie, 2020 22:53

O proszę :oklaski: Nawet nie pytam, czy jej się podobało, skoro do później nocy oglądała :banan: Nie przedłużasz Netflixa, Admete?
Admete - Czw 20 Sie, 2020 06:04

We wrześniu nie będę mieć czasu na oglądanie. Poza tym na razie nic nie ma. Zapłacę, jak pojawi się drugi sezon SF.
Trzykrotka - Czw 20 Sie, 2020 11:33

Ja jakoś teraz mam mniej zapału do oglądania. Do gier i książek bardziej mnie ciągnie. Ale Jugglers oglądam. Bomba poszła, menda z asystentką-niegdyś-przyjaciółką rzucili zgniłe jajo w sam środek firmy. Głupie to okropnie, żeby z tego, że dwoje ludzi sie kocha i mieszkają w jednym domu (on na górze, ona na dole) robić argument do udupienia obojga. Oboje wolni, oboje w podobnym wieku... Tyle, że ona jest jego asystentką. OK, wiem, że hasło firmowych "żonglerek" brzmi "ojciec, nauczyciel i szef to jedno," ale mimo wszystko, takie rzeczy tylko w Korei. Mam nadzieję, że nie będzie wybaczenia dla przyjaciółki, bo też nie bardzo rozumiem, czemu wyżywa się na Yoon Yi - to jej wina, że szef tamtej to gnida?
Myślę sobie, że to tutaj zaczęło się to małe odwrócenie ról męskich i damskich, tak ładnie pociągnięte w It's Ok. Tam Mun Yeong była Romeem, Bestią i księciem, tutaj Yoon Yi jest landlady i poklepuje szefa po plecach w nagrodę, a inicjatywa do podjęcia dalszego kroku w ich romansie tez wychodzi od niej. Zostały mi jeszcze 4 odcinki.
Jeszcze a propos odwrócenia ról w It's OK, to widać to było ładnie nawet bts - kiedy chcieli, żeby wysoka Ye Ji wydała się niższa od Koszmita, kręcili tak, że to ona stała na szeroko rozstawionych nogach, tak jak zwykle robią to wysocy aktorzy przy wyraźnie drobniejszych partnerkach :lol:

Admete - Czw 20 Sie, 2020 18:08

Biedactwo, ale Koszmit chyba nie jest niski? ;)
Trzykrotka - Pią 21 Sie, 2020 00:20

Byli mniej więcej równego wzrostu, ale chodzilo o ujęcie, w którym on kładzie jej dłoń na policzku, a ona patrzy na niego z miłością wznosząc oczy lekko w górę, tak romantycznie. Wszędzie pokazują gif z kręcenia tej sceny, bo Koszmit się tam wyraźnie wygłupiał i oboje wybuchali śmiechem - ale zwróciłam uwagę na jej rozkrok, bo byla w jednej z tych swoich mikro-mini eksponującej nogi.
Zalinkuję jeśli go znajdę na tumblrze.
Ostatnio ktoś też zrobił taki montaż: ook siebie gif z Jun KI z FoE i Ye Ji z It's Ok z podpisem: spotkali się w Lawless Lawyer i powiedzieli sobie: dobra, to w następnej dramie zagramy sobie socjopatów