To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

Admete - Czw 21 Lut, 2019 19:52

Oglądanie brytyjskich kryminałów mnie dziwnie uspokaja, teraz nadrabiam Verę.
Admete - Pon 25 Lut, 2019 20:50

Vera obejrzana, czekam na kolejne odcinki Shetland i ostatni odcinek Endeavour. Tymczasem wylądowałam na zimnej Islandii i oglądam Trapped.
primavera - Wto 26 Lut, 2019 13:10

Admete napisał/a:
Vera obejrzana, czekam na kolejne odcinki Shetland i ostatni odcinek Endeavour. Tymczasem wylądowałam na zimnej Islandii i oglądam Trapped.

Shetland 5 już się zaczął trzy tygodnie temu (BBC nadaje we wtorek o 21.00)

Admete - Wto 26 Lut, 2019 15:23

Wiem, czekam właśnie na kolejny odcinek 5 serii :) Jutro będzie.
Admete - Wto 26 Mar, 2019 20:01

Zaczęłam dziś Delhi Crime - serial nawiązujący do tego okropnego gwałtu w autobusie w 2012 roku.
Admete - Śro 27 Mar, 2019 18:13

Obejrzałam - nie dla osób o słabych nerwach, choć nie ma tam pokazanej przemocy jako takiej. O serialu:

https://natemat.pl/268111,netflix-delhi-crime-serial-pokazuje-kulisy-sledztwa-ws-gwaltu-w-indiach

Sam serial zrobiony bardzo dobrze. Warto obejrzeć, ale nie jest to coś przyjemnego.

Caitriona - Nie 07 Kwi, 2019 17:50

Admete napisał/a:
Nowa seria Endeavour trzyma poziom,a le dlaczego Morse ma ten wiecheć pod nosem? Okropnie wygląda. Zgolić natychmiast!

A wiesz, że ja się do tego wąsa przyzwyczaiłam, choć na początku nie mogłam go znieść :rotfl:

Idę sprawdzić co to jest to Trapped.

Caitriona - Nie 07 Kwi, 2019 17:51

A, i wróciło Line of Duty, a za dwa tygodnie wraca Bosch.
praedzio - Czw 11 Kwi, 2019 08:29

Ja tu sobie tylko tak bezbożnie westchnę...

https://www.instagram.com...ton_share_sheet

milenaj - Czw 11 Kwi, 2019 09:13

Ooo.... :thud:
Admete - Czw 11 Kwi, 2019 09:56

Czekam na nowego Boscha.
Agn - Wto 16 Kwi, 2019 23:32

Szeroko teraz reklamują serial Ruchome piaski, więc sprawdziłam. Pierwszy odcinek jest znakomity. Historia jest o tym, że w szkole dochodzi do strzelaniny. Główna bohaterka, Maja, zostaje oskarżona o morderstwo, próbę morderstwa i współudział. Ląduje w areszcie, czeka na rozprawę. Pojawia się adwokat i zaczynamy poznawać stopniowo historię związku Mai i jej chłopaka Sebastiana, który (jeśli dobrze zrozumiałam) dokonał tej strzelaniny.
Czytałam kiedyś książkę pt. "Nienawiść" o takiej tematyce. No i oczywiście po dziś dzień pamiętam, jakim szokiem był dla mnie news w telewizji o tym, co się wydarzyło w liceum Columbine w 1999 roku, więc z racji tego zainteresowałam się serialem.
Serial jest szwedzki, ciut inny od amerykańskich, mniej głośny i bardziej wewnętrzny. Jest bardzo dużo zbliżeń na twarz bohaterki, dużo ujęć, które nie pokazują np. całego korytarza, tylko plecy bohaterki.
Zachwycające jest w nim to, że jest taki bardzo... intymny w tym wszystkim. Na razie (jestem po pierwszym odcinku) nie było nic o tym, co się dzieje na zewnątrz. Mamy Maję, jej adwokata, przesłuchanie, celę i opowieść, która doprowadzi nas do tragicznego finału w szkole.
Nie ma relacji w telewizji, wrzasków z gazet.
Totalnie wsiąkłam w tę historię.
Szykuje się naprawdę świetny dramat. Na pewno obejrzę ciąg dalszy.

Admete - Śro 17 Kwi, 2019 06:51

A ja obejrzałam Safe - tajemnice sprzed lat i zbrodnia w zamkniętej społeczności ogrodzonego osiedla.
Agn - Śro 17 Kwi, 2019 22:49

Ja zaś połknęłam odcinek nr 2 i pozostaję w zachwycie. Naprawdę rewelacja.
annmichelle - Czw 18 Kwi, 2019 06:11

Agn napisał/a:
Szeroko teraz reklamują serial Ruchome piaski

Zastanawiam się od kilku dni, czy najpierw nie przeczytać książki. :mysle:

Agn - Śro 01 Maj, 2019 14:33

"Ruchome piastki" zakończone. Bardzo dobrze oceniam ten serial, naprawdę jest udany. Mam dwie uwagi, ale ukryję je pod kołderką, bo to spoilery, a jeden hardkorowy, więc czytać tylko PO obejrzeniu serialu.
Spoiler:
- Scena gwałtu była po prostu kuriozalna. Naćpany facet, który przed chwilą jeszcze ledwie stał na nogach, trzyma dziewczynę bodaj za kark, dziewczyna ręce ma wolne i kurde blat nawet palcem nie kiwnie, żeby się bronić. WTF?!
- Końcówka jest taka sobie. Znaczy się twórcy poszli w łatwiznę happy endu - super, uniewinniono dziewczynę, wraca do domu i wita się z siostrą. Wszystko fajnie, tylko że dla mnie dramat Mai wciąż trwa. Po pierwsze wyrok sądu a opinia publiczna to dwie różne sprawy i biorąc pod uwagę, co mówiono o niej w radio raczej nie powinna pokazywać się na ulicach, bo może zostać zlinczowana. Poza tym jej życie to jeden wielki bajzel - przyjaciele nie chcą jej znać, Samir, z którym mogłaby stworzyć związek (przed strzelaniną) zeznawał w sądzie przeciwko niej, przyjaciółka nie żyje... No i nie wspomnę już o tym, że na wieki będzie wiedziała, że zastrzeliła swojego chłopaka (ok, w obronie własnej, ale jednak) oraz najlepszą przyjaciółkę, którą znała od dziecka (przez przypadek). Tego serial nie podjął za bardzo, jest jedna scena, w której widać, że Maja nie może się ze śmiercią Amandy pogodzić, ale potem nie zostaje z tego niemal nic.

Tak czy inaczej polecam, bo jest to pomysł ciekawy i wykonanie jak trzeba. :)

Agn - Sob 11 Maj, 2019 00:41

Hmm nie wiem czy to tutaj pasuje, ale coz...
Netflix jakis czas temu kusil mnie nieustannie serialem dokumentalnym "Tasmy Teda Bundy'ego". Poniewaz niedlugo na ekrany kin wejdzie film o tym potworze, stwierdzilam, ze dla mnie zdrowiej bedzie obejrzec dokument. Zreszta historie Teda Bundy'ego dosc dobrze znalam, bo przewijal sie w wiekszosci ksiazek dot. seryjnych mordercow.
W zasadzie serial nic nowego mi nie powiedzial, ale o wiele lepiej na nim widac, jakim Bundy byl manipulatorem, inteligentnym i sprytnym, a przy tym tak bardzo nieludzkim, ze slow brak. To co robil... To przechodzi ludzkie pojecie. Ciesze sie, ze skonczyl na krzesle. Wielkim plusem sa nagrania z sali rozpraw i z wiezienia.
Jesli ktos niewiele o Bundym slyszal, to serial polecam - 4 odcinki, ostatni najdluzszy, trwa chyba z 1,5h.

Admete - Nie 19 Maj, 2019 18:02

Chyba też tutaj to umieszczę, bo pod kategorię "fajny" nie podpada, raczej pod "przerażające". Serial dokumentalny o zamordowaniu zakonnicy Cathy Cesnik i wykorzystywaniu nieletnich - tym razem Ameryka, Baltimore. Serial nazywa się The Keepers.
Agn - Pon 20 Maj, 2019 13:53

To chyba jest na Netflixie? Ale na razie odpuszcze, moze pozniej...
Aragonte - Pon 20 Maj, 2019 14:07

Admete napisał/a:
Chyba też tutaj to umieszczę, bo pod kategorię "fajny" nie podpada, raczej pod "przerażające". Serial dokumentalny o zamordowaniu zakonnicy Cathy Cesnik i wykorzystywaniu nieletnich - tym razem Ameryka, Baltimore. Serial nazywa się The Keepers.

Kumpela mi o tym mówiła, podobno bardzo dobry.

Admete - Pon 20 Maj, 2019 14:58

Tak, jest na Netflixie, ale trudno się go ogląda.
milenaj - Wto 21 Maj, 2019 21:16

Oglądałam zimą i potwierdzam, bardzo ciekawe, ale bardzo trudne do obejrzenia
Caitriona - Czw 20 Cze, 2019 19:16

praedzio napisał/a:
Ja tu sobie tylko tak bezbożnie westchnę...

https://www.instagram.com...ton_share_sheet

O rany... Ostatni Lucyfer już za mną. Dobrze się oglądało.

A teraz leci sobie ostatni sezon Elementary, z czasem bardzo polubiłam ten serial.

Admete - Czw 20 Cze, 2019 19:44

Niestety nie obejrzałam 5 sezonu Boscha. Nie znalazłam nigdzie, Amazonu już nie będę wykupywać.
Admete - Czw 27 Cze, 2019 09:33

Zaczęłam Unit 42 i po drugim odcinku stwierdzam, że nawet mi się podoba.