To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Sherlock Holmes - ekranizacje

Aragonte - Śro 22 Lut, 2012 20:37

Nie wtrącam się na razie do dyskusji, zajrzałam głównie po to, żeby obwieścić, że polskie wydanie "Study in pink" już jest w moich łapkach :wink: Zaraz je sobie zapuszczę, żeby zorientować się, jak wygląda tłumaczenie.
Dodatków nie stwierdzono :roll:

Agn - Śro 22 Lut, 2012 20:49

Cytat:
Dodatków nie stwierdzono :roll:

Się wydawcom tłumaczyć pewnie nie chciało. Może dorzucą do trzeciego odcinka albo do packu. Ale to też nic pewnego względem przygotowania - np. polskie wydanie White Collar dodatki zawiera. I co z tego - tłumaczenia doń niet. :confused3:

Anonymous - Śro 22 Lut, 2012 20:56

Agn napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
Mnie zastanawia czy Mycroft (...) znał plan swojego brata (choćby ze względu na finanse i logistykę sprawy)

Zastanawiałam się nad tym, ale coś wątpię. Brat nawet nie był zagrożony strzałem. Moriarty najwyraźniej wiedział, że stosunki między braćmi są, delikatnie rzecz ujmując, oziębłe, a w takim wypadku nie widzę Sherlocka dającego Mycroftowi cynk: "Słuchaj, braciszku, finguję swoją śmierć. Nie martw się, naprawdę nie umrę. A, przy okazji - masz jakieś mocne znajomości w kostnicy?" .

A mnie wlasnie to nie pasuje - Mycroft, taki niby inteligentny, doswiadczony w przesluchaniach i papla jak dziecko... Bracia moga sie nie lubic, ale takie zachowanie zaprzecza calej idei chronienia Sherlocka przez Mycrofta. Zaczelam sie zastanawiac, czy wlasnie ta paplanina nie byla jakos wlaczona w plan Sherlocka - chociaz chronologia mi tu lezy...

starkus - Śro 22 Lut, 2012 21:11

i jeszcze mi przyszło do głowy, że Molly wcale nie musiała być pomocna "przed", tzn. podczas ewentualnych manipulacji kostnicowych, tylko własnie po, ponieważ wczasie rozmowy Sherlock jejpyta czy pomogłaby mu mimo wszystko, kidy byłbyinny niż się jej i wszystkim wydawało, co może wskazywać na pomoc po (kiedy wszyscy okrzykna go, że był fraud).
A tak na marginesie, to wyobraźnia ludzka nie ma granic: gdzies się natknęłam (chyba w komentarzach do artykułu w Guardianie) na wyjaśnienie I OW U, ze skrzydłaqmi, które pojawiło się po zapaleniu świateł w przeciwległym budynku, że to I.Adler "wisi" Sherlockowi "fake death".
I mały offtopic--idąc tropami Moffata i Gatisa natknęłam się na Jekyll-miniserię BBC, ktoś widział? Mnie sie jak na razie b.podoba.

BeeMeR - Czw 23 Lut, 2012 06:56

starkus napisał/a:
Jekyll-miniserię BBC, ktoś widział? Mnie sie jak na razie b.podoba.
słyszałam o niej pochlebne opinie ale jeszcze nie znalazłam i nie widziałam sama.
BeeMeR - Czw 23 Lut, 2012 10:36

Agn napisał/a:
Brat nawet nie był zagrożony strzałem. Moriarty najwyraźniej wiedział, że stosunki między braćmi są, delikatnie rzecz ujmując, oziębłe, a w takim wypadku nie widzę Sherlocka dającego Mycroftowi cynk: "Słuchaj, braciszku, finguję swoją śmierć. Nie martw się, naprawdę nie umrę. A, przy okazji - masz jakieś mocne znajomości w kostnicy?"
Ależ właśnie dlatego, że tak nieprawdopodobne, jest to tak interesujące :mrgreen: Bo mimo że są "arcywrogami" to przecież "family is family", Mycroft nieraz starał się chronić brata, acz w niekonwencjonalny sposób. A kogo jak kogo, ale Mycrofta nie trzeba będzie przekonywać, że "Moriarty was real", bo sam przecież zna sprawę i Sherlocka od kuchni. No a nową tożsamość potrafi braciszkowi zapewnić błyskawicznie ;)
No i jeszcze on potrafiłby zachować tajemnicę, a trzej wybrańcy Moriartego: John, pani Hudson i Lestrade niekoniecznie, acz oni też byliby skłonni pomóc Sherlockowi na wszelki sposób - i wpaść przy tym. Molly też chętnie pomoże, wiadomo, ale o tyle się nie liczy, że w odróżnieniu od w/w trójki Sherlock by dla niej palcem nie ruszył, a co dopiero skoczył z dachu :P

Admete - Czw 23 Lut, 2012 11:08

Uwaga, będe powtarzać drugi sezon, bo jak go oglądałam, to byłam chora i zmęczona. Szczerze mówiąc dwa pierwsze odcinki pamiętam, jak orzez mgłę.
BeeMeR - Czw 23 Lut, 2012 11:19

Ja też będę niedługo powtarzać :mrgreen:
Miłego powtarzania :kwiatek:

Aragonte - Czw 23 Lut, 2012 14:10

Admete napisał/a:
Uwaga, będe powtarzać drugi sezon, bo jak go oglądałam, to byłam chora i zmęczona. Szczerze mówiąc dwa pierwsze odcinki pamiętam, jak orzez mgłę.

To powtórz koniecznie :kwiatek:

A ja na razie nie mam ochoty na oglądanie czegokolwiek, za bardzo stres mnie zżera :?

Yvain - Czw 23 Lut, 2012 14:57

Ja właśnie jestem w trakcie powtarzania :wink:

Aragonte napisał/a:
za bardzo stres mnie zżera :?

Niedobrze :pociesz: :przytul: oby szybko to co złe minęło :trzyma_kciuki: :wink:

Anonymous - Czw 23 Lut, 2012 15:37

Przepraszam, ze zmienie temat - ale pisalam kiedys o Staying Alive (ktore dla mnie obecnie kojarzy sie tylko i wylacznie z Sherlockiem :twisted: ) i resuscytacji z reanimacja. Oto filmik, ktory tutaj pojawia sie w telewizji:
http://www.youtube.com/watch?v=VU-hNbR29ko

W wersji polskiej lecimy z Ich Troje ;)

Anonymous - Czw 23 Lut, 2012 15:43

Widzialam wczoraj w Morrisonie II sezon (I tyz za 6 funtow - jakby ktos chcial...) Na razie 13 funtow. Poczekam na przecene - pewnie gdzies w wakacje zleci.
starkus - Czw 23 Lut, 2012 22:03

Jekyll jest teraz na youtube, trza wpisać Jekyll BBC episode 1 part1 i wsyakakuje co trzeba, miłego oglądania, byle szybko, póki nie usuną;-)
Admete - Czw 23 Lut, 2012 22:32

Na Amazonie dr Jekyll za 4 funty. Ale jakoś mnie nie ciągnie. Pewnie drugi sezon SH kupię w wakacje. Liczę też na przeceny innych miniseriali. Na razie kupiłabym Upstairs Downstairs pierwszy sezon, ale to też może poczekać.
Anonymous - Pią 24 Lut, 2012 03:13

Sherlock obywatelem swiata: http://www.youtube.com/wa...3f3FAAAAAAAAAAA
BeeMeR - Pią 24 Lut, 2012 06:37

AineNiRigani napisał/a:
pisalam kiedys o Staying Alive (ktore dla mnie obecnie kojarzy sie tylko i wylacznie z Sherlockiem :twisted: ) i resuscytacji z reanimacja. Oto filmik, ktory tutaj pojawia sie w telewizji:
http://www.youtube.com/watch?v=VU-hNbR29ko
super filmik :oklaski:
i wart zapamiętania

Yvain - Pią 24 Lut, 2012 09:34

AineNiRigani napisał/a:
Sherlock obywatelem swiata: http://www.youtube.com/wa...3f3FAAAAAAAAAAA

Fajnie zrobione :mrgreen: tylko w wersji rosyjskiej i francuskiej głos Sherlocka był jak dla mnie od trochę starszego mężczyzny :wink: hiszpański był niezły.

Admete - Pią 24 Lut, 2012 13:45

Dziś wieczorem o 20 na TVN 7 można zobaczyć Piramidę strachu. To film z połowy lat 80, którego bohaterami są nastoletni Sherlock i przyszły doktor Watson. To taka przygodówka dla młodzieży, pewnie ja widziałyście za młodego młodu ;)
Yvain - Pią 24 Lut, 2012 15:49

Ma się rozumieć :mrgreen: całkiem sympatyczna.
Anaru - Pią 24 Lut, 2012 16:50

Ufffff......
Nadrobiłam cały wątek :banan_czerwony:

Ania Aga - Pią 24 Lut, 2012 18:04

Z ciekawostek - "Loteria na mężów czyli Narzeczony nr 69" operetka Karola Szymanowskiego, w której pojawia się Sherlock Holmes. Została nadana w radiowej Dwójce, włączyłam na samą końcówkę, gdy czytano listę postaci i śpiewaków w niej występujących.
Anaru - Pią 24 Lut, 2012 19:16

Skleroza - miałam wrzucić artykuł z Wprost :zalamka:
No to wreszcie wrzucam:

Admete - Pią 24 Lut, 2012 20:05

Dzięki Anaru. Szkoda, że autor tekstu nie oglądał serialu BBC.
BeeMeR - Pią 24 Lut, 2012 21:18

takie tam durnotki:
http://media.tumblr.com/t...BkH71r1570f.jpg
http://28.media.tumblr.co...ntmjwo1_500.gif

Admete - Pią 24 Lut, 2012 22:07

No i zabili Sherlockowu dziewczynę...Jak tak pomysleć, to dość niezwykłe jak na film dla młodzieży.