To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Fibula - Śro 10 Lip, 2013 00:03

Caitriona napisał/a:
Fibula napisał/a:
Czytasz w nowym tłumaczeniu czy starym?

W nowym :)

Zapewne lepsze od starego, tłumaczył PWC, tak?
Caitriona napisał/a:
Fibula napisał/a:
Ale i tak wygrywa Garrett Cooka

Idę sprawdzić co to ;)

Fajny cykl, ale po polsku jest tylko kilka tomów i tak chyba zostanie. Na oku mam jeszcze cykl o Castorze M. Careya i o Taylorze S. Greena, może któryś znasz?

Caitriona - Śro 10 Lip, 2013 00:25

Carey'a czytałam dwie książki, w sumie nie są złe, ale póki co nie planuję czytać kolejnych. Wolę jednak Butchera. Za to serii Greena o Taylorze nie czytałam jeszcze, ale planuję ponieważ przeczytałam i mi się spodobała inna jego książka, Błękitny księżyc (taka fantastyczna bajka z wojowniczą księżniczką, przyjacielskim smokiem i mało bohaterskim księciem).
asiek - Śro 10 Lip, 2013 10:06

Fibula napisał/a:
asiek napisał/a:
Fibulo, a jak Drood Simmonsa ? Przeczytałaś ? :-)

Jeszcze nie, postanowiłam najpierw zapoznać się z Tajemnicą Edwina Drooda Dickensa, ale niebawem się za niego wezmę.
Jak wrażenia po Terrorze, bo pewnie już przeczytałaś?

Tak, przeczytałam...Świetna lektura ! :-) To jedna z tych książek, która wciąga i odrywa człeka od prozy życia.

Fibula - Czw 11 Lip, 2013 00:45

Mam nadzieję, że będzie też polskie wydanie The Abominable.
Znalazłam taką notkę:
In June 1924, famous British climber George Mallory and his climbing partner Andrew Irvine disappeared on the North East Ridge of Mount Everest. Most of the subsequent publicity did not mention that two other climbers were missing: the future Lord Wessex and an unnamed German support climber.
A year later, climber, poet and war hero Richard David Deacon sees a way he and his friends can reach the heights of Mount Everest. He tells Lady Wessex that they will look for her son if she bankrolls the operation.
Now the danger Deacon and his group face is not only from the treacherous conditions; they are also warned of the mythical 'man bear' demons of the mountain - which they dismiss until they hear roars so loud they drown out the 100 mile-per-hour wind that is tearing their canvas tent to shreds around them...

Admete - Pon 15 Lip, 2013 00:06

Lepiej później niż wcale. ;) Obejrzałam I want to believe. Powrót do świata Muldera i Scully...Nostalgia mnie ogarnęła za młodością chmurną i górną ;) Gdybym w tamtych czasach miała Internet, to na pewno komentowałabym jak potem przy Spn. Albo gorzej ;)
Anaru - Nie 21 Lip, 2013 13:22

O, pamiętam dawne czasy, kiedy oglądałam absolutnie każdy odcinek z Archiwum X :mrgreen: , w telewizorni, bo oczywiście nie było innych możliwości. :wink:
A teraz jak ostatnio trafiłam na ten serial na którymś programie to już mi się nie chciało...

praedzio - Śro 24 Lip, 2013 20:12

Ktoś jeszcze oprócz mnie ogląda Under the Dome? Jestem po piątym odcinku i na palcach mam jakieś smętne resztki paznokci. :excited:
Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:21

Oglądam. Niektóre watki ciekawe. Szkoda, że ten były żołnierz zabił męża dziennikarki, bo będą go musieli poświęcić dla odkupienia win ;)
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:34

Może się zrehabilituje podczas tej całej hecy. ;) Kurczę, pożyczyłam książkę koleżance i nie mogę sprawdzić, jak tam King rozpisał tę postać. :(

Podobała mi się scena, kiedy Julia i Barbie stali razem przy tej ścianie i ze zgrozą i olbrzymim smutkiem wpatrywali się w zniszczony krajobraz.

Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:35

Bardzo ładna scena. King lubi zabijać takich właśnie bohaterów ;) W książce chyba nie ma tego początkowego zabójstwa. Nie czytałam, zajrzałam tylko do streszczeń.
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:39

W książce zdaje się ukatrupili na dzień dobry Angie. :mysle: Ale mogłam coś pomerdać, bo dość dawno temu zaglądałam do książki.

I protestuję przeciwko ukatrupianiu Barbie'go! :nudelkula1_zolta: Ty wiesz, ile czasu strawiłam na przycinaniu avka?! :lol:

Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:41

Tak się właśnie zorientowałam, kto na nim jest taki przystojny ;)
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:44

Normalnie młody Kyle Reese. ;)
Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:44

Gra tam aktorka z Detroit 178 ;) - pani szeryf. ładna jest Julie - cóż dopiero z IMDb dowiedziałam się, że aktorka grała w Zmierzchu :lol:
praedzio - Śro 24 Lip, 2013 22:47

Ja Julię, to znaczy aktorkę kojarzę z A Gifted Man. Tam miała blond włosy i była bardzo charakterną lekarką.

Joego oczywiście znamy jako młodego Sama Winchestera. :D Wyrósł, skubaniec. ;)

Admete - Śro 24 Lip, 2013 22:50

Colin Ford - no jasne :zalamka: teraz skojarzyłam, faktycznie grał młodego Sama, a teraz bardzo dobrze mu idzie granie postaci Joe. Nie oglądałam Gifted man.
Admete - Sob 27 Lip, 2013 22:32

Grimm chyba dopiero z początkiem października - podobno drugi odcinek ma mieć tytuł PTZD, co ludzie tłumaczą jako Post-traumatic Zombie Disorder :lol: ja naprawdę lubię ten serial. Ma mały budżet, ale jest zabawny chwilami ;) Tutaj garść informacji o nowym sezonie:

http://www.tvguide.com/Ne...ie-1067684.aspx

praedzio - Nie 28 Lip, 2013 18:24

Zajawka nowego szóstego odcinka Under the Dome: http://www.youtube.com/watch?v=Q9TXtxDyGdo

Czyżby więcej ładnych scen? :cool:

Admete - Nie 28 Lip, 2013 19:31

Będziesz miała z czego avki robić ;)
praedzio - Nie 28 Lip, 2013 20:07

:czekoladka:
Admete - Nie 28 Lip, 2013 20:10

Słodkości mówisz? Od tego na dietę przechodzić nie trzeba ;)
praedzio - Nie 28 Lip, 2013 21:33

100% racji w racji. :P
Eeva - Wto 06 Sie, 2013 10:34

Za równo dwa tygodnie wchodzi do kin "Miasto Kości". Nie ukrywam, że nie mogę się doczekać i mam nadzieję, że film spełni moje oczekiwania, bo jak nie to im nakopię. (jeszcze nie zdecydowałam kim sa ci "oni" - może scenarzysta, producent, reżyser i aktorzy:-) )

Co do Under the Dome, to bardzo się wciągnęłam. Nie czytałam książki, więc wszystko jest dla mnie nowością i az przebieram nogami żeby się dowiedzieć o co kaman z ta kopułą;-)

praedzio - Śro 07 Sie, 2013 05:20

Eeva napisał/a:
Co do Under the Dome, to bardzo się wciągnęłam. Nie czytałam książki, więc wszystko jest dla mnie nowością i az przebieram nogami żeby się dowiedzieć o co kaman z ta kopułą ;-)

Nie jesteś jedyna. :P

Tymczasem zwiastun Gry Endera: http://www.youtube.com/watch?v=2UNWLgY-wuo

Admete - Śro 07 Sie, 2013 08:49

Ostatni odcinek na mnie czeka. Deszczowa scenka ładna ;) Musze sobie jesienią Grę przypomnieć. Kiedy u nas będą grać?