To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Czas honoru

nicol81 - Nie 09 Wrz, 2012 18:43

Rzucili fragmenty nowej książki - wybór poniekąd tendencyjny :wink:
http://fanklubcichociemni...iazka-fragmenty

Alicja - Nie 09 Wrz, 2012 20:33

zastanawiam się czy Ladek Kasiek nie swędzi ręka by w tym temacie naskrobać kilka słów? Kasiek, byłoby miło :-)
nicol81 - Śro 12 Wrz, 2012 20:09

Miło byłoby, gdyby ktokolwiek naskrobał.

Ale nasi mieli polewkę z okradania Ruskich :wink: Rzuca nowe światło na "Czterech Pancernych", nie? :roll:
Za Wandzią nie przepadam, ale scena jej powrotu do teatru mnie poruszyła...

Agn - Śro 12 Wrz, 2012 20:14

Ja jeszcze nie widziałam nowego odcinka *wstydzi się* Muszę go cocojumbo, bo dostępu do TV w niedzielę nie miałam. :ops1:
Alicja - Śro 12 Wrz, 2012 20:29

ja jestem baaardzo opóźniona w oglądaniu serialu :rumieniec:
Agn - Sob 15 Wrz, 2012 20:30

No, nareszcie nadrobiłam. Dalej się to fajnie rozwija, choć nie mogę się doczekać momentu, w którym bracia spotkają się z Marią. Acz obawiam się, że jak obok niej zobaczą Otto, to trafi ich szlag.
Czy ten facet, co męczy Helenę to jest jej mąż czy jak?

Najbardziej podobał mi się moment, w którym Janek z tym kolegą z obozu jechali rowerami, w tle leciała muzyka, wokół nich drzewa i słońce - cudny widok. Naprawdę kojarzył mi się z odzyskaną wolnością.

Agn - Sob 15 Wrz, 2012 20:31

No, nareszcie nadrobiłam. Dalej się to fajnie rozwija, choć nie mogę się doczekać momentu, w którym bracia spotkają się z Marią. Acz obawiam się, że jak obok niej zobaczą Otto, to trafi ich szlag.
Czy ten facet, co męczy Helenę to jest jej mąż czy jak?

Najbardziej podobał mi się moment, w którym Janek z tym kolegą z obozu jechali rowerami, w tle leciała muzyka, wokół nich drzewa i słońce - cudny widok. Naprawdę kojarzył mi się z odzyskaną wolnością.

nicol81 - Nie 16 Wrz, 2012 16:11

Facet od Heleny to
Spoiler:
ojciec Wandy. Nie wiem, czy to znaczy, że też Mąż Heleny

Tak, jazda na rowerach była świetna (sponsored by sojusznicy :wink: )

Ale czemu kobiety są bardziej pronowy system niż faceci.

Bracia wiedzą, że Maria ukrywała się z Ottem, więc może się nie zdziwią... Chociaż ich związek za bardzo mi wdzęcznością z jej strony pachnie.

Agn - Nie 16 Wrz, 2012 16:15

nicol81 napisał/a:
Ale czemu kobiety są bardziej pronowy system niż faceci.

Mam wrażenie, że dziewczyny uważają, że jak Niemcy wyjechali, to spoko, można się budować, zaczynać nowe życie i nie pchać się w nową walkę, tylko żyć. Jest w tym trochę romantycznej racji, problem jednak polega na tym, że faceci zdają sobie sprawę, że wraz z wyjazdem Niemców nie skończyła się wojna. Teraz mają sowietów...

nicol81 - Nie 16 Wrz, 2012 18:12

Ale to dziwne, że dziewczyny po jednej stronie, a chłopcy po drugiej...

Ciekawe, czy będzie coś w kwestii "wypędzeń"? Rainer do takiej grupy dołączył, ale nie na długo/

Agn - Nie 16 Wrz, 2012 18:34

nicol81 napisał/a:
Ale to dziwne, że dziewczyny po jednej stronie, a chłopcy po drugiej...

No, Ruda to raczej tam, gdzie Władek. :mrgreen: Pewnie dziewojom kapkę z czasem przejdzie, jak się w pełni zorientują, co się dzieje. Choć powinny się dawno skapnąć, jak w momencie ogłoszenia kapitulacji Niemiec poleciał hymn radziecki. Muszą dostać argumentem w głowę, by go zauważyły?
nicol81 napisał/a:
Ciekawe, czy będzie coś w kwestii "wypędzeń"? Rainer do takiej grupy dołączył, ale nie na długo/

Podejrzewam, że będzie. Coś trzeba będzie zrobić z niemieckimi bohaterami. Jestem bardzo zainteresowana tym, co się teraz będzie działo z Rainerem. Naprawdę bardzo, bardzo chcę zobaczyć jego dalsze losy. Choć mam dziwne wrażenie, że wyląduje na jakiś czas w jakimś obozie jenieckim u Ruskich. I have a bad feeling about this...

nicol81 - Nie 16 Wrz, 2012 19:15

Ruda jest z Władkiem, ale on jest bardzo bezkompromisowy - nawet jej nie wtajemniczył w swoje podejrzenia. Więc tu czają się problemy?

Wandzia nie była zaangażowana w walkę, a Celina raczej średnio- więc rzeczywiście to prawdopodobne. Ciekawe, co z Leną będzie.

Agn - Nie 16 Wrz, 2012 19:53

nicol81 napisał/a:
nawet jej nie wtajemniczył w swoje podejrzenia.

Nikogo nie wtajemniczył. Każdy był podejrzany. Poza, oczywiście, bratem, z wiadomych względów.

nicol81 - Nie 16 Wrz, 2012 21:06

Z jednej strony to zrozumiałe - z drugiej, dla dziewczyny, raczej przykre... :? A teraz po pierwszej zdradzie raczej tendencje mu się nasilą.
RaczejRozwazna - Nie 16 Wrz, 2012 21:13

Przeczytałam ponoć prawdziwy spoiler. Jeśli sie sprawdzi będzie ciekawie.

Spoiler:
ponoć jeden z naszych chłopaków ma siedzieć w jednej celi z Rainerem. Chyba z "Rozmów z katem" to ściągnęli.

nicol81 - Nie 16 Wrz, 2012 21:15

Super by było.... :excited:
Agn - Nie 16 Wrz, 2012 22:22

RR, na CocoJumboTV.

Obejrzałam odcinek nr 3. Żesz k.mać! Co to miało być z Romkiem?!
Spoiler:
Dlaczego, do k. nędzy, pozwolili mu przeżyć wojnę, skoro zaraz po niej miał sobie palnąć... może nie w łeb, ale prosto w serce?!

Jestem tak wściekła, że chyba mnie zaraz rozniesie!!!

Beczeć mi się chciało przy Janku. Nie wierzę jakoś słowom Romka. Moim zdaniem on kapkę sfiksował. *łapie nadzieję za gardło i ściska* Prawda???

Aha, Karol jest do odstrzału. On nie przeżyje bajzlu, którego sobie narobił.

No i co Ruda kombinuje?! Jaka Szwecja, do ciężkiej zarazy??? What the duck?! :shock:

nicol81 - Pon 17 Wrz, 2012 20:39

Co do nadziei:
Spoiler:
pamiętam z planu zdjęcie Leny z jakimś dzieckiem na ręku, ale czy to zostawili? A może to wizja?
Tyle, że jak Lena mogła latać po Warszawie w powstaniu, jak u Niemców była? Czy ją odbili?

Z Rudą to faktycznie zawał :nudelkula1_zolta: A z Romkiem dno totalne - żeby w taki sposób...

Rainer nadal nie chce na wschód :wink:
Spoiler:
Ale na rozmowy z katem smaka mi narobiłaś :slina: Ktory z młodych będzie miał ten zaszczyt?

Agn - Pon 17 Wrz, 2012 20:43

nicol81 napisał/a:
Tyle, że jak Lena mogła latać po Warszawie w powstaniu, jak u Niemców była? Czy ją odbili?

I to są właśnie te chwile, kiedy bardzo brakuje wydarzeń spomiędzy sezonów. Z Pawiaka, przepraszam, ciężko wyjść. Zwłaszcza z dzieckiem. A najwyraźniej Lena sobie w powstaniu z owym dzieciakiem ganiała.

RaczejRozwazna - Pon 17 Wrz, 2012 21:37

Nicol

Spoiler:
Ponoć z Michałem. I ponoć razem mają uciekać :roll: :lol: Lena ma przeżyć ale ponoć nie może znaleźć Janka i ma mieć jakiegoś adoratora-komunistę

A co do Rudej - ja myślę że ją zniszczyła ta wojna - zwłaszcza, to czego się podjęła w konspiracji. I sobie dziewczyna nie może znaleźć miejsca.

nicol81 - Wto 18 Wrz, 2012 20:28

Spoiler:
Jak Guzik z Rainerem kontra sowiety, to czerwoni nie mają szans :banan_czerwony:

Już chyba wolałabym, żeby Romek na jakiś granat się nadział... nie że po roku przypomniał sobie, że mu rodzina zmarła... :roll:

Agn - Wto 18 Wrz, 2012 21:34

nicol81 napisał/a:
Już chyba wolałabym, żeby Romek na jakiś granat się nadział... nie że po roku przypomniał sobie, że mu rodzina zmarła... :roll:

Chyba po raz pierwszy zgadzam się z tobą co do literki. Napijmy się! :mrgreen:

nicol81 - Śro 19 Wrz, 2012 20:09

Napić się można, ale chyba akurat tutaj to się wszyscy zgadzają co do literki... :cheers: I dlaczego właśnie po znalezieniu szwagra?
Spoiler:
Rainer niech się cieszy z Guzika, bo honorny Władek chyba wolałby paść trupem niż ze Szwabem w kontakt wejść.

RaczejRozwazna - Śro 19 Wrz, 2012 20:20

Nicol

Spoiler:
Jak się siedzi w jednej celi dzień po dniu to raczej nie ma wyjścia - musisz nawiązać jakiś kontakt. Pamiętam z "Rozmów z katem", że autor pisał o też emocjach - typu lubienie/nielubienie swego współwięźnia.

nicol81 - Śro 19 Wrz, 2012 21:28

Spoiler:
Jakby to miało długo trwać - to tak, i wtedy nawet byłoby ciekawiej wsadzić takiego pryncypialnego Władka :mrgreen: Ale czasu mało, więc na głębokie psychologiczne dywagacje raczej sobie nie pozwolą.
A Guzik i Rainer mogliby porozmawiać o Halbem :wink: