To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

BeeMeR - Wto 03 Cze, 2014 00:39

zooshe napisał/a:
High five.
To nie tak, że jestem szczególną fanką Hwang Tae Kyunga, bo on się zachowuje jakby miał wieczny pms, ale na pewno ma więcej charakteru niż kolega-ciepłe kluchy, który nawet nie umie powiedzieć dziewczynie, że wie, że jest dziewczyną tylko ją adoruje z daleka, idąc trzy kroki za nią w najdziwniejszej randce-nie randce jaką widziałam. No szans chłopak nie ma najmniejszych.
Admete - Wto 03 Cze, 2014 11:23

Zwiastun odcinka 10 NL - będzie się działo.

http://www.imbc.com/broad/tv/drama/ggcs/preview/

Trzykrotka - Wto 03 Cze, 2014 14:18

Buuu... nie chce mi sie odtworzyć :?

Antygrzybowej kampanii kolejna odsłona: Gap Dong 2 z grzybem i ładnym czołem

BeeMeR - Wto 03 Cze, 2014 14:25

Admete napisał/a:
Zwiastun odcinka 10 - będzie się działo.
Nie jestem w stanie tego obejrzeć - za bardzo mi szarpie obraz i nie chce wyjść z reklamy :roll:

YAB odc7
Jej, jaka to cudna bzdurka :mrgreen:
Wyprawa na wieś i konfrontacja ze świnią szarżującą na nie tak już aroganckiego HTK, który przeszedł z fazy "nie chcę ale muszę (pomagać)" w etap "nie muszę ale chcę (być osobistym kierowcą)" jest uroczo absurdalnym pretekstem, by młodzi mogli beztrosko spędzić trochę czasu na łonie natury :mrgreen: Niestety postać tego drugiego jest coraz bardziej nijaka :roll: Yong Hwa choćby nie wiem jak chciał nie ma tu prawie nic do zagrania (prócz słów otuchy i jednego przytulenia).
Już nawet Jeremy jest bardziej konkretny - w dużej mierze humorystyczny, ale przynajmniej jakiś. :mysle:

Aragonte - Wto 03 Cze, 2014 14:55

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Zwiastun odcinka 10 - będzie się działo.
Nie jestem w stanie tego obejrzeć - za bardzo mi szarpie obraz i nie chce wyjść z reklamy :roll:

Mnie też się nie udało obejrzeć.

Trzykrotka - Wto 03 Cze, 2014 15:24

BeeMeR napisał/a:
[ Niestety postać tego drugiego jest coraz bardziej nijaka :roll: Yong Hwa choćby nie wiem jak chciał nie ma tu prawie nic do zagrania (prócz słów otuchy i jednego przytulenia).

No niby tak, ale znowuż Tae Kyung oppa jest jednowymiarowy jak chuda kartka papieru - co ma zagrać (gniew na mamę/natrętną wielbicielkę/Go Mi Nam - zazdrość o kolegę Shin Woo - zadowolenie z uwielbienia tłumów) gra na jedną modłę - znaczy - robiąc zmarszczoną brew. Nie żeby mi to przeszkadzało - ta drama jest w dużej mierze oparta na takiej konwencji, groteskowej i przerysowanej. Chodzi mi tylko, że oni wszyscy jadą na jednym wóżku, łącznie z PSH.
BTW: jak ona się usmarowała serkiem przy śniadniu! Oczywiście, że był to pretekst, żeby pokazać, jak się oblizuje, z chłopcy momentalnie sztywnieją (buahaha, niewinne koreańskie dramy dla młodzieży :excited: ), ale nie mogłam się oprzeć wewnętrznemu pytaniu, czy ma jakąś niedomykalność jamy ustnej, czy co? Bo że Matka Przełożona taką świnkę stolerowała przy stole?

Admete - Wto 03 Cze, 2014 15:51

Obejrzałam dwa razy zwiastun. Trzeba odczekać reklamę, tylko ona się rwie. Potem już idzie gładko. Serio, właśnie odczekałam i zwiastun idzie normalnie. SJ ratuje narzeczoną przed dziennikarzami, rozmawia z Sag Tae na dachu wieżowca, jest też sędzia i prezes Cha, cementownia chyba upada, ludzie ( w tym ciotka stażystki ) są bardzo zdenerwowani.
Aragonte - Wto 03 Cze, 2014 15:57

W domu spróbuję, w pracy raczej mi się nie uda na to zerknąć.
Admete - Wto 03 Cze, 2014 15:59

Będzisz już miała zebrane trzy odcinki. Może obejrzysz w końcu? Chciałabym poczytać twoje wrażenia
BeeMeR - Wto 03 Cze, 2014 15:59

Trzykrotka napisał/a:
znowuż Tae Kyung oppa jest jednowymiarowy jak chuda kartka papieru
Postać jest tendencyjna, takich na pęczki w dramach, zagrany jest jako tako, głównie łypie oczyskami, ale łypie na temat więc nie jest taki zły (a przynajmniej zmienił fryzurę która wrzeszczała o zeza :zalamka:
),
podczas gdy Yong Hwa - jak go lubię - też ma tu jedną minę i nawet oczami nie łypie bo nie ma do czego :P
Na razie zupełnie nie mam ochoty na Heartstrings, zwłaszcza po Twojej recenzji, że mdłe :kwiatek:
Acz pamiętam, że zagrać ładnie potrafi, jak w Mirae z początku :serce: - tylko przede wszystkim musi mieć co zagrać . A tu w kółko powtarza te same teksty "możesz mi zaufać" itp. i niewiele więcej (ale może coś jeszcze się zmieni).

Najbardziej tu mi się podoba PSH - żywiołowa i śliczna - w życiu bym tego nie powiedziała po Heirs, gdzie mi się zapamiętała sztywna i na granicy płaczu.
Postać jest słodką idiotką, w sam raz by potknąć się i wpaść komuś na usta itp., potrzebować nieustannej opieki i komenderowania (choćby idź bliżej/dalej/jednak bliżej ;) ). No i bez przerwy przeprasza, że żyje. Lody jadła faktycznie jak trzylatek :P . ;)

zooshe - Wto 03 Cze, 2014 16:20

BeeMeR napisał/a:
zooshe napisał/a:
High five.
To nie tak, że jestem szczególną fanką Hwang Tae Kyunga, bo on się zachowuje jakby miał wieczny pms, ale na pewno ma więcej charakteru niż kolega-ciepłe kluchy, który nawet nie umie powiedzieć dziewczynie, że wie, że jest dziewczyną tylko ją adoruje z daleka, idąc trzy kroki za nią w najdziwniejszej randce-nie randce jaką widziałam. No szans chłopak nie ma najmniejszych.

O to właśnie chodzi, z trójki aniołków Yong Hwa był najnudniejszy i zwyczajnie nie mogłam mu kibicować.

Obejrzałam wczoraj odcinek Master's Sun.
Bohaterkę zdążyłam już polubić, za to bohater niespecjalnie mi się podoba.
Przez większość odcinka wpatrywałam się w Tal Tala. :mrgreen: Znowu w grzybku ale w porównaniu z bohaterem i tak wygrywa w przedbiegach.

Niektóre duchy naprawdę wyglądają okropnie. :paddotylu: Historia całkiem ciekawa więc polecę dalej ale najpierw zerknę na przygody mojego ulubionego psychopaty.

Aragonte - Wto 03 Cze, 2014 16:33

Admete napisał/a:
Będzisz już miała zebrane trzy odcinki. Może obejrzysz w końcu? Chciałabym poczytać twoje wrażenia

Może obejrzę, ale przed weekendem mi się nie uda, bo praca się spiętrzy.

Admete - Wto 03 Cze, 2014 16:34

Wyjaśnienie zagmatwanej sprawy rodziny narzeczonej:

Cytat:
Seokjoo advised Yoorim to issue CPs worth $10M or so to put out the urgent fire created by the chairman’s son’s highly leveraged buyout that ultimately failed. But Yoorim being a household name I guess, surprisingly more people bought the CP, not caring to look exactly which subsidiary or affiliate of Yoorim was issuing the CP. So the chairman’s son went on a binge CP issuing worth $1B won, more than 100 times advised by SJ. When SJ said he would take responsibility only for the problem created by his advice, I think he meant that he would take responsibility only for the $10M he advised.

Now, Yoorim is trying to minimize the bleeding by holding onto all subsidiaries and affiliates turning profits (especially Cement and Brokerage Firm) and only giving up bad ones. SJ, on the other hand, thinks that it should just keep one (Brokerage, now with low credibility because it was through this firm that Yoorim could sell so much junk CP to the public) and give up the rest. Especially if Cement is given up, public loss will be minimized because it is the only Yoorim subsidiary with healthy financials that can contribute to paying off the CP. Of course for the workers at the Cement company this would be a sudden nightmare because their healthy, money-making company would go into reorganization overnight with attendant downsizing, cost cutting etc. etc. And Jiyoon’s dad, of all people, and of all times, just had to pick this time to be elected the head of Cement’s union.

zooshe - Wto 03 Cze, 2014 17:37

Jo Seung Woo zagra prokuratura w nowym filmie Insiders.

Tymczasem w Gap Dongu nieźle się porobiło - spoilery.
Tae Oh siedzi w więzieniu a jego mamuśka planuje mu ślub z Matyldą.
Tak głupiej bohaterki to ja jeszcze nie widziałam.

Znaleziono ciało nowej / starej ofiary a policja zaczyna podejrzewać, że Gap Dongiem może być policjant.
Główny podejrzany robi się jeszcze bardziej podejrzany i zaczyna się pocić na widok listu znalezionego przez Matyldę. Na dodatek Maria odzyskuje pamięć i będzie pomagać w tworzeniu portretu pamięciowego. :excited:

Admete - Wto 03 Cze, 2014 18:50

Też się cieszę ;) To w związku z wiadomością i fotką ;) Tutaj dobry link do trailera odcinka 10 NL:

https://www.facebook.com/...296240733860605

BeeMeR - Wto 03 Cze, 2014 23:01

zooshe napisał/a:
Przez większość odcinka wpatrywałam się w Tal Tala. :mrgreen:
Tam gra Tal Tal? Jakoś nie załapałam, dobrze wiedzieć :mrgreen:

Ja zaś w YAB przeżyłam kręcenie teledysku, zaginioną spinkę, sikanie koedukacyjne i jestem przy kluczowym pytaniu: który kolor lubisz najbardziej? :mrgreen:
Przy okazji nadmienię, że mnie główny bohater (aktor, bo postać nie odbiega od normy) strasznie mi się nie podoba wizualnie - ani z urody ani charakteryzacji. Zwłaszcza charakteryzacji - fryzur i ciuszków. Ale jego przewracanie oczami ani dziubki mnie nie drażnią. A dramę i tak ogląda mi się dobrze :mrgreen:

Trzykrotka - Wto 03 Cze, 2014 23:02

zooshe napisał/a:

Prokuratora? To może faktycznie być ciekawe :excited:

Ale się porobilo w Gap Dongu :paddotylu: zanim cos napiszę, lecę obejrzeć jeszcze 14, a na razie wrzucam link do piosenki Time, która za mną chodziła po odcinku 12. Znalazłam na YT i teraz ją chcę i pożądam
https://www.youtube.com/watch?v=8QeOJxCCzIg
BeeMeR napisał/a:
zooshe napisał/a:
Przez większość odcinka wpatrywałam się w Tal Tala. :mrgreen:
Tam gra Tal Tal? Jakoś nie załapałam, dobrze wiedzieć :mrgreen:

Gra :wink: ale tylko w 1 odcinku. Ta drama to ciąg SA - każda sprawa kolejnego ducha, to związani z duchem ludzie. W 1 odcinku Tal Tal był ukochanym zmarłej dziewczyny :wink:

Co do YAB i aktorów - zgadzam się :oklaski: Mnie się Tae Kyung strasznie podoba - choć nie w sensie "podoba się" - tylko pasuje idealnie do roli.

BeeMeR - Wto 03 Cze, 2014 23:38

Trzykrotka napisał/a:
Mnie się Tae Kyung strasznie podoba - choć nie w sensie "podoba się" - tylko pasuje idealnie do roli.
Mnie też pasuje :mrgreen: I te jego podmalowane oko też ;)
A przygody wymyślają im cudniaste :lol:

Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2014 00:31

BeeMeR napisał/a:

A przygody wymyślają im cudniaste :lol:

O ile pamiętam, to jest nakręcone na podstawie mangi. W mangach, zwłaszcza szkolnych takie właśnie cuda-wianki występują gęsto - na ile się zdążyłam zorientować po tym, co mi Gosia od paru lat opowiada :mrgreen: W każdym razie bohaterka - ostatnie głupiątko - pasuje do wzorca idealnie.

Uch :excited: Dwa ostatnie (13-14) Gap Dongi były świetne! Od kiedy potwierdziło się, że Gap Dong to na pewno ten facet, zrobił się z tego bardziej kryminał, a mniej psychologiczna gra niepewności. Do-wyjaśnianie dawnych zagadek, stopniowe dochodzenie do prawdy, objawienie - a teraz kwestia: jak go złapać? Jak wprowadzić wyjątek od stanu przedawnienia? Choć nie wiem, czy wzięcie do tego Tae Oh to najlogiczniejszy pomysł (podobne umysły myślą podobnie? :mysle: ), zwłaszcza wobec faktu, że Mad Monk jest dla niego ewidentnie rywalem do zainteresowania Marii. Z drugiej strony - Tae Oh jest równie zafascynowany Gap Dongiem jak cała reszta. I też ma do niego parę pytań.
Bardzo lubię Matildę - to taki powiew niewinności wśród tych wszystkich naznaczonych przez Gap Donga.
Spoiler:
Myślałam, że naprawdę wypuścili ją do ślubu :confused3: - na szczęście to tylko dream sequence była

Swoją drogą - scena z miłosnym listem Crybaby była niesamowita. Szaleństwo prawdziwego Gap Donga objawione w pełni - i ohydne.

Drama ma mieć 16 odcinków? Jeśli tak, to w przyszłym tygodniu wszystkiego się dowiemy :mysle:

A propos duchów: po Triangle wchodzi na antenę seguk z tatusiem Yoonem (alias zUym prezesem Kimem z 3 Days w roli Króla), oraz bardzo miłym aktorem z The Moon That Embraces The Sun w roli Księcia nocami pracującego jako strażnik łowiący duchy.

http://www.dramabeans.com...night-watchman/
(Jakbym nie miała co oglądać, już tropię to, co będzie :frustracja: )
Tytuł: The Records of a Night Watchman

Anaru - Śro 04 Cze, 2014 10:05

:omg: Tylko was na 2 dni zostawić i już człowiek ma prawie 60 postów do przeczytania. :lol:
Ale już się wczoraj odkopałam. :mrgreen:

Trzykrotko :kwiatek: :cmok: za napisy :love_shower: .

Przez wasze opisy i delektowanie sie coraz to innymi dramami chciałabym rozciągnąć dobę i znaleźć wolne dodatkowe minimum ze 3-4 godziny dziennie, żeby nadążyć choć w części. :mrgreen: Ale że nie ma co marzyć, to trza się skupić chociaż na tej drobnej części, która daję radę. :zalamka:

Dobrze, że sobie zapisałam wczoraj w notatniku notkę z odcinka, który skończyłam wieczorem, bo zaraz po tym mi sie komp przeładował i otworzył forum z błędem, jakbym miała pisać jeszcze raz to by mi sie pewnie nie chciało. :roll:

Gg14D odcinek 8

Widzę, że mało bezpiecznie zostawiać dziewczynkę z ciężarną kochanką tatusia. Teraz ja jeszcze uratowała, ale kto wie co by jej mogło jeszcze do głowy strzelić w chwili rozżalenia. Czyli ona wbrew temu co mówiła tej ciąży jednak nie usunęła. :mysle: Ale prawnik han to wyjątkowa szuja i damski bokser. I kolejny, który zwala całą winę na kobietę. :uzi:

Wkurzeniu Ajummy sie nie dziwię, ale duszenie rannej w szpitalnym łóżku nie jest raczej najlepszym pomysłem. :roll:

Widzę, że ledwo wyskoczyła kolejna potencjalnie podejrzana osoba, czyli Min Ah, a tu juz sie okazuje, że ktoś śledzi przez okno. Ależ bogactwo potencjalnych morderców. :zalamka:

Ohoho, prokurator ma jakieś dziwne konszachty z tajemniczym kimś. :mysle: Ciekawe po której stronie, bo jak widzę kiedyś był większym idealistą.

Fajnie tam w domu detektywa, akcja z gazetami z łazienki urocza :lol: i sprzątaniem brudnych gaci w pokoju :rotfl: , bardzo kawalerskie to mieszkanko. :mrgreen:

Nie ma jak zostawić dziecko z dwójką obcych osób, z których żadna się nim nie interesuje. A mała znowu gdzies lezie samodzielnie, mimo, że znakomicie wie, że jej nie wolno, wrrr. I co to za koncertt w deszczu???
I na dodatek wypraszanie dzeci bez rodziców - to jakaś skucha organizatowów!

A ci znowu zwiedzają cudze mieszkanie. I znowu Ahjumma porwana i związana przez jakiegoś psychola. A psychol nie wiem co ma do niej, ale z Dong Chanem chce grać w kotka i myszkę, dlatego ten wyrzucony telefon i to poczekanie na niego autem żeby sie dobrze przyjrzał co jest w środku.

Założę się, że to teraz będzie sekwencja walki w deszczu, o której się Basi juz kilka razy wymknęło :excited:

I zastanawiam się jaka w tym wszystkim rola męża :mysle:
No nic, już niedużo odcinków przede mną, więc się dowiem :excited:

BeeMeR - Śro 04 Cze, 2014 10:31

Trzykrotka napisał/a:
O ile pamiętam, to jest nakręcone na podstawie mangi. W mangach, zwłaszcza szkolnych takie właśnie cuda-wianki występują gęsto - na ile się zdążyłam zorientować po tym, co mi Gosia od paru lat opowiada :mrgreen: W każdym razie bohaterka - ostatnie głupiątko - pasuje do wzorca idealnie.
Tą mangę to widać, słychać i czuć ;)
Postaci są tak grubą krechą kreślone, że hej, od fryzur i makijażu począwszy po ich czarno-biały charakter, mocno wchodzący w stereotyp :mrgreen: Akcja i przygody też - porwań tu wprawdzie jeszcze nie było, ale od sekretów narodzin to się aż roi :mrgreen: Myślałby kto, że tak łatwo ukryć ciążę jak się jest celebrytą ;)
Mnie to najwyraźniej pasuje - nie za dużo, nie za często, ale od czasu do czasu jak najbardziej.
Największym rozczarowaniem dramy jest dla mnie postać "tego drugiego" i to podwójnie. Raza, że postać jest nijaka: chodzi i spogląda, czasem pomaga, ale jakoś tak bezjajecznie, dwa, że Yong Hwa się tu nie popisał. To najbardziej widać przy scenach zbiorowych chłopców: Tae Kyung jest przyzwoity, Jeremy jest przerysowany, a Shi Woo po prostu bez wyrazu.
Np. w scenie zaskoczenia czy pozowania:

Z kolei aktor grający Tae Kyunga jest dla mnie miłą niespodzianką, bo sądząc po zdjęciach i fragmentach wcześniej widzianych, na których mi się tak strasznie nie podobał (i to się w sumie nie zmieniło :P ) spodziewałam się mocno fatalnego zagrania postaci, a jest ok - nie jest porywające, ale w każdym razie złe nie jest . No to zaskoczonam in plus :mrgreen:
Podobnież z Park Shin Hye - nie jest to kreacja oscarowa, ale podoba mi się tu o wiele bardziej niż w Heris :mrgreen:

BeeMeR - Śro 04 Cze, 2014 10:37

Anaru napisał/a:
Założę się, że to teraz będzie sekwencja walki w deszczu, o której się Basi juz kilka razy wymknęło :excited:
To moja ulubiona scena tej dramy :serduszkate:

Anaru napisał/a:
zastanawiam się jaka w tym wszystkim rola męża :mysle:
Dość kluczowa, w pewnym sensie ;)

Cytat:
No nic, już niedużo odcinków przede mną, więc się dowiem :excited:
Dokładnie połowa ;)

Kończę właśnie Gap Donga nr 3
(wczoraj wieczorem znowu przysypiałam i przerzuciłam się na YAB :P
Podoba mi się muzyka w tej dramie, postaci i intryga, tylko niestety dłużyzny posiada.
Ale ja jestem twardy zawodnik, nie poddam się ;) (chyba, że mnie przestanie interesować :P )

Agn - Śro 04 Cze, 2014 13:33

Trzykrotka napisał/a:
Antygrzybowej kampanii kolejna odsłona: Gap Dong 2 z grzybem i ładnym czołem

Szczerze? Charakteryzację do wersji bez grzybka ma tak okropną (ułożenie włosów sprawia wrażenie kasku, poza tym odrzuca mnie na kilometr od podobnych kolczyków), że już wolę go z grzybem. :?

zooshe napisał/a:

Schowaj ten gif, bo śnieg spadnie! ;)
A poważnie - pocieszny obrazek. :D

No, zresetowałam się z HP, dziś wieczorem wracam sobie do dram - stęskniłam się. :)

Trzykrotka - Śro 04 Cze, 2014 14:01

Agn napisał/a:

Szczerze? Charakteryzację do wersji bez grzybka ma tak okropną (ułożenie włosów sprawia wrażenie kasku, poza tym odrzuca mnie na kilometr od podobnych kolczyków), że już wolę go z grzybem. :?

Pokazałabym ci wersję bezgrzybową w ruchu (żeby oddać sprawiedliwość), ale nawet tego mi się dziś nie chce :? Nadchodzi już chyba kryzys przedwakacyjny, bo nic mi się nie chce, nawet argumentować.

Obejrzałam sobie GG 9, jak Anaru. Scena walki w deszczu imponująca i bardzo efektowna, słowa złego nie powiem. W dzisiejszym stanie ducha jednak nie mogłam się pohamować przed głębokim namysłem nad jej sensem. Po co przestępca taszczył w deszczu ajummę na dach? Po co ją tam przywiązywał, a potem wypuszczał? Przedtem - owszem - spuścił łomot Dong Changowi - ale nie było bezpieczniej wtłuc mu w ciemnym zaułku, niż ślizgać się po blaszanym dachu?
Drugie moje zdumienie to fakt, że rodzice bez słowa protestu przyjmują uwielbienie dziewczynki dla tak szemranego idola, jak Snake.

Agn - Śro 04 Cze, 2014 14:06

Cytat:
Pokazałabym ci wersję bezgrzybową w ruchu (żeby oddać sprawiedliwość), ale nawet tego mi się dziś nie chce :? Nadchodzi już chyba kryzys przedwakacyjny, bo nic mi się nie chce, nawet argumentować.

Cóż poradzić, dałaś nieodpowiednie fotografie. Z grzybkiem prezentuje się schludniej. ;)