Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Downton Abbey
Anonymous - Wto 08 Sty, 2013 23:52 Mi się dobrze cały odcinek oglądało, ale w pewnym momencie już Wiedziałam.
Scena podobna do Miasta aniołów. Ale no ja się tak nie bawię - bojkotBeeMeR - Śro 09 Sty, 2013 11:43 Ja też Wiedziałam - jak już zaczęli wychwalać pod niebiosa wiadomo-kogo to mi się zapaliła pierwsza czerwona lampeczka a na ujęcie jadącego samochodu przerodziła w pewność.
Mnie jednak już nużą prawie-że-nowe-związki-drugoplanowych-postaci-do-których-nie-dochodzi-z-tego-czy-innego-powodu a tu mamy ich co najmniej dwa Anonymous - Śro 09 Sty, 2013 11:51 Takie rozwiązanie daje szansę, na ciekawy kolejny sezon, bo daje nowe możliwości, nowe wątki, ale nie chcę chyba narażać serca na kolejną traumę. Merlin mnie złamał.BeeMeR - Śro 09 Sty, 2013 12:51 muszę Merlina nadgonić
a co do DA: ja wiem, czy zabijanie interesujących, sprawdzonych postaci i wprowadzanie nowych jest ciekawą perspektywą na przyszłość?
Może i tak, ale to też trochę zabijanie ducha serialu
A już wspomniane prawie-że-kogoś-sparujmy ale jednak nie, żeby w formule osoby nic się nie zmieniło na przyszłość jest dla mnie irytujące . To tak jakby potrzebne były "zapchaj-dziury" Anonymous - Śro 09 Sty, 2013 13:12 Merlina lepiej nie nadrabiaj. Straszna trauma....
Co do DA
Spoiler:
Będzie duży potencjał. Żałoba Mery. No i kwestia majątku, wszak wreszcie Robert dostrzegł jak ważny jest Matthew, kto będzie teraz ratował Downton. Chociaż lepiej, żeby nie robili powtórki z wielkich kłopotów Downton.
No i oczywiście Edith... dlaczego Oni jej nie mogą dać normalnego faceta z ktorym mogłaby się hajtnąc... tylko jak nie ekshuma, to żonkoś
BeeMeR - Śro 09 Sty, 2013 13:42 W sprawie Edith
Spoiler:
co czuję, że może jej sprezentują dziecko pozamałżeńskie: bo skoro żadna z sióstr nie może mieć normalnego, zwykłego małżeństwa tylko jedna wdowa druga trup to czemu trzecia nie panna z dzieckiem? - przecież jej nie wydziedziczą bo nie ma z czego
a jaki to byłby potencjał: kłótnie pana i pani Grantham, wyrzucenie z domu, potajemne spotkania z matką, panią Patmore itp. kulturalne zejście z tego świata małżonki nr 1 na koniec sezonu i wielki ślub z tatusiem dziecka
Eeva - Śro 09 Sty, 2013 13:46 BeeMeR moglabyś zacząć pisac scenariusze Anonymous - Śro 09 Sty, 2013 13:47 A to już byłoby wymuszone do bólu. Niestety, bardzo prawdopodobne. VetoBeeMeR - Śro 09 Sty, 2013 13:58
lady_kasiek napisał/a:
A to już byłoby wymuszone do bólu
Wiem - tak jak już kilka wątków wcześniej, niestety...
Ja mam wrażenie, że ten special to powinien być definitywny koniec - bez samej końcowej sceny - wszyscy szczęśliwi (No bo wątek Edith by się domknęło jak wyżej tylko wcześniej) i kuniec.Anonymous - Śro 09 Sty, 2013 14:10 Ciągle lubię ten serial. Lubię Corę i Roberta. Kibicowałam Edith. I mam ochotę na powtórkę I sezonu, ale gdzieś przepiłam płytę Sybil była taka śliczna.
Zauwązyłam, że Rose miała w świątecznym odcinku bardzo podobną opaskę, do tej którą ubrała Sybil, gdy wystąpiła w tych obłędnych spodnico-spodniachtrifle - Śro 09 Sty, 2013 20:16 Po świątecznym odcinku stwierdzam i ja, że koniec oglądania. Mnie to i już trzeci sezon znudził BeeMeR - Śro 09 Sty, 2013 20:17 zapomniałam napisać, że były przepiękne krajobrazy Anonymous - Śro 09 Sty, 2013 20:31 O tak!!Akaterine - Śro 09 Sty, 2013 20:38 Wydaje mi się, że w trzecim sezonie będzie dużo Rose, skoro ma gościć u Granthamów. Pewnie się przyda, bo mogą być smęty z wdową, wdowcem i starą panną .
Ja na razie nie przesądzam, czy nie będę oglądać. Ale jeżeli będę, to na pewno z mniejszą chęcią, chyba że obsada się powiększy o aktora, którego lubię.Akaterine - Wto 19 Lut, 2013 18:50 Koszulka z DA http://papergoddess.typep...fb805970c-320wiCathie - Pią 01 Mar, 2013 11:17 04.03 o godz. 2:25 TVP1 rozpoczyna emisję pierwszego sezonu Downton Abbey. Powtórka tego samego dnia o 21:50.
http://www.teleman.pl/tv/Downton-Abbey-1-7-891452
Ciekawa jestem dla kogo ta emisja o 2:25. Bo chyba nie dla ludu pracującego. Anonymous - Pią 01 Mar, 2013 11:33 Ale, że 2.25 AM? chyba ich pogięło.
Ta 21.50 to też pora taka se. Czwarty to poniedziałek? Może dopcham się do TVmilenaj - Pią 01 Mar, 2013 14:07 I później narzekają, że oglądalności nie mają. primavera - Pią 01 Mar, 2013 15:58 Byłam w szoku jak zobaczyłam reklamę ale teraz jak dowiedziałam się o porze nadawania to stwierdzam, że w TVP pracują jakieś głąby ...Akaterine - Pią 01 Mar, 2013 19:12 Urządzenia nagrywające są coraz popularniejsze, ale czy są podstawą? Bez przesady. Poza tym w taki sposób trafi tylko do osób, które z jakiegoś powodu chcą to obejrzeć, a sądzę, że mogłoby się spodobać wielu ludziom (głównie kobietom, nie ma co ukrywać ), które po prostu wieczorem włączają telewizor, żeby coś obejrzeć (w tym osobom starszym, jak moja 83-letnia babcia). A tak to nie obejrzą, i będzie, jak pisze milenaj - TVP znowu będzie narzekać, że ludzie nie oglądają (i jeszcze abonamentu płacić nie chcą).primavera - Pią 01 Mar, 2013 19:23
Akaterine napisał/a:
Urządzenia nagrywające są coraz popularniejsze, ale czy są podstawą? Bez przesady. Poza tym w taki sposób trafi tylko do osób, które z jakiegoś powodu chcą to obejrzeć, a sądzę, że mogłoby się spodobać wielu ludziom (głównie kobietom, nie ma co ukrywać ), które po prostu wieczorem włączają telewizor, żeby coś obejrzeć (w tym osobom starszym, jak moja 83-letnia babcia). A tak to nie obejrzą, i będzie, jak pisze milenaj - TVP znowu będzie narzekać, że ludzie nie oglądają (i jeszcze abonamentu płacić nie chcą).
no właśnie, chodzi tu o pewien sposób rozumowania np dlaczego moim zdaniem przereklamowany Ojciec Mateusz nie jest emitowany o 3.15 w nocy i dlaczego muszę mieć nagrywarkę by obejrzeć coś fajnego?milenaj - Pią 01 Mar, 2013 20:47 Moim zdaniem jest, że powinno się planować coś takiego, bez brania pod uwagę, że większość ma urządzenia z twardym dyskiem. Moi dziadkowie nie mają, a pewnie chętnie by obejrzeli o jakiejś ludzkiej porze. I takich ludzi jest dużo, jak pisze Akaterine.
A i nie przesadzałabym z dostępnością do urządzeń z twardym dyskiem....Anonymous - Pią 01 Mar, 2013 21:27 Bo ogólnie niektórzy wychodzą z błędnego założenia, to że jedna czy druga osoba ma - nie wszyscy mają. Dwa, że trzeba wiedzieć, że warte jest nagrywania, a nie wszyscy słyszeli. Ale godzina nadawania w reklamie jest wyświetlana - 21.40 I tak dla ludu pracującego - za późno.milenaj - Pią 01 Mar, 2013 22:34
Mag113 napisał/a:
A poza tym Downton Abbey był już nadawany, więc nie jest to polska premiera telewizyjna!
Tvn Style, które zasięg też ma stosunkowo mały.
Za dekodery satelitarne z twardym dyskiem trzeba w bardzo wielu platformach, między innymi w tych przez Ciebie wymienionych dopłacać. Tak samo dekodery wymagane do odbioru telewizji tradycyjnej z twardym dyskiem były droższe. Z pewnością wielu ludzi nabyło dekodery tańsze. Myślę, że liczby przez Ciebie podane mogą być nieco mylące.Akaterine - Pią 01 Mar, 2013 22:38 Czyli część z tych 6 milionów odbiorców ma dekodery z dyskami, i to specjalnie dla nich TVP postanowiła emitować DA w nie najlepszym czasie antenowym? TVP od wielu lat najlepsze produkcje daje w takich godzinach, gdy jednak niewiele osób je ogląda, i to działo się na długo wcześniej zanim pojawiły się dekodery z dyskami. To jest po prostu kontynuacja niezrozumiałej polityki, a nie dostosowanie się do ludzi z odpowiednimi dekoderami (przy jednoczesnym olaniu widzów bez dekoderów lub tych, którzy obsługiwać tych dekoderów zwyczajnie nie potrafią, bo takich przypadków też jest pewnie sporo).