To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka

Anonymous - Nie 22 Lip, 2007 18:39

Na początku października wychodzi nowy album Katie Meluy :cheerleader2: . Cudnie, będę miała się czym pocieszać, gdy wyjadę na studia ;) .
trifle - Nie 22 Lip, 2007 19:34

Nimloth napisał/a:
Na początku października wychodzi nowy album Katie Meluy :cheerleader2: . Cudnie, będę miała się czym pocieszać, gdy wyjadę na studia ;) .

YES YES YES :banan: :banan: :banan:

praedzio - Nie 22 Lip, 2007 19:50

A ja na Allegro zamówiłam sobie płytę Celtusa "What Goes Around", która jest w ogóle nie do zdobycia w Polsce! :banan: Kiedyś tu już o nim pisałam - uwielbiam głos wokalisty tej irlandzkiej formacji. Płytą "Moonchild" zasłuchiwałam się do upadłego... Tutaj jest kilka piosenek z innych płyt: http://profile.myspace.co...endID=101566681 Polecam zwłaszcza Wide Awake i Claddagh. Kiedyś, gdy zdarzały mi się momenty przebudzenia w nocy i nie mogłam zasnąć, lubiłam w myślach sobie nucić Wide Awake właśnie:

Softly the darkness unfolds in silent embrace
And the strange longing never sleeps
Inside of my head, for you
Yet, there's something in my nature
That makes this hard to say
Every second is a chance that slips away
Now I'm wide awake, I'm not sleeping, oh no
And this room feels like a cage, driving me crazy
And I wish I could be there upon your pillow
I can recognise the silence
As it hangs endlessly on line
And the words never spoken
Seem so little yet means so much

W ogóle Celtus zawsze działał na mnie terapeutycznie. W momentach największych dołów włączałam sobie Moonchild lub właśnie piosenkę Wide Awake i... było mi lepiej. To nie tylko świetna muzyka - to ten ciepły głos Johna i Pata MacManusów i ich teksty. Tak, tak... Teksty! Ja, znana Anty-tekściara to przyznaję! :P Jeżeli któraś z was dorwie kiedyś jakąkolwiek płytę tej formacji, to z czystym sumieniem mogę wam powiedzieć: trzymajcie i nie wypuszczajcie z rąk! :P

Admete - Nie 22 Lip, 2007 20:21

Oj praedzio jak mogłaś! Oni sa świetni i co ja niby mam zrobić?
Ten trzeci utwór Navigator jest niesamowity - człowiek od razu zaczyna poskakiwac na krześle.

praedzio - Nie 22 Lip, 2007 21:38

O, zaraziłam kogoś muzyką Celtusa! Jupi!! :banan: :banan_czerwony:
Co masz robić? Podskakuj, podskakuj! :mrgreen:

Admete - Nie 22 Lip, 2007 21:53

Ale podskakiwanie do czterech utworów mi nie wystarczy - Pierwsza przesłuchałam jakies 20 razy :ops1:
praedzio - Pon 23 Lip, 2007 10:20

Heh! To ciekawe, co byś powiedziała na Wolfstone! :P Ostatnia płyta jest bardziej rockowa, ale poprzednie to folk zmieszany z rockiem i z mocnym przytupem! Aż boję się jakiekolwiek linki zapodawać... :twisted:
Admete - Pon 23 Lip, 2007 18:06

Podawaj, co Ci zalezy ;)
praedzio - Pon 23 Lip, 2007 18:56

To, jak wrócę do domu, bo na razie jestem u znajomego. :)
Admete - Pon 23 Lip, 2007 20:43

I siedzisz przy komputerze ? ;)
praedzio - Pon 23 Lip, 2007 20:48

Jak uzależnienie to uzależnienie! :P

Od godziny już jestem w domu - bez przesady! Tak a propo's to znajomy od Clannad - jutro wraca do Dublina. Bardzo się ucieszył, kiedy przeczytał wasze wypowiedzi na temat moich skanów okładki płyty Clannad z autografami - no i of course - na jego temat! :P

Admete - Pon 23 Lip, 2007 21:10

Fajnie, że mu pokazałas wpisy - zawsze to miło przeczytac cos dobrego na swój temat :-)
praedzio - Śro 25 Lip, 2007 09:30

No, dobra - zgodnie z życzeniem... Panie i panowie - Wolfstone!
http://www.myspace.com/wolfstoneofficial
Te trzy piosenki są z ich najnowszej płyty pt. Terra firma. Poniżej dwa pliki video zawierające piosenki z poprzednich płyt.

Admete - Śro 25 Lip, 2007 11:03

Kobieto wiesz, co dobre :-)
praedzio - Śro 25 Lip, 2007 11:08

HA!!!! :mrgreen:
monika29.09 - Śro 25 Lip, 2007 22:49

Dziś jestem pod dużym wrażeniem tej piosenki:

Nick Cave - The Weeping Song

http://pl.youtube.com/watch?v=lsOBpDkwBtM

Gorąco polecam.

ps. mam też wersję Nicka Cave`a ze Staszkiem Soyką. Gdyby ktoś chciał - itd.

praedzio - Czw 26 Lip, 2007 11:23

*z wypiekami na twarzy rozpakowuje przesyłkę* Jest, jest, jest mój Celtus!!!
monika29.09 - Pon 30 Lip, 2007 15:57

Nie wiedziałam, gdzie to wkleić - Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki:

http://wiadomosci.onet.pl/1580587,327,item.html

m.

praedzio - Pon 30 Lip, 2007 16:25

Nie!!! To nie może być prawda!! :cry2: :frustracja: Marek Niedźwiecki nierozerwalnie kojarzy mi się z Trójką. Bez niego to już nie będzie to samo.
Matylda - Pon 30 Lip, 2007 16:38

A wczoraj na Rynku w Krakowie grał kwartet na akordeonach Vivaldiego i Bacha
Mówię Wam cudo aż ciary mi idą po plecach. Ja chyba nie przepadam za akordeonem , ale to była wirtuozeria.
Strasznie mi żal , że ludzie z takim talentem grają dla złotówki do futerału

Gosia - Pon 30 Lip, 2007 21:34

Tamta formula Trojki i Lista juz sie przezyla, nawet ne wiem czy jeszcze jest, bo od dawna tego nie sluchalam.
Ja wspominam z rozrzewnieniem audycje Tomasza Beksinskiego, lubilam tez programy Kaczkowskiego (chyba sobotnie), sluchalam tez "Wieczorów plytowych".
Niedzwiecki mnie czasem denerwowal, zwlaszcza gustem muzycznym. Czasem to nie byly moje klimaty.

miłosz - Pon 30 Lip, 2007 21:59

Gosia napisał/a:
Tamta formula Trojki i Lista juz sie przezyla, nawet ne wiem czy jeszcze jest, bo od dawna tego nie sluchalam.
Ja wspominam z rozrzewnieniem audycje Tomasza Beksinskiego, lubilam tez programy Kaczkowskiego (chyba sobotnie), sluchalam tez "Wieczorów plytowych".
Niedzwiecki mnie czasem denerwowal, zwlaszcza gustem muzycznym. Czasem to nie byly moje klimaty.

Gosia przezyła nie przeżyła ani ta lista taka zła ani "TRÓJKA" JAKAŚ WYBITNA. Skowroński sie stara coś zrobić z programem i chwała mu za to. Piotr Kaczkowski funkcjonuje całkiem niezle, Wojtek Mann, Chojnacki i Wasowski, sjesta Marcina Kydryńskiego i Markomania Niedzwieckiego to naprawde kawał cuuuuuudownego poczucia humoru i dobrej muzyki (z różnych dziwcznych stron świata i zakamarków wielkich metropolii), to jest muzyka, której czasem nie usłyszysz nigdzie indziej. I z tego powodu jest mi smutno.

Margarett - Wto 31 Lip, 2007 14:49

Czytając wiadomość o Niedźwiedzkim właśnie mam przyjemność słuchać jego głosu. Bardzo szkoda mi jego odejścia. Nierozerwalnie kojarzy mi się już z samymi opowieściami ojca, kiedy to w wojsku cały tydzień żyło się by posłuchać niedzielnej listy na małym, ukrywanym radyjku. Sama zaznajomiłam się z jego osobą w dość młodym wieku, od tych czasów mam do pana Marka sentyment.
Trójka serwuje dobry kawałek muzyki (choć to zależy od audycji), promuje naprawdę dobre polskie zespoły. Lubię bardzo audycje pana Kaczkowskiego, Manna, pani Szydłowskiej. Dodam jeszcze muzykę fundowaną przez pana Piotra Stelmacha, choć za samym panem Piotrem nie przepadam, humory godne kapryśnego dziecka bywają męczące :wink: , jednak nie mogę nie przyznać, że wiele razy przysłużył się fanom pewnego zespołu :-P (i mnie między innymi)

monika29.09 - Śro 01 Sie, 2007 23:10

wspominałyśmy już kiedyś Kate Bush, ale nie wiem, czy byla ta piosenka:

http://pl.youtube.com/watch?v=tWdHOm256N4

m.

praedzio - Wto 07 Sie, 2007 08:48

Niedawno miałam okazję rozmawiać sobie przy ognisku z przyjaciółmi. Rozmowa zeszła na temat muzyki. Wiadomo, tam gdzie jestem ja i mowa o muzyce - nie ma mocnych! - zawsze nastąpi wzmianka o irlandzkim folku. Nieopatrznie pochwaliłam się, że jestem dość obeznana w tej tematyce i znam bardzo dużo irlandzkich starych melodii. Jedna ze świeżo poznanych koleżanek słysząc to, ucieszyła się, bo sama lubi te klimaty i zapytała mnie: - To pewnie znasz jedną z najstarszych znanych irlandzkich piosenek pt. Black is the colour?
Na co praedzio zrobił tak: - Yyyyy.... :rumieniec:
Po powrocie do domu, mimo późnej pory włączyłam komputer i zaczęłam szukać na Youtube piosenki, która nadwerężyła mój folkowy honor i oto rezultat: http://www.youtube.com/watch?v=HOzVUIXzLns
Prawda, że piękna?