To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Aragonte - Wto 21 Lut, 2023 12:57

Trzykrotka napisał/a:
Ano, potwierdzam. To chyba dlatego, że format jest zachodni. Szkoda, że nie pomyśleli o takiej dramie we własnych realiach. Tam są oczywiście czysto koreańskie smaczki, nawet koniopodobna maszyna w 1 odcinku (w oryginale i polskiej wersji aktorka jeździła marnie ale na żywym koniu :mrgreen: ) ale to, co znakomicie grało we Francji, jakos nie gra w Korei

Dodam jeszcze, że niewiarygodne jest dla mnie to, że ta aktorka nie zdecydowała się na lipolizę czy co tam chcieli, żeby zrobiła - heloł, toż to Korea, kraj poprawiaczy urody :-P We francuskich realiach może by to zagrało, ale tutaj to uniosłam lekko brwi.

Dziś i jutro mam pracowy maraton, ale potem wrócę sobie do dramowania :)

Trzykrotka - Pią 24 Lut, 2023 09:15

Zeżarło mi wczoraj posta o Our Blooming Youth :bejsbol:
Jak już mogłam zasiąść do oglądania, to łyknęłam od razu oda odcinki z tego tygodnia. Że też nie poczekałam aż się trochę uzbiera, teraz się niecierpliwię.
Po 6 odcinku nadal jestem bardzo na tak. Drama niby idzie utartym schematem walki o zapewnienie władzy "swojej krwi" i wykopanie prawowitego następcy. Ale jakoś dziwnie świeżo i ciekawie jest to poprowadzone. Piątka młodych jest bardzo dobrze dobrana, może tylko jeden z bohaterów za często i głupkowato się śmieje, ale to jego znak rozpoznawczy, bo on chyba bardzo chce, żeby wszyscy mieli go za głupka. Podoba mi się enigmatyczność Drugiego - przybocznego naszego następcy tronu, teoretycznie jego przyjaciela. Trudno do końca wyczuć jego intencje i bardzo ładnie podkręca to akcję. Jest sprawa kryminalna, jest zagadka klątwy i rzekomego ducha prześladującego księcia. Do tego masa humoru - wczoraj zwłaszcza odcinek 5 był cudny (książę wychodzi do ludzi :mrgreen: ). No i ewidentnie love is in the air, a ta love trochę skomplikowana, bo co prawda panna patrzy na księcia z upodobaniem (a on to już w ogóle :serce2: ), ale w pamięci ma, że z tym drugim była zaręczona kiedy jeszcze nie udawała eunucha...

Admete - Pią 24 Lut, 2023 13:41

Mam obejrzane 4 odcinki, ale te obecne, to dopiero w weekend. Sympatycznie się ogląda.
Trzykrotka - Pią 24 Lut, 2023 14:06

Sympatycznie. Parasolka królowej to nie jest, ale jest wystarczająco dobre.
Admete - Pią 24 Lut, 2023 22:18

Island wróciło i obejrzałam właśnie dwa nowe odcinki. Nadal dobrze się bawię.
Admete - Sob 25 Lut, 2023 20:06

Obejrzałam oba odcinki Our Blooming Youth z tego tygodnia i muszę powiedzieć, że ładnie się historia rozwija. Wątek tajemnicy, zbrodni i chyba też spisku jest bardzo ciekawy, a strona uczuciowa tez nie zawodzi. Z jednej strony narzeczony, który wciąż ma list dotyczący zgody na małżeństwo, a z drugiej następca tronu. Bohaterka jest odważna, inteligentna i zaradna.

Zaczęłam Live to hate you na Netflixie i stwierdzam, że zupełnie nieudane. To ione na kolanie, pod Netflixa i chyba za małe pieniądze. Chaotyczne, dziwaczne i bez sensu. A ludziom się podoba, szok. Ruda tam gra rolę przyjaciółkę głównej, szkoda, że nie jest odwrotnie, bo byłoby dużo lepiej. Polskie tłumaczenie chyba z translatora..

Trzykrotka - Sob 25 Lut, 2023 23:06

Admete napisał/a:
Polskie tłumaczenie chyba z translatora..

Brrr, to najlepszy straszak żeby nie tykac takiego wybrakowanego czegoś. Jeszcze dziś mnie trzęsie jak sobie przypomnę niektóre tzw tłumaczenia z Netflixa.

O tak, bohaterka z Our Blooming Youth jest na miarę współczesności - inteligentna, zaradna i odważna. Zresztą twórcy podkreślają ten kobiecy wątek każąc jej rzucać uwagi o tej pośledniej roli, jaką mężczyźni wyznaczyli kobietom w Joseonie. I bohater też jest współczesny, niby szorstki w słowach, ale w czynach troskliwy i miły.

BeeMeR - Sob 25 Lut, 2023 23:23

Ja teraz prawie nie oglądam nic, dziś zaczęłam dramę ale nie wiem czy będę kontynuować. Najlepsze, co na razie, po pierwszym odcinku, mogę powiedzieć, to że pan ma kota a pani psa ;)

Trzykrotka - Sob 25 Lut, 2023 23:29

Zwierzaki śliczne :serce2: Co zaczęłaś? :kwiatek:
BeeMeR - Nie 26 Lut, 2023 00:01

Lakorn, małżeństwo kontraktowe, zawarte już w pierwszym odcinku. Napiszę coś więcej po drugim.
Admete - Nie 26 Lut, 2023 00:32

Ale jak ktoś chce np. Loana to może spróbować obejrzeć Love to hate you. Ma większą tolerancję na slapstick, a sceny romansowe się jej spodoibają ( jak już przeżyje ganianie, przewracanie się i wszystko inne ). A ludzie zachwyceni, tylko ja jestem jakaś dziwna ;) Ale na Netflixie z satysfakcją zaznaczyłam, że mi się nie podoba :lol:
RaczejRozwazna - Nie 26 Lut, 2023 21:12

Kusicie tym Our Blooming Youth :-D Ile już odcinków wyszło?

Skończyłam powtórkowo Faith z bananem na twarzy. Słowo daję nie wiem dlaczego ta drama wciąż mnie tak urzeka mimo swoich ewidentnych wad :serce2: Uwielbiam króla i królową, panią Choi, Gi Cheola, wszystkich nieporadnych Wudalchi. :lol:
No i jak tu wybrać coś z waszych świetnych polecanek jak nie wiesz co trafi w moje pokręcone gusta :roll:

Ale i tak nie mam czasu na nic nowego. O Hometown cha cha cha stale pamiętam, ale teraz film sobie jakiś obejrzę - google mi podpowiedziało mi The Magician, widział ktoś?

Loana - Nie 26 Lut, 2023 22:05

Admete napisał/a:
Ale jak ktoś chce np. Loana to może spróbować obejrzeć Love to hate you. Ma większą tolerancję na slapstick, a sceny romansowe się jej spodoibają ( jak już przeżyje ganianie, przewracanie się i wszystko inne ). A ludzie zachwyceni, tylko ja jestem jakaś dziwna ;) Ale na Netflixie z satysfakcją zaznaczyłam, że mi się nie podoba :lol:

A wiesz, że mam zamiar to obejrzeć? Znajomi polecają, że zabawna lekka komedia. Rozkręca się podobno po trzecim odcinku, pierwszy prawie wszyscy piszą, że ich nie wciągnęło, bo nieciekawy. A ja lubię lekkie romanse, więc się pewnie za to zabiorę jak będę miała chwilę i chęci.
Ciekawe, że skarg na tłumaczenie nikt nie pisał, może ludzie są bardziej przyzwyczajeni.

Oglądał ktoś może najnowsze odcinki "Crush course in Romance"? Bo ja chcę wiedzieć, czy w tych dwóch odcinkach nie ma głupich scen między głównymi, tzn rozstań i niedogadania się i jakiś wyrzutów/żali "bo tak". Widziałam, że będzie jedna fajna scena z nimi, plus jedna smutna z uczennicą, ale tylko tyle spojlerów mi się pokazało. Nie mam czasu teraz oglądać, bo mam weekend z szyciem (Kajani z Warszawy przyjechała), a jutro dalej zapier w pracy, więc na pewno przez kilka dni nie usiądę do tego, a trochę mam nerwa, że mi tą historię zepsują... pewnie szybciej obejrzę odcinki na Netflixie nowe, bo mi lepiej chodzi na smartfonie.

BeeMeR - Nie 26 Lut, 2023 22:15

RaczejRozwazna napisał/a:
Uwielbiam króla i królową, panią Choi, Gi Cheola, wszystkich nieporadnych Wudalchi.
też ich lubię :serce:

The Magician, widział ktoś?
Nie jestem pewna czy widziałam, choć chyba miałam w planie kiedyś :mysle:
Trzykrotka - Nie 26 Lut, 2023 22:53

Kusicie tym Our Blooming Youth :-D Ile już odcinków wyszło?

Póki co sześć :kwiatek: W poniedziałek i wtorek pokażą się dwa kolejne.

teraz film sobie jakiś obejrzę - google mi podpowiedziało mi The Magician, widział ktoś?

To ten film z Nefrytem i Go Arą? Ja widziałam. Podobał mi się, acz tyłka nie urywał. Ale tak, dobrze się oglądało, zwłaszcza dla Nefryta z tą jego urodą stworzoną do kostiumu.

Ja też nieodmiennie od lat kocham Faith. Ta drama ma coś w sobie takiego, co trudno mi nazwać, Budzi zawsze jakąś głęboko już uśpioną romantyczną stronę mojej duszy. Może to postaci, może detale, może symbolika. Z dzisiejszej perspektywy to ta drama jest strasznie zgrzebna. Pałac królewski jakiś ciasny, sala tronowa i sam tron śmiechu warte, kostiumy raczej skromne i trochę odstające od dzisiejszych standardów. Scenariusz kuleje, aż widać szwy i że pisano go momentami na kolanie. Ale mimo to, mimo to :serce2: Wróciłam nawet do tłumaczenia i kończę powoli 17 odcinek, ten, w ktorym general zrywa zaręczyny doktorki z wujaszkiem-knujaszkiem za pomocą bardzo prostej metody ustnej - ach....

Nie oglądałam jeszcze CCR - zaopatruję się na razie w materialy i na jutro to sobie odkładam :trzyma_kciuki:

RaczejRozwazna - Nie 26 Lut, 2023 23:34

A, Nefryt! :olsnienie: Zastanawiałam się skąd znam człowieka. Spróbuję, bo oczywiście po Faith znowu mnie nabrało na seguki. Coś krótkiego, mieczowego bym zobaczyła swoją drogą...
Może podłączę się w którymś momencie do oglądania Our Blooming Youth, jeśli czas pozwoli.

Pięknie napisałaś o Faith Trzykrotko :serce: Tak, to chyba to, a u mnie dodatkowo jeszcze jakieś ciepło w serduchu zawsze budzi ta drama. Przywiązuję się bardzo do niektórych filmów, książek, no i jakimś trafem Faith trafiła na tę listę. Cieszę się, że nadal tłumaczysz, będę pewnie jeszcze niejednokrotnie do niej wracać, chętnie z Twoimi napisami :serce2: Tłumaczysz właśnie moje ulubione odcinki.

Czytam sobie teraz książkę o religiach Korei Haliny Ogarek-Czoj (nomen omen :wink: ) - fajna, bo ujmuje sprawę nie tylko z historycznego i religioznawczego ale i kulturowo-antropologicznego punktu widzenia.

Admete - Pon 27 Lut, 2023 06:17

Do mnie Faith nie trafiło i już nie trafi. Uwielbiam za to muzykę z serialu. Mieczowe na Netflixie jest My country, ale źle się kończy. W sensie dla bohaterów. Za to jest do rzęs zrobione i zagrane. Ma dobrą obsadę, męską zwłaszcza.
Trzykrotka - Pon 27 Lut, 2023 22:43

Skończyłam napisy do 17 Faith, teraz tylko sprawdzenie i redakcja i wrzucę gdzie trzeba :kwiatek:

Ale dramatyczny był 13 odcinek Crash Course In Romance! W sensie wychodzenia na jaw tajemnic i prawdziwego oblicza ludzi: Hui Jae, ktorego charakter i osobowość wreszcie poznajemy, mamy Hui i San Jae i morderca w końcu odkrywa kawałek swoich prawdziwych kolorów. Między głównymi dzieje się nadal bardzo pięknie, oglądaj Loana :kwiatek: Sekwencja, kiedy to nauczyciel wprosił się na noc do domu pani swego serca, a potem próbował uciec z łóżka "szwagra" doprowadziła mnie do nieopanowanego chichotu.

I w ogóle pan Choi zarabia kolejne punkty do zajebistości tym, jak cudownie opiekuje się nie tylko ukochaną, ale i jej córką i bratem. Facet na 100%.
Końcówka jest super dramatyczna, podobnie jak końcówka 12 odcinka, ale już nie mogę oglądać, obiecałam sobie że będę się wysypiać.
Cudna jest ta drama, zachęcam bardzo do oglądania :serce:

Aragonte - Wto 28 Lut, 2023 01:27

Czytam sobie teraz książkę o religiach Korei Haliny Ogarek-Czoj (nomen omen ) - fajna, bo ujmuje sprawę nie tylko z historycznego i religioznawczego ale i kulturowo-antropologicznego punktu widzenia.

Mam tę książkę i czytałam :)

Niczego nie oglądam na razie, buuu.

BeeMeR - Wto 28 Lut, 2023 08:23

Trzykrotka napisał/a:
Crash Course In Romance
ja sobie zmaratonuję jak już będzie całość. Na razie skubnęłam lakorn trochę dalej, ale uznałam, że nie jesteśmy sobie przeznaczeni :roll:
Jedna -dwie urocze sceny na odcinek z wyjątkowo nieruchawym kotem i mocno nadpobudliwym psem :serce2: to za mało :roll:
Główni mnie jakoś nie chwycili, niestety, nie są źli ale i nie zachwycają, Druga zaś jest najgorszego sortu, namolna, i nie przyswajająca, że pan jej nie chce. Nie znoszę takich betonowych postaci, w nosie mających własnego małżonka oraz to, ze główny się właśnie ożenił, kontraktowo, żeby się Druga i jej zazdrosny mąż odczepili, co nie do końca się udało. Jak lubię motyw kontraktowego małżeństwa przeradzającego się w coś więcej tak tu mi nie zagrało w całokształcie :roll:
Acha, tytuł to My Husband-in-law.

Loana - Wto 28 Lut, 2023 09:20

Trzykrotka napisał/a:
Między głównymi dzieje się nadal bardzo pięknie, oglądaj Loana :kwiatek: Sekwencja, kiedy to nauczyciel wprosił się na noc do domu pani swego serca, a potem próbował uciec z łóżka "szwagra" doprowadziła mnie do nieopanowanego chichotu.

Widziałam ten fragment na Youtubie, boski jest. Właśnie dla tych scen z głównymi tak kocham ten serial, więc dziękuję za informację, że na tym polu jest wszystko okej :) Czyli mogę oglądać :)
Trzykrotka napisał/a:
I w ogóle pan Choi zarabia kolejne punkty do zajebistości tym, jak cudownie opiekuje się nie tylko ukochaną, ale i jej córką i bratem. Facet na 100%.

Dokładnie, nie spodziewałam się po pierwszym odcinku, że będzie taki wspaniały :)

Trzykrotka napisał/a:
Końcówka jest super dramatyczna, podobnie jak końcówka 12 odcinka, ale już nie mogę oglądać, obiecałam sobie że będę się wysypiać.

No ja już trochę znam ze spojlerów, czego się mogę spodziewać:
Spoiler:
bo wiem, że Hae-e odkryje, kto jest mordercą i zostanie ranna - właśnie nie wiem tylko, jak bardzo poważnie, tzn będzie miała wypadek samochodowy, nie że morderca ją zaatakuje; plus będą - albo już były w 13 - próby samobójcze kolegi Hae-e i tu podobno ładny bromance się tworzy, bo drugi kolega będzie go ratował; plus chyba w 15 odcinku pojawi się matka Hae-e; no i jeszcze pan Choi odkryje, kto jest mordercą, ale tu chyba coś się dziwnego zadzieje, bo będzie próbował coś sam zrobić? nie do końca zrozumiałam spojler, czekam na info, czy nic głupiego w związku z tym nie odpali

ale właśnie liczę, że obejrzysz i dasz mi znać, czy mogę spokojnie siadać, bo moja OTP nadal trwa :P
Na razie w związku z pracą nadal nie bardzo mogę oglądać, wczoraj obejrzałam tylko pół odcinka 7 na Netflixie. Czekam z niecierpliwością aż wrzucą 10 i potem 12 :P i cieszę się trochę, że już w ten weekend końcówka, bo już chciała, żeby była całość

Admete - Wto 28 Lut, 2023 10:19

Obejrzę cztery odcinki razem, pod koniec tygodnia.
RaczejRozwazna - Wto 28 Lut, 2023 13:45

Aragonte napisał/a:
Czytam sobie teraz książkę o religiach Korei Haliny Ogarek-Czoj (nomen omen ) - fajna, bo ujmuje sprawę nie tylko z historycznego i religioznawczego ale i kulturowo-antropologicznego punktu widzenia.

Mam tę książkę i czytałam.

O fajnie. Podoba mi się też dlatego, bo ma taki trochę sznyt starszych opracowań, z polską transkrypcją i podaje sporo szczegółów dotyczących np. pisma.
Przeczytałam kilka polecanych przez Was książek o Korei, nie mogę tylko namierzyć republiki żywiołów...

A ostatnio śniło mi się, że chodziłam do koreańskiej szkoły (czkawka po Heirs :wink: ) i zgubiłam się w centrum Seulu (ależ było męczące - bieganie tam i z powrotem między tymi wieżowcami :lol: ). Ostatecznie wylądowałam jednak nad ichniejszym morzem, co nie było takie złe :lol:

Admete - Wto 28 Lut, 2023 19:19

Na Disney+ pojawiła się drama z ciekawą obsadą - Call It Love - gra między innymi Plaga i Sztangistka.

https://asianwiki.com/Call_It_Love

Zaczęłam 1 odcinek i chyba mam nastrój melodramat.

Aragonte - Wto 28 Lut, 2023 21:07

Przeczytałam kilka polecanych przez Was książek o Korei, nie mogę tylko namierzyć republiki żywiołów...

Proszę bardzo:
https://www.taniaksiazka....b0aAmbyEALw_wcB