To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

Tamara - Czw 09 Gru, 2021 12:28

O cholera, a już miałam nadzieję :zawstydzona2: :rotfl:
Agn - Czw 09 Gru, 2021 14:02

Tamara napisał/a:
No to się właśnie pochwaliłam :angel: :mrgreen:

Nikt nie pamięta już, że mówiłam, że więcej książek nie będę kupować, prawda :angel: ?

Oczywiscie, ze NIKT. :twisted:

Tylko uprzedzam - Marlenka jest w formie powiesci. Osobiscie wolalabym po prostu biografie, ale niech tam...
No i nie widze ebooka :(

Tamara - Pią 10 Gru, 2021 12:59

Tak , wiem , już zajrzałam, taka powieść biograficzna, ale trudno, żeby córka pisała inaczej .
annmichelle - Pią 10 Gru, 2021 13:13

Tamara napisał/a:
Tak , wiem , już zajrzałam, taka powieść biograficzna, ale trudno, żeby córka pisała inaczej .

To książka córki Dietrich?
To może być ostro, pamiętam na początku lat 90-tych straszne rzeczy opowiadała o swojej matce. Wywołało to spory skandal, bo to jeszcze były czasy gdy mówiło się o sławnych rodzicach albo dobrze albo wcale.

Tamara - Pią 10 Gru, 2021 15:21

Tak, Marii Rivy.
Admete - Pon 13 Gru, 2021 18:57

Czytam teraz Nieskończoność w papirusie -

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4984114/nieskonczonosc-w-papirusie-fascynujace-dzieje-ksiazki-od-czasow-starozytnych

Bardzo mi się podoba, ale niewiele mam czasu na czytanie.

Trzykrotka - Wto 14 Gru, 2021 06:16

Ja właśnie dostałam Dzieje Herodota. Cieszę się na czytanie, bo znam Herodota z licznych odniesień, nawiązań i cytatów, chętnie przeczytam teraz jego samego - ale rozmiar księgi jest onieśmielający.
Admete - Wto 14 Gru, 2021 11:51

Podziwiam zapał. Nie wiem czy dałabym radę.
Trzykrotka - Wto 14 Gru, 2021 12:27

Ja też nie wiem :kwiatek: Ale bardzo chciałabym, zwłaszcza po lekturze Kapuścińskiego i ostatnio powieści Kamili Shamsie, w której powoływała się często na Herodota. Przepiękna powieść, God in Every Stone. Znalazłam ją sobie online i z wydatną pomocą internetowego tłumacza przeczytałam. Czasy od tuż przed I wojną światową po Podział, archeologia, Herodot i Scylax, jego pasztuński poprzednik pracujący dla króla Dariusza I, Turcja, Londyn, Ypres i Peszawar, jeszcze angielski, nie pakistański. Młoda Angielka, turecki archeolog, dwaj młodzi Indusi. Cudo. Szkoda, że przestali ją wydawać w Polsce i trzeba się ratować jak się da.
Aragonte - Wto 14 Gru, 2021 12:41

Trzykrotka napisał/a:
Ja właśnie dostałam Dzieje Herodota. Cieszę się na czytanie, bo znam Herodota z licznych odniesień, nawiązań i cytatów, chętnie przeczytam teraz jego samego - ale rozmiar księgi jest onieśmielający.

Ja mam go w wersji e-booka - czeka sobie :wink:

RaczejRozwazna - Nie 26 Gru, 2021 19:03

W ramach przymusowej wizyty w Jagiellonce (zwrot książek i prolongata konta) pożyczyłam stertę książek. Cieszy mnie ich widok, mimo iż tradycyjnie w pandemicznych sezonach jesienno-zimowo-wiosennych dopada mnie kryzys czytelniczy. Ale zaczęłam Autostopem przez Galaktykę i na razie to jest taki trochę mniej inteligentny Lem :-P

EDIT: przeczytałam, sympatyczne, robot Malvin przewspaniały i pewnie oglądnę ekranizację, ale tak mi się nasunęło, że sporo jest takich książek, które dostają się na listę bestsellerów wszechczasów przede wszystkim dlatego, że zostały napisane w języku angielskim - w innych językach znaleźć można zdecydowanie lepsze przykłady tego samego gatunku.

EDIT2: Przeczytałam polecaną przez Annmichelle Powieść w altówce Natashy Solomons. Rzeczywiście wyróżnia się z innych czytadeł ale ja chyba wyrosłam z powieści :? Starość, k... e... wiatki, starość. W każdym razie drażni mnie każda niekonsekwencja logiczna fabuły i przewracam oczyma na zbyt grubymi nićmi szyte wątki miłosne.
No niech to :wink:

Admete - Pią 31 Gru, 2021 11:02

Czytam Miasto miedzi i na razie całkiem mi się podoba. Taka przygodowa fantasy.
BeeMeR - Pią 31 Gru, 2021 11:36

Ja czytam (słucham) Wołanie kukułki
praedzio - Pią 31 Gru, 2021 11:59

Admete napisał/a:
Czytam Miasto miedzi i na razie całkiem mi się podoba. Taka przygodowa fantasy.

Miasto mosiądzu czy Królestwo miedzi? ;) Zamówiłam wczoraj tę drugą. Na razie czytam Bezgwiezdne morze Erin Morgenstern.

Admete - Pią 31 Gru, 2021 13:16

Miasto mosiądzu - cały czas mylę nazwę :lol:
praedzio - Wto 04 Sty, 2022 20:58

Czytam sobie z rozkoszą Bezgwiezdne morze i w międzyczasie walę głową w mur, że nie znałam tej autorki wcześniej. Jej poprzednia powieść Cyrk nocy osiąga zawrotne ceny na Allegro. :shock: A chciałam sobie kupić. :cry2:
Admete - Wto 04 Sty, 2022 21:18

A ja na razie porzuciłam Miasto mosiądzu, poczekam aż będzie całość. Nie lubię czytać po kawałku.
RaczejRozwazna - Wto 04 Sty, 2022 21:37

Przeczytałam Żonę podróżnika w czasie - kiedyś widziałam film i wydawał mi się niezły mimo pewnych dziwnych wątków. Lubię bardzo motyw podróży w czasie (jakieś polecanki filmowe lub książkowe? :-P )
Czytało się nieźle, aczkolwiek znowu się przekonałam, że nie mam nastroju na czytadła, może z nich wyrosłam. Zabieram się zatem za książki podróżnicze polecanych tu kiedyś Beara Gryllsa i Tiziano Terzianiego.

Mam jeszcze w zanadrzu Kochanka wielkiej niedźwiedzicy Piaseckiego oraz Tess of the d'Urbervilles - jakoś nie miałam okazji przeczytać tej ostatniej.

BeeMeR - Czw 06 Sty, 2022 21:29

Skończyłam Wołanie kukułki - podobało mi się.
Trzykrotka - Pią 07 Sty, 2022 11:01

Potem każdy kolejny tom jest dłuższy - zupełnie jak Harry Potter. Lubię Wołanie kukułki.
BeeMeR - Pią 07 Sty, 2022 11:13

Podobało mi się, poszukam kolejnych tomów. A jeszcze Maciej Stuhr świetnie czyta audiobook na głosy :szacuneczek:
annmichelle - Pią 07 Sty, 2022 21:00

Przeczytałam "Zabawę w chowanego" Musso i pytam samą siebie: co to właściwie było? :mysle:
Nie zrozumiałam, co autor ma na myśli. :lol: :-P

Czytała może któraś z Was? Jak wrażenia?

Agn - Pią 07 Sty, 2022 21:54

Musso odpuscilam jakis czas temu. Kiedys ciegiem przeczytalam 9 czy 10 jego ksiazek i sie zachwycalam, a teraz mnie nie ciagnie w ogole.

Za to w ramach odpoczynku od sf wszelkiej masci czytam sobie "Rodzine Polanieckich", bo lubie.

BeeMeR - Pią 07 Sty, 2022 22:12

Ja przeczytałam jedną książkę Musso i mi wystarczyło ;)
Nie mam zapotrzebowania na więcej :P

annmichelle - Sob 08 Sty, 2022 18:10

Agn, BeeMeR - chodziło mi o to, że pierwszy raz od niepamiętnych czasów (być może nawet pierwszy raz w życiu) nie zrozumiałam o czym jest książka. :lol:
W sensie - rozumiem co było napisane :wink: , rozumiem twisty, ale efekt końcowy - nie.
Najlepiej moje odczucia "po" oddaje - :co_stracilam: