Muzyka - Nasze małe muzyczne historie
Ania Aga - Czw 27 Lut, 2025 17:05
Dziś Mirka bardziej doceniam, niż kiedyś, prostota, trochę nieporadne teksty, choć ten z piosenki, którą zalinkowalam jest dobry. I ten charakterystyczny glos z całkiem dobrymi górami. Universe nie był w pierwszej lidze muzyki, której się słuchało. W tym czasie, co oni zaczęli nagrywać DeMono, Sztywny Pal Azji, Renata Przemyk, Atrakcyjny Kazimierz. Tak mi się wydaje, dat nie sprawdzam
Tamara - Pią 28 Lut, 2025 13:29
Przemyk, De Mono i Kazimierz to przełom lat 80/90, prawie dekada później. Przemyk karierę zaczęła w 89, De Mono wprawdzie istniał od 84, ale popularny stał się dopiero w samym końcu 80 i pierwszej połowie 90, a Atrakcyjny Kazimierz powstał w 92 roku. Sztywny Pal Azji powstał w 86, więc też później. W 81 , jednocześnie z Universe, powstały Lady Pank, Republika, Lombard, w 83 Aya RL, w 82 Kult , szalenie popularny był Manaam, Kombi, TSA, Perfect, Budka Suflera - w takim towarzystwie Universe naprawdę wypadał beznadziejnie.
annmichelle - Pią 28 Lut, 2025 14:35
Ale skoro Ania Aga ich lubi to ok.
Ja mam sentyment do wielu kawałków z mojego dzieciństwa czy nastoletnich czasów, które można ocenić jako "słabe artystycznie", zjechane przez krytyków, "znawców", no i?
Na przykład zawsze gdy słyszę "Nothing's gonna change my love..." Glenna Medeirosa to mam uśmiech na twarzy i same miłe skojarzenia i wspomnienia.
Aż kilka lat temu poszukałam sobie informacji jak potoczyło się jego życie i byłam pod wrażeniem. Na ogół gwiazdki jednego hitu w wieku 16-17 lat kończą mało ciekawie zarówno na gruncie rodzinnym i zawodowym, a w przypadku Medeirosa - wow.
Tamara - Pią 28 Lut, 2025 16:02
Ależ oczywiście że lubienie ich jest jak najbardziej ok, bo każdy lubi to , co mu się podoba, zwłaszcza jeżeli idzie o czasy młodości i wspomnienia . Osobiście mam ogromny sentyment do Mydełka Fa i bardzo je lubię
Akurat Medeiros nigdy mi się nie podobał, aczkolwiek mam go wrytego w pamięć, jak prawie wszystko, czego się słuchało w młodości.
Ania Aga - Pią 28 Lut, 2025 16:38
Nie myślałam o Universe chyba ze 30 lat, Annmichelle wymieniłaś więcej tytułów, niż ja wtedy znałam. Teraz bardziej ich doceniłam, niż w czasach, gdy byli popularni, coś mnie w nich ujęło.
annmichelle - Pią 28 Lut, 2025 16:38
| Tamara napisał/a: | Osobiście mam ogromny sentyment do Mydełka Fa i bardzo je lubię |
| Tamara napisał/a: | | Akurat Medeiros nigdy mi się nie podobał |
Dla 10-12-stolatki był suuuper.
| Ania Aga napisał/a: | | Nie myślałam o Universe chyba ze 30 lat, |
No ja pomyślałam o nich jakieś 12-15 lat temu, gdy przypadkowo trafiłam na informację o samobójstwie....
| Ania Aga napisał/a: | | Annmichelle wymieniłaś więcej tytułów, niż ja wtedy znałam. |
Mam dobrą pamięć do nazw, tytułów, dat, twarzy, orientację w terenie (mapy!).
Dla mnie "Universe" to piosenka o Lennonie i "Tacy byliśmy jeszcze wczoraj" w pierwszej linii, ale te kilka innych też kojarzę, stąd pamiętałam tytuły.
Solista miał tak charakterystyczny głos, że jest od razu rozpoznawalny.
Dla mnie kiczem tamtych lat to był "Papa Dance". I ten pierwszy i ten drugi.
BeeMeR - Pią 28 Lut, 2025 18:49
| annmichelle napisał/a: | | Na przykład zawsze gdy słyszę "Nothing's gonna change my love..." Glenna Medeirosa to mam uśmiech na twarzy i same miłe skojarzenia i wspomnienia. | Och, pościelówa z moich pierwszych dyskotek
Co z tego, że przestanych lub przesiedzianych w kącie
Pamiętam jak słuchałam radia na radiomagnetofonie z przygotowana kasetą i nigdy nie udało mi się tego nagrać od początku tylko zawsze co najmniej pół pierwszej zwrotki mi uciekało zanim się zorientowałam, że to TO.
annmichelle - Pią 28 Lut, 2025 19:28
| BeeMeR napisał/a: | | annmichelle napisał/a: | | Na przykład zawsze gdy słyszę "Nothing's gonna change my love..." Glenna Medeirosa to mam uśmiech na twarzy i same miłe skojarzenia i wspomnienia. | Och, pościelówa z moich pierwszych dyskotek
Co z tego, że przestanych lub przesiedzianych w kącie
Pamiętam jak słuchałam radia na radiomagnetofonie z przygotowana kasetą i nigdy nie udało mi się tego nagrać od początku tylko zawsze co najmniej pół pierwszej zwrotki mi uciekało zanim się zorientowałam, że to TO. |
BeeMeR - . Dokładnie o to mi chodzi.
Ułożyłam nawet wtedy polski tekst do tej piosenki.
Admete - Pią 28 Lut, 2025 21:23
Dla mnie taką piosenką był Right Here Waiting For You Richarda Marxa. Poza tym słuchałam Trójki, a muzyczne fascynacje miałam dopiero od liceum i na studiach - U2, Clannad, Loreena MacKennit, folk celtycki i muzyka filmowa. To chyba dlatego nie mam ulubionych płyt w całości poza tymi wymienionymi. Trójka sprawiła chyba, że słuchałam pojedynczych piosenek i to ona zostały moimi ulubionymi. Słuchałam też Listy Niezapomnianych Przebojów w Radiu Kraków i stąd moja skłonność do rocka z lat 70 Polskie zespoły to te, które wymieniała Tamara. Ostatnio słuchałam do znudzenia piosenki Boston - More than a feeling:
https://www.youtube.com/watch?v=ufQUxoidxkM
A to słyszałam w wielu wersjach, ale oryginał najlepszy:
https://www.youtube.com/watch?v=1k8craCGpgs
Ania Aga - Pią 28 Lut, 2025 21:37
Pierwsze dyskoteki - Kocham cię kochanie moje, jak ktoś miał tekst spisany z radia był gwiazdą.
O Papa Dance zapomniałam kompletnie, a mieli jakieś hity
Pierwsze cd które kupiłam to była składanka Maanamu. Kasetą przesłuchiwaną w całości wiele razy była Anny Marii Jopek, tytułu płyty nie pamiętam. Kayah z płytą Zebra? Tam gdzie były Fleciki. Kayah z Bregovićem.
Kochane, co do kiczu, Ich Troje, ale to były hity!
Sanah nagrała duet z Anną Marią Jopek, niestety nie podoba mi się, a liczyłam, że Ania przypomni o sobie czymś ładnym
Tamara - Sob 01 Mar, 2025 00:29
| annmichelle napisał/a: | | Dla mnie kiczem tamtych lat to był "Papa Dance". |
Aaa Papa Dance się chociaż do tańca nadawał, był kicz, ale użyteczny bo melodyjny i rytmiczny, w sam raz do skakania, a z zawodzenia Universe żadnego pożytku nie było
A wiesz, że Mydełko Fa śpiewał Marek Kondrat
| Admete napisał/a: | | Trójka sprawiła chyba, że słuchałam pojedynczych piosenek |
też słuchałam pojedynczych ulubionych, nigdy nie słuchałam całych płyt/kaset, polowałam na składanki i tutaj złote czasy to przełom lat 80/90 i handel na łózkach polowych. Zresztą do tej pory tak mam - ulubione piosenki różnych wykonawców, aczkolwiek teraz całe płyty sie zdarzają. Trójki słuchałam nałogowo, nie tylko Listy, bo było mnóstwo audycji o innych gatunkach - Wszystkie drogi prowadzą do Nashville, Złote lata swingu, Bielszy odcień bluesa, jakieś rockandrollowe, muzyka z lat 60 , masa tego była. No i do tego muzyka klasyczna , muzyka filmowa, Trójka to był świetny uniwersytet muzyczny. Ech...
Admete - Sob 01 Mar, 2025 09:24
| Ania Aga napisał/a: | | Sanah nagrała duet z Anną Marią Jopek, niestety nie podoba mi się, a liczyłam, że Ania przypomni o sobie czymś ładnym |
Duet z Sanah to nic dobrego. Wystarczy posłuchać Elegii z Bajorem Wyszła jej tylko piosenka z Mazowszem, bo słychać głównie Mazowsze.
| Tamara napisał/a: | | Trójki słuchałam nałogowo |
U nas Trójka była cały czas.
annmichelle - Sob 01 Mar, 2025 11:22
| Tamara napisał/a: | a z zawodzenia Universe żadnego pożytku nie było |
Oj, nie pisz tak.
To, że Tobie się nie podobali nie znaczy, że nie mieli swojej publiki.
Osobiście wolałabym posłuchać WSZYSTKO inne, nawet Top One niż Papa Dance.
"Mona Lizą byłaś mi, myślałem tylko o tobie, ooooo...."
"Kamikadze, tak mówili (...) bez litości zabiłaś moje "ja", oooo...".
| Tamara napisał/a: | A wiesz, że Mydełko Fa śpiewał Marek Kondrat |
Wiem, to raczej powszechna wiedza?
BeeMeR - Sob 01 Mar, 2025 14:12
| Admete napisał/a: | | Right Here Waiting For You Richarda Marxa. |
Ja miałam słabość do piosenki "Hazard" Richarda Marxa
https://www.youtube.com/watch?v=gdmHHoI9beM
Też lubiłam słuchać Radia Kraków - wieczornych/nocnych audycji zwłaszcza
Admete - Sob 01 Mar, 2025 14:36
| BeeMeR napisał/a: | | Też lubiłam słuchać Radia Kraków - wieczornych/nocnych audycji zwłaszcza |
Na studiach słuchało się także po to, żeby wiedzieć, co w mieście - to jeszcze czas sprzed Internetu. "Hazard" też było fajne
Fibula - Sob 01 Mar, 2025 20:53
| Admete napisał/a: | | Ania Aga napisał/a: | | Sanah nagrała duet z Anną Marią Jopek, niestety nie podoba mi się, a liczyłam, że Ania przypomni o sobie czymś ładnym |
Duet z Sanah to nic dobrego. Wystarczy posłuchać Elegii z Bajorem Wyszła jej tylko piosenka z Mazowszem, bo słychać głównie Mazowsze.
|
Admete Nie rozumiem fenomenu Sanah, ma dziwną manierę śpiewania - nie wiem czy specjalnie tak moduluje głos, czy już tak ma , ale dzisiaj natknęłam się na "Maj 1939" Ginczanki w wykonaniu jej i Meli Koteluk i to aranżacyjnie jest dla mnie ok, zwłaszcza w partiach śpiewanych przez Melę.
Admete - Nie 02 Mar, 2025 07:40
No właśnie, też nie rozumiem zachwytów nad Sanah. Dla mnie ona po prostu ma dziwny głos albo rzeczywiście nie potrafi śpiewać i brak głosu maskuje dziwną manierą.
Tamara - Pon 03 Mar, 2025 08:34
| annmichelle napisał/a: | | To, że Tobie się nie podobali nie znaczy, że nie mieli swojej publiki. |
To jest racja, aczkolwiek nie znałam nikogo, kto by był fanem Universe. Mam na myśli tylko to , że ich poziom muzyczny na tle wiekszości wykonawców tamtego okresu był naprawdę denny.
| annmichelle napisał/a: | Osobiście wolałabym posłuchać WSZYSTKO inne, nawet Top One niż Papa Dance.
"Mona Lizą byłaś mi, myślałem tylko o tobie, ooooo...."
"Kamikadze, tak mówili (...) bez litości zabiłaś moje "ja", oooo...".
|
nie znam Top One, ale Papa Dance przynajmniej miał swoja określoną stylistykę, a ich kiczowatość była doprowadzona do perfekcji. No i była to muzyka rytmiczna, melodyjna, wpadająca w ucho i dla mnie relaksująca, bo zawsze kojarzyła mi się z wakacjami i luzem.
| Fibula napisał/a: | | Nie rozumiem fenomenu Sanah, ma dziwną manierę śpiewania |
To nie maniera - ona po prostu nie umie śpiewać, nie ma głosu i fałszuje. Ma również fatalną dykcję jak znakomita większość gwiazdeczek z bożej łaski , i fatalna emisję. Tutaj żałuję czasów radiowych, sprzed teledysków , bo wtedy trzeba było śpiewać, a nie jak teraz czego się nie zaśpiewa, to się dowygląda. Jak się na coś patrzy, od razu mniej uważnie się słucha, gdy na scenie jest show. A wystarczy zamknąć na chwilę oczy i od razu zmienia się sposób odbioru.
Admete - Wto 26 Sie, 2025 09:35
Ostatnio w radiu przypomnieli piosenkę Lady Pank "Fabryka małp":
https://www.youtube.com/w...M&start_radio=1
Jaki aktualny tekst - nadal tacy jesteśmy.
Tamara - Wto 26 Sie, 2025 11:15
Ludzkość nic się nie zmieniła odkąd się zorganizowała w pierwsze społeczności. Ten tekst byłby aktualny w średniowieczu i będzie aktualny za następne 300 lat - o ile ludzkość tyle przetrwa.
Tamara - Pią 19 Wrz, 2025 15:50
Takie covery to ja rozumiem https://www.youtube.com/watch?v=PrybQ7iOwvY
|
|
|