To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Alicja - Czw 17 Mar, 2011 11:01

Agn napisał/a:
A ktoś już wspominał o tej książce?
Amy Chua - Bojowa pieśń tygrysicy
Ciut szokuje, ale z drugiej strony... w tym "szaleństwie" jest metoda,

nie tylko ciut szokuje, uważam, że żadna metoda, ale właśnie idiotyzm - zwłaszcza nie pozwalanie dziecku na załatwianie potrzeb fizjologicznych zanim się nie nauczy się grać na instrumencie. Albo wrzaski :roll: To jest tresowanie, a nie wychowywanie

Na Cherezińska chętnie poczekam, teraz czytam jej Grę w kości

Anonymous - Czw 17 Mar, 2011 11:03

Widziałam w księgarni "Wyspę klucz" po recenzji Cait miałam ochotę nabyć, ale ciut drogawe a ja w tym miesiącu podkopałam budżet...
milenaj - Czw 17 Mar, 2011 14:52

Agn napisał/a:
Uwaga! Kwiecień nadchodzi! A wraz z nim...
Elżbieta Cherezińska - Pasja według Einara
:excited:
Bardzo podoba mi się okładka. I choć zbieram pieniążki na wyjazdy, tak tej jednej książce nie przepuszczę - kupię, jak tylko dotknę tej książki swoimi błoniastymi łapkami! :serce: My prrrrecioussss...

Okładka cudna. Jak nie kupię, to przeczytam z biblioteki. Zainteresowali się i kupują wszystko Cherezińskiej.

Caitriona - Czw 17 Mar, 2011 20:50

Admete napisał/a:
Pojawiła się nowa książka Sylwii Chutnik - "Warszawa kobiet". Czytałam fragment i zapowiada się ciekawie.

http://www.zyciewarszawy....-wedrowki-.html

Słyszałam reklamę w RMF Classic i sobie już zapisałam ;)

A ja kupiłam dziś w kiosku za 9.99zł dwie książki, biografie. Dwie pierwsze z całej kolekcji. Jedna to Elżbieta II Roche, a druga Aleksander Wielki Greena. Kupiłam dla Eli ;)

http://merlin.pl/Elzbieta...t/1,707800.html
http://merlin.pl/Aleksand...t/1,388581.html

Agn - Czw 17 Mar, 2011 21:09

Alicja napisał/a:
nie tylko ciut szokuje, uważam, że żadna metoda, ale właśnie idiotyzm - zwłaszcza nie pozwalanie dziecku na załatwianie potrzeb fizjologicznych zanim się nie nauczy się grać na instrumencie. Albo wrzaski :roll: To jest tresowanie, a nie wychowywanie

To jest też wyjaśnienie fenomenu geniuszy z Chin - oni właśnie w ten sposób są wychowywani. Autorka sama była tak wychowywana i nie jest nieszczęśliwą, niepewną siebie kobietą. Wręcz przeciwnie - jest wykształcona, ma udaną rodzinę, z której jest dumna. Swoje córki kocha bezgranicznie, dlatego chce je wykształcić, by miały lepszy start, by było im łatwiej.
Nie mówię, by jak małpka ściągać wszystko jak leci - nie jesteśmy Chińczykami, nigdy nie pojmiemy, jak to jest, że chińskie dziecko to wszystko wytrzyma, a zachodnie palnie sobie w końcu w łeb. Natomiast pewne aspekty złe nie są - Amy cały swój czas poświęca dzieciom, spędza z nimi mnóstwo czasu, nie ustawia ich przed telewizorem, by całymi dniami oglądały Cartoon Network. Dzieci są inteligentne, dobrze się rozwijają, mają w szkole same piękne stopnie, mają pewność siebie i są zdyscyplinowane. No i Amy jednak nie przekroczyła tej granicy, przez którą dziecko by ją znienawidziło. Gdzieś jej się udało. Nie uczyniła swoich dzieci istotami nieszczęśliwymi. Dla nas takie chowanie jest szokujące, ja bym tak nie chciała być wychowywana. Ale nie wiem, czy gdyby mnie tak rodzice chowali, to czy byłabym bezmyślnym, smutnym zwierzęciem. Może dzisiaj wiedziałabym, co ze sobą zrobić, kto wie?
Jestem w połowie. Podoba mi się. Lulu (młodsza latorośl) jest uparta, twarda, jak matka, stawia na swoim. Dzieci mimo wszystko zachowują swój charakter. Czyta się szybciutko - polecam książkę. :)

Anonymous - Czw 17 Mar, 2011 21:22

Caitriona napisał/a:
A ja kupiłam dziś w kiosku za 9.99zł dwie książki, biografie. Dwie pierwsze z całej kolekcji. Jedna to Elżbieta II Roche, a druga Aleksander Wielki Greena. Kupiłam dla Eli

Też widziałam, ale też chyba kupie, mam tą Elżbietę kupioną normalnie, niezła.

To jakaś seria jest?

annastregiel7 - Pią 18 Mar, 2011 10:41

lady_kasiek napisał/a:
Widziałam w księgarni "Wyspę klucz" po recenzji Cait miałam ochotę nabyć, ale ciut drogawe a ja w tym miesiącu podkopałam budżet...

Doskonała pozycja, wręcz obowiązkowa zwłaszcza dla tych z nas, których przodkowie, najczęściej "za chlebem", emigrowali do USA (lata 1892-1954)... :oklaski:

Anonymous - Pią 18 Mar, 2011 11:16

annastregiel7 napisał/a:
których przodkowie, najczęściej "za chlebem", emigrowali do USA (lata 1892-1954)

My się raczej swojej grzędy trzymamy :P

Ale Cait mnie strasznie zachęciła. Zresztą Ona tak ma, teraz czekam na Jej recenzję "Irlandii"

Alicja - Pią 18 Mar, 2011 11:31

Agn napisał/a:
Amy cały swój czas poświęca dzieciom, spędza z nimi mnóstwo czasu, nie ustawia ich przed telewizorem, by całymi dniami oglądały Cartoon Network. Dzieci są inteligentne, dobrze się rozwijają, mają w szkole same piękne stopnie, mają pewność siebie i są zdyscyplinowane. No i Amy jednak nie przekroczyła tej granicy, przez którą dziecko by ją znienawidziło

te aspekty są normalne też w innych rodzinach, ja naprawdę nie mam nic przeciwko dyscyplinie i konsekwencji w wychowaniu, jestem za, jednakże niektóre jej metody podlegają niestety pod ustawę o przeciewdziałaniu przemocy w rodzinie :wink:
Udało się to dobre słowo

czy któraś z was czytała już Dziewczynkę w zielonym sweterku? :mysle:
http://merlin.pl/Dziewczy...t/1,869549.html

Admete - Pią 18 Mar, 2011 15:12

Agn napisał/a:
Bardzo podoba mi się okładka. I choć zbieram pieniążki na wyjazdy, tak tej jednej książce nie przepuszczę - kupię, jak tylko dotknę tej książki swoimi błoniastymi łapkami! :serce: My prrrrecioussss...

Już się cieszę :) A dwie pozostałe części cały czas pożyczam. Chyba nie miałąm ich w domu, od czasu, gdy sama przeczytałam. I kolejka czeka. Gra w kości też poszła w ludzi.

asiek - Pią 18 Mar, 2011 15:31

Admete napisał/a:
Agn napisał/a:

Już się cieszę :) A dwie pozostałe części cały czas pożyczam. Chyba nie miałąm ich w domu, od czasu, gdy sama przeczytałam. I kolejka czeka. Gra w kości też poszła w ludzi.

Wspaniale ! Już zacieram łapki. :-D
Alicja napisał/a:
Agn napisał/a:
A ktoś już wspominał o tej książce?
Amy Chua - Bojowa pieśń tygrysicy
Ciut szokuje, ale z drugiej strony... w tym "szaleństwie" jest metoda,

nie tylko ciut szokuje, uważam, że żadna metoda, ale właśnie idiotyzm - zwłaszcza nie pozwalanie dziecku na załatwianie potrzeb fizjologicznych zanim się nie nauczy się grać na instrumencie. Albo wrzaski :roll: To jest tresowanie, a nie wychowywanie[/i]

A we mnie autorka budzi dużą niechęć. Nie pochwalam takich metod, ocierają się o znęcanie. :?

Fibula - Pią 18 Mar, 2011 20:17

Caitriona napisał/a:
A ja kupiłam dziś w kiosku za 9.99zł dwie książki, biografie. Dwie pierwsze z całej kolekcji. Jedna to Elżbieta II Roche, a druga Aleksander Wielki Greena. Kupiłam dla Eli ;)
http://merlin.pl/Elzbieta...t/1,707800.html
http://merlin.pl/Aleksand...t/1,388581.html

Caitri, a jakie to wydanie? Broszurowe? Chociaż jakie by nie było, kupię, jeśli znajdę - dla Aleksandra (świetna biografia).

Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 11:26

Fibulo skoro tak twierdzisz to kupię dla Aloeksandra, mogę oddać Elżbietę.
W następny rzucie ma być też dwie biografie z W.a.b Kochanki i królowe i Balzaca.

Fibula - Sob 19 Mar, 2011 12:30

Pisałam pracę o Aleksandrze i przygotowania do niej zaczęłam od Greena. Pomijając ogromną przydatność naukową, okazała się świetnie napisaną książką, którą czytało się z zainteresowaniem. Nie kupiłam jej dotychczas ze względu na cenę i dobrze, bo właśnie przyniosłam wydanie, o którym pisała Caitri. Elżbieta też mnie nie interesuje, ale mam już na nią chętnego.
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 12:33

Ta książka o Elżbiecie to fajnie napisana jest. Jakiś rok temu ją kupiłam. Wszem bez powalania na kolana, ale czytało się dobrze.
Caitriona - Sob 19 Mar, 2011 16:30

Fibula napisał/a:
Caitri, a jakie to wydanie? Broszurowe?

Widzę, że nie zdążyłam odpowiedzieć, a już się zaopatrzyłaś :D Wydanie jest takie samo jak to pierwotne, ma tylko znak PW, a nie WAB.

lady_kasiek napisał/a:
Ale Cait mnie strasznie zachęciła. Zresztą Ona tak ma, teraz czekam na Jej recenzję "Irlandii"

O, matulu :rumieniec: Bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam: mnie się ta ksiażka bardzo poodbała. A Irlandia jeszcze nie skończona, bo mam ostatnio dużo mniej czasu i wożę ze sobą raczej lżejsze książki.

Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 16:52

Bo Ty to masz szczęście do książek. I tak Przez CIEBIE!! mi się lista wydłuża...
Caitriona - Sob 19 Mar, 2011 17:06

lady_kasiek napisał/a:
I tak Przez CIEBIE!! mi się lista wydłuża...

:rumieniec: :D bardzo mi miło.

Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 17:11

Porozmawiaj o tym z moim przejechanym wałem portfelem oraz coraz bardziej ślepymi oczyskami :P
Alicja - Sob 19 Mar, 2011 17:52

Admete napisał/a:
Agn napisał/a:

żartujesz? robią furrorę :wink: dobrze, że zdążyłaś najpierw przeczytać :cool:

Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 17:53

Chyba rozglądnę się za "Grą w kości" jak tak zachęcacie...
Alicja - Sob 19 Mar, 2011 18:16

jest bardzo dobra, ale trzeba też lubić historię :wink:
Anonymous - Sob 19 Mar, 2011 18:20

hmmm :mysle: to chyba nie dla mnie :mrgreen:
Admete - Sob 19 Mar, 2011 19:56

Alicjo - ostatnia koleżanka czytała na radzie pedagogicznej i nie mogła się oderwać. Wszystkim rozpowiadała, jakie to dobre książki ;)
Caitriona - Sob 19 Mar, 2011 20:18

lady_kasiek napisał/a:
Porozmawiaj o tym z moim przejechanym wałem portfelem oraz coraz bardziej ślepymi oczyskami

Jakbym o sobie czytała :mrgreen: :mrgreen: