To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

praedzio - Sob 22 Lis, 2008 14:21

Fotosikowi też się ode mnie oberwie. Wprowadzili ulepszony (pi pi pi!!!!) sposób ładowania obrazków na serwer *praedzio klnie po białorusku*
Dobrze, że pod spodem jest opcja: Nie działa Ci ten uploader? Skorzystaj ze starego

Ale tak poza tym, Fotosik jest fajny. I nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o wielkość zdjęcia, czego nie mogę powiedzieć o Otofotkach na przykład.

Anaru - Sob 22 Lis, 2008 14:31

praedzio napisał/a:
Fotosikowi też się ode mnie oberwie. Wprowadzili ulepszony (pi pi pi!!!!) sposób ładowania obrazków na serwer *praedzio klnie po białorusku*

Mnie się ładuje idealnie tym nowym sposobem i nie muszę wyliczać ile zdjęć wsadzić, tylko wsadzam :mrgreen: , w każdym razie go lubię :mrgreen: .
A żaba ma bana u mnie. :bejsbol:

Harry_the_Cat - Sob 22 Lis, 2008 16:14

Czy w fotosiku się zakłada konto?
Anaru - Sob 22 Lis, 2008 16:15

Można, nie musisz. Ja długo nie miałam, a potem założyłam.
Harry_the_Cat - Sob 22 Lis, 2008 16:19

Dzięki :kwiatek:
praedzio - Sob 22 Lis, 2008 17:14

Ja najpierw założyłam, a później się dowiedziałam, że nie muszę. ;)
Calipso - Sob 22 Lis, 2008 18:11

praedzio napisał/a:
nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o wielkość zdjęcia, czego nie mogę powiedzieć o Otofotkach na przykład.

To takie buty :shock: to dlatego w OF nie wszystkie zdjęcia dały się zhostować :roll:

praedzio - Nie 23 Lis, 2008 07:49

Nie mam pojęcia, robię to odruchowo. Pocieszam się, że inni, nie znający tego języka, mogą potraktować to jako coś w rodzaju zaklęcia. ;) Czasem zauważam, że jakoś łatwiej przychodzi nam kląć w obcym języku, niż własnym.
ŁukaszG - Nie 23 Lis, 2008 14:45

W temacie żaby... Chyba większość ma ten problem. Osobiście od kilku dni staram się używać fotosika. Natomiast w przypadku żaby najczęściej pomaga odświeżenie strony, zazwyczaj wówczas obrazek już się ładuje, ale oczywiście nie jest to rozwiązanie sprawy, nie tak powinno to działać. Myślę, że tysiące ludzi ma podobny problem i w najbliższych dniach coś z tym zrobią. Inna sprawa, że używanie jakiegoś polskiego serwisu, na polskich serwerach - jak fotosik.pl, teoretycznie zawsze jest pewniejsze i na pewno grafiki na nieaktywnych linkach też są dłużej przechowywane. Oczywiście warto też się podzielić informacją na temat jakiś innych sensownych serwisach do wrzucania grafik.

praedzio napisał/a:
Czasem zauważam, że jakoś łatwiej przychodzi nam kląć w obcym języku, niż własnym.

Przypomniała mi się taka śmieszna historia... kiedy byłem pierwszy raz w Londynie, gdzieś w połowie lat 90', spacerując w okolicach Tower of London żartowaliśmy sobie z kolegą, jakie to zabawne, kiedy mówi się do siebie różne rzeczy, nie przebierając także w przekleństwach, których także używaliśmy, w momencie kiedy nikt nas nie rozumie. Oczywiście po kilku minutach wyprzedza nas jakaś pani i lekko uśmiechając się mówi: "oj nieładnie chłopcy, nieładnie". :wink:

Łukasz

BeeMeR - Nie 23 Lis, 2008 15:02

Polacy są wszędzie :mrgreen:
Słyszałam już polskie przekleństwa nie tylko w Londynie, ale i we Wiedniu, Rzymie i paru innym miastach europejskich, nie tylko stolycach ;)

Gosia - Nie 23 Lis, 2008 20:32

Łukaszu, czy możesz usunąc pusty post Fibuli, z ktorym nic nie można zrobić?

http://forum.northandsout...p=182500#182500

Fibula - Nie 23 Lis, 2008 20:39

Dzięki Gosiu!
aneby - Pon 24 Lis, 2008 00:35

Czy ktoś wie jak pobrać plik z wrzuty.pl ?
Harry_the_Cat - Pon 24 Lis, 2008 00:42

do wrzuty to jest zdaje się zrzuta... ale 1) ja nie umiem 2) to raczej temat zakazany na forum... :rumieniec:
aneby - Pon 24 Lis, 2008 00:46

Oki :wink:
ŁukaszG - Wto 25 Lis, 2008 00:12

Gosia napisał/a:
Łukaszu, czy możesz usunąc pusty post Fibuli, z ktorym nic nie można zrobić?
http://forum.northandsout...p=182500#182500

Skasowałem.

Łukasz

Fibula - Wto 25 Lis, 2008 00:34

Dziękujemy.
Calipso - Śro 03 Gru, 2008 15:16

Znów ja :-| I znów mam problem.Nie wiem czy to ma związek z avastem czy z ustawieniami jezyka na you tube.Praktycznie wszystko zbiegło sie w czasie :roll: Dwa dni temu zmieniałam antywirusa,i dwa dni temu pierwszy raz wybrałam ustawienia języka w you tube.Gdy chciałam otworzyć mozillę,pokazał mi się taki komunikat:
Firefox przechowuje informacje o twoich ustawieniach,preferencjach,w twoim katalogu.
Żeby dostać się do okna przeglądarki,musiałam utworzyć nowy profi,bo tzw. default już był zajęty(ciekawe przez kogo :roll: ).
Jak myślicie,dlaczego tak się dzieje?Może to jest błachostka,jednak pokasowało mi wszystko.Adresy z historii połączeń i z zakładek.Teraz muszę wszystko szukać "na piechotę" :cry2:

ŁukaszG - Śro 03 Gru, 2008 22:06

Na webd.pl jakąś awarie chyba mieli, strona nie działała przez kilka godzin...

Calipso napisał/a:
Znów ja :-| I znów mam problem.Nie wiem czy to ma związek z avastem czy z ustawieniami jezyka na you tube.

Raczej to kwestia samych ustawień przeglądarki, program antywirusowy takich rzeczy nie sprawdza, a poza tym sam używam od ponad 3 lat avasta...

Calipso napisał/a:
Żeby dostać się do okna przeglądarki,musiałam utworzyć nowy profi,bo tzw. default już był zajęty(ciekawe przez kogo :roll: ).
Jak myślicie,dlaczego tak się dzieje?Może to jest błachostka,jednak pokasowało mi wszystko.Adresy z historii połączeń i z zakładek.Teraz muszę wszystko szukać "na piechotę" :cry2:

Może uda się podmienić stare ustawienia... sprawdź jakie katalogi masz w lokalizacji poniżej (uwaga, katalogi mogą być ukryte):
C:\Documents and Settings\{nazwa użytkownika}\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\
Tam powinnaś zobaczyć co najmniej dwa katalogi, zerknij na ich daty utworzenia... może są tylko dwa (nazwa składa się z losowych znaków i końcówki .default), w tym jeden ma dzisiejszą datę. Jeśli stwierdzisz coś takiego, to zrób na wszelki wypadek gdzieś w zupełnie innym miejscu kopie obu katalogów, a potem - przy zamkniętej przeglądarce - wyczyść całą zawartość nowo utworzonego katalogu i przekopiuj do niego wszystkie pliki i katalogi ze starszego. Włącz przeglądarkę.... może da się w ten sposób oszukać.
Jeśli nie, to spróbuj chociaż podmienić pliki:
places.sqlite
places.sqlite-journal - zapisywane miejsca wpisywane w pasku adresu.
Po włączeniu przeglądarki możesz też zaimportować Zakładki ze starszego profilu - to akurat powinno udać się bez problemu. Menu Zakładki / Zarządzaj zakładkami - tam jest przycisk Importuj i do wyboru jest kilka opcji... zaimportować możesz z pliku html, a także z pliki kopii zakładek - oba pliki (z nazwą bookmarks) znajdziesz w katalogu ze "starszym" profilem.
Powodzenia

Pozdrawiam
AdminLuc

Calipso - Czw 04 Gru, 2008 12:44

adminluc napisał/a:
C:\Documents and Settings\{nazwa użytkownika}\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\
Tam powinnaś zobaczyć co najmniej dwa katalogi, zerknij na ich daty utworzenia... może są tylko dwa (nazwa składa się z losowych znaków i końcówki .default), w tym jeden ma dzisiejszą datę. Jeśli stwierdzisz coś takiego, to zrób na wszelki wypadek gdzieś w zupełnie innym miejscu kopie obu katalogów, a potem - przy zamkniętej przeglądarce - wyczyść całą zawartość nowo utworzonego katalogu i przekopiuj do niego wszystkie pliki i katalogi ze starszego. Włącz przeglądarkę.... może da się w ten sposób oszukać.

Udało się,jednak tylko na parę godzin,i dzisiaj znów wszystko od początku :cry2:
adminluc napisał/a:
Jeśli nie, to spróbuj chociaż podmienić pliki:
places.sqlite
places.sqlite-journal - zapisywane miejsca wpisywane w pasku adresu.

A to gdzie mogę znaleźć? :kwiatek:
Jestem kompletnie zielona i tak naprwadę z drugiego akapitu prawie nic nie zrozumiałam :ops1:
No i doszłam do wniosku,że chyba wezwę kogoś do pomocy :-| Bo explorer mnie troszke denerwuje :roll:
Dziękuję Adminie :kwiatek:

Edit:Już po problemie,bo pozbyłam się mozilli :wink:

ŁukaszG - Czw 04 Gru, 2008 19:52

Calipso napisał/a:
A to gdzie mogę znaleźć?

Także są w katalogu Profilu.

Calipso napisał/a:
Już po problemie,bo pozbyłam się mozilli :wink:

Można i tak :lol: ...ale jak wróciłaś do IE to polecam choćby ze względu bezpieczeństwa i istnienie wygodniejszych w użytkowaniu kart wersję 7. Zawsze możesz też przetestować Operę.

Pozdrawiam
AdminLuc

Calipso - Czw 04 Gru, 2008 20:08

adminluc napisał/a:
Można i tak ...ale jak wróciłaś do IE to polecam choćby ze względu bezpieczeństwa i istnienie wygodniejszych w użytkowaniu kart wersję 7. Zawsze możesz też przetestować Operę.

Właśnie testuję operę 9.6...coś tam :mysle: jeśli chodzi o IE,to jakoś od początku mi nie podpasił :roll: był taki...dziwny w obsłudze.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :kwiatek: :-D

Anonymous - Nie 21 Gru, 2008 01:09

Ja wlasciwie sama nie wiem gdzie to dac, ale mam do sprzedania 2 ksiazki ABC komputera i internetu wydawnictwa Helion - wydanie III i wydanie VI (roznia sie jedynie okładka). Cena 2 dychy za kazda.
Genialne kompendium wiedzy (myslalam, ze Worda znam jak siebie sama - ta ksiazka uzmyslowila mi, ze wiele rzeczy jeszcze powinnam poznac). Jest swietnie napisanam prostym i komunikatywnym jezykiem. Naprawde polecam - uratowala mnie z niejednej opresji komputerowej (tyle, ze nie potrzebuje 3 egzemplarzy :D )
http://helion.pl/ksiazki/abcko6.htm

Harry_the_Cat - Wto 23 Gru, 2008 00:29

Cudne świąteczne dekoracje, adminie! :kwiatki_wyciaga:
praedzio - Wto 23 Gru, 2008 00:30

No, właśnie zauważyłam, że wystrój nam się zmienił. :D