Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Loana - Pon 19 Lip, 2021 12:57
A ja na razie nie oglądam dalej "King Eternal Monarch", bo sobie poczytałam opisy i w sumie zgodziłam się z tym, że scenariusz nie jest najlepszy, zwłaszcza jeśli chodzi o rozwój uczuciowy OTP. Ale pewnie wrócę za jakiś czas.
Natomiast tak od czapy po obejrzeniu następnego filmiku ze śmiesznymi scenami z dram włączyłam sobie 8 odcinek Mr Queen i jakoś tak potem włączyłam pierwszy (ale przyznaję, że przeskoczyłam od razu do momentu, jak się bohater budzi jako kobieta) i tak z przewijaniem wątków intryg jestem już na 17 odcinku. I podoba mi się O_o dziwne, nie spodziewałam się, myślałam, że ten motyw z facetem w ciele kobiety i romansem mi mocno nie podejdzie, a tu zonk. Jak zaczęłam to oglądać to jakoś tak się przyzwyczaiłam i nie przeszkadza mi już, że to dusza faceta - albo aktorka tak dobrze gra i mi pasuje To druga drama, którą włączyłam, bo mi się podobały urywki w śmiesznych filmikach i zaskakujące, ale ma fajne fragmenty, do których pewnie będę wracała
Trzykrotka - Pon 19 Lip, 2021 13:25
| Admete napisał/a: | Dlaczego ci scenarzyści zawsze muszą dać tak dużą różnicę wieku? Po co w ogóle dawać różnicę wieku |
Bez niej nie byłoby tematu Poza tym różnica wieku pomaga na taki fajny zabieg, jak uzupełnienie w bohaterach togo, czego im brakuje. Starsza kobieta pomaga świeżakowi ukształtować podejście do solidnej pracy, wyrobić w sobie dobre nawyki i kreatywność. Ma też dojrzalsze spojrzenie na życie, pewne sprawy już przemyślane, lub przeżyte. Młodszy mężczyzna pompuje "świeżą krew," pozwala jej robić rzeczy, których dawno lub nigdy nie robiła, odprężyć się, trochę odpuścić. To jest bardzo fajne akurat, choć nie uważam, żeby każda taka para koniecznie musiała lądować w sypialni, czy na ślubnym kobiercu.
Admete - Pon 19 Lip, 2021 13:26
To można takie coś pokazać bez romansu. Dla mnie to nadal zupełnie nierealistyczne.
Trzykrotka - Pon 19 Lip, 2021 13:28
Można, ale z reguły romans się z czymś takim łączy. Do przyjaźnienia się młodzi i starsi mają rówieśników, tak jak Qi Xiao i Ruoxin. To wcale nie jest nierealistyczne, to się dzieje. Kilka takich historii stało się na moich oczach.
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 13:49
Admete, no cóż, taki tu przyjęto motyw dramowy Nic nie poradzisz, to jest popularne i najwyraźniej wielu widzom (widzkom) się podoba.
| Trzykrotka napisał/a: | | Randki Wiedźmy były o wiele gorsze, brrr. Pamiętam zwłaszcza jedną okropną, z panem który w trakcie dzwonił do babci |
Gorsze, ale zabawniejsze Chyba sobie przypomnę te sceny
| Trzykrotka napisał/a: | Bylo już wyznanie i nieświadoma wróżka Ruoxin zasypiała zdumiona, że on ją naprawdę lubi |
Ja zapamiętałam to tak, że oboje mieli problem z zaśnięciem z uwagi na nadmiar myśli, i że Ruo Xin nie całkiem uwierzyła, że to powiedziane było serio
| Trzykrotka napisał/a: | | Jaka to jest piękna kobieta. |
Oj tak, potwierdzam
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 14:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Można, ale z reguły romans się z czymś takim łączy. Do przyjaźnienia się młodzi i starsi mają rówieśników, tak jak Qi Xiao i Ruoxin. To wcale nie jest nierealistyczne, to się dzieje. Kilka takich historii stało się na moich oczach. |
Ja taką historię też znam, z identyczną różnicą wieku - do małżeństwa nie doszło, ale romans był, a jakże.
Przypominam sobie a to odcinki, a to scenki z TRL - jak ci się podobało poświęcenia Asystenta pijącego heroicznie wszystkie toasty na imprezie firmowej zamiast swojej szefowej? Spryciarz jeden, udawał znacznie bardziej pijanego, niż był, i pozwalał się sobą opiekować oraz poić A, i zapinać sobie pasy w samochodzie
Admete - Pon 19 Lip, 2021 14:30
| Aragonte napisał/a: | | Nic nie poradzisz, to jest popularne i najwyraźniej wielu widzom (widzkom) się podoba. |
Tak jak nic nie poradzę, że mnie się wybitnie nie podoba, wiem Tak jak pisałam kiedyś - takie pocieszenie dla starszych pań
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 14:31
| Admete napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Nic nie poradzisz, to jest popularne i najwyraźniej wielu widzom (widzkom) się podoba. |
Tak jak nic nie poradzę, że mnie się wybitnie nie podoba, wiem |
No wiem, wiem
Jako starsza pani przyjmuję do wiadomości
Admete - Pon 19 Lip, 2021 14:32
A ja jestem starsza panią, którą to szokuje/żenuje Odczuwam zażenowanie w trakcie oglądania noona romance z dużą różnica wieku. Niedawno odkryłam, ze to właśnie jest powód mojej niechęci. Pewnie to wynika z mojego konserwatywnego nastawienia. Jak ktoś jest mniej konserwatywny/bardziej otwarty, to mu to nie przeszkadza. Takie mam ograniczenia.
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 14:39
No to ja nie mam tego problemu i nie narzekam
Trzykrotka - Pon 19 Lip, 2021 14:43
Admete, bohaterka dramy ma 33 lata! W tym wieku w tej chwili zachodnie panny młode wychodzą za mąż. To żadna starsza pani Dlaczego nie miałaby przeżyć miłego romansu z młodszym mężczyzną, którego na dodatek wcale nie uwiodła podstępnie.
Loana - Pon 19 Lip, 2021 14:56
W sumie rozumiem Admete, bo też mam lekkie problemy z noona romansami z taką różnicą wieku. Tzn dla mnie są trochę nierealistyczne "przyszłościowo", bo nie umiem sobie wyobrazić jak to będzie jak pani osiągnie wiek średni, czyli te 50 lat. Ale z drugiej strony łapię, że skoro się dobrze dogadują, to różnica wieku to nie problem i przecież romans nie zawsze musi się kończyć tym "żyli bardzo długo i szczęśliwie z dziećmi".
Admete - Pon 19 Lip, 2021 15:03
| Trzykrotka napisał/a: | | To żadna starsza pani Dlaczego nie miałaby przeżyć miłego romansu z młodszym mężczyzną, którego na dodatek wcale nie uwiodła podstępnie. |
To pan ma 21? Na romanse dla romansów to pani jest już za stara Stoję po stronie jej matki - nic na to nie poradzę.
Trzykrotka - Pon 19 Lip, 2021 15:10
Stój sobie, stój, nie przeszkadzam Rozumiem twój punkt widzenia, ale sama mam inny.
Jak dla mnie to ona jest we wspaniałym wieku, jest młoda, piękna, pełna sił i chęci życia, ma taki ładny dziecięcy zachwyt nad światem (to patrzenie w gwiazdy jest wymowne). Dzięki romansowi z Qi Xiao odżyje trochę, odmłodnieje, nabierze blasku - życzę jej tego po użeraniu się z beznadziejnymi prykami w pracy.
BeeMeR - Pon 19 Lip, 2021 15:46
Młody trochę ten Asystent , osobiście miałabym problem przy różnicy ponad kilka lat, ale jeśli para jest szczęśliwa razem to mi ta kwestia absolutnie nie przeszkadza. dramowo tym bardziej
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 16:05
| Admete napisał/a: |
To pan ma 21? |
Nie jestem pewna i ogółem mam wrażenie, że zamotali trochę z tą różnicą wieku, tj. ja zakładałam przez pół dramy mniejszą
Na początku podane jest, że bohaterka ma 33 lata, w trakcie są jej urodziny, czyli dobija do 34 lat (w Chinach chyba nie postarzają ludzi tak jak w Korei ).
Pada też wprost, że Asystent jest tuż po studiach i to jego pierwsza etatowa praca - okej, niech ma 21-22 lata, może te studia trwają krócej, chociaż początkowo zakładałam, że ma 23-24. Z kolei Ruo Xin pracuje w firmie 7 lat i też ma to być jej pierwsza praca, więc wychodziło mi, że różnica między nimi to ok. 8 lat.
Dopiero jakoś później imperatyw narracyjny sprawił, że ta różnica wieku musiała wynosić 12 lat, bo inaczej nie mieliby tego samego znaku zodiaku
Jeśli się przy tym upierać, to pani ma 34 lata, a on 22.
Cóż, bywa Dramowo nijak mnie to nie gorszy ani nie przeszkadza. Ba, uznaję taki romans za możliwy - abstrahuję tu od kwestii małżeństwa i długiego pożycia małżeńskiego, piszę o romansie jako takim
W Witch's Romance różnica wynosiła chyba 14 lat
Trzykrotka - Pon 19 Lip, 2021 22:46
W Witch's Romance nawet chyba więcej, mogło być nawet 16 lat, o ile pamiętam Ale tam nie kończyli historii tej pary w żaden definitywny sposób, zostawiali ich szczęśliwie randkujących i już.
Jestem już po wycieczce obu mam i tego, że jednak się polubiły, nie tylko na bazie swatania dzieci. Chciałabym wiedzieć, dokąd była ta wycieczka, bo podobały mi się zwiedzane miejsca, świątynie, kanały, ładne uliczki. Nadal dużo jest o samochodzie na prąd, już on mi z lekka uszami wychodzi Za to podobają mi się nieustanne drobne walki z panem Liu i to, jak i Ruoxin i Qi Ziao pięknie potrafią rozgrywać swoje batalie. Ich przeciwnicy są żałośnie mali, zawistni i nie tak trudno nimi manipulować, tym bardziej to lubię.
Na polu romansu Sija wreszcie doczekała się wyznań od grafika komputerowego, a mąż przyjaciółki puchł z dumy, kiedy koledzy w pracy zachwycali się jego piękną żoną - perkusistką No i pani robota spada z nieba ze wszystkich stron, a podobno dla kobiet w jej wieku nie ma już niczego na rynku pracy.
A nasze gołąbeczki w szpitalu - Qi Ziao wiezie tam Ruoxin niosąc ją przedtem na rękach jak księżniczkę, a teraz karmi owsiankami jak małe dziecko. I roztrąbił wszędzie, że jest jej chłopakiem, więc teraz pani musi się tego trzymać i przyjmować pochwały za tak troskliwego opiekuna Swoją drogą - trochę to dla mnie dziwne, że dla przeprowadzenia operacji nie wystarczy zgoda dorosłego pacjenta, musi podpisać ją jeszcze członek rodziny. Ki pieron? Może chodzi o to, że chorym w szpitalu opiekuje się rodzina i karmi go, więc musi wyrazić taką chęć? Nie wiem...
Powoli kończę już dramę, a nie spodziewałam się, że do tego dojdzie.
Aragonte - Pon 19 Lip, 2021 22:59
A który odcinek oglądasz, Trzykrotko?
| Trzykrotka napisał/a: | A nasze gołąbeczki w szpitalu - Qi Ziao wiezie tam Ruoxin niosąc ją przedtem na rękach jak księżniczkę, a teraz karmi owsiankami jak małe dziecko. I roztrąbił wszędzie, że jest jej chłopakiem, więc teraz pani musi się tego trzymać i przyjmować pochwały za tak troskliwego opiekuna Swoją drogą - trochę to dla mnie dziwne, że dla przeprowadzenia operacji nie wystarczy zgoda dorosłego pacjenta, musi podpisać ją jeszcze członek rodziny. Ki pieron? Może chodzi o to, że chorym w szpitalu opiekuje się rodzina i karmi go, więc musi wyrazić taką chęć? Nie wiem... |
Mam wrażenie, że w Korei i w Chinach opiekun chorego jest momentami ważniejszy od pacjenta. To on jest informowany przede wszystkim o stanie zdrowia, co mnie strasznie dziwiło. Może chodzi też o ewentualne pozwy ze strony rodziny, żeby szpital miał podkładkę na piśmie?
Qi Xiao będzie potem dalej tak pilnował swojej szefowej i zabraniał jej ulubionego jedzenia, że w końcu ona ucieknie, żeby się do syta najeść zakazanych rzeczy, kiedy tylko Asystent spuści ją z oka
Tak, zarówno Ruo Xin, jak i Qi Xiao są inteligentni i umieją z tego zrobić użytek Ona pięknie rozegrała batalię z tą wydrą z administracji, Asystent umiejętnie przemówił do tego typa z działu prawnego, a poza tym sprytnie uwolnił się od tej, z którą go swatano
BeeMeR - Wto 20 Lip, 2021 11:39
Bonus book ma coś do powiedzenia w sprawie "noona romance"
Nawiasem, moim zdaniem i 30 i 40 lat to jest dobry wiek dla kobiety na romanse albo poważniejsze związki, zwłaszcza jeśli wcześniej nie miała okazji, czasu albo ochoty
Szczerze powiedziawszy drama mi się podoba ale z romansem głównym Bonus book to mam trochę nie po drodze- to nie kwestia wieku ani dziecka (którego de facto właściwie nie ma) ale irytujących zachowań głównego - nie lubię go i już. Za bardzo się przechwala, choćby to wynikało z niepewności- jaki to jest przystojny i wspaniały oraz za bardzo mącił w uczuciach pani. Teraz się już zdeklarował, uff.
Trzeci uroczo spali na stole konferencyjnym w trakcie spotkania czwartą - rozwiedziną -parę bardzo lubię.
Loana - Wto 20 Lip, 2021 12:14
A na którym jesteś odcinku?
BeeMeR - Wto 20 Lip, 2021 12:17
W 11. Odcinku
Admete - Wto 20 Lip, 2021 13:07
Ja się wczoraj świetnie bawiłam podczas ogladania You are my spring. Ta drama ma momenty creepy, wtedy gdy opowiada historię i tu spoiler A poza tym głowni sa cudowni, bardzo zabawni. Aktorzy wygrywają każdy komediowy element bez wysiłku i bez przesady.
EDIT: Chichram się przy wczorajszym odcinku vloga Wioli - "Naładowana energią ciasteczek, które mu kupiłam i które sama zjadłam" A poza tym mówi o subskrypcjach na mieszkanie - było o tym w Monthly House.
Trzykrotka - Wto 20 Lip, 2021 15:24
Wiola szykuje się do przeprowadzki, więc będziemy miały teraz więcej informacji o sprawach mieszkaniowych w Korei
Admete - Wto 20 Lip, 2021 16:28
I może pokaże przeprowadzkę - byłoby ciekawie.
Trzykrotka - Wto 20 Lip, 2021 19:03
Ta ich przeprowadzka to marzenie. Firma cię pakuje, firma cię przewozi, firma rozkłada twoje rzeczy na półkach i w szafach. No i sprząta. Tak to można się przeprowadzać.
|
|
|