Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
BeeMeR - Sob 16 Paź, 2021 22:18
Ja właśnie skończyłam słuchać "Polska według Kreta" - tyle samozadowolenia zawrzeć w jednej książce to sztuka , w każdym rozdziale właściwie
Ale też poznałam kilka ciekawostek o różnych miejscach w Polsce gdzie zapewne nigdy nie pojadę albo niezbyt szybko, zwiedziłam sobie np. mosty w Stańczykach
https://www.okiemobiektyw...ppelbrucke.html
i dowiedziałam się o grodziskach Jaćwingów
http://www.morska.com/mialdun/gro_jacw.html
Tamara - Nie 17 Paź, 2021 18:57
W Stańczykach byłam ze 100 lat temu w 96 czy 97 roku . Przepięknie tam . Wtedy jeden z wiaduktów był w takim stanie, że nie było na niego wstępu ze względu na niebezpieczeństwo zawalenia w niektórych miejscach . W Szurpiłach też byłam , ale grodziska nie pamiętam.
Tamara - Pon 18 Paź, 2021 10:31
Zaczęłam "Pięć" o ofiarach Kuby Rozpruwacza - świetnie się czyta , bardzo ciekawie napisane . I od razu człowiek ma ochotę wznosić dziękczynne modły do wszystkich bogów istniejących i nieistniejących, że urodził się i żyje tu i teraz , a nie w "dawnych, dobrych czasach" .
Trzykrotka - Pon 18 Paź, 2021 10:39
I nie w Dwonton Abbey tylko w White Chappel
Tamara - Pon 18 Paź, 2021 11:00
Wszystko jedno, w "wyższych sferach" też ciekawie nie było , mimo że warunki życia lepsze, za to dużo łatwiej było zemrzeć od np. zatrucia arszenikiem .
BeeMeR - Pon 18 Paź, 2021 11:15
A jak Downton to Edith a nie Mary albo i pod schodami...
Caitriona - Śro 27 Paź, 2021 20:43
A ja sobie z przyjemnością czytam, dzięki Legimi (uwielbiam mój czytnik), Ekstazę. Lata 90. Początek Anny Gacek. O muzyce, modzie, popkulturze. Pearl Jam, Nirvana, ogólnie grunge, teledyski, Madonna, Vouge i modelki, ogólnie o klimacie lat 90, co go tworzyło i jak się odcinał od poprzedniej epoki. A że ja lubię lata 90., to chętnie czytam słuchając Alice in Chains czy Pearl Jam.
Barbarella - Czw 28 Paź, 2021 18:39
Czytałam fragmenty na onecie, i też miałabym ochotę to przeczytać.
Admete - Czw 28 Paź, 2021 18:54
Mam na czytniku, ale jeszcze nie miałam czasu, żeby zacząć czytać.
Tamara - Sob 30 Paź, 2021 20:25
Skończyłam "Pięć" i wnioski mam dwa- jeden ponownie ten sam co na początku, że mamy niesłychane szczęście , że żyjemy dziś a nie kiedyś, i drugi , że cała historia została przez nieudolne (z braku umiejętności czy celowo) śledztwa całkowicie przekłamana i wypadałoby ją oficjalnie odkłamać , bo forma , w jakiej przeszła do świadomości społecznej i kulturowej, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością .
Teraz osiołek stoi między kolejnymi żłobami i zastanawia się co wybrać, zwłaszcza, że kupił tę pozycję o gdańszczankach oraz "Kleryków" o życiu w polskich seminariach , więc przeczytana jedna, przybyły dwie w ten sposób nigdy zgromadzonych stosów nie przeczytam
BeeMeR - Sob 30 Paź, 2021 20:49
Ja zaczęłam Tajemnicze zgony władców Iwony Kienzler - na razie wstęp ale już mi się podoba
Najbardziej mnie zszokował powód śmierci księcia, który zjadł na raz 13 kurczaków i zmarł w męczarniach niestrawności.
13 sztuk ... Ja bym nie zjadła jednego całego, nawet biorąc pod uwagę, że wtedy nie faszerowano drobiu antybiotykami i nie napufiano przed przed sprzedażą....
Okazuje się, że wcale nie był jedyny:
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2016/12/30/pieciu-polskich-wladcow-ktorzy-umarli-z-przejedzenia-i-przepicia/
Admete - Sob 30 Paź, 2021 20:58
| Tamara napisał/a: | Skończyłam "Pięć" i wnioski mam dwa- jeden ponownie ten sam co na początku, że mamy niesłychane szczęście , że żyjemy dziś a nie kiedyś, i drugi , że cała historia została przez nieudolne (z braku umiejętności czy celowo) śledztwa całkowicie przekłamana i wypadałoby ją oficjalnie odkłamać , bo forma , w jakiej przeszła do świadomości społecznej i kulturowej, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością .
|
To prawda - a historie kobiet przejmujące.
Tamara - Pon 01 Lis, 2021 19:02
| Admete napisał/a: | | historie kobiet przejmujące. |
Zwykłe kobiety , którym społeczeństwo nie dało prawa do normalnego życia Kim była naprawdę i co zrobiła Mary Jane, że jako młoda kobieta skończyła życie w takim miejscu i w taki sposób jej historia jest najtragiczniejsza , tym bardziej , że pozostała de facto bezimienna
RaczejRozwazna - Nie 07 Lis, 2021 12:42
https://plus.dziennikpolski24.pl/prof-andrzej-nowak-dzieje-i-rp-nie-skladaja-sie-wylacznie-z-ucisku-ludnosci-wiejskiej-przez-polskich-panow/ar/c15-15888017?fbclid=IwAR2NubDhanqSjXcojA-4Z4RciywjAh5awX4CbGHOtvyP2sUezUeAc0zrxxY
Pamiętam w którymś wątku dyskusje na temat statusu chłopa w dawnej RP. Ciekawy głos w dyskusji.
Tamara - Nie 07 Lis, 2021 17:10
Czego oczekiwać po Gazecie Polskiej
BeeMeR - Pią 12 Lis, 2021 23:34
Kienzler Iwona - Tajemnicze zgony władców
Skończyłam i podobała mi się, szczególnie rozdział o truciznach oraz im zapobieganiu smoczymi językami (zęby kopalnych rekinów) albo koprolitami (skamieniałe odchody zwierząt ) a także - o niespodzianko - rozdział o pobycie Napoleona Bonaparte na wyspie świętej Heleny i warunkach tam panujących
Generalnie podobało mi się przedstawianie po kilka/kilkanaście tez na daną przyczynę śmierci ew. pojawienie się ponowne jak Dymitr Samozwaniec czy rzekoma Anastazja Romanowna ale bez narzucania czytelnikowi wersji ostatecznej.
Admete - Śro 24 Lis, 2021 18:15
Czytam teraz Marty Justyny Nowickiej - Juliusz Słowacki. Wychodzenie z szafy.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4978494/juliusz-slowacki-wychodzenie-z-szafy
Nie za bardzo mnie interesuje czy Słowacki był homoseksualistą, czy też nie, ale dobrze się to czyta, jest mnóstwo fragmentów listów poety, nieznanych mi do tej pory elementów biografii, dużo o epoce literackiej.
Poza tym czytam lektury szkolne, bo wróciłam od września do uczenia polskiego
BeeMeR - Śro 24 Lis, 2021 19:03
Ja też czytam lektury szkolne ale od czasu do czasu zonk - Adam i Pinokio - czytał w miarę do czasu gdy ten niewdzięcznik Pinokio sprzedał elementarz ale jeszcze wrócił do lektury, natomiast gdy Lis z Psem napadli na Pinokia i Kotu urwano łapę nastąpił konieec i kaplica - nie przeczyta ni strony.
Ania z kolei odmawia czytania "Anaruka, chłopca z Grenlandii" bo tam się zabija zwierzęta oraz "O psie, który jeździł koleją" bo tam ryczała okropnie na koniec (obie słuchała gdy czytałam Adamowi - on jeszcze sam nie czyta książek, tylko komiksy np. Asteriksy).
No i tak się zastanawiam, czy moje dzieci są takie delikatne, czy czasy się zmieniły i inna jest wrażliwość na cierpienie zwierząt?
Jednocześnie zabijanie fikcyjnych goblinów czy Thorinów przyjmują bez mrugnięcia okiem
Sama dla siebie przeczytałam Kasiarze, doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP Iwony Kienzler, czyli przegląd bandyckich zawodów i najsłynniejszych przestępców międzywojnia - bardzo mi się dobrze słuchało, ale też było to znakomicie czytane
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4903404/kasiarze-doliniarze-i-zwykle-rzezimieszki-przestepczy-polswiatek-ii-rp
Admete - Śro 24 Lis, 2021 19:57
Myślę, że podejście do zwierząt się zmieniło znacznie i Twoje dzieci dodatkowo mają koło siebie zwierzaki.
Agn - Śro 24 Lis, 2021 21:28
Tez uwazam, ze to podejscie do zwierzat sie (na szczescie!!!) zmienilo stad niechec do czytania o ich smierci i cierpieniu. Zreszta wiekszosc dzieci lubi zwierzeta.
I w pelni rozumiem reakcje - smierc Lampo przeryczalam, ale gobliny mozna mi mordowac do woli. Gobliny sa zle, moga zrobic krzywde postaci z ksiazki i w sumie nie istnieja, a gina kiedy bohater sie przed nimi broni.
Psy mamy wokol, a ludzie potrafia im zrobic koszmarna krzywde.
BeeMeR - Śro 24 Lis, 2021 21:43
Anie odmówiła też słuchania o Tomku Wilmowskim odkąd zastrzelił tygrysa - nie przyjmuje do wiadomości, że to był wypadek i oni generalnie łapią żywe zwierzęta do zoo. Dla niej to koniec przygód Tomka.
Tamara - Śro 08 Gru, 2021 22:46
A czy się chwaliłam, że mam nową książkę ? https://www.empik.com/mar...04550,ksiazka-p
Agn - Śro 08 Gru, 2021 23:39
Nie chwalilas sie. Nieladnie tak ukrywac przed kolezankami.
Tamara - Czw 09 Gru, 2021 11:11
No to się właśnie pochwaliłam
Nikt nie pamięta już, że mówiłam, że więcej książek nie będę kupować, prawda ?
BeeMeR - Czw 09 Gru, 2021 12:06
Pamiętamy, uznajemy to za taki żart cykliczny
|
|
|