Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14
Admete - Śro 14 Lut, 2018 17:19
Mnie interesują główni i postacie wokół nich. Reszta nie bardzo. Daję drugą szansę Cross.
BeeMeR - Śro 14 Lut, 2018 17:41
Pozostałe wątki i osoby też już trochę przewijałam
Królestwo
"płomienie rozpadu", "szpony śmierci" itp cuda, czyli kolejne bitwy - no ale wielkimi krokami zbliżamy zbliżamy się do bitwy ostatecznej, która zdecyduje o "być albo nie być" obu państw.
Najpierw parada uzbrojenia:
Potem po kilku nieudanych próbach ucieczki księżniczce udało się przekazać syna w ręce ojca, sama została "bo obiecała" Drugiemu. Królowa małżonka była zachwycona - pa pokaz.
A potem już się można bić ile wlezie
Najbardziej zachwycający był uwieczniony na pierwszej fotce drugi plan z chorągwiami dreptający w czasie bitwy wte i wewte łopocąc malowniczo chorągwiami
Admete - Śro 14 Lut, 2018 18:20
Z Cross dojechałam do końca 3 odcinka. Bohater i jego zemsta mnie denerwuj a, ale gdy jest po prostu utalentowanym lekarzem, to jest dobrze. Szkoda, że jest ten motyw zemsty - wystarczyłoby, że bohater chce wyśledzić ludzi handlujących organami. Podoba mi się starszy lekarz, lubię tego aktora. Fajna jest też bohaterka.
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 00:30
A ja dziś zakończyłam moją lekarską dramę, Romantic Doctor Teacher Kim.
Po całym tym angscie, niepokoju i wrzawie, drama końcy się bardzo satysfakcjonująco. Ujęcie z idącymi do akcji w lekkim slow motion młodymi lekarzami jest świetne. Drama od początku do końca trzyma w napięciu i podtrzymuje zainteresowanie i losami pacjentow i lekarzy. Ogromnie podobała mi się obsada, od góry do dołu listy płac. Wreszcie przekonałam się do naszego Pasikonika (przepraszam, późno jest i nie mam siły szukać nazwisk aktorów). Panna Oh była jak zwykle bardzo dobra, a podejrzewam, że sympatie widzów mogły dzielić się między dwóch kandydatów do jej serca, więc obsadzili ją potem w Temperature of Love razem a aktorem grającym tu Im Beoma. Świetna była siostra oddziałowa (mama PSH z Pinokia) i caly personel szpitala w Doldam. Oczywiście całą konkurencję wykosił tyutułowy teacher Kim - znakomity, charyzmatyczny, a jednocześnie ciepły aktor..
Z medycznego punktu widzenia, to była drama w dużej mierze baśniowa. Scenariusza można spokojnie się czepiać, że schematyczny, a wiele postaci, zwłaszcza ZUych, to czyste schematy. Zaliczam ją do orzygodowych rom-komów medycznych raczej niż do dram medycznych na serio. To żaden zarzut, bo narawdę znakomicie się to ogląda, a to najważniejsze.
Admete - Czw 15 Lut, 2018 07:13
Ten serial nie byłby nawet w połowie tak dobry, gdyby nie obsada Co do baśniowości, to się zgadzam, ale to było bardzo sprawnie i sympatycznie podane. To taka drama, co podnosi na duchu, a to wiele.
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 08:56
Link do ciekawego posta z Soompi (Trzykrotko, pewnie to znasz, bo śledzisz tę blogerkę):
https://forums.soompi.com/en/topic/408405-current-drama-2017-a-korean-odysseyhwayugi-%ED%99%94%EC%9C%A0%EA%B8%B0/?do=findComment&comment=21011133
Hyhy - a z tego wpisu (i zdjęc) wynika, że Patriarcha wreszcie zainwestował w nowy stół
https://forums.soompi.com/en/topic/408405-current-drama-2017-a-korean-odysseyhwayugi-%ED%99%94%EC%9C%A0%EA%B8%B0/?do=findComment&comment=21011366
No wypadałoby po tym, jak tamten parę razy został rozwalony przez Oh Gonga
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 09:06
Aragonte - cieszę się, że się ubrałaś w avek
Drobiazgi z Radia:
Obraz na ścianie , kubeczki oraz młody, który spokojnie mógłby być młodszym bratem Koszmity - przynajmniej mnie się nieco kojarzy mimiką
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 09:07
Admete, Aragonte macie ładne, chłodne avki
Pierwszy link się nie otwiera
Stół rozwalali na zmianę Oh Gong z Ma Wangiem Ten nowy wygląda na biureczko - schludne i praktyczne
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 09:10
| Trzykrotka napisał/a: | Pierwszy link się nie otwiera |
A, to nie wiem, czemu.
No to wrzucę link do Tumblra:
https://www.tumblr.com/tagged/hwayugi
Chodzi mi o ten wpis o tym, jak to Oh Gonga dopadła karma czyli ostatni.
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 09:22
Skończyłam Królestwo wiatrów - Kilka wrażeń
- drama jest nierówna, straciłam zainteresowanie jakoś koło 15 odc albo wcześniej, ale odzyskałam ok. 30 po przewinięciu jakby nie było sporej ilości jak widać moja determinacja by poznać zakończenie była wielka Oczywiście jakby drama miała 20 odcinków byłoby znacznie lepiej.
- walki są bardzo dobrze, dynamicznie i malowniczo filmowane, zwłaszcza, że im dalej w dramę tym gorsze były warunki pogodowe - zimno, para z ust, sypiący śnieg, na walczących i rozmawiających - oczywiście nie uświadcz się nikogo w czapce
- do obsady męskiej nie mam zastrzeżeń, właściwie wszyscy panowie bardzo mi się podobali, zwłaszcza jak nieco zmienili fryzury początkowe Nie poradzę, to dla mnie ważne
- główny pan jest stworzony do seguków sceny emocjonalne wypadają mu może nieco gorzej, ale do fizycznych, walecznych i "malowniczych" jest doskonały - słabość tej dramy to nie jest jego wina - że wątki drugo i trzecioplanowe mnie znudziły i knowanie zupełnie mnie nie obchodziły. Postać Muhyula jest zupełnie inna niż Jumong, bardziej wojownicza, nie tak doskonale wyidealizowana, chwilami wręcz niemiła - jak to człowiek z wielkimi problemami, a nie legendarny władca- półbóg ze złotego jaja To w sumie nie jest zarzut - zresztą ten władca podobno nieustannie prowadził wojny, dopiero następny dał państwu kilka lat wytchnienia od wojen, za to wtedy nawiedzały państwo klęski żywiołowe - za Wikipedią (wiem, że to nie jest najlepsze źródło historyczne, ale z braku innego lepszy rydz):
| Cytat: | | Muhyul po śmierci otrzymał przydomek Daemusin-wang co dosłownie oznacza Wielkiego Króla Wojownika. Jego największą zasługą jest zniszczenie głównego rywala Goguryeo w regionie, Królestwo Dongbuyeo i zabicie króla Daeso (który był osobistym wrogiem jego dziadka Jumonga i ojca Yuriego. Król Daemusin poprowadził młode państwo do szybkiego rozwoju terytorialnego i stworzył grunt dla przyszłych podbojów. |
- Drugi też jest bardzo dobry, właściwie im dalej w las tym bardziej mi się podobał - to pięknie skonfliktowana wewnętrznie, tragiczna postać Jego angst i cierpienie docierały do mnie najbardziej
- główna pani wyrabiała tylko w pierwszych odcinkach, kiedy jej zadaniem było wyłącznie uśmiechanie się - generalnie nie mogli wybrać większej niuni Pewnie głównie przez nią główny wątek miłosny nie obchodził mnie nic, szkoda. Podobnie nie ruszyła mnie scena jej śmieci - Drugi odesłał umierającą Muhyulowi (wiedząc, że jej życzeniem jest śmierć w ramionach ukochanego)
i sam popełnia samobójstwo skacząc z klifu. Scena ta wykazała, że nosił buty zapinane na suwak W pierwszym wieku naszej ery
- Moim ulubionym wątkiem miłosnym jest księżniczka i wojak - wątek subtelny, na wiele odcinków zapomniany (zwłaszcza jak księżniczkę wydano za mąż za jakiegoś sojusznika, który jednak był na tyle uprzejmy że szybko uderzył w kalendarz ), na koniec odżywa z mocą i nawet "zmuszeni" zostają do ślubu - nie to, żeby ich trzeba było bardzo zmuszać
- Myślałam, że drama mnie nie zaangażowała ani trochę, ale gdy przyszło do śmierci Maro (Sancho Pansa) - spalenia go żywcem na stosie przez Daeso - to nie pozostałam obojętna Ukochana się utopiła, bo poprzedni jej ukochany też zginął w walce, a ten obiecał jej wrócić z walki
- scena egzekucji Daeso jest ładnie sfilmowana - został ścięty tym "niebiańskim mieczem",
który wcześniej odebrał zdrajcy. To rok 22. naszej ery i na tym roku drama się kończy. Muhyul ma 18-19 lat ( ) , panuje od 3-4, bo władcą został jako 15-latek ( ). Drama na szczęście dodała mu lat
- Migawki "5 lat później" nie liczę, acz tu padają słowa "tematyczne", przekaz ojca-władcy do syna-Hodonga:
| Cytat: | Pewnego dnia zostaniesz Królem, więc stań się życzliwy i niezłomny jak te góry.
Musisz stać się niczym wiatr. Taki, którego nie można zobaczyć, ale przesiąka przez każdy cal tego kraju i zawsze jest po stronie naszego ludu. Kimś, kto łagodzi zmęczenie naszych ludzi, zaspokaja ich głód, a czasem zmienia się w gorący huragan, odsuwając naszych wrogów, wiatrem wielkiego władcy. Hodong, staniesz się takim wielkim władcą? |
Jednakowoż Hodong nie został królem - zginął popełniwszy samobójstwo jeszcze za życia swego ojca, o nim i jego traktuje drama księżniczka Ja Myung Go, która ponoć jest słaba ale zamierzam i tak się jej przyjrzeć . A przynajmniej w/w bębnom
| Cytat: | | W roku 32 [Muhyul] wysłał swojego pierworodnego syna Hodonga do państwa Nangnang (chińska komanderia Lelang) w północnej części Półwyspu Koreańskiego. Doprowadził on do upadku Nangnangu w roku 37. Upadek Nangnangu/Lelangu wiążę się ze słynną historią miłosną księcia Hodonga i księżniczki Nangnangu. Według legendy Nangnang dysponował cudownym bębnem i rogiem, który potrafił uprzedzać o ataku na kraj. Dzięki nim państwo to skutecznie mogło odpierać wszelkie ataki wrogów. Książę Hodong uwiódł córkę władcy i przekonał ją do zniszczenia magicznych artefaktów. W ten sposób wojska Goguryeo mogły bez przeszkód zaatakować i podbić Nangnang. |
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 09:28
Oh Gong, Ten o samospełniającym się życzeniu śmierci? A raczej o tym, że kiedy Oh Gong spotkał już dorosłą Sun Mi, to namawiał ją do samobójstwa, żeby uwolnić się od umowy, jaką zawarł z nią - dzieckiem.
Bardzo trafne zestawienie scen. Lubię analizy tej dziewczyny. Często jest rozemocjonowana, ale bardzo ciekawie myśli i analizuje.
Swoją drogą, to scena ze spoilera była piękna - bolesna, więc trudno bylo ją docenić. Ale piękna.
Edit:
O, BeeMer, dzięki! Na razie obejrzałam obrazki, poczytam dokładnie w domu.
Wiecie, że zapowiada się jakiś strasznie reklamowany seguk? Grand Prince się nazywa i jest z kimś znanym Już pojawiło się sporo zdjęć.
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 09:37
| Trzykrotka napisał/a: | | Ten o samospełniającym się życzeniu śmierci? A raczej o tym, że kiedy Oh Gong spotkał już dorosłą Sun Mi, to namawiał ją do samobójstwa, żeby uwolnić się od umowy, jaką zawarł z nią - dzieckiem. |
Tak, o to mi chodziło. Dobre zestawienie.
Admete - Czw 15 Lut, 2018 09:42
Królestwo pięknie pokazane i opisane. Jakbym sama widziała Śledzę trochę wątek tego seguka na soompi, obejrzałabym jakiś klasyczny - bez wymysłów.
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 09:44
| Trzykrotka napisał/a: | | Wiecie, że zapowiada się jakiś strasznie reklamowany seguk? Grand Prince się nazywa i jest z kimś znanym | Pojęcia nie miałam - ale znaleźć nietrudno
http://asianwiki.com/Grand_Prince
Yoon Shi Yoon! Drugi z Good Doctor! (jedyny powód dla którego nie wywaliłam reszty dramy i może kiedyś dam jej ponownie szansę ) Dziewczyny nie znam, ale to i lepiej bo nie jestem uprzedzona
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 09:50
| BeeMeR napisał/a: |
Yoon Shi Yoon! Drugi z Good Doctor! (jedyny powód dla którego nie wywaliłam reszty dramy i może kiedyś dam jej ponownie szansę ) Dziewczyny nie znam, ale to i lepiej bo nie jestem uprzedzona |
O właśnie, Yoon Si Yoon, wiedziałam, że ktoś mnie tam interesował Dziewczyna grała z młodszym Krawcem w Flower in Prison, ale tego nie oglądałyśmy chyba, żadna z nas.
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 09:58
| Trzykrotka napisał/a: | | Dziewczyna grała z młodszym Krawcem w Flower in Prison | Dziewczyny może ją pamiętają z Inspiring Generation
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 10:28
| BeeMeR napisał/a: |
Drobiazgi z Radia:
Obraz na ścianie , kubeczki oraz młody, który spokojnie mógłby być młodszym bratem Koszmity - przynajmniej mnie się nieco kojarzy mimiką
|
Jakie ładne kubeczki, ten serduszkowy zwłaszcza Chciałabym dla odpoczynku po grozie jaką wieje ostatnio z Hwayugi odpalić sobie teraz Radio Romance.
Odnośnie Hwayugi, to widziałam też dziś ładny post - nie podlinkuję, bo nie pamiętam kto to pisał - ale generalnie chodziło o ujęcie z zapowiedzi 15 odcinka
Wyglądało to, jakby to teraz on wzywał ją poprzez miniaturowe Geum Gang Go które jej założył
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 10:41
| Trzykrotka napisał/a: | | Jakie ładne kubeczki, ten serduszkowy zwłaszcza | Owszem, drama pięknie celebruje picie - i nie mam na myśli tylko procentów ale i herbatę, wodę - tu synchronicznie pili (i kładli się spać ) główni, rozmawiając przez telefon - którego pan nie posiada No ale panna znalazła sposób by go jednak miał bo jakże to nie mieć kontaktu z głównym DJ własnego programu
| Trzykrotka napisał/a: | | Chciałabym dla odpoczynku po grozie jaką wieje ostatnio z Hwayugi odpalić sobie teraz Radio Romance. | ciekawe czy drama ci się spodoba bo doświadczenie uczy, że nigdy nie wiadomo co kogo gdzie będzie uwierać, a co się spodoba
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 11:18
| Trzykrotka napisał/a: | Wyglądało to, jakby to teraz on wzywał ją poprzez miniaturowe Geum Gang Go które jej założył |
Oczywiście, że ją wzywał - i to jakim głosem
Tak sobie pomyślałam dzisiaj w autobusie, oglądając filmiki z Hwayugi, że ewolucja Oh Gonga (na poziomie emocji) jest naprawdę niesamowita. Aż mam ochotę znowu wrócić do początku dramy
| Trzykrotka napisał/a: | Admete, Aragonte macie ładne, chłodne avki |
Ja już nie - ubrałam się w marynaty
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 11:43
| Aragonte napisał/a: |
| Trzykrotka napisał/a: | Admete, Aragonte macie ładne, chłodne avki |
Ja już nie - ubrałam się w marynaty |
Marynaty ułożone w serduszko
Przy odcinku 13, raczej niewesołym, chichotałam, kiedy Oh Gong wysyłał wszystkich po kolei, żeby żegnali się z Ma Wangiem, w przewidywaniu jego rychłej śmierci od pocisków gwiazd. Jak Ma Wang się wkurzał, że nie wybiera się na tamten świat! Ale przedśmiertną ryżankę grzybową specjalnie ugotowaną pożarł.
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 11:55
| Trzykrotka napisał/a: | Marynaty ułożone w serduszko |
Tak, przez Ma Wanga Taka subtelna aluzja. Pamiętasz, jak wkurzał Oh Gonga powtarzając znacząco i przeciągle "looove"?
Może zrobię też avek z ogniem, który te marynaty spopielał
Hwayugi ogółem jest takie, że niby robi się dramatycznie, ale ciągle są zabawne sceny. I dobrze, uff.
Edit: hmmm, czy z Tumblra da się co jumbo plik mp3? Bo chcę ustawić sobie nowy sygnał esemesa
https://yeongwonhansupawonho.tumblr.com/post/169421042743/what-i-like-the-most-is-that-him-talk-like-singing
Edit: oj, chyba się nie da. No to będę musiała samodzielnie spróbować to przyciąć, jak zdobędę ścieżkę dźwiękową do tej sceny.
O, znalazłam gify z marynatkami
Pożyczone stąd, fajnych gifów jest tam dużo więcej:
http://mufalo.tumblr.com/...-whats-sweet-is
Admete - Czw 15 Lut, 2018 12:10
| Trzykrotka napisał/a: | | Dziewczyna grała z młodszym Krawcem w Flower in Prison, ale tego nie oglądałyśmy chyba, żadna z nas. |
Widziałam parę odcinków, dziewczyna chyba była w porządku.
Aragonte - Czw 15 Lut, 2018 12:52
Coś mnie rozbawiło na Soompi, wrzucę dla Trzykrotki - razem z pewnym spoilerowym gifem, który już świetnie zna
| Cytat: | BTW, I was recommending Hwayugi to my friend so she would watch and while explaining the plot to her, I mentioned that the hero originally wanted to eat the heroine. And she replied with "In..a..goodway?"
I admit, it took me a few seconds to understand what she meant. I almost slid out of the chair laughing. Everyone in the cafe looked at me like I was a lunatic.:lol:
For the innocents in this thread. She thought, this: |
Źródło:
https://forums.soompi.com/en/topic/408405-current-drama-2017-a-korean-odysseyhwayugi-%ED%99%94%EC%9C%A0%EA%B8%B0/?do=findComment&comment=21011665
Moja reakcja w czasie takiej rozmowy byłaby pewnie identyczna
BeeMeR - Czw 15 Lut, 2018 13:33
| Admete napisał/a: | | Widziałam parę odcinków | a czemu porzuciłaś, pamiętasz?
Trzykrotka - Czw 15 Lut, 2018 13:41
| Aragonte napisał/a: | Coś mnie rozbawiło na Soompi, wrzucę dla Trzykrotki - razem z pewnym spoilerowym gifem, który już świetnie zna
|
Pewnie też parsknęłabym śmiechem.
Blogerka którą podczytuje, outsideseoul, rozważała właśnie ostatnio odcienie słówka eat up chyba pod tym konkretnym kątem.
Jeszcze z zabawnych ułamków w Hwayugi - cudne były tęskne wspomnienia Oh Gonga o urodzie Niebianek i swoim wśród nich powodzeniu
|
|
|