To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Agn - Pon 17 Cze, 2013 00:19

Eeva napisał/a:
Agn napisał/a:
Acz jest to przyjemna, lekka lektura.

A ja to czytam i czytam i przebrnąć nie mogę.

Bo książka denerwuje w którymś momencie brakiem pogłębienia tematu.

Anonymous - Pon 17 Cze, 2013 11:44

Czytam teraz TO i niezwykle mi się podoba, ciekawie napisana o liczbach, matematyce, zaburzeniach powodujących problemy z matematyką.
Na początku jestem, mam nadzieję, że dalej też będzie dobrze

Admete - Pon 17 Cze, 2013 15:27

Chyba mam teraz za gorąca na matematyczna lekturę, ale wygląda ciekawie.
Anonymous - Pon 17 Cze, 2013 15:34

Tak myślalam o Tobie i o Aine jak czytałam o czymś co się nazywa dyskalkulia, która jest niemalże tak częsta jak dysleksja a mało się o niej mówi
Admete - Pon 17 Cze, 2013 15:46

Riella twierdziła swego czasu, że ją miała ;) Dyskalkulie znaczy się ;)
Anonymous - Pon 17 Cze, 2013 15:49

Riella jest moją Siostrą i miała to co ja czyli lennius patenticus chorobę przewlekłą. :wink:

Jednym z objawów jest, że dla dyskalkulia problemem jest ocenienie, która liczba jest większa - 65 czy 24, udzielenie odpowiedzi może zająć i trzy sekundy.
Ale Autor twierdzi, że są dziedziny matematyki(geometria, logika) w których ta dysfunkcja nie przeszkadza. I można błyszczeć.

Agn - Pon 17 Cze, 2013 23:58

Admete napisał/a:
Riella twierdziła swego czasu, że ją miała ;) Dyskalkulie znaczy się ;)

Wyleczyła? :mysle:

Admete - Nie 23 Cze, 2013 12:54

Najpierw przeczytałam Służące , książkę na podstawie której nakręcono film pod tym samym tytułem. Znałam fabułę, ale i tak czytałam z zainteresowaniem. Narratorek jest trzy - każda ma swój własny styl. Skeeter, Abigail i Minny - kobiety różne, ale połączone odwagą i determinacją.
A teraz skończyłam Prezenterki Aleksandry Szarłat. Historia TVP opowiedziana z perspektywy spikerek i prezenterek. Pierwsza części książki zawiera prezentację dziejów telewizji w Polsce, a potem są wywiady z prezenterkami i prezentacja ich sylwetek. Polecam, ciekawa lektura.

Agn - Nie 23 Cze, 2013 15:22

Ja zaś z kapkę innej beczki - wiadomo, że Elżbieta Cherezińska napisała powieść o rozbiciu dzielnicowym (jest to tak jakby polska odpowiedź na Grę o tron), która jest po prostu jedwabista, uwielbiam ją i ilekroć przeczytam sobie choćby fragmencik, to budzi się moja słowiańska dusza.
Najchętniej do boju. :twisted:
Obecnie jest dostępny także audiobook zrobiony a'la słuchowisko (podobnie jak Narrenturm i Boży bojownicy Andrzeja Sapkowskiego). I jest tak fenomenalnie zrobiony, że nawet jeśli nie przepadacie za słuchaniem książek, to polecam. Paluszki lizać! 30 godzin czystej rozkoszy. Jestem jeszcze w trakcie słuchania, ale pieję z zachwytu.

Admete - Pon 24 Cze, 2013 15:37

Na pewno ten audiobook jest bardzo profesjonalnie zrobiony - u mnie jednak musi być czytanie, a nie słuchanie.
Zaczęłam kolejną książkę - a jakże ;) Co ja będę czytac na urlopie? Musze chyba coś kupić.
Tym razem mam Alfabet zakochanego w Indiach - autor Jean Cloude Carriere. najpierw pomyślałam, że to będą średnio interesujące pseudorefleksje jakiegoś turysty, ale potem skojarzyłam nazwisko i już wiedziałam, że będzie ciekawie. Carriere jest autorem scenariusza do Mahabharaty w reżyserii Petera Brooka. Przypominam sobie tez filmowa Mahabharatę właśnie i nadal, po latach, jestem zachwycona. Jak dziś pamiętam swoja fascynacje ta produkcją, mimo, że w tamtych czasach o Indiach, mitologii tego kraju miałam blade pojęcie. Książka Carriere'a jest wyważona, pełna zrozumienia do świata, który opisuje. Nie mam tam powierzchownych sądów i poczucia wyższości Europejczyka.

Agn - Pon 24 Cze, 2013 16:55

Admete napisał/a:
Książka Carriere'a jest wyważona, pełna zrozumienia do świata, który opisuje. Nie mam tam powierzchownych sądów i poczucia wyższości Europejczyka.

Pamiętam też, że była ładnie napisana, a to się ceni.

Słuchać książek się nauczyłam. Ale taki audiobook zrobiony jak słuchowisko, to zupełnie inna para kaloszy. :mrgreen:

Admete - Pon 24 Cze, 2013 21:18

Jest starannie napisana i równie starannie przetłumaczona. To w dzisiejszych czasach rzadkość.
Anonymous - Nie 30 Cze, 2013 16:31

Przeczytałam książkę o pielgrzymowaniu do Santiago de Compostelli. Napisaną przez polskie małżeństwo. Czytalam ją ponad rok, nie dlatego, że nudna, ale ja świeczki w oczach miałam podczas czytania, mam nadzieje, że uda mi się w tym roku pójść na pielgrzymkę i przeżywać te uniesienia, ale i również te kryzysy.
Książka ciekawa, dobrze się ją czytało, chociaż momentami mnie nużyła.

Anonymous - Czw 04 Lip, 2013 19:02

Czytam sobie "Królową" czyli nieznaną historię Elżbiety Bowes-Lyon. Oj autorka nie lubiła Królowej Matki, to czuć. A momentami dygresji :spi:
Tylko, że jako całokształt fajnie się czyta - jednak

Admete - Czw 04 Lip, 2013 21:04

Lato, a wiec kryminałki ;) Dwie powieści Kellermana za mną. Na biurku leży Biała królowa autorstwa Gregory, ale nie wiem, czy mam ochotę to czytać. Tyle tylko, że nie mam nic w zanadrzu oprócz fanfików z uniwersum Babylon 5.
Anonymous - Czw 04 Lip, 2013 21:07

"Białą królową" wspominam tak se...
Caitriona - Sob 06 Lip, 2013 12:16

Admete napisał/a:
Lato, a wiec kryminałki

U mnie były kryminały Mari Jungstedt, ale jakoś bardzo polecać nie będę, czytywałam lepsze. Potem wzięłam się za kilka książeczek Horrible Histories, żeby zaspokoić ciekawość. Potem najnowszy Pilipiuk, który mnie zawiódł, ale mogę polecić, jeśli nie czytałaś, książkę Kat Atkinson Historie jednej sprawy.

Teraz biorę się za nową Kwiatkowską, Abel i Kain.

Anonymous - Sob 06 Lip, 2013 13:02

Caitriona napisał/a:
Teraz biorę się za nową Kwiatkowską, Abel i Kain.

Świetne!!

Admete - Sob 06 Lip, 2013 14:06

Caitrii czyli Case histories? Kwiatkowska bym przeczytała, ale ja kryminałów raczej nie kupuję. Pożyczam z biblioteki, co się akurat trafi.
Anonymous - Sob 06 Lip, 2013 14:09

Admete jak chcesz to Ci pożyczę oba tomy :) podobałyby Ci się
Admete - Sob 06 Lip, 2013 14:12

Tylko wysyłka droga, więc nie będę cię obarczać finansami. Może kiedyś będziesz przejeżdżać :)
Anonymous - Sob 06 Lip, 2013 14:14

A nawet się nosiłam z tą myślą.
A serio te kryminały bardzo przypadłyby Ci do gustu :)

Anonymous - Sob 06 Lip, 2013 14:48

Chyba tez za kryminalik wezmę. Obok leży "Księżycowy kamień", Mama mi zabrała "W kraju niewidzialnych kobiet", bo Ona musi mi zabrać z dziesięć książek i wszystkie czyta jednocześnie. :roll:

Wezmę ów kamień się powerandować, bo ebooka niewygodnie mi się czyta na zewnątrz

Admete - Sob 06 Lip, 2013 20:01

Pewnie by mi się podobała. W Empiku 27 zł, to za dużo na książkę do jednokrotnego przeczytania.
Anonymous - Sob 06 Lip, 2013 20:16

Nie kupuj. Albo Ci obie wyślę, albo przyjadę. Ty masz idealną figurę do tego typu książek.
Ja nie powinnam tykać takich