Seriale - Downton Abbey
milenaj - Pią 02 Lis, 2012 17:36
Mnie też się ten sezon podoba dużo bardziej niż drugi. Teraz już chyba będzie ostatni odcinek. Żal mi Sybil.
Mam wrażenie, że Edith się odnajdzie w tej gazecie, poza tym naczelny(?) zaczyna na nią tak miło zerkać.
Anonymous - Pią 02 Lis, 2012 17:46
Aaaaaaa to tego jeszcze nie oglądałam. Trza nadrabiac
Sybil była swietna, mam ją przed oczami w spódnicospodniach, taką promienną i radosną.
milenaj - Pią 02 Lis, 2012 17:54
Nadrabiaj, nadrabiaj. Mnie się Edith w tej relacji bardzo podoba. Taka spokojna i dowcipna.
Akaterine - Pon 05 Lis, 2012 19:58
Zanim ten sezon się zaczął miałam nadzieję, że na nim zakończą, ale zmieniam zdanie . Jestem bardzo ciekawa, co będzie dalej.
Anonymous - Pon 05 Lis, 2012 20:20
Tylko dlaczego Edith interesują się starcy, w wieku jej ojca?
Dajcie, jej jakiegoś młodego, jurnego chłopaka. A nie faceta co czuć go katafalkiem
trifle - Pon 05 Lis, 2012 20:25
No teraz to już w ogóle namodzili z Edith
Choć odcinek ostatni (ostatni?) taki jakiś miły był, aż dziw Lubię Bransona coraz bardziej.
primavera - Pon 05 Lis, 2012 21:26
szkoda że to już koniec ....
Caitriona - Wto 06 Lis, 2012 11:06
Ja też jestem za opcją młodego faceta dla Edith, a nie co chwilę sympatyczni, ale antyczni amanci jej się trafiają.
odcinek mi się podobał. Podobał mi się Carson, który w sumie mnie zaskoczył, nie sądziłam, że będzie po stronie Toma. Ogólnie sympatycznie, że w sumie wszyscy byli po jego stronie, poza wstrętną O'Brien i jej kuzynem. Podobał mi się lord owładnięty krykietem I Branson, jakoś tak wyprzystojniał i złagodniał. Lady V. jakoś w sumie mało było, ale za to pokazali klub nocny z niezłą muzyką.
trifle - Wto 06 Lis, 2012 17:39
No właśnie to takie do nich niepodobne, że wszystko tak idyllicznie zostało pokazane. To nie taki serial. Popieram - albo koniec albo katastrofa. Mary nie będzie mogła mieć dziecka! Ktoś umrze! Pożar, powódź, coś!
Akaterine - Wto 06 Lis, 2012 18:40
Dlatego dla dobra serialu Edith nie może wyjść za mąż i żyć długo i szczęśliwie. Musi być nieszczęśliwa i pakować się w złe związki.
Ja stawiałam, że wyjdzie za mąż za sir Anthony'ego, ten wkrótce umrze, a ona znowu będzie nieszczęśliwa, ale przynajmniej bogata.
primavera - Wto 06 Lis, 2012 19:57
| Mag113 napisał/a: | | primavera napisał/a: | szkoda że to już koniec .... |
Będzie jeszcze Christmas Special......
|
wiem
milenaj - Nie 11 Lis, 2012 19:11
| Akaterine napisał/a: | Dlatego dla dobra serialu Edith nie może wyjść za mąż i żyć długo i szczęśliwie. Musi być nieszczęśliwa i pakować się w złe związki.
Ja stawiałam, że wyjdzie za mąż za sir Anthony'ego, ten wkrótce umrze, a ona znowu będzie nieszczęśliwa, ale przynajmniej bogata |
A ja po obejrzeniu ostatniego odcinka, pomyślałam sobie, że dziewczyna ma niesamowitego wprost pecha i scenarzyści powinni trochę przystopować w tym temacie.
corrado - Nie 11 Lis, 2012 19:14
Wielki Kryzys blisko. Będzie można naprodukować nieszczęść i scenariusz uratowany. Później Adolf, wojna itp., itd....
Akaterine - Nie 11 Lis, 2012 19:35
Nie aż tak blisko. Pierwszy sezon obejmował 2 lata, drugi tak samo, trzeci - mniej więcej rok. To co piszesz przyszłoby, gdyby nakręcili jeszcze co najmniej 2 sezony. No chyba że zrobią duży przeskok czasowy, ale to nie byłoby przekonujące ze względu na wiek aktorów. 2 lata różnicy między pierwszym a drugim jeszcze przeszło, bo postarzyło aktorów (szczególnie młodszych) do wieku odgrywanych postaci, ale nie widzę tego, żeby nagle w następnym sezonie Mary miała prawie 40 lat i 8-9 letnie dziecko.
corrado - Nie 11 Lis, 2012 19:48
W sumie serial obejmuje koło dziesięciu lat. Przeskok musiałby być mniejszy. Do 1924 roku.
faszyzm już się budzi co prawda, ale to za mało na razie by wpłynąć na scenariusz. Pewnie era jazzu miałaby tu większe znaczenie . Można by kogoś wysłać do ZSRR.
Troszkę później więcej się działo w Anglii. Są strajki, walka o prawa wyborcze dla kobiet, Irlandia... Jest co wpleść.
Anonymous - Nie 11 Lis, 2012 19:54
To zdecyduj się może czy chodzi Ci o faszyzm, czy o Hitlera...
Wątek Irlandzki już mamy, feminizm też...
Muszę nadrobić sobie odcinki, bo w ubiegłym tygodniu zapomniałam i o Downton i o innych "zagranicznych" serialach.
corrado - Nie 11 Lis, 2012 19:59
| lady_kasiek napisał/a: | To zdecyduj się może czy chodzi Ci o faszyzm, czy o Hitlera...
|
I faszyzm i Hitlera. We właściwej chronologii. Prawdopodobnie ci znanej.
Wątek irlandzki jest, feminizm też - to znaczy, że są już zbędne i nie warte kontynuacji?
Akaterine - Nie 11 Lis, 2012 20:01
Do 1924 roku to też sporo. Wszystko zależy od tego, co planują producenci - jeżeli zakończyć serial, to rzeczywiście spokojnie mogliby przeskoczyć 3 lata, ale jeżeli chcą to ciągnąć, to muszą przystopować. I wydaje mi się, że raczej zostawią sobie miejsce na to, żeby ciągnąć.
Anonymous - Nie 11 Lis, 2012 20:59
| corrado napisał/a: | | lady_kasiek napisał/a: | To zdecyduj się może czy chodzi Ci o faszyzm, czy o Hitlera...
|
I faszyzm i Hitlera. We właściwej chronologii. Prawdopodobnie ci znanej.
Wątek irlandzki jest, feminizm też - to znaczy, że są już zbędne i nie warte kontynuacji? |
Wrzuć na luz, bo dopytuję, gdyż najpierw napisałeś o Hitlerze. Więc chcę doprecyzować.
Wiadomo, że wątek przekombinowany i ciągnięty za długo vide. np. wątek Baetsa zaczyna nudzić.
Anonymous - Nie 11 Lis, 2012 22:30
Ale pierwszy sezon obejmował dwa lata. Drugi był dłuższy
Akaterine - Nie 11 Lis, 2012 22:52
| Mag113 napisał/a: | | Pragnę przypomnieć, że Titanic zatonął w 1912 r. i wtedy rozpoczyna się akcja. Czyli do wczesnych lat 20-tych w trzecim sezonie mamy lat mniej więcej 10! |
Dokładnie to 9. Pierwszy sezon - 1912-1914, drugi 1916-1919, trzeci 1920 (wraz ze świątecznym odcinkiem pewnie zacznie się nowy rok, tak jak poprzednio). Drugi sezon leciał bardzo szybko, bo przecież Matthew musiał się pojawiać w Downton, a nie mógł być ciągle na urlopie, dlatego większość miesięcy na froncie przeskakiwano, a dwa pierwsze lata całkowicie zabrano, bo wtedy w ogóle nie byłoby go w serialu, bo od czasu wybuchu wojny w Downton miało go nie być. Teraz nie ma żadnych wydarzeń historycznych w tle, które by kazały robić przeskok do czasów kryzysu. Dlatego wydaje mi się, że późnych lat 20. Downton doczeka za 2 sezony co najmniej, jeżeli tyle nakręcą, ale to byłoby naciągane, bo młodsza obsada jest za młoda, by grać ludzi prawie 40-letnich (Mary ma prawie 30 lat, Matthew młodszy na pewno nie jest, Edith jest od Mary niewiele młodsza itd.).
BeeMeR - Pon 12 Lis, 2012 10:09
Skończyłam oglądać i ja
mnie akurat zastanawia co to za drobną przypadłość kobiecą wyleczono Mary tak szybko, że pstryk i być może może mieć od razu dzieci
A serio bardziej by mnie ucieszyło gdyby Anna i Bates mieli
Anonymous - Pon 12 Lis, 2012 18:02
Lady Vilet mimo swojej werwy nie może żyć wiecznie, więc przeskoki czasowe muszą być roztropne. Zresztą słusznie prawiono o wieku odtwórców... Zamknąć epokę możemy na ten przykład koronacją Elżbiety II, albo ślubem Di i Karola, a Lady Violet będzie w roli zombiaka
Z klasą byłoby
BeeMeR - Pon 12 Lis, 2012 18:57
| Cytat: | | pojawiają się spekulacje, iż Maggie Smith chciała, by sezon 3 był jej ostatnim w DA | i dlatego obstawiam, że postać umrze w odcinku świątecznym - zwłaszcza, że sezon skończył się podejrzanie radośnie
Caitriona - Pon 12 Lis, 2012 20:01
| BeeMeR napisał/a: | | i dlatego obstawiam, że postać umrze w odcinku świątecznym |
Odszczekaj! Co to za odcinek świąteczny będzie, jak mi zabiją moją ulubioną bohaterkę???
|
|
|