Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Oczko!
Trzykrotka - Pon 13 Lut, 2023 12:33
BeeMeR napisał/a:
młody małżonek odpowiedział "to zasłoń zasłony" i już było po problemie
Bardzo słuszne i życiowe podejście!Loana - Pon 13 Lut, 2023 12:40 "Crush Course in Romance"
Jak dojdziecie do końca 10 odcinka to tu jest tweet dotyczący tłumaczenia, bo jednak trzeba przyznać, że się trochę wersja oryginalna i angielskie tłumaczenie różnią Angielskie tłumaczenie ładne, ale przyznam, że oryginał trochę lepiej tłumaczy scenę https://twitter.com/andkimkaii/status/1624797857302863872
A tu ktoś ładnie zebrał ciekawe stroje głównej - bo przyznam, że sama zwróciłam uwagę na to, jak dużo rzeczy na drutach albo szydełkowych ona nosi. W domu też ma dużo szydelkowych poduszek i dodatków. W ogóle jej stroje są bardzo kwiatowe i takie "babcine", ale w tym dobrym sensie.
https://twitter.com/alchemyofelsa/status/1624818123550654466Trzykrotka - Pon 13 Lut, 2023 12:44 Taka trochę niegrzeczna ta koreańska wersja Niby niewielka różnica, ale jednak...
Co prawda odcinka jeszcze nie oglądałam, ale samą końcówkę tak, tumblr o poranku mi ją pokazał Loana - Pon 13 Lut, 2023 12:48
Trzykrotka napisał/a:
Taka trochę niegrzeczna ta koreańska wersja Niby niewielka różnica, ale jednak...
Co prawda odcinka jeszcze nie oglądałam, ale samą końcówkę tak, tumblr o poranku mi ją pokazał
No to teraz obejrzyj całość, po tym całym odcinku to jest taki balsam, że obejrzałam ten epilog chyba z sześć razy pod rząd. I ma ładną piosenkę w podkładzie
W komentarzach do tego twitta dobrze napisali, że koreańska wersja bardziej smutna w sumie i nawet się z nimi zgodzę, angielska wersja bardziej romantyczna wyszła Trzykrotka - Pon 13 Lut, 2023 13:25 Mam wielką nadzieję, że na koncu żadnych smuteczków nie będzie, bo ta para, choć trochę niedobrana, może się wspaniale uzupełnić. Bardzo im kibicuję.Loana - Pon 13 Lut, 2023 14:06
Trzykrotka napisał/a:
Mam wielką nadzieję, że na koncu żadnych smuteczków nie będzie, bo ta para, choć trochę niedobrana, może się wspaniale uzupełnić. Bardzo im kibicuję.
Na pewno będą, w końcu to drama... No i zwiastun odcinka 11 był całkiem pozytywny, a oni lubią pokazywać odwrotnie niż będzie -_- Więc zgaduję, że jeszcze czeka nas trochę dram i smutnych wydarzeń, czekam na wątek z matką Hae-e i poszukiwania mordercy. Tylko mocno mam nadzieję, że właśnie ominą noble idiocy, nie należy się to tej parze, już wystarczająco dużo przeszli. I naprawdę się dobrze uzupełniają plus przyznaję, że nie miałam problemu z chemią pomiędzy nimi, bo od początku gdzieś tam w tle była, ale teraz stwierdzam, że znalazła ujście i jest bardzo dobra
Ech, jeszcze cały tydzień do następnego odcinka. Zacznę chyba oglądać na Netflixie "Love to Hate You", też mnie zaciekawiły trailery, a koleżanka oglądała i pisała, że całkiem fajnie się rozkręca. Jej trochę przypomniała w drugiej części dramę "Business proposal". Tak czy siak drama jest w całości na Netflixie i ma całe 10 odcinków, więc to jej plus Trzykrotka - Pon 13 Lut, 2023 21:20 No, obejrzałam 10. Bardzo ładny odcinek, może dlatego, że tak mało był tej najbardziej wścibskiej i uciążliwej matki. Co prawda trochę smuteczku też było, ale na zakończenie ładny przełom. I ładny kissu w środku.
Ups, rzeczywiście, jest mała aluzja do tego, kto może być mordercą. Oj, szkoda, bo też go lubiłam Trzykrotka - Wto 14 Lut, 2023 12:01 Spróbowałam seguka Our Blooming Youth, spodziewając się słodkiego młodego romansu. A tu psikus, bo romans na pewno będzie, ale na razie jest sporo angstu i całkiem obiecujących treści.
Zasadniczo, to mamy trochę "znacie, to posłuchajcie." Jest król z królową i małym synusiem - pączusiem, a następcą tronu jest syn pierwszej, nieżyjącej już, żony. Królowa i jej synek są bardzo życzliwi starszemu z chłopców. Ona to dobra dusza, on mały, beztroski obżartuch. Jest jeszcze ich siostra, wiekowo pomiędzy nimi, również w dobrej komitywie z "oraboni."
Rzecz w tym, że oczywiście - papa król jest słaby, jego siłą jest rząd i rodzina drugiej żony, a ta woli na tronie pączusia, niż młodego-gniewnego-zbyt bystrego jak na ich potrzeby starszego brata. Kombinują więc za pomocą sztuczek i niby-magii, żeby przekonać wszystkich, że młody książę jest przeklęty przez ducha jeszcze starszego brata, którego (rzekomo) otruł, żeby dorwać się do stanowiska. I kopią pod nim śmierdzące dołki.
Na pomoc przybywa córka dawnego nauczyciela i wychowawcy księcia. U boku ojca kształciła się ona w logicznym myśleniu i jak nikt potrafi przejrzeć sztuczki i triki - rozwiązała już niejedną sprawę kryminalną. Zasługi szły na konto brata... bo gdzieżby tam dziewczyna coś umiała, poza haftowaniem motylków. Kiedy cała jej rodzina zostaje wymordowana, ona przedziera się do pałacu i tam, w męskim stroju, przekonuje księcia, że tylko ona może mu pomóc w walce o dobre imię i nawet życie. Zostaje jego osobistym eunuchem.
Dwa pierwsze odcinki są dość ponure, ale potem robi się lżej i nawet zabawnie - wiecie, eunuszka ma samodzielnie odziać księcia w szatę ceremonialną i trochę jej się sznurki plączą - i takie tam gry i zabawy.
Oboje młodzi są bardzo dobrzy. Do zmężniałego po wojsku Park Hyung Sika to ja mam wielką słabość do Strong Woman, a dziewczyna jest i ładna i gra. Trochę sepleni, mam wrażenie, ale da się wytrzymać. Obejrzę 4 odcinek i chyba to pociągnę Loana - Wto 14 Lut, 2023 14:23
Trzykrotka napisał/a:
No, obejrzałam 10. Bardzo ładny odcinek, może dlatego, że tak mało był tej najbardziej wścibskiej i uciążliwej matki. Co prawda trochę smuteczku też było, ale na zakończenie ładny przełom. I ładny kissu w środku.
Ups, rzeczywiście, jest mała aluzja do tego, kto może być mordercą. Oj, szkoda, bo też go lubiłam
No mi się najbardziej epilog podobał, naprawdę świetnie zagrany i bardzo miodny Wczoraj sobie powtórzyłam ten 10 odcinek częściowo i stwierdzam, że bardzo się cieszę, że trafiłam na tę dramę - potrzebowałam takiej
Trochę zaliczyłam wczoraj zonka, jak doczytałam jaka jest różnica wieku między aktorami i ile oni w ogóle mają lat. Tzn to w ogóle nie problem, bo są świetnymi aktorami, ale trochę mnie dziwi ten wybór do tych postaci (jak ktoś liczył to i główna i główny mogą mieć w dramie maks 38 lat, ale to już tak bardzo naciągając, bliżej im do 32). Bo były momenty, kiedy postacie coś komentowały i ja się zastanawiałam, o co im chodzi - np komentowano, że główna nie wygląda na matkę tej 16letniej dziewczyny, tylko o wiele młodziej. No nie, wygląda spokojnie na matkę Jakby wygląda na te 32 lata, które ma, to bym nie miała zonka, no ale wygląda na starszą niż 32. A stroje trzeba przyznać, że nie pomagają, bo są takie właśnie mało "młodzieżowe" Ale nie szkodzi, nie będę się tym aż tak przejmowała, bo aktorzy świetnie grają
Trzykrotka napisał/a:
Spróbowałam seguka Our Blooming Youth, spodziewając się słodkiego młodego romansu. A tu psikus, bo romans na pewno będzie, ale na razie jest sporo angstu i całkiem obiecujących treści.
Ooo, dzięki za opis. Też patrzyłam na ten tytuł, bo mnie zaciekawił. Lubię aktora i lubię go w rolach romantycznych, więc się zastanawiałam. Ale z oglądaniem poczekam na koniec, bo jednak to saeguk, wolę, jak go najpierw skończą Liczę na opisy jak będziesz dalej oglądała, skorzystam z Twoich podpowiedzi
Ja sobie ostatnio przysiadłam do jednego skończonego saekuga, którego opis mnie zaciekawił, a na fejsie miałam sporo zdjęć z niego wrzuconych. I możliwe, że obejrzę, chociaż na razie pierwszy odcinek oglądam już trzeci dzień i jeszcze nie skończyłam. Ale zobaczymy, może mnie wciągnie, podobno fajnie gra główna para, a aktorka i jej postać mi się spodobała To "The Forbidden Marriage". Drama ma chyba 12 odcinków i już jest skończona, więc to na plus. Na minus jest komentarz pod dramą na dramacool, że powinni umieścić przy dramie trigger warning - no ale skoro już wiem, jaki ten trigger warning jest to mogę oglądać świadomie.Admete - Wto 14 Lut, 2023 14:35 Mam zamiar spróbować tego seguka. Jak znów będę mieć czas .BeeMeR - Wto 14 Lut, 2023 19:58
Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
młody małżonek odpowiedział "to zasłoń zasłony" i już było po problemie
Bardzo słuszne i życiowe podejście!
Owszem
Dodam tylko na marginesie, że pani wcale nie zasłony były potrzebne tylko taka lekka dodatkowa zachęta ze strony pana
za segukiem się zainteresuję jak jeszcze trochę odżyję Trzykrotka - Śro 15 Lut, 2023 08:42
BeeMeR napisał/a:
segukiem się zainteresuję jak jeszcze trochę odżyję
Wydaje mi się, że warto, ostrożnie po 4 odcinkach to stwierdzam. Między księciem a jego eunuszką już latają iskierki, choć panna na razie twardo twierdzi, że jej narzeczony jest przystojniejszy. Narzeczonym jest przyboczny księcia, tak zakochany, że nawet nie poznaje panny stając z nią twarzą w twarz. Książę to typ jak typowy "sabra" - kolczasty i bezwzględny na zewnątrz, w środku ciepły i miły.RaczejRozwazna - Śro 15 Lut, 2023 12:14 Zapowiada się rzeczywiście ciekawie Będę czytać wasze relację. Dobre aktorstwo?Trzykrotka - Śro 15 Lut, 2023 12:35
RaczejRozwazna napisał/a:
Dobre aktorstwo?
Dobre! Księcia znasz z Heirs, to ten sympatyczny kolega Drugiego, który robił zdjęcia i nikogo nie krzywdził. Zaczynał jako idol, był w zespole z Siwanem, który też wyrósł z takiego sobie wokalisty na świetnego aktora. Inni młodzi też są bardzo dobrzy, z pań nie tylko główna ale i jej służąca (grała w What's Wrong With Secretary Kim). Jest wiele znanych twarzy wśród starszego pokolenia, takich panów, których już dziesiątki razy oglądaliśmy jak wołają "czonaaaaaa!" a główny złol to też jeden z tych, których kochamy nienawidzić
https://asianwiki.com/Jung_Woong-In
Jedynie osobisty ochroniarz księcia mi nie pasuje. Takie role bywają wdzięczne, jak wspomnieć choćby cudowną parę z The Moon That Embraces The Sun, Koszmita z przystojnym Jae Rimem.
https://www.soompi.com/ar...ld-actors-scene
Ten tutaj to taki wymoczek z wydętymi ustkami:
https://asianwiki.com/Heo_Won-Seo
BeeMer wracaj do zdrowia jak najszybciej. Współczuję tego cholerstwa.RaczejRozwazna - Śro 15 Lut, 2023 16:30 Mam nadzieję, że tem młody z Heirs zmężniał trochę. On nie jest akurat zupełnie w moim typie ale jeśli fajnie gra to ok.
Nic nowego nie oglądam tylko nadal sobie skubię w wolnych chwilach Faith. Rocznicowo z ciepełkiem w sercu BeeMeR - Śro 15 Lut, 2023 21:00
Trzykrotka napisał/a:
główny złol to też jeden z tych, których kochamy nienawidzić
On jest nieraz fajnym Zuym, faktycznie
Trzykrotka napisał/a:
Jedynie osobisty ochroniarz księcia mi nie pasuje. Takie role bywają wdzięczne, jak wspomnieć choćby cudowną parę z The Moon That Embraces The Sun, Koszmita z przystojnym Jae Rimem.
Nietoperz też był sympatyczny w MDBC, ten młody jest z takich dla mnie nieodróżnialnych.
Żyjemy
Już nie jest źle, ale jeszcze daleko od dobrze. Pierwsza noc i dzień bez ibupromu, hurra! Nic już tak bardzo nie boli, ale kaszel to mnie jeszcze będzie trzymał bądź ile....
No i od wczoraj gorączkę ma Adam, widać teraz jego kolej, Ania się wychorowała w ferie, pierwszy tydzień leżała z gorączką, być może zresztą właśnie od niej dostaliśmy wirusa
Na razie nie oglądam nic nowego, tylko miłe sercu powtórki RaczejRozwazna - Śro 15 Lut, 2023 21:09 Jakie powtórki u Ciebie? Dobrze że ze zdrowiem lepiej!BeeMeR - Śro 15 Lut, 2023 21:14 Lakorny moje ulubione, przy których odpoczywam, m.in. sadziłam ryż Loana - Śro 15 Lut, 2023 21:36 Tak z plotkarskich informacji, to znajoma na fejsie właśnie wrzuciła info z Netflixa:
"KOREAŃSKA ODYSEJA / A KOREAN ODYSSEY / HWAYUGI
❌wygasa 14 marca 2023❌
Uwaga! Wygasa licencja serialu i nie wiemy, czy zostanie przedłużona (oby tak)!"Aragonte - Śro 15 Lut, 2023 21:39
Loana napisał/a:
Tak z plotkarskich informacji, to znajoma na fejsie właśnie wrzuciła info z Netflixa:
"KOREAŃSKA ODYSEJA / A KOREAN ODYSSEY / HWAYUGI
❌wygasa 14 marca 2023❌
Uwaga! Wygasa licencja serialu i nie wiemy, czy zostanie przedłużona (oby tak)!"
Uuu, szkoda... na szczęście mamy wersję z napisami Trzykrotki Loana - Śro 15 Lut, 2023 22:05 Tak sobie w ramach ciekawostki wrzucę dwa komentarze do "Crush curse in romance", bo chciałabym je wrzucić na fejsie, ale czekam, aż po polski odcinki odpowiednie się pojawią, żeby nie spojlerować innym
Jeden tyczy się strojów głównej i muszę przyznać, że podoba mi się ten sposób patrzenia - że nareszcie bohaterka grająca postać borykającą się z problemami finansowymi nie łazi w płaszczach za ciężkie pieniądze i niebotycznie drogich torebkach Co prawda już ktoś sprawdził, że niektóre z jej ciuchów też są drogawe, ale powiedzmy, że mogła je wyszukać w lumpie albo sobie nawet wyszydełkować
Spoiler:
But others are making note of the FL's wardrobe and how unattractive and unflattering it is. Yeah, it's not great. However, can I suggest how refreshing it is that a decidedly not rich main character is not draped in the latest designer fashion, does not seem to have a closet full of $6000 coats and $1000 bags, and dresses kind of like a person who has not put themself first for years? Sure that red sweater was terrible, but who amongst us hasn't bought something we thought was pretty, wore it because we liked it, and only later cringe at the photos? I think the styling is spot on because it's off the rack and a little tacky. She's doing her best, and for most of us, our best is not fit for the cover of fashion magazine. Cut her some slack, and look how her clothing is completely different from the Sky Castle-esque mom clique. The drama's stylist knows what they are doing here even you think it's frumpy and unflattering. That's the point.
A tu komentarz dotyczący honoryfikatywności w serialu - bo trzeba przyznać, że nawet ja przy swojej prawie zerowej znajomości tego koreańskiego wyłapuję te niektóre zwroty, jakimi się do siebie zwracają - i czekam na odcinki na Netflixie polskim, bo tam będę mogła sobie włączyć w niektórych miejscach napisy po koreańsku i sprawdzić, jak dokładnie się do siebie bohaterowie zwracają
Spoiler:
Something fun for me that I wanted to share: One of the delights (sometimes becoming an agony) of studying Korean are the honourifics in all their glory. Many of you would know this but the subtitles - at least in English - don’t reflect this complex system. I loved hearing Chiyeol calling Jaewoo 삼촌 (samchon) an (unmarried) uncle as I think their age difference in the show might be negligible but even a minute in birth order counts.
And, yes, my teacher told me what is the word for a married uncle but I can’t recall it now!
Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2023 08:36
Loana napisał/a:
Jeden tyczy się strojów głównej i muszę przyznać, że podoba mi się ten sposób patrzenia - że nareszcie bohaterka grająca postać borykającą się z problemami finansowymi nie łazi w płaszczach za ciężkie pieniądze i niebotycznie drogich torebkach
Mnie to się wydawało oczywiste od początku. Jej ciuchy nie tylko są modowo sprzed 10 lat (ten okropny czerwony sweterek, ten w różyczki zresztą też) ale tak dobrane, że nie robią jej dobrze - że się tak wyrażę. Nie wygląda zgrabnie. Dżinsy nie takie, koszulki nie takie. To samo fryzura. Ten koczek i grzywka, zwłaszcza grzywka, odbierają jej twarzy wiele uroku. Widać to kiedy zakłada kask od motoroweru. W kasku wygląda pięknie, grzywka jest zasłonięta i nie przeszkadza. Może to wynikać ze sportu - zawodniczki często nie zwracają uwagi na ciuchy, byle były wygodne i niekłopotliwe. Ale też ma - IMHO - podkreślać stopień zauroczenia nauczyciela. To nie jest facet z serii tych, którzy zakochują się na śmierć i życie, ale dopiero po makeoverze i przemianie w pięknego łabędzia.
Ale fajne z tymi honorifikami! Boszszsz, do zwariowania, inaczej mów na wujka kawalera, inaczej na żonatego Nasz świat dąży do unifikacji pod tym względem, choć jedna korzyść z poprawności politycznej i nie wytykania nikomu statusu cywilnego.
BeeMer, fighting! Zdrowiej i nabieraj sił, zwłaszcza jeśli Adaś teraz będzie chorował Loana - Czw 16 Lut, 2023 11:39
Trzykrotka napisał/a:
W kasku wygląda pięknie, grzywka jest zasłonięta i nie przeszkadza. Może to wynikać ze sportu - zawodniczki często nie zwracają uwagi na ciuchy, byle były wygodne i niekłopotliwe. Ale też ma - IMHO - podkreślać stopień zauroczenia nauczyciela. To nie jest facet z serii tych, którzy zakochują się na śmierć i życie, ale dopiero po makeoverze i przemianie w pięknego łabędzia.
I chyba to jest właśnie to, co mnie w ten dramie przyciągnęło tak mocno Że ta miłość jest nie za wygląd, a pomimo.
Zgadzam się, że ją musieli mocno "zrobić" na ajuhmę, bo na zdjęciach z innych dram widać, że to jest piękna kobieta. Już któryś raz widzę w dramie, jak robią bohaterce trwałą i ona w niej niezbyt dobrze wygląda
Tutaj aktorzy pięknie wyszli na fotkach, domyślam się, że jak się ktoś nastawił, że zobaczy takie osoby, a potem zobaczył ją jako "ajuhmę", to mógł się rozczarować https://kdramadiary.com/kdrama-news/one-shot-scandal-jeon-do-yeon-jung-kyung-ho-casting/?utm_content=cmp-true
Już nawet w takie przesuniętej grzywce lepiej wygląda: https://www.hancinema.net...re_1627008.html
Ale liczę, że na koniec jednak jakiś mały makeover zrobią i będzie miała lepszą fryzurę i bardziej dopasowane ciuchy
Trzykrotka napisał/a:
ten okropny czerwony sweterek
Przyznam, że aż takiego negatywnego podejścia do tego czerwonego sweterka nie mam, może dlatego, że sama mam bardzo podobny. Z prawdziwej wełny, ala bawarski, czerwony - ale dla mnie za krótki, więc noszę go tylko po domu i do spania I bardzo go lubię, chociaż przyznaję, że nie jest "ładny" Ale ten u bohaterki nie jest taki zły, jakby go jeszcze dobrze zestawili to pewnie by nie było tyle marudzenia na niego - bo właśnie prawie wszyscy w komentarzach go mocno hejtowali Trzykrotka - Czw 16 Lut, 2023 12:54 Hejtowali, bo on był kompletnie niedobrany do pani. Poszerzał ją w barach, skracał szyję i był za krótki, tak jak mówisz. Ze spódnicą wyglądałby dobrze, ale do tych niezgrabnych dżinsów nie pasował.Loana - Czw 16 Lut, 2023 14:25 A pospamuję sobie jeszcze na temat ciuchów w Crush Course in Romance. Bo znalazłam stronę, gdzie trochę ciuchów wymienili i dopiero jak zobaczyłam te fotki to się zorientowałam, jak dużo ubrań ci bohaterowie tak naprawdę mają. Ja to jednak mam mniejszą garderobę i mi się częściej ciuchy powtarzają
Ona częściej nosi takie same albo podobne spodnie dżinsowe, w których - jeśli ma fajnie dobraną górę - to mi się nawet podoba. Jeden z moich ulubionych jej strojów to właśnie dżinsy i jasna bluzka - miała ten strój podczas "meczu" i to był też jeden z momentów, kiedy główny się nią zachwycał. Aż tak mu się nie dziwiłam, bo naprawdę wyglądała ślicznie
Tutaj jej stroje:
https://inkistyle.com/jeon-do-yeon-crash-course-in-romance-episodes-1-4-kdrama-fashion/ https://inkistyle.com/jeon-do-yeon-crash-course-in-romance-episodes-5-8-kdrama-fashion/
na końcu tego linku pokazali ten okropny bezrękawnik w kwiaty "Look 10" - okropny, bo kolor i te kwiaty bardzo mi się podobają, ale cały strój jest tak źle skonstruowany, że jej robi bary kwadratowe i po prostu nie wygląda w nim dobrze a szkoda, bo sam wzór jest śliczny i kolory też...