Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV
annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 19:22
Dzięki dziewczyny.
A jak ze stylem pisania? Bardzo prosto?
Coś jak "Zmierzch" z tym wątkiem romansowym? W sensie: chodzą, wzdychają, serce pęka na tysiąc kawałków i wszyscy piękni i idealni?
Ania Aga - Pią 24 Wrz, 2021 19:35
Da się czytać, trochę lepsze od "Zmierzchu".
annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 19:47
"Da się czytać" nie brzmi zbyt zachęcająco.
Mam ochotę na coś lekkiego, ale nie głupawego i irytującego.
Agn - Pią 24 Wrz, 2021 20:00
Lepsze tylko pod tym wzgledem, ze cos sie w tej ksiazce dzieje.
annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 20:04
Acha.
Sama nie wiem, jeszcze się zastanowię.
Okładki są super! (chodzi mi o te "animowane czarne cienie").
Czytam recenzję dorosłych czytelniczek i większość pisze, że tom 1 - dobry, 2 - świetny, 3- super.
Ale wiadomo, ja to bywa z opiniami na blogach.
Agn - Pią 24 Wrz, 2021 20:25
Musialabys sama sprawdzic. Mnie nie ruszylo, ale moze do ciebie przemowi?
PS Czytam troche YA, niewazne, ze juz jestem stara.
annmichelle - Sob 25 Wrz, 2021 12:21
| Agn napisał/a: | | Musialabys sama sprawdzic. |
Dziś planuję się zabrać za czytanie pierwszej części.
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 09:19
Ej, dziewczyny, dlaczego nie wspomniałyście, że ta seria jest napisana "z jajem"?
Czyta się to piorunem: przeczytanie pierwszej części zajęło mi jeden wieczór, teraz czytam "Saphirblau" i przez prawie cały czas mam polewkę. Język, żarty, riposty - kurcze, tego mi trzeba było!
Okładki są odzwierciedleniem tego co w środku
Acha, intryga się zagęszcza i ciekawa jestem jak to dalej się potoczy.
Trzeba się trochę skoncentrować (co jest trudne przy zabawnych tekstach, które prawie non stop padają ), bo pojawia się sporo nazwisk, te wszystkie przeskoki w czasie (co, gdzie, kiedy, kto z kim i po kim). Filmowy "Powrót do przyszłości" i "Efekt motyla" się kłania.
Mnie, póki co, nie kojarzy się ta seria ze "Zmierzchem" - zupełnie inny klimat, humor, rozbudowana intryga, wieeeele autoironii , te teksty odnośnie kultury (popularne filmy, "ambitna" literatura, muzyka).
Przy tekście o otwartej buzi i "zębatym śmiechu" Keiry Knightley w filmach historycznych - padłam. Od razu przypomniały mi się liczne dyskusje tu na forum na ten temat.
Jasne, że to młodzieżówka (więc rządzi się swoimi prawami), ale narazie czyta mi się duuuuużo lepiej niż serię "Zmierzch" czy koszmarną serię "Rywalki".
Loana - Pon 27 Wrz, 2021 10:29
Ooo! To może córce to podrzucę? A jak zabawne to w sumie sama bym przeczytała, nadaję się do czytania tylko lekkich rzeczy
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 11:24
Nie wiem, jak wygląda polskie tłumaczenie , ale jeśli zachowano humor, autoironię (powieści są pisane w pierwszej osobie przez 16-stoletnią dziewczynę) i cięte riposty to jak najbardziej można czytać na odstresowanie.
Loana, nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, a polecam tak od 13-stu lat w górę - raz, że trochę jest "scen migdalenia" (acz niewinnych ), dwa - jednak trochę skomplikowana intryga, młodsze dzieci mogą nie do końca ogarnąć, trzy - często język, słowa, zwroty są historyczno-kwieciste, dziś już nieużywane.
Loana - Pon 27 Wrz, 2021 12:14
| annmichelle napisał/a: | Loana, nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, a polecam tak od 13-stu lat w górę - raz, że trochę jest "scen migdalenia" (acz niewinnych ), dwa - jednak trochę skomplikowana intryga, młodsze dzieci mogą nie do końca ogarnąć, trzy - często język, słowa, zwroty są historyczno-kwieciste, dziś już nieużywane. |
31.12. kończy 13 lat i już oczywiście się uważa "nie za dziecko"
Agn - Pon 27 Wrz, 2021 12:59
To moze ja trafilam w zla chwile z ta ksiazka.
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:13
| Agn napisał/a: | To moze ja trafilam w zla chwile z ta ksiazka. |
Może.
Ja czytałam ostatnio dosyć dużo historii i potrzebowałam teraz czegoś lżejszego, ale nie głupkowatego i przewidywalnego.
Powiem Ci, że początek był "taki se", ale teraz kończę drugą część i tam są takie zabawne momenty i teksty (najlepsza jest przyjaciółka - Leslie i demon gargulec), że naprawdę trudno się nie uśmiechać podczas czytania.
Oprócz tego widać, że to co było w pierwszej części jest tylko zawiązaniem całej historii, a teraz to wszystko zaczyna się komplikować jeszcze bardziej , że ciekawa jestem jak to się dalej potoczy i kto jest naprawdę "tym złym" i o co tu tak naprawdę chodzi.
Jak skończę całość to dam znać, czy autorka dała radę z tą serią.
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:16
| Loana napisał/a: | | annmichelle napisał/a: | Loana, nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, a polecam tak od 13-stu lat w górę - raz, że trochę jest "scen migdalenia" (acz niewinnych ), dwa - jednak trochę skomplikowana intryga, młodsze dzieci mogą nie do końca ogarnąć, trzy - często język, słowa, zwroty są historyczno-kwieciste, dziś już nieużywane. |
31.12. kończy 13 lat i już oczywiście się uważa "nie za dziecko" |
To spoko.
Sama konstrukcja powieści jest dosyć skomplikowana, ale jak oglądała filmy o podróżach w czasie i konsekwencjach zmian w przeszłości na teraźniejszość to na pewno zaskoczy o co chodzi.
Gdyby pojawiły się jakieś sceny "nie dla 13-stolatek" to Cię ewentualnie uprzedzę.
Narazie wszystko jest dosyć niewinne i z humorem.
praedzio - Pon 27 Wrz, 2021 13:17
Ja za to nie polecam ekranizacji.
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:18
Widziałam trailer pierwszej części i na pewno nie obejrzę.
Ania Aga - Pon 27 Wrz, 2021 18:32
Loana, na YT jest taki kanał Zaksiążkowane, prowadzony przez młode dziewczyny, mają fajne polecenia.
annmichelle - Wto 28 Wrz, 2021 15:39
| Cytat: | | Jak skończę całość to dam znać, czy autorka dała radę z tą serią. |
Skończyłam.
Niestety, trzeci tom podobał mi się najmniej : chaotyczny, przeskakiwanie z jednych wydarzeń do drugich bez chwili wytchnienia, mniej humoru, więcej wzdychania , za dużo wszystkiego naraz.
Na plus - autorce udało się podomykać wszystkie wątki, także te z pierwszego tomu, no i zaskoczyło mnie kim był "czarny charakter".
Ogólnie - pierwszy tom (6/10) "połknęłam" migiem, świetnie bawiłam się przy drugim (7/10) , a trzeci (5/10) przeczytałam z rozpędu, żeby zobaczyć jak to się skończy.
Wracam do dwudziestolecia międzywojennego.
annmichelle - Śro 29 Wrz, 2021 12:44
| Cytat: | Widziałam trailer pierwszej części i na pewno nie obejrzę. |
Yyyyy, jak to leci? "Kobieta zmienną jest"?
Oczywiście, po przeczytaniu książek obejrzałam też trzy filmy.
Spodziewałam się strasznej "kaszanki", a pierwsze dwie części trzymali się książek (fakt, poprzestawiali trochę np. to co było w trzecim tomie tu pojawiło się już w drugim), trzeci film jest "na motywach", zdecydowanie nie ekranizacja. Taki trochę bondowski klimacik.
Na plus - ej, wreszcie uwierzyłam w tę ich miłość, bo 1) akcja całości NIE rozgrywa się w ciągu...tygodnia? (jak w książkach) 2) dwójka bohaterów zachowuje się zdecydowanie bardziej dojrzale niż ta książkowa (i ratują sobie nawzajem życie już w pierwszym filmie, więc takie przeżycia mogą zintensyfikować uczucia, prawda? ).
Postacie Charlotty i Rafaela - lepiej poprowadzone niż w książkach.
Aktorzy dobrze dobrani.
Reszta - no, cóż - kino młodzieżowe i tyle.
Tamara - Czw 30 Wrz, 2021 13:44
Skończyłam "Instrukcję nadużycia" . Jak autorka napisała w zakończeniu, jest ona niestety wciąż aktualna i stosowana w stosunku do kobiet i obawiam się, że prędko to nie zniknie . Generalnie lektura bardzo ciekawa i z nieoczekiwanie wielkim przełożeniem na współczesność, choć dotyczy XIX-wiecznej służby domowej.
Admete - Pią 01 Paź, 2021 21:24
Tez mi się ta książka podobała. Poczytałam trochę o Chile, ale się znudziłam. Autorka podaje za dużo szczegółów, danych, za mało z kolei jest aspektu ludzkiego - Chile. Dalej być nie może Moniki Trętowskiej. Przeczytałam jednak ponad połowę. Teraz za to nie mogę się oderwać od Garetta M. Graffa i jego książki Jedyny samolot na niebie. Historia mówiona zamachów z 11 września. Autor oddał prawie całkowicie głos ludziom, którzy zamach przeżyli, rodzinom ofiar i samym ofiarom - poprzez zapisy ostatnich nagrań, rozmów. Poruszająca, chwilami przerażająca lektura.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4965583/jedyny-samolot-na-niebie-historia-mowiona-zamachow-z-11-wrzesnia
Barbarella - Śro 13 Paź, 2021 18:29
"Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku" Zbigniewa Rokity. Pochłonęłam, i to nie tylko dlatego, że miałam mało czasu na jej przeczytanie. Autor opowiada o dziejach swojej rodziny, a tłem opowieści są wydarzenia historyczne, pokazane z perspektywy Górnego Śląska i Ślązaków. Momentami naprawdę mocne.
Admete - Śro 13 Paź, 2021 19:39
Mam na półce w Legimi.
Tamara - Sob 16 Paź, 2021 21:45
Algorytm mi wypluł takie coś, wygląda ciekawie https://bonito.pl/k-1499064-czarownice-mieszczki-pokutnice?utm_source=criteo&utm_medium=retargeting&utm_campaign=lowerfunnel
Admete - Sob 16 Paź, 2021 21:57
Chyba mam to na Legimi. Czytam teraz Stramera. Dziwnie czytać o swoim mieście.
|
|
|