To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 19:22

Dzięki dziewczyny. :kwiatek:

A jak ze stylem pisania? Bardzo prosto?
Coś jak "Zmierzch" z tym wątkiem romansowym? W sensie: chodzą, wzdychają, serce pęka na tysiąc kawałków i wszyscy piękni i idealni? :wink:

Ania Aga - Pią 24 Wrz, 2021 19:35

Da się czytać, trochę lepsze od "Zmierzchu".
annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 19:47

"Da się czytać" nie brzmi zbyt zachęcająco. :mrgreen:
Mam ochotę na coś lekkiego, ale nie głupawego i irytującego. :-P

Agn - Pią 24 Wrz, 2021 20:00

Lepsze tylko pod tym wzgledem, ze cos sie w tej ksiazce dzieje.
annmichelle - Pią 24 Wrz, 2021 20:04

Acha. :mrgreen:

Sama nie wiem, jeszcze się zastanowię.
Okładki są super! :-P (chodzi mi o te "animowane czarne cienie").

Czytam recenzję dorosłych czytelniczek i większość pisze, że tom 1 - dobry, 2 - świetny, 3- super.
Ale wiadomo, ja to bywa z opiniami na blogach. :wink:

Agn - Pią 24 Wrz, 2021 20:25

Musialabys sama sprawdzic. Mnie nie ruszylo, ale moze do ciebie przemowi?
PS Czytam troche YA, niewazne, ze juz jestem stara. ;)

annmichelle - Sob 25 Wrz, 2021 12:21

Agn napisał/a:
Musialabys sama sprawdzic.

Dziś planuję się zabrać za czytanie pierwszej części. :mrgreen:

annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 09:19

Ej, dziewczyny, dlaczego nie wspomniałyście, że ta seria jest napisana "z jajem"? :lol:
Czyta się to piorunem: przeczytanie pierwszej części zajęło mi jeden wieczór, teraz czytam "Saphirblau" i przez prawie cały czas mam polewkę. :rotfl: Język, żarty, riposty - kurcze, tego mi trzeba było! :-P
Okładki są odzwierciedleniem tego co w środku :mrgreen:

Acha, intryga się zagęszcza i ciekawa jestem jak to dalej się potoczy.
Trzeba się trochę skoncentrować (co jest trudne przy zabawnych tekstach, które prawie non stop padają :-P ), bo pojawia się sporo nazwisk, te wszystkie przeskoki w czasie (co, gdzie, kiedy, kto z kim i po kim). Filmowy "Powrót do przyszłości" i "Efekt motyla" się kłania. :mrgreen:

Mnie, póki co, nie kojarzy się ta seria ze "Zmierzchem" - zupełnie inny klimat, humor, rozbudowana intryga, wieeeele autoironii :cool: , te teksty odnośnie kultury (popularne filmy, "ambitna" literatura, muzyka).
Przy tekście o otwartej buzi i "zębatym śmiechu" Keiry Knightley w filmach historycznych - padłam. :rotfl: Od razu przypomniały mi się liczne dyskusje tu na forum na ten temat. :wink:

Jasne, że to młodzieżówka :wink: (więc rządzi się swoimi prawami), ale narazie czyta mi się duuuuużo lepiej niż serię "Zmierzch" czy koszmarną serię "Rywalki".

Loana - Pon 27 Wrz, 2021 10:29

Ooo! To może córce to podrzucę? A jak zabawne to w sumie sama bym przeczytała, nadaję się do czytania tylko lekkich rzeczy :P
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 11:24

Nie wiem, jak wygląda polskie tłumaczenie :mysle: , ale jeśli zachowano humor, autoironię (powieści są pisane w pierwszej osobie przez 16-stoletnią dziewczynę) i cięte riposty to jak najbardziej można czytać na odstresowanie. :mrgreen:
Loana, nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, a polecam tak od 13-stu lat w górę - raz, że trochę jest "scen migdalenia" (acz niewinnych :wink: ), dwa - jednak trochę skomplikowana intryga, młodsze dzieci mogą nie do końca ogarnąć, trzy - często język, słowa, zwroty są historyczno-kwieciste, dziś już nieużywane. :-P

Loana - Pon 27 Wrz, 2021 12:14

annmichelle napisał/a:
Loana, nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, a polecam tak od 13-stu lat w górę - raz, że trochę jest "scen migdalenia" (acz niewinnych :wink: ), dwa - jednak trochę skomplikowana intryga, młodsze dzieci mogą nie do końca ogarnąć, trzy - często język, słowa, zwroty są historyczno-kwieciste, dziś już nieużywane. :-P

31.12. kończy 13 lat i już oczywiście się uważa "nie za dziecko" :P

Agn - Pon 27 Wrz, 2021 12:59

To moze ja trafilam w zla chwile z ta ksiazka. :mysle:
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:13

Agn napisał/a:
To moze ja trafilam w zla chwile z ta ksiazka. :mysle:

Może. :-)
Ja czytałam ostatnio dosyć dużo historii i potrzebowałam teraz czegoś lżejszego, ale nie głupkowatego i przewidywalnego.

Powiem Ci, że początek był "taki se", ale teraz kończę drugą część i tam są takie zabawne momenty i teksty (najlepsza jest przyjaciółka - Leslie i demon gargulec), że naprawdę trudno się nie uśmiechać podczas czytania.
Oprócz tego widać, że to co było w pierwszej części jest tylko zawiązaniem całej historii, a teraz to wszystko zaczyna się komplikować jeszcze bardziej :-P , że ciekawa jestem jak to się dalej potoczy i kto jest naprawdę "tym złym" i o co tu tak naprawdę chodzi. :mrgreen:

Jak skończę całość to dam znać, czy autorka dała radę z tą serią. :mrgreen:

annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:16

Loana napisał/a:
annmichelle napisał/a:

31.12. kończy 13 lat i już oczywiście się uważa "nie za dziecko" :P

To spoko. :mrgreen:
Sama konstrukcja powieści jest dosyć skomplikowana, ale jak oglądała filmy o podróżach w czasie i konsekwencjach zmian w przeszłości na teraźniejszość to na pewno zaskoczy o co chodzi. :-)
Gdyby pojawiły się jakieś sceny "nie dla 13-stolatek" to Cię ewentualnie uprzedzę. :-P
Narazie wszystko jest dosyć niewinne i z humorem. :-P

praedzio - Pon 27 Wrz, 2021 13:17

Ja za to nie polecam ekranizacji.
annmichelle - Pon 27 Wrz, 2021 13:18

Widziałam trailer pierwszej części i na pewno nie obejrzę. :-P
Ania Aga - Pon 27 Wrz, 2021 18:32

Loana, na YT jest taki kanał Zaksiążkowane, prowadzony przez młode dziewczyny, mają fajne polecenia.
annmichelle - Wto 28 Wrz, 2021 15:39

Cytat:
Jak skończę całość to dam znać, czy autorka dała radę z tą serią.

Skończyłam.
Niestety, trzeci tom podobał mi się najmniej :-| : chaotyczny, przeskakiwanie z jednych wydarzeń do drugich bez chwili wytchnienia, mniej humoru, więcej wzdychania :wink: , za dużo wszystkiego naraz.
Na plus - autorce udało się podomykać wszystkie wątki, także te z pierwszego tomu, no i zaskoczyło mnie kim był "czarny charakter".

Ogólnie - pierwszy tom (6/10) "połknęłam" migiem, świetnie bawiłam się przy drugim (7/10) :mrgreen: , a trzeci (5/10) przeczytałam z rozpędu, żeby zobaczyć jak to się skończy. :wink:

Wracam do dwudziestolecia międzywojennego. :-P

annmichelle - Śro 29 Wrz, 2021 12:44

Cytat:
Widziałam trailer pierwszej części i na pewno nie obejrzę. :-P

:rotfl:
Yyyyy, jak to leci? "Kobieta zmienną jest"? :cool: :ops1:
Oczywiście, po przeczytaniu książek obejrzałam też trzy filmy. :mrgreen:
Spodziewałam się strasznej "kaszanki", a pierwsze dwie części trzymali się książek (fakt, poprzestawiali trochę np. to co było w trzecim tomie tu pojawiło się już w drugim), trzeci film jest "na motywach", zdecydowanie nie ekranizacja. :lol: Taki trochę bondowski klimacik. :-P
Na plus - ej, wreszcie uwierzyłam w tę ich miłość, bo 1) akcja całości NIE rozgrywa się w ciągu...tygodnia? (jak w książkach) 2) dwójka bohaterów zachowuje się zdecydowanie bardziej dojrzale niż ta książkowa (i ratują sobie nawzajem życie już w pierwszym filmie, więc takie przeżycia mogą zintensyfikować uczucia, prawda? :-P ).
Postacie Charlotty i Rafaela - lepiej poprowadzone niż w książkach.
Aktorzy dobrze dobrani.

Reszta - no, cóż :cool: - kino młodzieżowe i tyle. :wink:

Tamara - Czw 30 Wrz, 2021 13:44

Skończyłam "Instrukcję nadużycia" . Jak autorka napisała w zakończeniu, jest ona niestety wciąż aktualna i stosowana w stosunku do kobiet i obawiam się, że prędko to nie zniknie . Generalnie lektura bardzo ciekawa i z nieoczekiwanie wielkim przełożeniem na współczesność, choć dotyczy XIX-wiecznej służby domowej.
Admete - Pią 01 Paź, 2021 21:24

Tez mi się ta książka podobała. Poczytałam trochę o Chile, ale się znudziłam. Autorka podaje za dużo szczegółów, danych, za mało z kolei jest aspektu ludzkiego - Chile. Dalej być nie może Moniki Trętowskiej. Przeczytałam jednak ponad połowę. Teraz za to nie mogę się oderwać od Garetta M. Graffa i jego książki Jedyny samolot na niebie. Historia mówiona zamachów z 11 września. Autor oddał prawie całkowicie głos ludziom, którzy zamach przeżyli, rodzinom ofiar i samym ofiarom - poprzez zapisy ostatnich nagrań, rozmów. Poruszająca, chwilami przerażająca lektura.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4965583/jedyny-samolot-na-niebie-historia-mowiona-zamachow-z-11-wrzesnia

Barbarella - Śro 13 Paź, 2021 18:29

"Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku" Zbigniewa Rokity. Pochłonęłam, i to nie tylko dlatego, że miałam mało czasu na jej przeczytanie. Autor opowiada o dziejach swojej rodziny, a tłem opowieści są wydarzenia historyczne, pokazane z perspektywy Górnego Śląska i Ślązaków. Momentami naprawdę mocne.
Admete - Śro 13 Paź, 2021 19:39

Mam na półce w Legimi.
Tamara - Sob 16 Paź, 2021 21:45

Algorytm mi wypluł takie coś, wygląda ciekawie :mysle: https://bonito.pl/k-1499064-czarownice-mieszczki-pokutnice?utm_source=criteo&utm_medium=retargeting&utm_campaign=lowerfunnel
Admete - Sob 16 Paź, 2021 21:57

Chyba mam to na Legimi. Czytam teraz Stramera. Dziwnie czytać o swoim mieście.