To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Świat według Marvela

annmichelle - Nie 07 Maj, 2023 19:37

Jak już kiedyś wspominałam - "Strażnicy Galaktyki 3" to jedyny film Marvela (z tych po wielkim finale w "Endgame"), na który "czekam" - w sensie, jestem ciekawa co tam wymyślili.
Kilka dni temu była premiera i to jedny film Marvela po "Endgame", który zbiera bdb recenzje zarówno u krytyków, jak i publiczności. :-)
Poczekam jak będzie na Disney Plus i fajnie, że wygląda to na dobre zakończenie trylogii.

RaczejRozwazna - Pon 08 Maj, 2023 12:20

To będzie w kinach?
annmichelle - Pon 08 Maj, 2023 12:33

W Polsce film miał 5.05 premierę. :wink:

Nie chcę czytać o czym jest film, opinii (ograniczyłam się do dwóch recenzji bez spoilerów), ale film jest podobno bardzo "humanistyczny", w sensie dotyka kwestii etyki, człowieczeństwa, ale też uczuć, przyjaźni i skupia się szczególnie na zwierzętach, czytałam że już po pierwszych minutach ma się ochotę pogłaskać swojego psa/kota lub przygarnąć "sierściucha". :wink:
Jeśli tak rzeczywiście jest - to dla mnie duży plus. :-)

Aragonte - Pon 08 Maj, 2023 14:11

Żadnych szczegółów nie podam, ale znajomi z Discorda chwalą film :)
RaczejRozwazna - Pon 19 Cze, 2023 19:45

Byłam na Strażnikach - miałam mieszane uczucia, ale w ostatecznym rachunku na plus. :-)

Znakomita muzyka jak zwykle!

annmichelle - Pon 19 Cze, 2023 22:54

A ja właśnie skończyłam Ant-man i Osa: Kwantomania i wg mnie to najlepszy film z trzech o Ant-manie. Ale nieszczególnie lubię akurat tę serię, więc powiedzmy, że tym razem było 6/10.
Wg mnie Ant-man i Spiderman to takie familijne kino, a jednak ta część była inna.
Wizualnie bdb no i wreszcie zaczyna się coś tam kształtować z tych wszystkich filmów i seriali, które powstały po "Endgame", bo dotychczas to takie wydawało się chaotyczne.
"Kwantomania" szczególnie łączy się z serialem "Loki", ale także poniekąd z ostatnim Spidermanem ("Bez drogi do domu") i "Dr. Strange i Multiversum".

BeeMeR - Wto 20 Cze, 2023 12:50

annmichelle napisał/a:
Ant-man i Osa: Kwantomania
Mnie się okropnie nie chciało oglądać, podejrzałam tylko trochę przez ramię Adama, który strwierdził, że film jest "taki se, ale może być"
annmichelle - Wto 20 Cze, 2023 13:56

Na ja też długo zwlekałam z obejrzeniem, bo tak jak naspisałam: Ant-man to "nie moja" seria. :wink:
annmichelle - Śro 02 Sie, 2023 23:30

Od dziś Strażnicy Galaktyki vol.3 są na Disney Plus.
Obejrzałam i wg mnie najsłabsza część tej trylogii. :roll:
Raczej do niego nie wrócę.
Niestety, marvel pikuje w dół.
Ile powstało już filmów po "Endgame"? I o żadnym (mimo mojej sympatii do niektórych aktorów i postaci) niestety nie mogę powiedzieć, że mi się spodobał i chętnie obejrzę go ponownie.
Myślę, że to wina scenariuszy, które nie są dobre.
A jak kiepski scenariusz to choćby reżyser, aktorzy, montażyści się dwoili i troili to nic z tego nie będzie.

BeeMeR - Śro 02 Sie, 2023 23:40

annmichelle napisał/a:

Od dziś Strażnicy Galaktyki vol.3 są na Disney Plus
obejrzałam pierwszą godzinę - jest to dramatycznie słabe, dialogi, sytuacje, całokształt :czekam2:
RaczejRozwazna - Czw 03 Sie, 2023 01:13

No cóż zgadzam się.
BeeMeR - Pią 04 Sie, 2023 14:00

Dałam Strażnikom drugą szansę ale to jakaś porażka - dialogi żenująco kiepskie, np ten o kupach :confused3: teletubisiowe kostiumy, durne zachowania wszystkich postaci - nie moja bajka, zdecydowanie :confused3: już na awet nie chcę wiedzieć jak to się kończy
RaczejRozwazna - Pią 04 Sie, 2023 14:35

Chyba przeoczyłam dialog o kupach :lol:

Co ciekawe ta cześć ma najlepsze oceny z wszystkich a recenzje och i ach. Dla mnie była nudna i zbyt sentymentalna, na dialogi w Marwelu nigdy nie zwracałam szczególnej uwagi.

BeeMeR - Pią 04 Sie, 2023 14:54

Moze to po trochu kwestia tłumaczenia- ja próbowałam oglądać w dubbingu, dialogi są tu dość często niestety wulgarne, głupie, a jak się nic ciekawego nie dzieje na ekranie to nawet w marvelu zwróci się uwagę na to co i jak mówią :roll:
annmichelle - Pią 04 Sie, 2023 16:48

Oglądałam w oryginale i też jest momentami wulgarnie. Tzn. nie wiem, jak przetłumaczono na polski np. piss off, ale eleganckie to nie jest. :roll:
RaczejRozwazna - Pią 04 Sie, 2023 17:23

Dla mnie chyba bardziej żenujące były dialogi w dwójce - tzn. tak żenujące, że aż chwilami zwracałam na nie uwagę :-P
BeeMeR - Pią 04 Sie, 2023 22:55

annmichelle napisał/a:
nie wiem, jak przetłumaczono na polski np. piss off, ale eleganckie to nie jest.
To chyba brzmiało "wal(cie) się" i to był definitywny koniec mojej przygody z tym filmem - bo jeśli twórcy mają tyle do przekazania, to ja wysiadam. Jest wiele innych filmów, którym wolę dać szansę.
BeeMeR - Pon 14 Sie, 2023 20:44

Dałam filmowi - SG3 trzecią szansę i korzystając z tego, że dzieci były zajęte gdzie indziej a podobnie jak ja straciły zainteresowanie historią zmogłam film do końca pod mycie garów i takie tam.
"Ja jestem Groot" przetłumaczone jako "ssijcie moje... (korzonki? gałęzie?)" to kolejna perła dialogowa :zalamka: Zaczęłam się nawet zastanawiać, do kogo to jest adresowane, do młodzieży? Bo do dzieci raczej nie :confused3:
Film oceniam jako słaby, właściwie dość zbędny. Rocket miał swoje 5 minut, to ok, ale trzeba było pomyśleć nad lepszą fabułą i dialogami.

BeeMeR - Wto 16 Lip, 2024 12:50

Nie zgadniecie co Ania wczoraj oglądała :wink:

Admete - Wto 16 Lip, 2024 16:22

Jakie to cudne :oklaski: :-D