Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Downton Abbey
Akaterine - Czw 04 Paź, 2012 15:33
Caitriona napisał/a:
Też jestem ciekawa wojny między O'Brien, a Thomasem. Chociaż nie bardzo rozumiem skąd w ogóle wzięła się ta wrogość...
Z zawiści Thomasa. Uważa, że skoro on musiał się namęczyć, żeby zostać tym, no, valetem (gdzieś widziałam polskie odpowiedniki, ale w ogóle nie mogę zapamiętać), to wszyscy powinni. Niepotrzebnie zadarł z młodym, a o'Brien też nie jest na tyle miła, żeby mu odpuścić.
Podoba mi się ta wojna, biorąc pod uwagę, jak trzymali się razem w pierwszym sezonie .
A co do Edith to czytałam, że w świątecznym odcinku wyjdzie za sir Anthony'ego. Mam nadzieję, że to plotka, bo to dla mnie całkowicie zniszczyłoby postać . Choć z drugiej strony mogłoby to znowu pokazać, o co tak naprawdę jej chodzi - mogła sobie wcześniej mówić, jaki to sir Anthony jest wspaniały, ale chodzi jej tylko o to, żeby nie być starą panną. Po powrocie z kościoła nie ubolewała nad tym, że Strallan ją zostawił, ale nad tym, że nie wyjdzie za mąż, choć Mary i Sybil są mężatkami.
Eeva napisał/a:
Nadrobiłam w końcu DA, robi się bardzo interesująco w sprawie Batesa
A co dokładnie? Pytam z ciekawości, bo mnie ten wątek zaczyna nudzić. Tak samo raczej nie zapowiada się dla mnie zbyt ekscytująco powrót Ethel.Caitriona - Pią 05 Paź, 2012 14:46
Akaterine napisał/a:
Uważa, że skoro on musiał się namęczyć, żeby zostać tym, no, valetem (gdzieś widziałam polskie odpowiedniki, ale w ogóle nie mogę zapamiętać), to wszyscy powinni.
Ojej, z tego powodu zadarł z jedyną osobą, która mu była w jakikolwiek sposób bliska? Zły Thomas. Jestem po stronie O'Brien.Akaterine - Pią 05 Paź, 2012 21:33 Thomas chyba po prostu nie potrafi być bezinteresowny, potrafi tylko spiskować. O'Brien się zmieniła, nadal nie jest zbyt sympatyczna, ale nie chce się wciągać w żadne gierki. Poza tym tak jak w pierwszym sezonie dbała o Thomasa, to teraz tak zajmuje się Alfredem.Akaterine - Pią 05 Paź, 2012 21:54 Oglądam ponownie ostatni odcinek i jak myślicie, czy Strallan słyszał rozmowę babci z księdzem w kościele? W ogóle Violet wkurzała mnie w tej sprawie, niby chciała dobrze, ale to było strasznie egoistyczne.milenaj - Pon 08 Paź, 2012 10:11 Miałam wrażenie, że słyszał.
Sezon trzeci póki co dużo lepszy od drugiego. Ogladam z przyjemnoscią.trifle - Pon 08 Paź, 2012 14:57 O mamo, stwierdzam, że wątek Batesa mnie też nudzi. I Ethel też. I teraz będą scysje między ojcem i zięciem i czuję, że to też nie będzie porywające.
Chyba mnie nudzą wszystkie moje seriale Akaterine - Pon 08 Paź, 2012 18:27 Kolejny świetny odcinek Batesowie i Ethel też mnie nudzą, ale reszta świetna.
Spoiler:
Edith jako dziennikarka i (prawie)feministka (czy może wtedy jeszcze sufrażystka?) - bardzo mi się to podoba . Oby to ładnie kontynuowali i nie spiknęli jej ze Strallamem ponownie.
milenaj - Pon 08 Paź, 2012 19:30 Akaterine, i ja trzymam za to kciuki. Caitriona - Śro 10 Paź, 2012 13:48 Sympatyczne zdjęcie z planu mi się znalazło:
Spoiler:
trifle - Śro 10 Paź, 2012 14:35 No bo wiadomo, kto jest prawdziwym królem corrado - Sob 13 Paź, 2012 19:31 Tych Batesów aż tak dużo nie ma.
Pytanko: widział ktoś w Downton ogrodnika? Czy tylko ja przegapiłem? Służby w serialu pełno, ale tylko tej domowej. Był szofer. Brak mi ogrodnika i robotników rolnych do jako takiej kompletności.Akaterine - Pon 15 Paź, 2012 18:48 Kolejny odcinek .
Spoiler:
Czytałam, że ktoś ma umrzeć, ale tego się nie spodziewałam . Miałam z 5 pomysłów, ale w życiu nie wpadłabym na Sybil, trudno sobie wyobrazić serial bez niej.
No i nareszcie się dowiedziałam, czemu Thomas płakał, kto by pomyślał, że aż tak lubił Sybil, myślałam, że on nikogo nie lubi .
Zastanawiam się, co knuje O'Brien - dalej chce gnębuć Thomasa czy namęcić coś z nowym, żeby nie zabrał miejsca jej siostrzeńcowi/bratankowi, czy wszystko na raz?
Wątki z Ethel i Batesami dalej mnie nudzą. Wolałabym, żeby bardziej rozwinęli wątek Edith.
Cytat:
Pytanko: widział ktoś w Downton ogrodnika? Czy tylko ja przegapiłem? Służby w serialu pełno, ale tylko tej domowej. Był szofer. Brak mi ogrodnika i robotników rolnych do jako takiej kompletności.
Ogrodnika rzeczywiście nie widać, co nie znaczy, że go nie ma - z pokojówek też zna się tylko Annę i dodatkową (Gwen, Ethel, tą, co była po Ethel), ale jest ich więcej. Co do robotników to też ich nie widać, ale wspomina się o dzierżawcach i farmerach.trifle - Pon 15 Paź, 2012 19:44
Spoiler:
Ja się spłakałam jak głupia. Hormony chyba Ja myślę, że O'Brien chce pomęczyć Thomasa, rozkochać go w tym nowym. I będzie skandal. Jak przy okazji nowy wyleci to nic straconego, Alfred będzie miał lepszą pozycję. Bo chyba nie ma nic do tego nowego.
Admete - Pon 15 Paź, 2012 20:33 Co do spoilera, zaspoilerujcie więcej, bo ja nadal nie oglądam Akaterine - Pon 15 Paź, 2012 21:00
Spoiler:
Sybil była w ciąży, ojciec specjalnie ściągnął dla niej specjalistę. Przy porodzie pojawiły się jakieś komplikacje, specjalista cały czas się kłócił z dr Clarksonem, specjalista uważał, że wszystko jest w porządku, Clarkson, że trzeba zabrać Sybil do szpitala i zrobić cesarskie cięcie, bo bez tego Sybil może umrzeć. Robert uważał, że specjalista ma rację, choć Cora była za Clarksonem, oczywiście stanęło na tym, co chciał Robert. Dziecko się urodziło, dziewczynka, wszystko wydawało się w porządku, ale w środku nocy z Sybil zrobiło się gorzej i już nie udało się jej uratować.
A w następnych odcinkach:
Spoiler:
z zapowiedzi wynika, że Cora bardzo obwinia Roberta (ma w sumie rację) i nie będzie mogła mu wybaczyć. Będzie też problem ze chrztem dziecka - Tom jest katolikiem i chce, żeby córka też była katoliczką, Sybil też tego chciała i zwierzyła się Mary, a Mary obiecała, że ją wesprze, więc mogą być spięcia na linii Robert-Mary. W jednym z poprzednich odcinków w Downton był biskup, Robert z nim rozmawiał, że uważa, że katolicy są dziwni czy coś w tym guście, więc nie będzie z tego zadowolony.
Caitriona - Pon 15 Paź, 2012 22:35 W życiu się takiego rozwinięcia akcji nie spodziewałam, choć w sumie nie jest to takie dziwne
Spoiler:
poród zawsze niesie ze sobą jakieś ryzyko, tym bardziej niósł w tamtych czasach. Dziwiła mnie tylko reakcja lekarzy, obaj stali i nawet palcem nie kiwnęli. Nie dziwię się Corze... I bardzo mi żal Toma, choć za nim nie przepadam
Akaterine - Pon 15 Paź, 2012 23:17
Caitriona napisał/a:
Spoiler:
Dziwiła mnie tylko reakcja lekarzy, obaj stali i nawet palcem nie kiwnęli.
Spoiler:
Mnie też to strasznie dziwiło, nawet jeżeli wiedzieli, że nic się nie da zrobić, mogli chociaż udawać, choćby po to, żeby rodzinie trochę ulżyć.
A tak poza tym to jestem pod wrażeniem gry Michelle Dockery w scenie, jak już mieli zabrać Sybil - jej twarz wydawała się zastygła, a przy tym pełna emocji.
primavera - Wto 16 Paź, 2012 01:03 oj po tym odcinku to tylko milenaj - Wto 16 Paź, 2012 20:55 A mnie jakoś nie to nie obeszło.
Spoiler:
no i jak zobaczyłam Mary i Edith, to od razu sobie pomyślałam, że będzie pojednanie.
trifle - Wto 16 Paź, 2012 21:34 No ale przecież nie było. Niespecjalnie. Mnie żal Cory chyba najbardziej i to dlatego takie mi się to smutne wydawało.
I potem! Jak przyszła lady Violet! Akaterine - Wto 16 Paź, 2012 21:53 Nie było to typowe (i kiczowate ) pojednanie z przyrzeczeniem sobie wzajemnej miłości do końca życia, ale jednak jakieś było. Tak jak z Mary i Matthew w pierwszym odcinku, nie na zasadzie "będziemy się cały czas kłócić, ale w sumie to nie możemy bez siebie żyć" . W ich przypadku jedyne co da się osiągnąć to chyba tylko to, że nie będzie między nimi otwartej wrogości (szczególnie, że teraz nie ma do niej powodów).asiek - Śro 17 Paź, 2012 11:58 Dzięki za spoilery, chętnie czytam. Póki co, obejrzałam jedynie pierwszy odcinek.Anaru - Sob 20 Paź, 2012 10:29 Spoilerów nie czytam, już i tak przeczytałam o jeden za dużo , muszę nadrobić.
Ale tak z ciekawostek
Gejowski pocałunek z "Downton Abbey" wycięty w greckiej TV.
http://kultura.gazeta.pl/...w_greckiej.htmlBeeMeR - Śro 24 Paź, 2012 08:15 Obejrzałam pierwsze 5 odcinków - doszłam do wniosku, że moją ulubioną postacią trzeciego sezonu jest poczciwa pani Patmore W pierwszym była chyba Sybil, ale potem jej wątek zmętniał i ciągnął się niemiłosiernie mimo upływy wojennych lat, a w drugim chyba nie miałam ulubionej osoby Oczywiście nie wspominając o tym, że absolutnie ulubioną moją postacią cały czas jest lady Violet Anonymous - Pią 02 Lis, 2012 12:50 Dodali dramatyzmu i wzruszających fragmentów. Wprawdzie jestem odcinek za bieżącym, bo z powodów zawodowych nie oglądam od razu po premierze, ale jestem pod pozytywnym wrażeniem tego sezonu.