Muzyka - Nasze małe muzyczne historie
ŁukaszG - Śro 28 Gru, 2022 15:09
Fajne te zestawienie, wspaniałe czasy dla muzyki rozrywkowej. Może czasami trochę kiczowate, może czasami za dużo syntezatorów, ale przyznam się, że często wracam do muzyki z tamtego okresu. Pewnie to jakiś sentyment, pewnie jakieś wspomnienia, ale jak dla mnie właśnie dużo piosenek z lat 80' i częściowo jeszcze z 90' miało ciekawe melodie, teksty. Potem jak dla mnie coś się zaczęło psuć, +/- po roku 2000 co raz trudniej było mi znaleźć coś wciągającego w muzyce rozrywkowej. Zresztą podobne przemyślenia mam z filmami. Chętnie wracam i kolejny raz oglądam dużo wspaniałych produkcji z lat 80' i 90', a teraz... na palcach jednej ręki mogę policzyć filmy, które zrobiły na mnie wrażenie w ostatnich latach.
Właśnie przeglądałem zapisane/ulubione albumy na Tidalu... dużo muzyki filmowej, różne zespoły i wokaliści - 90% sprzed 2000 roku.
Dziękuję za Wasze posty w tym wątku, miło to wszystko się przegląda
Trzykrotka - Śro 28 Gru, 2022 22:59
| Admete napisał/a: | | U2 uwielbiałam. |
No bo naprawdę jest kogo uwielbiać. To nie tylko fantastyczny wokal Bono, ale tak zwany całokształt. Wiem, że sport to nie twoja bajka, Admete, ale w ustach Bono nawet hymn Euro 2020 byl manifestem
https://www.youtube.com/watch?v=JjIwYtLr8Ec
Admete - Czw 29 Gru, 2022 08:22
Nie moja - znów mi kibole pomazali blok. Najchętniej zakazałabym piłki nożnej.
Tamara - Czw 29 Gru, 2022 12:30
| ŁukaszG napisał/a: | | Potem jak dla mnie coś się zaczęło psuć, +/- po roku 2000 co raz trudniej było mi znaleźć coś wciągającego w muzyce rozrywkowej. |
Rozwój obróbki cyfrowej dźwięku . Mniej więcej od połowy lat 90 nie trzeba już umieć śpiewać, trzeba mieć sprzęt i dobrego miksera . Skutek jest taki, że śpiewać możę każdy, a Zenek Martyniuk, Justin Bieber i zespoły typu Weekend czy Bayerfull mają miliony fanów. Jakość przeszła w ilość . Dołożył się jeszcze Youtube , gdzie każdy może wrzucić swoje popisy wokalne i mamy co mamy.
annmichelle - Czw 29 Gru, 2022 12:49
A ja myślę, że to nałożyło się z tym, że od połowy lat 90-tych nie odkryto tak naprawdę nic nowego w muzyce rozrywkowej (może z wyjątkim rapu, hip hopu, itp.).
Z wcześniejszej muzyki wystarczy kilka taktów i wiadomo, czy jest to kawałek z lat 50-tych, 60-tych, 70-tych czy 80-tych. To słychać od razu. Bezbłędnie można ją umiejscowić plus/minus 3-5 lat.
A piosenki ostatnich 20-25 lat mogłyby powstać równie dobrze 30 lat temu, jak i 5 lat temu.
ŁukaszG - Czw 29 Gru, 2022 13:38
| Tamara napisał/a: | | Mniej więcej od połowy lat 90 nie trzeba już umieć śpiewać, trzeba mieć sprzęt i dobrego miksera . [...] |
Niestety, coś w tym jest. Dodam do tego jeszcze wzrost mocy komputerów. Obecne programy do tworzenia muzyki to kombajny, gdzie można zrobić wszystko, symulują dźwięki instrumentów na takim poziomie, że przeciętna osoba nawet nie zauważy. W zasadzie muzykę może robić każdy, a dopiero występ na żywo pokazuje prawdę o umiejętnościach.
| annmichelle napisał/a: | A ja myślę, że to nałożyło się z tym, że od połowy lat 90-tych nie odkryto tak naprawdę nic nowego w muzyce rozrywkowej (może z wyjątkim rapu, hip hopu, itp.).
Z wcześniejszej muzyki wystarczy kilka taktów i wiadomo, czy jest to kawałek z lat 50-tych, 60-tych, 70-tych czy 80-tych. To słychać od razu. Bezbłędnie można ją umiejscowić plus/minus 3-5 lat. |
Zgadzam się z rozwojem gatunków rap, hip hop etc w latach 90'. To było bardzo zauważalne. A jeśli ktoś - tak jak ja - nigdy nie przepadał za takimi gatunkami, to trudno było znaleźć coś nowego dla siebie. Człowiek cieszył się, jeśli pojawiła się nowa płyta zespołu/wykonawcy, który swoje początki miał w latach 80'-90'. Tworzenie muzyki rozrywkowej stało się sposobem na zarabianie stosunkowo łatwych pieniędzy, dziesiątki „przebojów” z ostatnich 20 lat to covery, albo „zaczerpnięte” rytmy, fragmenty linii melodycznych ze starszych przebojów. Oczywiście, ktoś może powiedzieć, że covery funkcjonują od dawna, ale kiedyś równolegle powstało dużo ciekawych, oryginalnych utworów, teraz po prostu mi tego brakuje… a może za mało szukam…?
Tamara - Czw 29 Gru, 2022 13:44
Ale taki Justin Bieber czy insza Sarsa przed cyfrową obróbką dźwięku nie mieliby szans, bo by zostali zabici śmiechem i gwizdem . 90% dzisiejszych piosenkarzy postawionych na scenie z mikrofonem , wzmacniaczem i głośnikiem będzie fałszować i się wydzierać . Nie mają głosu, nie mają słuchu, nie mają naturalnej emisji . Śpiewają dzięki facetom siedzącym za kulisami przy konsoli. Pamiętasz jaka była wtopa na którymś sopockim festiwalu, kiedy mandarynie mikser wysiadł ? a rok czy dwa lata temu był program live studio kolędowe w którejś stacji telewizyjnej - niejaka Cleo tak fałszowała, że tego się nie dawało słuchać .
Admete - Wto 07 Mar, 2023 21:26
Polska muzyka roku 1939:
https://www.youtube.com/watch?v=Xy6cDofZdiI
Aragonte - Pią 17 Maj, 2024 23:05
Męczył mnie dzisiaj kawałek, z którego pamiętałam tylko zawodzący kawałek refrenu i "numa-numa-jej", wkurzało mnie, że ciągle za mną łazi, a nie wiem, co to. Siadłam niedawno po pracy do wybierania zdjęć z Transylwanii (tak, ciągle tego nie zrobiłam ), pomyślałam, że może dla lepszego wczucia się puszczę jakąś rumuńską muzykę (trochę jej posłuchałam sobie podczas podróży, bo leciało tam miejscowe radio), no i ku memu zaskoczeniu pierwszym czy drugim typem podrzuconym przez YT okazało się sławetne "numa-numa-jej" Podsłuchują mnie, dranie A czepliwy kawałek jest mołdawski, więc prawie się zgadza
Wrzucę tu link, co mam się sama męczyć
O-Zone - Dragostea Din Te:
https://www.youtube.com/watch?v=YnopHCL1Jk8
Aragonte - Sob 18 Maj, 2024 00:21
I jeszcze jeden utwór słuchany dawno temu - ale podrzucam go z uwagi na pewien komentarz, który narzucił zupełnie inną interpretację, zdecydowanie bardziej dramatyczną:
Cyndi Lauper "I drove all night":
https://www.youtube.com/watch?v=2y1TZXc5DiY
SPOILER ALERT (bo znacznika spoilera nie widzę - zniknął czy ślepa jestem?)
I cant believe Im 50 years old, have seen this video hundreds of times over 34 years (its one of my favorites), and I think I just now understood the story in the video:
She never made it.
There was an accident (with the wrecked white car) and now shes haunting the lonely stretch of desert road in her Chevy coupe and lingering in his apartment near the Vegas strip. She always sees it as she imagined with him sleeping. Waiting for her.
Shes still driving. Dying to get to him. All night.
Forever.
----
i believe you've hit the nail on the head, the car, the fact she walks like a ghost (see-through) into his room etc. All makes sense now.
----
OMG “But I was dying to get to you.” And she did literally. Also “I was dreaming while I drove” She fell asleep on the wheel while driving all night, dreaming about her lover. “This fever for you is just burning me up inside” I think this is the instant her car crashes, the climax of her fantasy, burning for her lover in her dream while burning in real life from the car crash.
---
Wow--this adds a whole new dimension to this video for me. Thank you.
Admete - Sob 18 Maj, 2024 13:26
| Aragonte napisał/a: | | okazało się sławetne "numa-numa-jej" |
Znam to. Staroć chyba
A ta druga - dość okropna interpretacja piosenki, którą znam też z wykonania Celine Dion.
BeeMeR - Sob 18 Maj, 2024 13:39
Numa-numa-jej też znam, ale teledysk widzę chyba po raz pierwszy
Aragonte - Sob 18 Maj, 2024 17:50
| Admete napisał/a: | | Znam to. Staroć chyba |
No staroć, z 2003 roku bodajże
"I drove all night" to była piosenka Roya Orbisona, ale jego wersja nie ukazała się przed jego śmiercią, więc pierwsza była Cyndi Lauper. Ja ją lubię BTW olśniło mnie, że dziwaczna Barbie z filmu to była (chyba) właśnie ta wzorowana na Cyndi - była edycja Barbie z postaciami różnych gwiazd, w tym Cyndi Lauper.
Tamara - Sob 18 Maj, 2024 17:52
| Aragonte napisał/a: | | O-Zone - Dragostea Din Te: |
Ooo taaaak, pamiętam to
Loana - Pon 20 Maj, 2024 11:56
| Aragonte napisał/a: | | Męczył mnie dzisiaj kawałek, z którego pamiętałam tylko zawodzący kawałek refrenu i "numa-numa-jej", |
Raju, po przeczytaniu tych słów od razu w głowie włączyła mi się piosenka i wiedziałam, o jaką chodzi Bardzo chwytliwa No i teledysk miała zabawny
Trzykrotka - Pon 02 Wrz, 2024 10:48
Staroć, ale jaka! Mnie niedawno też ta piosenka prawie zamęczyła na śmierć, odkopywalam ją z warstw niepamięci. Wakacyjny hicior, jak Lambada i inne podobne. Aż nóżki chodzą
annmichelle - Pon 02 Wrz, 2024 14:05
Wy się nie śmiejcie - ja mam te hiciory na mojej playliście Spotify.
Jak wybieramy się samochodem w dłuższą trasę to ta playlista rządzi.
Mogę Wam podrzucić więcej tytułów.
| Aragonte napisał/a: | | O-Zone - Dragostea Din Te: |
Ostatnio słyszałam dwa nowe angielskojęzyczne covery (jeden śpiewa kobieta, drugi mężczyzna).
Loana - Pon 02 Wrz, 2024 15:02
| annmichelle napisał/a: | Wy się nie śmiejcie - ja mam te hiciory na mojej playliście Spotify.
Jak wybieramy się samochodem w dłuższą trasę to ta playlista rządzi.
Mogę Wam podrzucić więcej tytułów. |
Daj, na na swojej playliscie w Spotify mam Dr. Albana, Ace of Base i jeszcze kilka takich starszych piosenek
Aragonte - Pon 02 Wrz, 2024 16:08
| annmichelle napisał/a: | Mogę Wam podrzucić więcej tytułów. |
Dawaj
annmichelle - Pon 02 Wrz, 2024 22:46
Ale tego sporo jest. Jakieś 9-10 godzin muzyki chyba.
Jutro spiszę chociaż kilkanaście tytułów, takich przekrojowych.
Wybierałam takie, żeby się przy nich dobrze jechało i prowadziło auto, czyli smętne, usypiające ballady i heavy metal odpadały w przedbiegach.
annmichelle - Wto 03 Wrz, 2024 14:21
Dobra, to próbka z mojej playlisty - spisana na chybił-trafił (przepraszam za ewentualne literówki, błędy w nazwach - pisałam szybko z telefonu).
Sprawdziłam, mam ponad 10 godzin muzyki w tym konkretnym folderze, więc wszystkich nie będę spisywać.
Lambada – Kaoma
Moonlight shadow – M.Oldfield
Bailamos – E. Iglesias
Biscaya – J.Last
Summer of 69'– B. Adams
Blue – Eiffel 65
It’s my life – Bon Jovi
Samba de Janeiro – Bellini
Don’t dream it’s over – Crowded house
Sugar, sugar – The Archies
74'-75' – The Connels
Take on me – A-ha
I want to know what love is – Foreigner
Sailling – R. Stewart
Wicked games – C. Isaak
Nah Neh neh – Vaya con dios
Maybe – Brainstorm
Truly Madly Deeply – Savage Garden
Hotel California – The Eagles
The flood – Take That
Yellow River - Christie
Summer Wine- V.Vallo, N. Avalon
Wolke 4 – P. Dittberner
Breakfast in America - Supertramp
Summer Night – Travolta, Newton-John
Angels – R. Williams
California Dreamin‘ – The Mamas and the Papas
Words – f.R. David
Fields of Gold – Sting
Bye bye Baby – Bay City Rollers
Arms of Mary - The Sutherland Brothers
Blinding Lights – The Weekend
Love is in the air – J.P. Young
SOS – ABBA
I drove all night – R. Orbison
The Riddle – G. D’Agostino
Neverending story – Limahl
Shiny Happy People – R.E.M.
Against all odds – P. Collins
Havana – C. Cabello
Wake me up – Avicii
Where do you go – No Mercy
Opa Opa – Antique
No milk today – Herman’s Hermits
Don’t answer me – The Alan Parsons Project
Whataya want from me – A- Lambert
Boat on the river – Styx
Downtown – P. Clark
Calm after the storm – The Common Linnets
Torn – N. Imbruglia
Bright Eyes – A. Garfunkel
Bitter Swett Symphony – The Verve
Sofia – A. Soler
Nothing’s gonna Change my love …- G. Medeiros
Someone new – Eskobar, Nova
Suspicions Minds- E.Presley
Careless Whisper – G. Michael
I love to love - T. Charles
Take me home - J. Denver
If there's any justice - Lemar
itd.
itd.
itd.
Tak jak wspomniałam - wielokrotnie testowane na długich trasach - u nas świetnie się sprawdzają - nie nużą, nie denerwują, nie usypiają.
Aragonte - Wto 03 Wrz, 2024 14:44
O, dzięki Dużo hiciorów tu jest Części nie kojarzę z tytułu, ale na słuch pewnie bym skojarzyła
Ania Aga - Wto 03 Wrz, 2024 15:29
Wyświetliła mi sie na Fb taka lista, ile znacie? Ja się poczułam strasznie staro
Najczęściej odtwarzane piosenki tego lata w Polsce:
1. Woda Księżycowa — Fukaj, Kubi Producent, bambi, stickxr
2. Chyba że z Tobą — MODELKI, Vłodarski
3. Przester – PG$, Young Leosia, bambi, francis
4. 100 BPM — BeMelo, Bletka, Kizo
5. B012 – Bletka
6. i like the way you kiss me – Artemas
7. Genziara — GENZIE
8. Drive – 4Money, Gibbs, Jonatan, Opał
9. ILE LAT? – @atutowy, Oki, Sobel
10. Espresso – Sabrina Carpenter
Letnia lista utworów Spotify jest oparta na listach przebojów Spotify od 1 czerwca do 20 sierpnia 2024 roku.
Admete - Wto 03 Wrz, 2024 15:32
Żadnej nie znam
Aragonte - Wto 03 Wrz, 2024 17:37
Ja też żadnej
|
|
|