To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2023 19:01

W Crush Course in Romance w 9 odcinku faktycznie skandal na 12 fajerek i mocno dramatycznie się dzieje. Ale końcówka już bardzo nadziejna, że jutro będzie lepiej :serce:
Ta grupa matek - wariatek jest naprawdę wyjątkowo paskudna. Jak lubię aktorkę, która gra prowodyrkę (mama Sun Woo z AM1988), to tutaj chętnie rzuciłabym w nią tortem.

Loana - Sob 11 Lut, 2023 19:53

Trzykrotka napisał/a:
W Crush Course in Romance w 9 odcinku faktycznie skandal na 12 fajerek i mocno dramatycznie się dzieje. Ale końcówka już bardzo nadziejna, że jutro będzie lepiej :serce:
Ta grupa matek - wariatek jest naprawdę wyjątkowo paskudna. Jak lubię aktorkę, która gra prowodyrkę (mama Sun Woo z AM1988), to tutaj chętnie rzuciłabym w nią tortem.

No właśnie, dawaj znać proszę, jak się rozwija. Bo ja wczoraj wieczorem stwierdziłam, że jednak obejrzę sobie ten 3 odcinek i skończyłam na początku ósmego dzisiaj rano -_- dawno tak nie zarwałam nocy dla dramy, ale tak mnie wciągnęła! I naprawdę mi się podoba, jak się rozwija ten romans między głównymi. I chyba mi to zepsują w 9 odcinku, bo mi się na Insta pojawił filmik z jakiejś konferencji prasowej, na której on wyznaje swoje uczucia -_- dla mnie to jeden z gorszych motywów, że się para nie zdąży ze sobą dogadać, a walą to wyznanie publicznie -_-n nie oglądam tego dziewiątego odcinka, poczekam na dziesiąty...

BeeMeR - Sob 11 Lut, 2023 20:46

A ja sobie obejrzałam Torranee Ni Nee Krai Krong [1998] głównie z mojej sympatii do wersji z 2012 roku i ciekawości jak tu opowiedziano tą historię. ;) No i bardzo fajnie mi się oglądało, nie przeczę, mimo kiepskiej kopii, to bardzo ciepła opowieść o dorastaniu, sadzeniu roślin użytkowych i czerpania korzyści z matki ziemi, ale i tak pozostaję fanką wersji późniejszej i to z kilku względów:
- 2012 ma zdecydowanie lepiej rozwinięte postaci, nie tylko główne ale i drugoplanowe (w tej wcześniejszej poboczne są niemal wyłącznie do interakcji z głównymi, praktycznie nie mają własnego życia ani rozwoju), są sympatyczniejsze, nie tak dwuwymiarowe i też się rozwijają w trakcie mijających lat, a nie tylko główni, zwłaszcza kuzynostwo duraczki, którzy tez wyrastają "na ludzi" ;)
- linia miłosna w wersji 2012 jest od początku wyraźnie w stylu one life=one love :serce2: , a biorąc pod uwagę kilkuletni czas dramy pięknie choć powoli się rozwija w trakcie, od bardzo młodych ludzi po młodych dorosłych, w wersji 1998 pan omal nie zaręcza się z inną w trakcie, dopiero pod koniec doznaje olśnienia że najciemniej pod latarnią ;)

ale obie pary są bardzo udane i obie relacje z babcią-mentorką uczącą młodych pracy na roli albo raczej pozwalającą im dokonywać własnych prób i błędów :oklaski:

Acha troje aktorów (albo czworo, nie jestem pewna tego czwartego :mysle: ) gra w obu dramach, dwie w innych rolach trzecioplanowych a wujek Kreng jest jeden i ten sam tyle że starszy ;) i być może policjant, nie jestem pewna.
Część wątków i postaci rozwija się inaczej (tj w 1998 się nie bardzo cokolwiek rozwija :P ), gdzie indziej w życiu kończę a jedna nawet z kim innym ;)
Kto inny jest prowodyrem strajku, ale obie postaci są prawdopodobne ;)
I tylko muzycznie wersja 2012 jest zdecydowanie słabsza, ale to już jakoś oswoiłam ;)
Tak wiem, że zbieram myśli głównie dla siebie ;)

Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2023 21:38

A ja sobie właśnie przeczytałam twój opis :kwiatek:

Loana, to publiczne wyznanie było bardzo szlachetne. Na spotkaniu z przyszłymi potworzycami, czyli matkami ewentualnych przyszłych uczniów jedna z pań zażądała od nauczyciela wyspowiadania się z "romansu" - oczywiście nieprawdziwego - z matką uczennicy. Druga orzekła, że nie ma się z czego spowiadać, bo to na pewno ta zdzira mu się narzuciła. Pani była obecna na sali i pan specjalnie wziął ją w obronę mówiąc, że to on się w niej jednostronnie zakochał, więc prosi żeby jej nie obrażać.

RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 22:29

Beemer czy mnie się już zdawało, czy rzeczywiście robiłaś jakąś obciętą wersję dramy tajskiej? Na obciętą bym zerknęła...

Załączyłam sobie Faith od początku i jestem w trzecim odcinku. :rumieniec: Właśnie obejrzałam wątrobę Kapitana :wink:
Mam niesamowity sentyment do tej dramy.

Admete - Sob 11 Lut, 2023 23:06

O tak, to było bardzo piękna scena w CC of Romance.
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 00:23

Nawet kilka, powrzucałam je, ale ja wywalam nie tak dużo, przeciętnie 15 min z odcinka, tylko to co mnie irytuje albo nuży.
Najwięcej, bo co najmniej pół dramy wywaliłam z Rising Sun :-P
A z Lotra 3 tylko dwie sceny - jak Arwena omc umiera bo nie ma juz statku i jak omc umiera bo jej los złączył się z pierścieniem :roll: taka wczasadzie kosmetyka :-P

Nie jest powiedziane,że lakorny są dla kogoś jeszcze oprócz mnie, albo że trzeba obejrzeć cały, ale nie zabrania się spróbować jak ktoś ma ochotę :wink:

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 12:32

Gdzie znajdę jakąś, która Ci się naprawdę podobała? :kwiatek:
Trzykrotka - Nie 12 Lut, 2023 12:45

BeeMeR napisał/a:

CSW to się cala twarz zmieniła po korekcie zębów i kości policzkowych, Ji Sung kojarzę, że oczy robił, Żębolek zęby - ale zębom to ja się akurat nie dziwię :wink:

Zębom nie, oczywiście, ale niektóre zmiany są szokujące. CSW, podobnie Rozdarta. Ona też musiała usuwać sobie część kości szczęki żeby mieć trójkątny podbródek. To samo pani Hwayugi - miała twarz kwadratową, ma trójkątną. Nawet trudno myśleć ile oni musieli się nacierpieć. I prawda, że pewnie bez tego nie byliby gdzie są w tym kraju nastawionym wyłącznie na piękno zewnętrzne.

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 13:31

Straszne :? Zastanawiam się skąd ten jeden właściwy kanon piękna - trójkątny podbródek i szeroko otwarte oczy. I czy ten wzór jest często realizowany przez naturę? :mysle: Poluję na tę wydaną nie tak dawno książkę o kobietach w Korei.

W kinach grają Podejrzaną Park Chang Wooka - widziałam zwiastun, cudowne zdjęcia, chyba się wybiorę.

Edit: czy ktoś oglądał koreańskie Little Women?

Admete - Nie 12 Lut, 2023 17:32

RaczejRozwazna napisał/a:

Zaczęłam i nieźle mi się oglądało, ale przerwałam i jak do tej pory nie wróciłam.

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 17:52

Można to uznać za ekranizację czy tylko na motywach?
Admete - Nie 12 Lut, 2023 19:04

To jest tylko na bardzo luźnych i odległych motywach. 10 odcinek CC in Romance smuteczkowy, ale dobry i ładny. Teraz powinno już być z górki.
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 19:19

Beemer czy mnie się już zdawało, czy rzeczywiście robiłaś jakąś obciętą wersję dramy tajskiej? Na obciętą bym zerknęła...
Nawet kilka :lol:
Ciągle jeszcze mnie to bawi, jak niegdyś dziewczyny lubiły tłumaczenia :kwiatek:

Jestem tendencyjna i nieskomplikowana, pocięłam i wrzuciłam dramy Yayi i Nadecha, bo ciągle jeszcze nie znudziło mi się to, jak oni na siebie patrzą i reagują, zwłaszcza we wcześniejszych dramach :serce:
Ja już te dramy opisywałam wielokrotnie, razem i osobno, nie mam siły ponownie ;) (i nie widzę sensu, linki niech wystarczą :kwiatek: )
https://forum.northandsouth.info/postlink/607841.htm#607841

Game Rai Game Ruk 2011 https://forum.northandsouth.info/postlink/602315.htm#602315
Rising Sun I i II 2014 https://forum.northandsouth.info/postlink/603655.htm#603655
Leh Lub Salub Rarng 2017 https://forum.northandsouth.info/postlink/602855.htm#602855
Likit Ruk - The Crown Princess 2018 https://forum.northandsouth.info/postlink/602085.htm#602085
Bad Romeo 2022 - to jest dla odmiany Yaya i Mario https://forum.northandsouth.info/postlink/608798.htm#608798
teraz opracowuję w wolnych chwilach Torranee Ni Nee Krai Krong 2012, jestem już za połową, ale trochę i jeszcze zejdzie ;)
https://forum.northandsouth.info/postlink/603522.htm#603522

Dodam tylko, że do lakornów trzeba mieć najczęściej wyłączoną racjonalizację - trochę jak przy dawnych, kolorowych bolly, w których najważniejsze były emocje, muzyka, kolory - i najlepiej nieco cierpliwości, tj. jak k-dramy potrzebują testu dwóch odcinków, lakorny najczęściej czterech - jeśli jest kontraktowe małżeństwo, jakiś układ, dogadanie się, wyjazd razem gdzieś, zmiana początkowego hate w friendship (by potem ewoluowało w love), czyli przejście w najciekawszą część dramy to najczęściej właśnie w czwartym odcinku, czasem nawet piątym.
Nic na siłę :kwiatek:

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 20:06

Dzięki! Najchętniej w sumie obejrzałabym ten lakorn o podróży w czasie bodaj - ona przenosiła się w przeszłość (?) Jest tutaj?
Loana - Nie 12 Lut, 2023 20:18

Admete napisał/a:
10 odcinek CC in Romance smuteczkowy, ale dobry i ładny. Teraz powinno już być z górki.

Dajcie więcej szczegółów, bo sobie obejrzałam 3 i 4 po polsku i jednak mnie znowu wzięło na tę dramę :P Naprawdę jest dobra! Tylko właśnie się zastanawiam, czy dużo jeszcze będzie przykrych rzeczy - bo początek specjalnie słodki nie jest, dużo tam się dzieje smutnego :(

BeeMeR - Nie 12 Lut, 2023 20:38

Dzięki! Najchętniej w sumie obejrzałabym ten lakorn o podróży w czasie bodaj - ona przenosiła się w przeszłość (?) Jest tutaj?
chyba nie ma, choć też mi się podobał, z lekkimi tylko zastrzeżeniami.
To Love Destiny
https://mydramalist.com/23472-bpoop-phaeh-saniwaat

Admete - Nie 12 Lut, 2023 20:54

Loana napisał/a:
Tylko właśnie się zastanawiam, czy dużo jeszcze będzie przykrych rzeczy - bo początek specjalnie słodki nie jest, dużo tam się dzieje smutnego :(

Nie jest przecież smutno. 9 i 10 odcinek są najbardziej przykre.

RaczejRozwazna - Nie 12 Lut, 2023 20:58

Ok dzięki coś wybiorę z powyższych :kwiatek:
Trzykrotka - Nie 12 Lut, 2023 21:32

Admete napisał/a:
Loana napisał/a:
Tylko właśnie się zastanawiam, czy dużo jeszcze będzie przykrych rzeczy - bo początek specjalnie słodki nie jest, dużo tam się dzieje smutnego :(

Nie jest przecież smutno. 9 i 10 odcinek są najbardziej przykre.

Dokładnie, nie jest to wcale smutna drama, możesz naprawdę śmiało oglądać, bo daję sobie rękę uciąć, że wszystko się dobrze skończy.
Mnie się dziś nie udało zobaczyć 10, musi poczekać do jutra.

Aragonte - Pon 13 Lut, 2023 02:33

Pyra :wink: coś wspomniała, że trochę makjang wychodził.

A ta drama, którą chwalicie, pojawiła się na Netflixie, więc może tam na nią poczekam? :mysle:
Ostatnio coś nie mogę się zabrać za oglądanie czegoś nowego :-| Ale np. JI sobie przypominałam fragmenty i nadal mi się podobało.

Loana - Pon 13 Lut, 2023 04:50

Trzykrotka napisał/a:
Dokładnie, nie jest to wcale smutna drama, możesz naprawdę śmiało oglądać, bo daję sobie rękę uciąć, że wszystko się dobrze skończy.
Mnie się dziś nie udało zobaczyć 10, musi poczekać do jutra.

Miałam kufa nie oglądać dram ongoing... ale tak mnie wciągnęła, że właśnie skończyłam 10 odcinek... śliczny epilog, takich mogę oglądać więcej :) I mam nadzieję, że to już jeśli chodzi o główną parę będzie podróż do brzegu, nie zdzierżę u nich żadnego noble idiocy. Za to obawiam się, że morderca to będzie osoba, którą lubię. Oby nie :( Ale na 90% jestem pewna, że to nie jest starszy brat kolegi Hae, tylko młodszy brat tej biednej uczennicy, która kiedyś popełniła samobójstwo. I że to jest osoba, którą polubiłam :(
Ale tak czy siak - jaka to jest fajna para! Drama też jest dobra :)

Trzykrotka - Pon 13 Lut, 2023 06:59

Aragonte napisał/a:

A ta drama, którą chwalicie, pojawiła się na Netflixie, więc może tam na nią poczekam? :mysle:

Jest na Netflixie, tylko dodają po 2 odcinki tygodniowo i są przy 4, a wyemitowano 10.

W sumie sprawa mordercy od początku dziwnie wyglądała - wszystkie znaki wskazują na starszego syna prawniczki, ale czy on miałby powód zabijać ludzi szkodzących nauczycielowi? Nie było żadnej wzmianki o tym, czy w ogóle go zna. No, ciekawe...

BeeMeR - Pon 13 Lut, 2023 11:27

Loana, podziwiam że chcesz i umiesz maratonować o takich dzikich porach :thud:

Ja w weekend nie byłam w stanie obejrzeć nic, z mózgu miałam papkę. Dopiero wczoraj na wieczór zaczęłam przyswajać obrazy i dźwięki razem, na razie oglądam jedną z ukochanych, znanych bajek :serduszkate:

Z głupotek, w dramie Thoranne 1998 padło nieśmiertelne "ale jeszcze jest jasno", na co młody małżonek odpowiedział "to zasłoń zasłony" i już było po problemie :wink:

Loana - Pon 13 Lut, 2023 12:19

BeeMeR napisał/a:
Loana, podziwiam że chcesz i umiesz maratonować o takich dzikich porach :thud:

No Ci powiem, że ja też już się na to robię za stara chyba -_- Zwłaszcza, że ja potem muszę do pracy, dojechałam na 11 dzisiaj, bo się zwlec nie mogłam -_- Ale nie wiem, o co chodzi, tak mnie niektóre dramy wciągają, że po prostu nie kontroluję czasu i nie potrafię wyłączyć. Na szczęście nie trafiam na takie dramy zbyt często, bo bym chyba w ogóle wysiadła :P
To na starość się dorobiłam uzależnienia od seriali, siostra trochę podłamana, bo mówi, że ja kiedyś nie miałam takich odpałów i seriali prawie nie oglądałam...a teraz co miesiąc jej mówię, że znowu zarwałam nockę.
Tak czy siak było warto, to jest naprawdę dobra drama, polecam! :)