To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

Admete - Pią 18 Mar, 2022 21:30

To prawda. Lubię ich wszystkich.
Fibula - Wto 12 Kwi, 2022 00:08

annmichelle napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:
annmichelle napisał/a:
RaczejRozważna, a oglądałaś "Babylon Berlin"? Bo zbierał dobre noty.

Nie. W ogóle mało serialowa jestem, ale tu akurat to były raczej miniseriale, a ogólnie jestem zainteresowana akurat kinem kostiumowym. O czym to?

Kostiumowy, jak najbardziej :-) (oparty na książkach kryminalnych, zdaje się) - swoją drogą najdroższy serial niemiecki i najdroższy nieangielskojęzyczny serial w ogóle. :cool: Domyślam się, że właśnie sporo budżetu poszło na odwzorowanie realiów historycznych.
https://de.wikipedia.org/wiki/Babylon_Berlin

Akaterine - mam tak samo z wszelkimi dubbingami, więc rozumiem. :mrgreen:
Polecam Ci niemieckie serie kryminalne - w większości są przynajmniej dobre, a często bardzo dobre.

O tak, o tak! Super serial! Dzięki niemu postanowiłam się trochę przeprosić ze swoim niemieckim. :wink:

Caitriona - Pią 27 Maj, 2022 13:54

Skończyły się Derry Girls. Jak dla mnie jeden z lepszych seriali jakie widziałam. Komediowy, z nutką nostalgii, bo rzecz się dzieje w latach 90. Ścieżka rewelacyjna, humor mi odpowiadał, serial miał w sobie dużo ciepła. Siostra Michael, rewelacja. Polecam.
Agn - Pią 27 Maj, 2022 14:01

Mialam kilka podejsc, ale mnie nie wciagnelo. Strasznie draznila mnie dziewczyna, ktora do wszystkich zwracala sie per "bitches".
Mowisz, ze mimo to warto? :mysle:

Caitriona - Pią 27 Maj, 2022 14:03

Wg mnie tak, ale każdy oczywiście ma swój gust. Dla mnie ten serial to Irlandia, lata 90, muzyka i przyjaźń, wszystko okraszone humorem, który mi odpowiadał.
Agn - Pią 27 Maj, 2022 15:54

Okeeeeej zachecona twoim wpisem zrobilam ktores podejscie pod serial i... chyba tym razem zaskoczylo? Moze potrzebowal wstrzelic sie w jakas bramke nastrojowa.
Jestem przy odcinku nuner 3 i cala ferajna wlasnie rozmawia z niezwykle przystojnym ksiedzem, a ja kwicze z uciechy.
Siostra Michael ma zlote teksty.
Doceniam tez sciezke dzwiekowa - piosenki z mojej mlodosci, ach!

Agn - Sob 28 Maj, 2022 16:10

Zbindzowalam oba sezony, bawiac sie przednio.
Bedzie tego wiecej? Czy to juz jest koniec-koniec?

Caitriona - Pon 30 Maj, 2022 08:34

Derry Girls mają trzy sezony i koniec... Niestety.
Agn - Pon 30 Maj, 2022 08:40

O, na Netflixie sa 2... Gdzie masz trzeci? :mysle:
Caitriona - Pon 30 Maj, 2022 15:52

Online ;) bo ja nie mam netflixa.

Cieszę się, że Ci się spodobało :-D

Agn - Pon 30 Maj, 2022 16:39

Cos mnie w jajo robisz, bo wiadomosci z kwietnia tego roku mowia, ze 3 sezon nie pojawi sie na pewno w lipcu. Jestes PEWNA, ze widzialas 3 sezony? :mysle:
Caitriona - Pon 30 Maj, 2022 17:10

:rotfl: jestem pewna że widziałam 3 sezony trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ddA0Vh5v0LM fragment drugiego odcinka trzeciej serii https://www.youtube.com/watch?v=NBVAu5U0fu8
Aragonte - Czw 23 Cze, 2022 00:40

Przeglądam sobie i przeglądam ofertę Disneya, no i naszło mnie na dokończenie czegoś, czego nie ma ani na Disneyu, ani na Netflixie, zresztą na Amazonie też nie, o ile mi wiadomo, czyli Person of Interest :wink: Muszę chyba swoje zasoby przejrzeć.
Admete - Śro 27 Lip, 2022 10:26

Obejrzałam Lekomanię na Disney+ - mocna rzecz, polecam.
Admete - Nie 04 Wrz, 2022 12:20

Czekam na 2 sezon The Gilded Age. Wiem, że kręcą już od maja, może zimą się pojawi?

https://www.townandcountr...d-age-season-2/

Admete - Nie 02 Paź, 2022 10:48

W tym tygodniu na Netflixie ma mieć premierę serial Wielka woda o powodzi w 1997:

https://www.youtube.com/watch?v=lG9YFC0Lj0A

Admete - Czw 06 Paź, 2022 19:31

Oglądam Wielką wodę, dobrze zrobione.
Caroline - Czw 06 Paź, 2022 21:20

Ja też obejrzałam. Zacne. Polskie seriale zazwyczaj rozczarowują, więc często włączam - patriotyzm dochodzi do głosu. A potem wyłączam. A tu wciągnęło. Wrocławianie powinni zrecenzować :)

Temat powodzi jakoś wszedł do kultury. Nadal uważam, że najlepsza jest powieść Topiel Jakuba Ćwieka. Ale tu też jest ok.

Admete - Pią 07 Paź, 2022 06:12

Ja w połowie, bo nie mam czasu, ale rzeczywiście wciąga. Chwilami ma się ochotę powiedzieć: "A to Polska właśnie". Wtedy i teraz.
Admete - Pią 07 Paź, 2022 21:09

Naprawdę dobra serial, właśnie skończyłam oglądać. Tak się zastanawiam czy ja w ogóle wtedy interesowałam się tym, co działo się we Wrocławiu. Mam wrażenie, że nie bardzo...Na pewno nie oglądałam żadnych wiadomości. U nas lało wtedy jak z cebra i pracowałam w czasie wakacji ( jak zwykle ) w Hufcu przy organizacji obozów. Jeździłam do pracy częściej, bo była ewakuacja obozów ( nad Dunajcem były ).
Trzykrotka - Pon 10 Paź, 2022 12:05

Ja tym żyłam. Miałam w pracy koleżankę z drugiej strony Wisły - z dnia na dzień patrzyliśmy z trwogą jak podnosi się woda, a ona nigdy nie wiedziała czy po pracy zdoła wrócić do domu. Mieliśmy klientów we Wrocławiu, w Raciborzu, Opolu, wiedzieliśmy z dnia na dzień co się dzieje. Po wszystkim zorganizowaliśmy nasz nasz własny konwój z pomocą. Pamiętam jak zdruzgotani wrócili ludzie, którzy pojechali z darami.
Nie, za skarby świata nie chcę już tego oglądać.

Loana - Pon 10 Paź, 2022 13:05

Cóż ja Wam mogę powiedzieć o życiu tą powodzią, jak ja wtedy mieszkałam sobie na Kozanowie i przyznam, że się nie spodziewałam, że nas zaleje :P . Siostra słuchała radia i dość wcześnie panikowała, ale uwierzyłam jej dopiero, jak zobaczyłam zalaną pętle autobusową i ten jeden autobus, który nie zdążył wyjechać wyżej. Pamiętam, jak przez jeden dzień chodziliśmy po części osiedla jak po molo, bo niżej było tyle wody. Ale tylko jeden dzień, bo potem woda podeszła i do naszego bloku i byłyśmy odcięte przez dwa dni. U nas woda była tylko na kilkanaście cm na parterze plus piwnice załało całe, bo nasz budynek był jednym z wyżej położonych. A jak spadła woda na tyle, że dało się dojechać do ulicy obok, to ojciec przyjechał i zabrał mnie z siostrą do Legnicy. Gdzie siostra dalej panikowała, bo tam szła woda w Kaczawie, ale mniej i już tak nie zalewało miasta. W mieszkaniu została tylko nasza matka. My wróciłyśmy chyba po dwóch tygodniach, przyznam, że osiedle PO powodzi było koszmarne - smród, miliardy much, wszędzie śmieci. I trochę trwało zanim się to poprawiło.
Za to moi bracia mają trochę ciekawsze wspomnienia, bo oni jakieś trzy dni przed powodzią pojechali do babci mieszkającej bliżej centrum na tydzień - wiadomo, wakacje, coś trzeba z dziećmi robić, to mieliśmy takie wyjazdy do rodziny na chwilę. I mieli po tygodniu wrócić, a my miałyśmy pojechać. Ale nie wyszło, bo zalało Wrocław. Babci kamienica co prawda nie była zalana, tylko woda w piwnicach się pojawiła, ale nie dało się do nich dojechać, więc musieli zostać u babci przez prawie trzy tygodnie. Opowiadali, jak chodzili stać w kolejkach do beczkowozów po pitną wodę i jak szukali sklepów z jedzeniem, które działały, bo różnie to było. Babcia na szczęście stare pokolenie, to miała dużo przetworów, więc głodni nie chodzili, ale za bardzo nie mieli co robić przez to wszystko :P

Admete - Pon 10 Paź, 2022 13:35

Loano, Trzykrotko, miałyście przykre przeżycia. Loano ty zwłaszcza. W serialu oczywiście pojawia się Kozanów.
Trzykrotka - Sob 19 Lis, 2022 17:56

Postanowiłam odoglądać choć trochę abonament za Netlix i odkryłam, że zaczął się kolejny sezon The Crown, z trzecią obsada i ani się obejrzałam, jak trzy odcinki były za mną.
Wszystkie dobre cechy serialu sa na miejscu. Wiadomo, że przy tak znakomitej obsadzie nie ma obaw, że poziom się obniży, Imelda Staunton świetnie wygląda i gra, tylko ja patrząc na nią nie mogę otrząsnąć się z wrażenia, że zaraz wywoła Harrego Pottera do odpowiedzi :mrgreen: Jest dla mnie Imeldą bardziej niż Elżbietą, poprzednich aktorek w roli królowej nie znałam, więc nie miałam tego problemu. Johnny Lee Miller w roli Johna Mayora mnie ubawił - ale charakteryzacja jest doskonała, naprawdę. Bardzo dobry jest Dominic West jako książę Karol, Elizabeth Debicki trochę mniej.
Na pewno sobie serial obejrzę, jak poprzednie sezony, ale z racji na to, że ma się on w dużej mierze skupić na żałosnej historii Karola i Diany, boję się że może być trochę telenowelowato.
Jak zwykle podobają mi się historie poboczne - tym razem opowieść o rodzinie Al Fayedów.

akne - Pon 21 Lis, 2022 19:04

Trzykrotka napisał/a:
Postanowiłam odoglądać choć trochę abonament za Netlix i odkryłam, że zaczął się kolejny sezon The Crown, z trzecią obsada i ani się obejrzałam, jak trzy odcinki były za mną.
Wszystkie dobre cechy serialu sa na miejscu. Wiadomo, że przy tak znakomitej obsadzie nie ma obaw, że poziom się obniży, Imelda Staunton świetnie wygląda i gra, tylko ja patrząc na nią nie mogę otrząsnąć się z wrażenia, że zaraz wywoła Harrego Pottera do odpowiedzi :mrgreen: Jest dla mnie Imeldą bardziej niż Elżbietą, poprzednich aktorek w roli królowej nie znałam, więc nie miałam tego problemu. Johnny Lee Miller w roli Johna Mayora mnie ubawił - ale charakteryzacja jest doskonała, naprawdę. Bardzo dobry jest Dominic West jako książę Karol, Elizabeth Debicki trochę mniej.
Na pewno sobie serial obejrzę, jak poprzednie sezony, ale z racji na to, że ma się on w dużej mierze skupić na żałosnej historii Karola i Diany, boję się że może być trochę telenowelowato.
Jak zwykle podobają mi się historie poboczne - tym razem opowieść o rodzinie Al Fayedów.

Ja już obejrzałam :) Mam to samo z główną aktorką. Gdy ściąga okulary, nie widzę królowej, tylko dyrektorkę Harrego :) :mrgreen:
Podobało mi sie, ale za krótko!