To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

Anonymous - Pią 06 Lut, 2015 23:54

x
/xyxmja przyznaje ze znam lepszych pisarzy.
po angielsku Martin mnie troche meczyl chociaz po polsku jest lepiej (wiecej rozumiem)
ale jak dla mnieMartin kombinuje jak kon pod gore. A przeciez proste rozwiazania sa zawsze czyste, proste i sprawdzone...

BeeMeR - Sob 07 Lut, 2015 10:19

Ja w książce utknęłam, bardzo blisko z samego początku ale - gdy zaczęłam oglądać serial to postaci nabrały kolorytu, całość większego sensu i dałam szansę audiobookowi - wysłuchałam z zainteresowaniem i miejscami jest większym niż przy oglądaniu - niektóre intrygi są znacznie ciekawiej sportretowane w książkach, to w sumie dość oczywiste.
Mnie interesuje głównie fabuła, acz w późniejszych tomach mam wrażenie nadmiernego rozdmuchania niektórych wątków i dodawania mniej interesujących postaci (w miarę ubijania istniejących wcześniej).
Odnośnie języka to powiem, że dla mnie jest ok, wprawdzie taki trochę surowy w opisach, ale soczysty treściowo - mnie to wystarcza.

Akaterine - Sob 07 Lut, 2015 10:55

Kiedyś czytałam wypowiedź odnośnie stylu Martina kontra styl Sapkowskiego - że Martin jest rzemieślnikiem, a Sapkowski artystą. Coś w tym jest.
Eeva - Sob 07 Lut, 2015 11:06

To ja się wyłamię - mi książki bardzo podeszły. Czytałam tylko po polsku niestety, ale czytało mi się dobrze. Ciężko mi było przebrnąć przez pierwszy tom, ale potem to już poszło z górki.
Irytują mnie tylko rozdziały Daenerys - strasznie infantylnie,szczególnie jak czyta się teksty w stylu "Och to mój niedźwiedź zawsze mi wierny, bla bla bla, jaki żal że nie mogę go pokochać bla bla bla".

Harry_the_Cat - Sob 07 Lut, 2015 11:17

Eeva napisał/a:
"Och to mój niedźwiedź zawsze mi wierny, bla bla bla, jaki żal że nie mogę go pokochać bla bla bla".

:rotfl: :rotfl: Matko, ja tam mysle, ze ona i w serialu jest nie do zniesienia... I will do what the queens do. I will rule.... free them.... blah bla, to moze faktycznie ksiazka nie dla mnie :-P

BeeMeR - Sob 07 Lut, 2015 11:43

Toż ja umarłam w książce właśnie na rozdziale Daenerys - nic mnie nie obchodziła chuda siksa wydawana przez brata za mąż - to rodzeństwo wyjątkowo głupie mi się wydało :roll:
w serialu to przynajmniej inne postaci wydały mi się interesujące :mrgreen:

Admete - Sob 07 Lut, 2015 11:59

Opuszczam większośc jej rozdziałów.
Akaterine - Sob 07 Lut, 2015 13:03

Ja opuszczałam prawie wszystkie związane z rodem Greyjoy'ów. W ogóle w ostatnim tomie sporo opuszczałam ;) .
Caitriona - Nie 08 Lut, 2015 15:41

Ja nic nie opuszczałam, bo mimo że za Dany nie przepadam, jakoś tak szkoda mi było je pomijać ;)
Czytałam tylko po polsku, czytało mi sie bardzo dobrze, wciągnęłam się tak bardzo, że poleciałam wszystkie części maratonem.

Fibula - Nie 08 Lut, 2015 22:40

Mnie też się dobrze czytało i choć nigdy nie ukrywałam, że dla mnie Dany mogłaby pójść do odstrzału dawno temu, dzielnie przeszłam jej rozdziały w ostatnim tomie. :wink:
BeeMeR - Nie 08 Lut, 2015 23:52

Ja ich też wysłuchałam w całości :mrgreen:
Eeva - Pon 09 Lut, 2015 08:18

Ja nic nie omijałam tylko umierałam smiercią powolna na jej rozdziałach :D
asiek - Pon 09 Lut, 2015 10:58

Eeva napisał/a:
Ja nic nie omijałam tylko umierałam smiercią powolna na jej rozdziałach :D

To tak jak ja. :roll:

Harry_the_Cat - Pon 09 Lut, 2015 21:45

Ale ogolnie wniosek jest taki ze nikomu sie nie podobalo :mrgreen:
Admete - Wto 10 Lut, 2015 09:06

Za wyjątkiem Martina ;)
Eeva - Wto 10 Lut, 2015 09:09

Tego nie wiemy, moze tez był srednio zadowolony z tego co mu wyszło ;-)
asiek - Wto 10 Lut, 2015 12:10

Daenerys, to jego ulubiona postać, więc myślę, ze jest zachwycony. :wink:
Eeva - Wto 26 Maj, 2015 08:24

Kochane czy któraś ogląda jeszcze Grę?
Ten piąty sezon jakis beznadziejnie nudny i chciałabym z kimś ponarzekać :-)

Fibula - Wto 26 Maj, 2015 08:41

Ja, ja! :wink: Narzekać możesz już teraz, ale przeczytam i odpowiem dopiero wieczorem. :mrgreen:
Harry_the_Cat - Wto 26 Maj, 2015 08:45

Ja sie na maksa zniesmaczylam odcinkiem 5 i jeszcze nie wiem, czy 6 obejrzę, ale sie zgadzam. Tak bul może z jeden w miarę ciekawy. A reszta to o mamooooo *yawn*
Eeva - Wto 26 Maj, 2015 09:32

Ja się w sumie niczym nie zniesmaczyłam, tylko jestem tak strasznie wynudzona, ze szok.
Nic się nie dzieje. Tzn, niby się dzieje, ale w ogole zero akcji, przeciągłe spojrzenia, wewnętrzne zmagania. Czuję sie jakbym ogladała ekranizację Cierpień Młodego Wertera.

BeeMeR - Wto 26 Maj, 2015 09:41

Ja jeszcze nie oglądam tego sezonu, ale pewnie zacznę a potem będę narzekać tak samo ;)
Caitriona - Wto 26 Maj, 2015 13:27

Zgadzam się z wami, nudno jak diabli. Nawet wątek Aryi jakiś taki nijaki jest...
Eeva - Wto 26 Maj, 2015 14:25

https://www.youtube.com/watch?v=zs7xO5P3Az4

Na poprawę humoru po bardzo nudnych odcinkach :-)

Eeva - Wto 26 Maj, 2015 15:13

https://www.youtube.com/watch?v=1URvDyzh8uI

Peter Dinklage i "Still going strong" w full wersji :-)
Kocham <3