To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Aragonte - Nie 13 Sty, 2013 17:30

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
narzekano by, że to bajka dla dzieci właśnie :wink:

A czy Hobbit nie jest właśnie bajką? To opowieść dla młodszego odbiorcy, nie czarujmy się.

Ty o tym wiesz i ja o tym wiem, ale marudzenie by i tak było, w necie jest dość malkontentów :)
Czytam różne wątki i recenzje i nie mam co do tego żadnych wątpliwości - każda wersja, także bardzo wierna pierwowzorowi, wzbudziłaby jakieś tam kontrowersje, a przynajmniej byłaby krytykowana. Mam wrażenie, że tu po prostu nie można było znaleźć rozwiązania pasującego wszystkim :mysle:

A na scenę z beczkami bardzo czekam :D
Widziałaś ten klip z Filim i Kilim? Tak jest parę fajnych ujęć z kręcenia sceny z beczkami.

Aragonte - Nie 13 Sty, 2013 17:38

Agn napisał/a:
PS Kamienne stwory serio są kanoniczne? Jako żywo nie pamiętam! (czytaj: oho, czas na odświeżenie lektury!) A wyglądały na tak doczepione, że miałam ich dosyć...

Są kanoniczne, aczkolwiek ich wizualizacja to już pomysł PJ i jego ekipy :)

Wiedział, że mogą się zdarzyć nieprzewidziane rzeczy, nie śmiał spodziewać się, by w tej przeprawie, wśród ogromnych, wyniosłych gór, gdzie szczyty sterczą w niebo samotnie, a w dolinach nie rządzi żaden król, udało się uniknąć straszliwych przygód. I rzeczywiście nie udało się! Wszystko szło pomyślnie, póki pewnego dnia nie spotkali burzy, a nawet gorzej: wojny dwóch burz. Wiecie oczywiście, jaka straszna bywa potężna burza na nizinach i w dolinach rzecznych, szczególnie gdy dwie wielkie chmury burzowe zetkną się z sobą i zetrą w walce. Ale stokroć jeszcze straszniej biją pioruny i lśnią błyskawice nocą w górach, gdy burza ze wschodu spotka burzę z zachodu i stacza z nią bitwę. Błyskawice rozszczepiają się na szczytach, skały drżą, okropne grzmoty rozdzierają powietrze i przetaczają się, dudniąc echem w grotach i zapadlinach; ciemność pełna jest ogłuszającego łoskotu i oślepiających błysków. Bilbo w życiu czegoś podobnego nie widział ani sobie nie wyobrażał. Znaleźli się na ciasnej półce skalnej, z której po jednej stronie ściana opadała przeraźliwie stromo w czarną przepaść. Schronili się na noc pod nawis skalny, a Bilbo, zawinięty w koc, dygotał od stóp do głów. Ilekroć wystawiał spod koca głowę, widział w świetle błyskawic po drugiej stronie przepaści kamiennych olbrzymów, którzy wyszli z kryjówek i zabawiali się ciskaniem głazów to w siebie nawzajem, to w ciemność przepaścistej doliny, gdzie padały z łoskotem między drzewa rosnące na jej dnie, rozpryskując drzazgi. Potem zerwał się wiatr i lunął deszcz, tak że nawis skalny nie mógł już wcale wędrowców ochronić. Wkrótce też wszyscy przemokli do nitki, a kuce pospuszczały głowy, wtuliły ogony między nogi i zaczęły rżeć z przerażenia. Dziki śmiech i wrzask olbrzymów rozlegał się dokoła po górach. — To na nic! — rzekł Thorin. — Jeżeli nas wicher nie zmiecie, deszcz nie zatopi albo piorun nie ustrzeli, olbrzymy gotowe zabawić się nami w piłkę nożną i kopniakiem posłać do nieba.
(Hobbit, tł. Skibniewskiej)

Anaru - Nie 13 Sty, 2013 19:30

Aragonte napisał/a:
Są kanoniczne, aczkolwiek ich wizualizacja to już pomysł PJ i jego ekipy :-)

Kompletnie tego nie pamiętam. :shock:
Ale to świadczy o tym jak dokładnie się z tekstem zapoznał Peter Jackson, nawet w takich szczegółach. :wink:

Admete - Nie 13 Sty, 2013 19:45

On i zapewne wiele innych osób, które przy filmie pracowały.
Anonymous - Nie 13 Sty, 2013 20:03

sadze, ze PJ moglby cytowac Hobbita z pamieci...
elbereth - Pon 14 Sty, 2013 17:21

Agn napisał/a:
Wróciłam z Hobbita i... mam mieszane uczucia. Moje obawy się potwierdziły, ale z drugiej strony...

Podpisuję się pod całą częścią krytyczną i pod połową pochlebnej, bo krasnoludy jak dla mnie też za mało krasnoludzkie były :-P

A kolega zrobił fajny wywiad na ten temat, który świetnie oddaje sedno problemu, polecam: Wywaid z Markiem Oziewiczem, ekspertem od fantasy

Agn - Pon 14 Sty, 2013 17:28

Mnie się takie krasnoludy bardzo podobały. Nie przypominały krasnoludków z bajek ani tym bardziej nie miały pociesznych mord krasnoludków ogrodowych. To po prostu prawdziwi faceci, niżsi, zawzięci, wojownicy (miałam skojarzenia z wikingami, nic nie poradzę :mrgreen: ), ale kochają dobre jedzenie, ucztowanie, muzykę, śpiew. Miło było zobaczyć takie bliskie nam, ludziom, krasnoludy. Tym bardziej, że to są krasnoludy tolkienowskie. Po Tolkienie krasnoludom przypięto niemal gębę wiecznie zachlanych, przeklinających cwaniaczków, którzy chętnie zaopiekują się twoją sakiewką. Te tego nie robią i takich ich lubię. Też w trakcie lektury wyobrażałam sobie ich nieco inaczej, ale moim zdaniem to akurat fajnie, że PJ postawił na różnorodność. :-)
Admete - Pon 14 Sty, 2013 17:36

Zapraszam do wątku o filmowym Hobbicie. Tutaj dyskusja się rozmyje.
Aragonte - Pon 14 Sty, 2013 22:44

Przeniosłam :wink:

Ciekawy ten wywiad :)

Elbereth, a jak sobie wyobrażałaś krasnoludy?

asiek - Wto 15 Sty, 2013 06:33

Ciekawy wywiad, dzięki El... :-)
Alicja - Wto 15 Sty, 2013 20:52

Agn napisał/a:
To po prostu prawdziwi faceci, niżsi, zawzięci, wojownicy

dla mnie zawsze tak wyglądały krasnoludy, z naciskiem na zawzięci wojownicy. Masz rację, tacy Wikingowie z trochę niższą posturą :wink:

Caitriona - Śro 16 Sty, 2013 00:17

No, widziałam Hobbita i ja :D i mi się wszystko podobało! Thorin :serce2: , Bilbo, krasnoludy. Muzyka, scenografia, krajobrazy. Dodatkowe sceny mi nie przeszkadzały, odwrotnie, rozbudowały film. Ale ja nie jestem fanką Tolkiena ;)
Aragonte - Czw 17 Sty, 2013 23:10

Caitri, cieszę się, że Ci się podobało :D
Jak dobrze pójdzie, to jutro znajdę się jeszcze raz w kinie :wink:

Może kogoś zainteresuje (Admete? :wink: ) - link do audycji radiowej poświęconej głównie książkowemu Hobbitowi, rozmówcami są dr Marek Gumkowski i prof. Jakub Z. Lichański (sorry za prywatę - mój promotor :mrgreen: ):
http://www.elendilion.pl/...teria-dwiekowy/

Anaru - Pią 18 Sty, 2013 01:02

Z przyjemnością posłucham jutro :kwiatek:
Anonymous - Pią 18 Sty, 2013 02:12

ja posluchalam wczoraj (??)
Admete - Pią 18 Sty, 2013 10:58

Posłucham, jak tylko znajdę czas.
BeeMeR - Pią 18 Sty, 2013 13:07

Ja też posłucham w wolnej chwili :kwiatek:
asiek - Pią 18 Sty, 2013 18:57

Aragonte napisał/a:
Może kogoś zainteresuje (Admete? ) - link do audycji radiowej poświęconej głównie książkowemu Hobbitowi, rozmówcami są dr Marek Gumkowski i prof. Jakub Z. Lichański (sorry za prywatę - mój promotor ):
http://www.elendilion.pl/...teria-dwiekowy/

Posłuchałam, dzięki :kwiatek:

Tak podejrzewałam, że Tolkien przeżył jakąś traumę w związku z pająkami. :wink: Kocha te stworzenia jako i ja

Aragonte - Sob 19 Sty, 2013 02:01

Ktoś widział ten teledysk?
http://www.youtube.com/watch?v=tiqWB6ArCws
Połączenie muzyki i zdjęć mnie zabiło :lol:
Jak widać, po związku Gwaine+włosy nadszedł czas na kolejny, analogiczny, wiążący Thorina z jego bujną grzywą :lol:

Edit: było już Max 60 seconds z Freemanem, nadszedł czas na podobny wywiad z RA:
http://www.youtube.com/watch?v=eLIK-DREmJA

I jeszcze jeden wywiad z Rysiem w temacie Hobbita:
http://www.youtube.com/watch?v=9QLj5v-h7_Q

I może pójdę spać, mimo zaThorinowania :wink:

Edit: albo i nie, wkleję jeszcze wywiad z irlandzkimi krasnoludami, czyli Aidanem Turnerem i Jamesem Nesbittem. Zwróćcie uwagę na to, że Aidan zostaje podpuszczony do powiedzenia czegoś w języku krasnoludów :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=j0CaA8LPTdc

No dobra, i jeszcze jeden z Richardem (chociaż nie wiem, czy tego już tu nie było :mysle: ):
http://www.youtube.com/watch?v=xMItqlhWj5Q

Jakby ktoś miał wątpliwości - tak, byłam kolejny raz w kinie na Tho... eee, Hobbicie :rumieniec:

Anonymous - Sob 19 Sty, 2013 03:38

:D

Dzieks :)

P.S Ale ten drugi irlandzki krasnoludek to taki polnocny, o ile pamietam...

Admete - Sob 19 Sty, 2013 11:19

Fajne filmiki :)
Aragonte - Sob 19 Sty, 2013 11:26

AineNiRigani napisał/a:
P.S Ale ten drugi irlandzki krasnoludek to taki polnocny, o ile pamietam...

Tak, zgadza się :)

Ale bym chciała sobie zrobić wspólny seans z Wami i razem się pofazować, ech... Admete może by się nawet dołączyła do wzdychania nad głosem i oczyskami Thorina :wink:

Admete - Sob 19 Sty, 2013 12:00

W wakacje może juz będzie dvd... Będziesz zamawiac na Amazonie, czy wolisz czekac na polskei wydanie?
Aragonte - Sob 19 Sty, 2013 13:19

Chyba poczekam na polskie... ale zobaczę jeszcze, może mnie przypili i zamówię angielskie :wink:
Admete - Sob 19 Sty, 2013 18:23

Tak myslę, że to zalezy od tego, ile nam przyjdzie czekać.