To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Harry_the_Cat - Śro 16 Wrz, 2009 17:18

Nie mam czasu - niestety - zeby byc na bierzaco z tym watkiem, pewnie juz o tym dyskutowałyście.... Obejrzalam The Vampire Diaries, odc 1. O matko! Co za zenada... wszyscy tacy piękni, ze az boli... no i aktorstwo na takim poziomie, ze dech zapiera...
praedzio - Śro 16 Wrz, 2009 20:49

Brawo! Ja wysiadłam po 10 minutach... :roll:
Agn - Śro 16 Wrz, 2009 22:08

Harry_the_Cat napisał/a:
Nie mam czasu - niestety - zeby byc na bierzaco z tym watkiem, pewnie juz o tym dyskutowałyście.... Obejrzalam The Vampire Diaries, odc 1. O matko! Co za zenada... wszyscy tacy piękni, ze az boli... no i aktorstwo na takim poziomie, ze dech zapiera...

Ale za to już po 15 minutach nikt nie wyznaje sobie miłości (aczkolwiek jest motyw rodem z Draculi, więc pewnie w drugim odcinku cooooś się zacznie w tej kwestii dziać).
Ale jeden dialog mnie rozwalił. Większość jest rozwalająca, ale ten jest... ekhm...
Elena: Wiesz co? Nieważne... Jesteś tu...
Stefano: Jestem tu.
Elena: (wyszczerz)
Stefano: (wyszczerz)
thin: :grobek:
Ten, no. Oszałamiająca wymiana zdań.
No ale nie oszukujmy się - scenarzyści mieli jeszcze gorszy materiał niż... ekhm... no, wiecie-która-scenarzystka, która pisała na podstawie wiecie-której-powieści scenariusz do wiecie-którego-filmu. :roll:

Harry_the_Cat - Śro 16 Wrz, 2009 23:36

No to się cieszę, że się zgadzamy w tym względzie :mrgreen:
Caitriona - Czw 17 Wrz, 2009 20:08

Przeczytałam Linie krwi Huff. Podobało mi się, choć w pierwszym momencie nie chciało mi się wierzyć, że przeciwniekiem tym razem będzie starożytny facet w bandażach ;) Czekam na dalsze części.

więcej: http://i-love-impala67.bl...tanya-huff.html

Admete - Sob 26 Wrz, 2009 15:16

Caitriona napisał/a:
Też mam czasami problem z odmianą - powinnam napisać "książka Tanya'i Huff"? Czy książka "Tany'i" czy jeszcze jakoś inaczej?

Za trzy dni post się sam skasuje ;)

Druga wersja :) Moim zdaniem.

Caitriona - Sob 26 Wrz, 2009 17:19

Oki, dzięki! :D
Agn - Sob 26 Wrz, 2009 17:22

Ale bez apostrofu, ponieważ y jest słyszalne.

Admete, otóż rzecz w tym, że czasem nie da się nie odmienić. Wolałabym wiedzieć, niż wiecznie omijać temat łuczkiem.

Agn - Pią 02 Paź, 2009 20:16

Mówcie, co chcecie - obejrzałam trzeci i czwarty odcinek The vampire diaries i świetnie mi się to ogląda. Chrzanić wątek Elena-Stefek-Damon - cała reszta jest niezła. Bonnie ze swoimi "wizjami", których (jeszcze?) nie potrafi odczytać, Damon, który (mniejsza, że ten facet samym swym wyglądem mnie odrzuca) jest naprawdę wrednym wampirem, Caroline traktuje jak zabawkę (pomijam, że sama się w to pchała). Lubię Bonnie. Lubię ciotkę rodzeństwa. Podobają mi się co ciekawsze sceny. Aaaa, no i po zakończeniu czwartego odcinka sytuacja może się ciut zagęścić, bo coś mi się wydaje, że oto mamy przed sobą łowców.
Nie twierdzę, że to jakaś skończona rewelacja, ale w serialu non stop się coś dzieje. I póki co twórcy dali sobie na razie spokój z "dear diary..." z obu stron (Stefek też prowadzi pamiętnik :roll: ).
A teraz idę zapolować na YT na piosenkę, która leciała w tle do sceny, w której Damon postanowił skończyć z Caroline (a jak się to skończyło to wam nie powiem, o! :P ).

Caitriona - Nie 18 Paź, 2009 22:54

Wychodzi na to że już niedługo będzie można przecytać kolejne tomy o przygodach wampira Saint-Germaina. Pałac - czasy Borgiów i Medyceuszy oraz Krwawe igrzyska - Rzym Nerona.
http://www.fantasybook.id...owbook&bid=3151

I nie jestem pewna co o tym sądzić, ale znając siebie i tak przeczytam: Dracula. Nieumarły I. Holt & D. Stoker
http://merlin.pl/Dracula-...t/1,696582.html

Agn - Wto 20 Paź, 2009 23:01

Hurra!!! Już czekam na dalsze tomy o Saint Germainie! :D

Odnośnie Draculi - dzisiaj dotarło to do mnie do pracy. Pięknie wydana książka. Najważniejsze - Dacre Stoker (jakiś potomek) i Ian Holt (nie mylić z Ianem Homem :lol: ) pisząc Nieumarłego oparli się na notatkach Brama Stokera. Czyli kontynuacja ma jakieś podwaliny. Widać sam Stoker chciał napisać coś jeszcze w tym względzie, ale mu się pewnie po drodze zmarło.
Co ciekawe - tym razem nasz drogi Dracula nie jest sam. W książce pojawia się także Elżunia Batory. Z pewnością to przeczytam. Jak tylko skończę Trylogię husycką (znowu!) i Włada Palownika - prawdziwą historię. ^^

Caitriona - Wto 20 Paź, 2009 23:15

Agn napisał/a:
Hurra!!! Już czekam na dalsze tomy o Saint Germainie!

Wiedziałam, że kogoś to uszczęśliwi ;)

Agn napisał/a:
W książce pojawia się także Elżunia Batory

Też o tym wyczytałam w notkach. Nie ma co, może być ciekawie ;) Na 100% przeczytam.

Agn - Wto 20 Paź, 2009 23:54

No wiadomo, że mnie. Przy wysypie wszelkiej maści chłamu okołowampirzego, trzeba doceniać i hołubić perły. (PS "Hołubić" się pisze przez 'h', mam nadzieję?)
Caitriona - Śro 21 Paź, 2009 00:15

W sumie to i ja się cieszę. Może Hotel Transylvania mnie nie powalił, ale nie było tak źle. A podoba mi się to, że akcja będzie się dziać w róznych epokach.

Agn napisał/a:
(PS "Hołubić" się pisze przez 'h', mam nadzieję?)

Tak, pisze się przez "h" ;)

Agn - Śro 21 Paź, 2009 00:18

Ostatecznie Saint Germain żył b. długo, nieco się szwendał po tych epokach.
(Mnie powalił.)

Caitriona - Śro 21 Paź, 2009 00:29

Agn napisał/a:
nieco się szwendał po tych epokach

I tego właśnie jestem ciekawa.

Agn napisał/a:
Mnie powalił

Że tak powiem: jestem otwarta na "powalenie" :mrgreen: Ja raczej lubię sagi i chętnie zapoznam się z Saint Germainem ;)

asiek - Śro 21 Paź, 2009 01:19

praedzio napisał/a:
Obejrzałam wczoraj finałowy odcinek True Blood. Oj, działo się, działo! :D Widzę, że szykuje się sezon trzeci, w którym Eric znów trochę nabruździ. No i na scenę wkracza piękna królowa wampirów - równie zagadkowa postać, co menada Maryann. ;)

Jest na co czekać. :D

Menada powiadasz ? ... Stąd te tańce... :wink:

praedzio - Śro 21 Paź, 2009 05:37

O, żesz Ty!... Znalazłaś spoiler! :mrgreen: I jak Ci się podoba drugi sezon?
asiek - Śro 21 Paź, 2009 09:51

Uwaga ! Możliwe spoilery... :wink:

Dopiero wczoraj odkryłam ten wątek. :wink:
praedzio napisał/a:
I jak Ci się podoba drugi sezon?

Przede wszystkim cieszę się, że nie muszę oglądać gołego tyłka Jasona. :lol: ... Raaaaany, ale to jest jełop, z jednej skrajoności w drugą. :bejsbol:
... I zgadzam się z Tobą, drugi sezon jest bardziej dynamiczny. :-) ... Eric z folią na głowie przecudowny :rotfl: ... Noooo, ale lepiej nie zbliżać się do niego ze srebrem, robi się strasssnie drażliwy. :lol:
Bill zyskuje w nowej fryzurce, a tarcia pomiędzy nim a Sookie całkiem ciekawe. :-P
Wampirzy osesek wnosi sporo humoru. :lol:
Jednym słowem - podoba mi się i jestem ciekawa dalszego ciągu. :-D

A tak w ogólności, to Eric baaaardzo zyskuje w II sezonie... :-P
http://www.youtube.com/watch?v=ZCKxY5DdIyM

Agn - Wto 10 Lis, 2009 23:53

Dziś dopadłam w swoje łapki drugi tom Yarbro. Radary nadstawić, jeśli ktoś lubi i chce posiadać. :) Tytuł: Pałac. I tym razem akcja dzieje się w XV wieku.
Jeszcze się nie zabrałam. Skończę Sapka (Lux perpetua) i wtedy się rzucę z głodem w oczach i trzęsącymi się łapkami. :mrgreen:

Jest też piąty tom serii o Anicie Blake. Nazywa się Trupia główka. Przy okazji wydania piątej książki wznowili drugą - Uśmiechnięty nieboszczyk (a przy okazji czwartej, wznowili pierwszą). Czyli przy szóstej mogę się spodziewać trzeciego tomu i już mi środka nie będzie brakowało. ^^ B. lubię tę serię. Przygodówka, szybko i lekko się czyta, ale nad światem wampirycznym to pani Laurell K. Hamilton nieco posiedziała i stworzyła go baaaaaaaaaardzo interesującym.

Caitriona - Śro 11 Lis, 2009 00:01

Agn napisał/a:
Jest też piąty tom serii o Anicie Blake.

Nie znam tego.

A do Pałacu się ustawię w kolejkę...w mojej bibliotece ;)

Agn - Śro 11 Lis, 2009 19:58

Caiti, jeśli masz ochotę spróbować Hamilton, to tutaj masz 3 pierwsze tomy po polsku.
http://chomikuj.pl/thingr...l+K/Anita+Blake
Jedynym "mankamentem" jest narracja pierwszoosobowa, ale u Hamilton ją dosyć gładko łykam. Spróbuj, czyta się łatwo, nawet z ekranu. :)

Pemberley - Czw 12 Lis, 2009 14:33

Czy ktos zna ten filmik: Straceni chłopcy/ The Lost Boys ?
Lata 80 :? http://www.filmweb.pl/f11...%C5%82opcy,1987
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2012217625/

Agn - Sob 14 Lis, 2009 15:57

Aragonte, gdy mierzyć się będziesz, podziel się wrażeniami.

A ja właśnie zaczęłam Pałac Yarbro. Wspominałam kiedyś, jak wielbię jej styl??? :serce:

praedzio - Sob 14 Lis, 2009 17:59

Z nudów właściwie, bo z czegóżby innego obejrzałam wczoraj pierwszy odcinek The Vampire Diares. Ludu! :zalamka:

Jedyne, co mi się tam podobało, to muzyka.

P.S. Mało nie zeszłam, kiedy przyuważyłam, że główny wampirzy bohater prowadzi pamiętnik. :lol: