To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Thornton- dziewica?

Alicja - Czw 20 Lis, 2008 07:47

co nie zmienia naszego nastawienia do jego dziewictwa tudzież braku :wink:
spin_girl - Czw 20 Lis, 2008 11:17

Gosiu, Tamaro :oklaski: :party: :thud: Chociaż na Gosię się lekko obrażam, że mnie nazwała w swoim utworze osobą bez wyobraźni :-P Ja mam nawet zbyt wybujałą wyobraźnię :wink:

Jestem absolutnie zachwycona tym, jak ten wątek się rozwija :mrgreen: Zostało nam jeszcze malarstwo i muzyka. Jakies ochotniczki? :-)

Sofijufka - Czw 20 Lis, 2008 11:35

no było przeca na C19 - męski dziewic ma zarost na klacie, nie-dziewic - gładziuśki jest :mrgreen:
Tamara - Czw 20 Lis, 2008 11:35

Rumieniec , zażenowanie i wyraźne skrępowanie , unikanie bliskiego kontaktu zwłaszcza fizycznego :wink: a jak przyjdzie co do czego - niepohamowane a niezgrabne rzucanie się na ofiarę :mrgreen:
Np. Małgoś wyciąga na stacji ku niemu swe usta spragnione , a on się cofa w przerażeniu machając rączkami i szepcąc w panice''nie nie nie !" a w końcu gdy nagabywanie trwa zbyt długo :wink: rzuca się na nią jak niedźwiedź , spadają oboje z ławki a Małgosia jako będąca pod spodem rozbija sobie głowę o beton i umiera na miejscu . Takie są skutki niedoświadczenia męskiego :-P

Tamara - Czw 20 Lis, 2008 11:59

Nie-dziewic zabiera się do dzieła z wprawą i delikatnie , bo wie JAK , a nie na zasadzie najpierw się wzdraga bo się boi i wstydzi a potem na łeb na szyję raz kozie śmierć :confused3: - to oznaki braku doświadczenia i wprawy , wójt wama to mówi :mrgreen:

Fantasmagoria i maligna - jak najbardziej bo tylko tam Thornton był dziewicą , c.b.d.u. :mrgreen:

spin_girl - Czw 20 Lis, 2008 12:12

Tamara napisał/a:
Fantasmagoria i maligna - jak najbardziej bo tylko tam Thornton był dziewicą , c.b.d.u.

Zaiste prawdę rzeczesz mądra niewiasto...

Alicja - Czw 20 Lis, 2008 13:40

Sofijufka napisał/a:
nie-dziewic - gładziuśki jest

chyba mu się nie wytarł ten zarost na klatce.. :wink:
Tamara napisał/a:
rzuca się na nią jak niedźwiedź , spadają oboje z ławki

mówiłam, że tak się skończy, mówiłam :wink:

Tamara napisał/a:
a potem na łeb na szyję raz kozie śmierć

:rotfl: :rotfl:

Admete - Czw 20 Lis, 2008 16:04

Za komentarz niech starczy :rotfl: :excited: :lol:
trifle - Czw 20 Lis, 2008 16:12

Mag13 napisał/a:
A dlaczego to kobieta ma być zawsze "pod spodem"?

Właśnie, to ciekawe jest :mysle:

spin_girl - Czw 20 Lis, 2008 17:33

trifle napisał/a:
Mag13 napisał/a:
A dlaczego to kobieta ma być zawsze "pod spodem"?

Właśnie, to ciekawe jest :mysle:

Nie zawsze, ale w tym przypadku by była bo to on się na nią rzucił a nie ona na niego :mrgreen: Thornton nie-dziewic zaproponowałby raczej Margaret górne miejsce w tym tandemie, widząc w tym korzyści dla nich obojga :-P

Gosia - Czw 20 Lis, 2008 19:32

Henry w oknie z gazetą w ręku ... Właśnie! Jaka to była gazeta? :olsnienie:

Niestety, nie widać...

Tamara - Czw 20 Lis, 2008 21:07

Mag13 napisał/a:
Tamara napisał/a:
spadają oboje z ławki a Małgosia jako będąca pod spodem rozbija sobie głowę o beton i umiera na miejscu . Takie są skutki niedoświadczenia męskiego :-P

Zwrócilam jeszcze uwagę na ten historyczny anachronizm. W czasach Thorntona nie było bowiem betonu! :mrgreen:

A dlaczego to kobieta ma być zawsze "pod spodem"? :mysle: :wink:

No to o kamienne płyty czy czym tam ten peron był wyłożony , albo o kant ławki :-P

A musi być pod spodem , bo Thornton rzucił się na nią frontalnie , więc ona poleciała do tyłu znalazłszy się pod spodem Thorntona :mrgreen:

No i właśnie - Margaret zostaje uśmiercona przez niezgrabność , brak wprawy i doświadczenia Thorntona-dziewicy , któren się na nią rzucił , nie wiedząc , co czynić należy :roll: i manufaktura nie powstaje :cry2: . Mag , przeczytaj jeszcze raz poemat z puszki od herbaty - wyraźnie tam stoi , że dziewicą NIE BYŁ , dzięki czemu manufaktura rozkwitła c.b.d.u. :mrgreen:

Tamara - Czw 20 Lis, 2008 21:26

Jedynie dziewica tak niezgrabnie by się do dzieła zabrała... :roll: Doświadczony mężczyzna nie rzuca się na kobietę jak pies na żarcie :confused3: tak postępują jedynie napalone szczeniaki bez wprawy w temacie :obrzydzenie: Mag , więcej realizmu :wink:
BeeMeR - Czw 20 Lis, 2008 22:01

Cytat:
Np. Małgoś wyciąga na stacji ku niemu swe usta spragnione , a on się cofa w przerażeniu machając rączkami i szepcąc w panice''nie nie nie !"
Och, jak tamilski ideał hiroła broniącego swojej cnoty :rotfl:
Gosia - Czw 20 Lis, 2008 22:04

Już nie róbcie z dziewica niedorajdy. Dyskryminacja jakaś czy co? :roll:
Chyba się udam do rzecznika praw obywatelskich :mysle:

Alicja - Pią 21 Lis, 2008 07:10

Tamara napisał/a:
tak postępują jedynie napalone szczeniaki bez wprawy w temacie

sama widziałam, aż żal było, bo o mały włos,a zęby by sobie wybił :roll: na szczęście to nie był Thornton, który dziewicą nie jest

Mag13 napisał/a:
A wszyscy myślą, że najlepszą metodą jest jak najszybsza utrata, coby nie być narażonym na zniewagi!

oby tylko nie trafili na nie-dziewicę :wink: :mrgreen:

Tamara - Pią 21 Lis, 2008 18:10

Mag , a czy wiesz , że jest jednak coś co mamy wspólne ? Różni nas wiele - Tyś z Północy :wink: ja z centrum , Ty blondynka , ja szatynka , Ty twierdzisz , że dziewicą był , ja wręcz przeciwnie - ale obie tego samego dnia znalazłyśmy się na Forum :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :party:
Tamara - Pią 21 Lis, 2008 22:15

Raczej teza o dziewictwie jest neutralizowana przez niedziewictwo :mrgreen:
Co do bliźniąt , to nie pamiętam :ops1: więc proszę przypomnienie :kwiatek: ale zawsze chciałam mieć siostrę-bliźniaczkę :mrgreen:

Tamara - Sob 22 Lis, 2008 13:52

Jam nie Bliźniak , ale głos o dziewictwie Thorntona z pewnością mnie zbudzi :paddotylu: (koszmary zawsze mnie budzą) :mrgreen:
Tamara - Sob 22 Lis, 2008 17:27

Śpię jak aniołek , tylko koszmar dziewictwa T. może mnie zbudzić , boć przecie oczywiste jest , że dziewicą nijak nie był :mrgreen:
Alicja - Sob 22 Lis, 2008 17:30

Mag13 napisał/a:
Spać nie daje raczej poczucie grzechu z powodu grzeszenia myślą

ale to raczej miłe nie-spanie :wink:

Tamara - Nie 23 Lis, 2008 11:43

Oj Mag , plączesz się już w zeznaniach i chwytając się brzytwy wysuwasz całkowicie fałszywe założenia :wink:
1.Jeśli ktoś śpi jak anioł - grzeszyć nie może , widział kto kiedy grzeszącego anioła :confused3: ? Jak grzeszy przestaje być aniołem , przeto jak anioł nie śpi , zatem kto grzeszy - nie śpi jak anioł .
2. Jeśli Thornton pracował do późna i nie spał jak anioł - musiał grzeszyć , czyli dziewicą nie był :twisted: c.b.d.u. :mrgreen:

A w ogóle to nader ciekawe spostrzeżenie wysunęła Alicja a'propos dziewictwa i jedzenia , że zwolenniczki dziewictwa się odchudzają , a niedziewictwa opychają mniam mniam :mrgreen: . Jest to spostrzeżenie trafne i silnie podparte dowodami historycznymi - wszak panna na wydaniu - czyli dziewica - nie mogła korzystać właściwie z żadnych uroków życia : skromny strój , oczka spuszczone , buzia w ciup , rączki w małdrzyk , rozmawiać z mężczyznami wolno tylko pod okiem przyzwoitki , , żadnych flirtów :paddotylu: , jeść niewiele , bo obżerające się dziewczę to faux pas najwyższego kalibru , wyjść samej na miasto nie wolno , czytać można tylko wybrane przez opiekunów książki , tak samo z teatrem , żadnej biżuterii ani kokieterii...
Dopiero mężatce wolno było wszystko - stroić się , jeść , flirtować , chodzić wszędzie , czytać wszystko . Ileż panien zgodziło się na ślub z pierwszym kandydatem , który się pojawił na horyzoncie tylko po to , żeby utraciwszy dziewictwo :ops1: wreszcie mogły zacząć normalnie żyć .
I tu nasuwa się oczywisty wniosek - dziewictwo jest stanem przymusowo utrzymywanym , a korzystanie z uroków życia oznacza , że się dziewicą nie jest , zatem skoro Thornton bywał w świecie , jeździł tu i tam bez przyzwoitki , stroił się w cravaty , czytał co chciał , jadł ile chciał - słowem miał pełną swobodę postępowania - zatem dziewicą nie był c.b.d.u. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

nicol81 - Nie 23 Lis, 2008 17:37

Tamara napisał/a:

A w ogóle to nader ciekawe spostrzeżenie wysunęła Alicja a'propos dziewictwa i jedzenia , że zwolenniczki dziewictwa się odchudzają , a niedziewictwa opychają mniam mniam :mrgreen: .

:czekoladka: Ja stanowczo obalam tę regułę :tort: Mniammniammniam.

Tamara napisał/a:
Jest to spostrzeżenie trafne i silnie podparte dowodami historycznymi - wszak panna na wydaniu - czyli dziewica - nie mogła korzystać właściwie z żadnych uroków życia : skromny strój , oczka spuszczone , buzia w ciup , rączki w małdrzyk , rozmawiać z mężczyznami wolno tylko pod okiem przyzwoitki , , żadnych flirtów :paddotylu: , jeść niewiele , bo obżerające się dziewczę to faux pas najwyższego kalibru , wyjść samej na miasto nie wolno , czytać można tylko wybrane przez opiekunów książki , tak samo z teatrem , żadnej biżuterii ani kokieterii...
Dopiero mężatce wolno było wszystko - stroić się , jeść , flirtować , chodzić wszędzie , czytać wszystko .

To nie do końca- wszystko zależy od jakim punkcie czasoprzestrzeni mówimy. W "Przeminęło z wiatrem" i "Małych kobietkach 2" to właśnie stan małżeński jest przedstawiony jako ograniczający. W Anglii w tym czasie żona prawnie była całkowicie poddana mężowi i to od niego zależał jej cały los i to, co było wolno. W innych krajach było podobnie, choć nie w tym samym stopniu.
A rozmowy z mężczyznami tylko przy przyzwoitce to bzdura- u Austen jest wiele kontrprzykładów. U Dickensa Dawid bez przyzwoitki spotyka się z Agnieszką. W "Ślubach panieńskich" mamy rozmowy sam na sam Gustawa i Anieli, Gustawa i Klary oraz Albina i Klary.

Anonymous - Nie 23 Lis, 2008 17:41

nicol81 napisał/a:
Ja stanowczo obalam tę regułę

Mi tu
jestem przeciwniczką dziewictwa a się odchudzam :mrgreen:

Cytat:
W "Przeminęło z wiatrem" i "Małych kobietkach 2" to właśnie stan małżeński jest przedstawiony jako ograniczający.

pozwolę się sprzeciwić. W przeminęlo z wiatrem mężatce wolno najwięcej. Wdowa ma masę ograniczeń panna tak samo... :roll:

Tamara - Nie 23 Lis, 2008 17:48

Tak czy siak Thornton ze wszystkich dobrodziejstw życia może korzystać , zatem dziewicą nie jest :mrgreen:
A drugie tak czy siak - zawsze najwięcej wolno mężatkom :-P