Seriale - Oczko!
Loana - Śro 08 Lut, 2023 15:52
| Trzykrotka napisał/a: | | W CC in Romance dotarłam do chwili objawienia. Pan już wie, skąd zna panią, a zwłaszcza jej jedzenie. |
Widziałam ten fragment na filmiku, w sumie dobrze, że w końcu skojarzył
| Trzykrotka napisał/a: | Poza tym już się zakochał, co go tak ciężko przeraża, że aż idzie na terapię |
A już wie, że ona jest panną?
I przyznaję, że nie bardzo wiem, na co poszedł - na terapię na zakochanie? są takie?
| Trzykrotka napisał/a: | Został mi jeden odcinek i teraz będę musiała czekać na nowe premiery co tydzień |
Ech ech, no właśnie mnie też to trochę boli, że dopiero połowa. Wczoraj na wyciszenie próbowałam sobie puścić odcinek 3, ale chyba jednak dostałam znak, żeby czekać na Netflixa i sobotę, bo ichniejszy serwer musiał być mocno obciążony, obejrzenie openingu zajęło mi kilka minut i się poddałam, bo to nie oglądanie tylko bardziej pokaz slajdów bardzo wolny
Admete - Śro 08 Lut, 2023 15:56
On chodzi na terapię tak ogólnie.
Trzykrotka - Śro 08 Lut, 2023 21:46
No właśnie, chodzi na terapię, a tym razem pognał żeby z przerażeniem zdać lekarce sprawę z okropnych uczuć które nim targają I domagał się leków.
Nie, nie wie że ona jest panną.
Edit: no to się będzie działo w 9 odcinku....
W 8 masa słodkości i wzajemnych świadczeń (jedno: jedzenie i domowa atmosfera, drugie: obniżka czynsz, klimatyzator, tablet do nauki i romantyczny vibe), a na koniec scena jak z westernu.
No, czekam. Synonim ZUej Baby w dramalandzie to Zła Matka Ucznia Przed Egzaminami.
Admete - Śro 08 Lut, 2023 21:57
| Trzykrotka napisał/a: | | Zła Matka Ucznia Przed Egzaminami. |
Sama prawda
BeeMeR - Śro 08 Lut, 2023 23:01
Ngao Asoke (1999)
To jeden z ewidentnych hiciorów, wielokrotnie ekranizowanych, byłam zatem ciekawa o czym to Nauczona doświadczeniem i po zerknięciu na opinie widzów sięgnęłam po najstarszą wersję.
Tytuł oznacza "w cieniu asoki" - jest to drzewo o jadalnych liściach i kwiatach pod którym poznają się główni bohaterowie - panicz i uboga sierota "zza płota". Panicz ma omc narzeczoną - taką po słowie rodzin ale jeszcze przed oficjalnymi zaręczynami, wyjeżdża na studia i do pracy na długie lata. Dziewczynka traci babcię, zostaje przygarnięta przez rodzinę omc narzeczonej jako służąca, ale z wyższej półki, tj zostaje wyedukowana i wychowana w poczuciu mega wdzięczności i posłuszeństwa, bo pani domu ma nadzieję zrobić z niej (gdy dorośnie) kochankę męża, by częściej bywał w domu i wiadomo z kim, a nie szlajał się wciąż nie wiadomo z ki i gdzie wydając krocie. Narzeczona wkrótce nudzi się związkiem na odległość, listów nie chce jej się pisać ani nawet czytać, pozwala służącej pisać w zamiast siebie, omc-zaręczyny ma w nosie umawiając się z innymi i polując na innego bogatego męża.
Gdy matka pana choruje i wzywa do siebie omc synową do towarzystwa i opieki, ta nie chce, ostatecznie w zastępstwie podsyła służącą.
Po latach gość wraca i tu zaczynają się oczywista kwestia - czy odkryje, że służąca, do której mu bardzo wyraźnie od początku do końca lecą ręce i spojrzenia jest dobra, kochająca i wierna, a narzeczona której obraz wyidealizował sobie przez lata wymiany listów jest latawicą o wyjątkowo paskudnej naturze
oraz - może nawet i dla mnie ciekawsze - na ile obliguje wdzięczność: czy z wdzięczności za dach nad głową trzeba znosić poniżanie, bicie, kryć występki "pani" i kłamać dla niej i ukrywać jej relacje z innymi mężczyznami, bo że nie zgadza się na sypianie z podstarzałym ojcem narzeczonej to dziewczyna prawie nie miała wątpliwości
Bardzo mi się podobała drama przede wszystkim pod kątem społeczno-obyczajowym, no i dobrze mi się pod niespieszny rozwój akcji układało puzzle
Zerknęłam na wersję 2008 i początek mi się podobał, ale w wersjach dorosłych wszystko prócz głównego wyglądało karykaturalnie, główna była cielęciem, główny agresorem, a zła narzeczona wampem z makijażem w stylu "gąsienice na powiekach", ukrywało różne skandalizyjące wątki (jak np. chęć przelecenia służącej głównej i zmolestowanie innej), słowem nie miało tego czegoś co starsza drama.
Trzykrotka - Czw 09 Lut, 2023 07:01
Starsza jest z którego roku?
BeeMeR - Czw 09 Lut, 2023 07:39
Z 1999, zerkałam na 2008 a odpuściłam 2016, mv mi starczyło
RaczejRozwazna - Czw 09 Lut, 2023 11:39
Jeszcze garść refleksji po dokładniejszym (a przede wszystkim do końca 😉) przewinięciu Heirs.
1. Ha Neul naprawdę się wyróżniał, zwłaszcza że to była chyba jego pierwsza darmowa rola i teoretycznie nie miał zbyt wiele do zagrania. On jest prawdziwym zwierzęciem ekranowym biorąc pod uwagę jego skrajną nieśmiałość w pozaekranowym życiu. Mam oko do talentów Niech Fortuna mu podrzuca same świetne propozycje
Szkoda, że nie sparowali go ostatecznie z tą wredną Rachel - ona tylko w stosunku do niego przejawiała ślady normalności a nawet koszty szacunku - zwracała się do niego per sunbae.
Czy ta jego nauczycielka to nie jest główna z Boys over flower? Te same trochę krzywe usta.
2. Cofam częściowo stwierdzenie, że LMH nie umie grać - sceny rozpaczy i depresji wygrał koncertowo. W Faith też mu to wychodziło. Poza tym jego rola była po prostu mdła, dziwię się że skoro był już wtedy taką gwiazdą zgodził się grać w szkolnej dramie.
3. Drugi był naprawdę świetny. To jego szarpanie się między ciemną a jasną stroną osobowości, między nadzieją a jej brakiem - super. Świetnie grał twarzą. Końcówka mnie zirytowała - nie dlatego że nie dostał panny, bo realistycznie patrzę na schematy dramowe (choć rzeczywiście szkoda bardzo!) - ale że w szkole pozostał całkowicie samotny. Dobrze że przynajmniej znalazł matkę. A propos tych schematów - istnieją dramy, w których to drugi zdobywa pannę?
4. Piosenka zryła mi czapę Love is the momeeeeeent.... Z dramowych piosenek z tekstami angielskimi najlepszą dotąd była ta z Healera.
Niestety muszę znowu przystopować z oglądaniem - czasu brak.
BeeMeR - Czw 09 Lut, 2023 13:09
| Cytat: | | A propos tych schematów - istnieją dramy, w których to drugi zdobywa pannę? | owszem, na szybko kojarzę Dream High gdzie Koszmit zdecydowanie zdeklasował mdłego zębola pierwotnie pannie przeznaczonego, to były dwa drewienka - idole. Kojarzę też że Park Shi Ho dostał pannę zamiast podstarzałego amanta w How to Meet a Perfect Neighbor
https://www.philstar.com/...d-lead-syndrome
Admete - Czw 09 Lut, 2023 14:59
O - chyba Małpa się żeni:
https://www.philstar.com/...riage-lee-da-in
RaczejRozwazna - Czw 09 Lut, 2023 16:08
| BeeMeR napisał/a: | | Cytat: | | A propos tych schematów - istnieją dramy, w których to drugi zdobywa pannę? | owszem, na szybko kojarzę Dream High gdzie Koszmit zdecydowanie zdeklasował mdłego zębola pierwotnie pannie przeznaczonego, to były dwa drewienka - idole. Kojarzę też że Park Shi Ho dostał pannę zamiast podstarzałego amanta w How to Meet a Perfect Neighbor
https://www.philstar.com/...d-lead-syndrome |
Ale coś takiego jest chyba możliwe jedynie w przypadku, gdy obu bohaterów grają aktorzy o w miarę równym statusie. W przypadkach gdy jeden z nich jest wyżej w rankingu popularności - a to chyba raczej standard - to jest chyba niemożliwe. W sumie nawet Moon Lovers można by zakwalifikować jako zwycięstwo drugiego - z tym że drugim był Junki
Moja przygoda z LMH w Heirs skończyła się tak, że zapuściłam sobie FV z Faith - chyba nawet te same, które kiedyś wklejała Trzykrotka. Generała nic nie przebije.
Natomiast mimo wszystkich klisz lubię te starsze dramy, oczywiście zwłaszcza segukowe. Bywają nielogiczne, niedopracowane etc. etc. ale jakoś do mnie bardziej przemawiają niż chociażby takie dopieszczone pod każdym względem The Red Sleeve. I pewne schematy w nich mniej rażą, niż w tych nowszych dramach. Heirs też nie odebrałam aż tak źle, jak się spodziewałam, tylko za głównym bohaterem niespecjalnie przepadałam.
W sumie podobnie miałam z bolly - lubiłam takie starocie sprzed dwóch dekad - typu tak całkiem pierwsze filmy Szaruka, Hrithika czy Akshaya Kumara.
BeeMeR - Czw 09 Lut, 2023 17:03
| Admete napisał/a: | | chyba Małpa się żeni | i bardzo dobrze kojarzę pannę z Hwarangów, bardzo mi się jej romans z Ban Ryu podobał
https://youtu.be/ZOuvRU0Ajzw
| Cytat: | | coś takiego jest chyba możliwe jedynie w przypadku, gdy obu bohaterów grają aktorzy o w miarę równym statusie. W przypadkach gdy jeden z nich jest wyżej w rankingu popularności | myślę, że kwestia jest złożona, raz, bo popularność, dwa bo odbiór publiczności która ostro krytykuje, trzy, bo stosunek aktora głównego/jego agencji do problemu. No i oczywiście w preprodukcji nie wchodzi w grę.
W Dream High obydwie jednostki to idole, ich sceny były rozpaczliwie drętwe, Drugi natomiast umiał zagrać, zaśpiewać, przeszedł makeover raz i drugi i chlup, pann jego.
W perfect Neighbor kwestia obsady była jak w Deewanie z Rishim Kapoor i Shahrukhiem - pierwotna para nie grała, pan wyglądał jak tatuą a nie adorator panny.
W obu przypadkach status Drugiego wyjściowo był niższy, potem się to pozmianiało
Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2023 09:06
| Admete napisał/a: | | O - chyba Małpa się żeni: |
Brawo Pamiętam tę jego narzeczoną z Hwarangów, miała sympatyczną rolę. Ładna z nich para
RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 15:34
Poczytałam co nieco o problemie operacji plastycznych w Korei - o oczach już wcześniej słyszałam. Problem zobrazowany został zdjęciami Park Min Young na przestrzeni lat i powiem szczerze, że mną trochę wstrząsnęło. Nie sądziłam że to tak powszechne, tak inwazyjne i na taką skalę. Zastanawiam się teraz ile z tych piękności jest naturalnych.
A propos - czy mężczyźni też sobie robią oczy?
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2023 15:44
| Cytat: | | A propos - czy mężczyźni też sobie robią oczy | och, oczywiście, zwłaszcza powieki, ale też nosy, zęby.
Rzuć artykułem
RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 16:01
Nie znajdę teraz niestety wszystkiego, to nie był jeden artykuł. Ten o Park Min Young tutaj:
https://kbizoom.com/park-min-youngs-visuals-transformed-after-plastic-surgery-declined-due-to-weight-loss-now-gorgeous-again/
Nie wiem czy tu czy gdzie indziej wyczytałam, że aktorka wprost mówiła, że na operacje zabrała ją mama. Sądziła bowiem, że córka nie była tak ładna, żeby zrobić karierę na ekranie. Uff, to jest jednak inny świat.
Czyli mężczyźni też. Hm tak mi się wydawalo, że Chang Ji Wook majstrował coś przy twarzy ale raczej nie wyszło na plus.
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2023 16:07
https://latestnews.fresherslive.com/articles/most-handsome-korean-actors-with-surgery-top-10-most-handsome-korean-actors-with-plastic-surgery-292104
Tu jakieś coś pierwsze z brzegu, raczej plotkarskie
RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 16:27
Szkoda że nie pokazują zdjęć przed i po. Czy ja tam widzę Dołeczka? I trzynastego księcia z ML.
I jednak Chang Wook.
Okropność z tą pogonią za ideałem piękna u tak młodych ludzi
Admete - Sob 11 Lut, 2023 16:52
W tym drugim artykule wyprostowanie zębów jest traktowane jak operacja plastyczna, a to jednak coś innego. Plus zdjęcie dołeczka jest na początku, a nie piszą o nim. Tu macie jego stare zdjęcia:
https://kbizoom.com/netizens-discussed-whether-kim-seon-ho-had-plastic-surgery-based-on-his-old-photos/
Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2023 16:56
Chang Wok niewiele sobie poprawiał. Można porównać go "przed" w dramie o Baek Dong Su i "po" w Empress Ki - drobne korekty. Ale niektórzy wręcz wymienili sobie twarze. Oglądałam ostatnio filmik poglądowy na YT na ten temat.
O, choćby Lee Da Hee
http://plasticsurgeryexam.../lee-dahee.html
Albo Oh Yeon Seo z Hwayugi
https://www.plasticsurger...fore-and-after/
Co do Park Min Young, to moim zdaniem przekroczyła już granicę poprawek dla urody, w ostatniej dramie można było się jej przestraszyć.
RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 17:05
Zarzucisz tym filmikiem Trzykrotko?
Na moje oko Ji Chang Wook zmienił się po Healerze ale może się mylę. Na pewno widzę różnicę w jego nosie - wcześniej miał szerszy (bardziej charakterystyczny - mnie się podobał).
Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2023 17:24
O ile znajdę....
ten chyba oglądałam, jest tu Dołeczek między innymi
https://www.youtube.com/w...el=MISS-K-DRAMA
A tu panowie, którzy podobno nie poszli pod nóż, Małpa między innymi
https://www.youtube.com/w...annel=BestTop10
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2023 18:17
| Trzykrotka napisał/a: | | O, choćby Lee Da Hee | Ona wygląda jakby miała też sztuczny biust
co w sumie nie jest niemożliwe...
RaczejRozwazna - Sob 11 Lut, 2023 18:33
Dzięki za linki Lee Min Ho w jednej i drugiej grupie A brakuje chociażby Junkego bo oczu chyba na pewno nie robił.
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2023 19:00
| RaczejRozwazna napisał/a: | | A brakuje chociażby Junkego bo oczu chyba na pewno nie robił. | On kiedyś mówił, że nic nie robił, Koszmit też - no ale on tam był.
CSW to się cala twarz zmieniła po korekcie zębów i kości policzkowych, Ji Sung kojarzę, że oczy robił, Żębolek zęby - ale zębom to ja się akurat nie dziwię
|
|
|