To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Aragonte - Sob 08 Gru, 2018 15:32

Admete napisał/a:
Dobrze, ale dzięki Alicji mniej się czuję dziwaczna w tym wątku ;)

Pfff - o mnie zapomniałaś :foch2: :wink: To, że teraz nic nie oglądam, to nie znaczy, że wcześniej nie oglądałam tego, co ty :mrgreen:

Admete - Sob 08 Gru, 2018 15:33

Aragonte napisał/a:
To, że teraz nic nie oglądam, to nie znaczy, że wcześniej nie oglądałam tego, co ty

Pamiętam, ale od dość dawna już niczego razem nie oglądamy :kwiatek:

Aragonte - Sob 08 Gru, 2018 16:16

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
To, że teraz nic nie oglądam, to nie znaczy, że wcześniej nie oglądałam tego, co ty

Pamiętam, ale od dość dawna już niczego razem nie oglądamy :kwiatek:

Fakt, Ghost Detective porzuciłam jakoś w trakcie :mysle:

Admete - Sob 08 Gru, 2018 16:28

Też porzuciłam, nudne się zrobiło jak flaki z olejem. Sama bym to lepiej wymyśliła ;)
Aragonte - Sob 08 Gru, 2018 16:45

To mówisz, że nie warto wracać do GD?
A to, że coś lepiej byśmy wymyśliły, to powtarzamy sobie wcale często :wink:

Admete - Sob 08 Gru, 2018 17:22

Moim zdaniem nie warto.
Trzykrotka - Nie 09 Gru, 2018 00:46

Admete, oglądasz dramę z tym aktorem z Pied Piper, którego lubicie z Aragonte? Widziałam, ze się zaczęła.
Dzis tylko Alhambrę zobaczyłam. Prawie cały odcinek kręcony był w plenerze. Pieknie tam jest. I stało się dokładnie to, czego się należało spodziewać: gra wymyka się spod kontroli. Odcinek był naprawdę fajny, obejrzałam z dwiema przerwami na odebranie telefonu. PSH naprawdę nie umie grać, natomiast pieknie wyglądała jako Emma, postać z gry, hiszpańska gitarzystka.

Admete - Nie 09 Gru, 2018 06:58

Trzykrotka napisał/a:
Admete, oglądasz dramę z tym aktorem z Pied Piper, którego lubicie z Aragonte?

Shin Ha Kyun wypada tam bardzo dobrze, ale mnie się Luther fabularnie nie podobał, to i z tym mam problem. Nie fascynuję się psychopatami ;) Wbrew pozorom ;) Tam jest psychopatyczna bohaterka. W oryginale grała ją Ruth Wilson. Tutaj jest jakaś młoda, nieznana aktorka - dobrze wypada, ale co z tego...

Cytat:
SH naprawdę nie umie grać, natomiast pieknie wyglądała jako Emma, postać z gry, hiszpańska gitarzystka.

Możliwe, że bym się mniej czepiała, gdyby choć odrobinę potrafiła.

Trzykrotka - Nie 09 Gru, 2018 09:47

Nie potrafi, ale - przynajmniej mnie - nie wkurza tak jak ta panna, Black Knight, która męczy się na ekranie i zamęcza innych.

Ach, prawda, to remake Luthera. Oglądałam i mnie również nie podobał się ten pomysł fabularny. Ech, szkoda. Nie wiem po co zaczynają tak mocno iść w remaki.

Admete - Nie 09 Gru, 2018 10:06

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem po co zaczynają tak mocno iść w remaki.

Też nie rozumiem. Ale cieszy mnie, że trafiają się rzeczy jak Children of nobody, Sky, SF czy Life. My Mister też było dobre.

BeeMeR - Nie 09 Gru, 2018 11:53

Dongju - A Portrait of a Poet

Podjęłam wczoraj trzecią, ostatnią próbę obejrzenia tego filmu - niestety jest nie dla mnie, acz temat który podejmuje jest bolesny i pewnie ważny. Nie wiem, chyba czarno-biała forma, przygnębiająca wymowa i ogólnie moja znikoma znajomość tej części historii złożyło się na to, że obejrzałam tylko początek, cośtam w środku i koniec.

Yun Dongju (1917-1945) (Kang Ha Neul) i przyjaciel to młodzi poeci piszący do szuflady, bo nikt ich nie chce publikować. To czasy japońskiej okupacji, obaj wraz z wieloma innymi osobami zostali przez Japończyków uwięzieni za udział w ruchu niepodległościowym, skazani "jedynie" na dwa lata w trakcie których zmarli wskutek traktowania testowania na nich nieznanych szczepionek (oraz 1800 innych osób :shock: ). Korea niepodległość uzyskała pół roku po śmierci Dongju, a jego wiersze zostały wydane w tomiku "Niebo, wiatr, gwiazdy i poezja" i zyskały uznanie trzy lata później.
Osobiście miałam pewne skojarzenia z Baczyńskim, pewnie ze względu na okołowojenne czasy, konspirację, poezję i młodą śmierć.

Aragonte - Nie 09 Gru, 2018 12:34

BeeMeR napisał/a:
Yun Dongju (1917-1945) (Kang Ha Neul) i przyjaciel to młodzi poeci piszący do szuflady, bo nikt ich nie chce publikować. To czasy japońskiej okupacji, obaj wraz z wieloma innymi osobami zostali przez Japończyków uwięzieni za udział w ruchu niepodległościowym, skazani "jedynie" na dwa lata w trakcie których zmarli wskutek traktowania testowania na nich nieznanych szczepionek (oraz 1800 innych osób :shock: ). Korea niepodległość uzyskała pół roku po śmierci Dongju, a jego wiersze zostały wydane w tomiku "Niebo, wiatr, gwiazdy i poezja" i zyskały uznanie trzy lata później.

O kurczę, ale historia :(
Nie dziwię się, że Koreańczycy ciągle odreagowują japońską okupację.

BeeMeR - Nie 09 Gru, 2018 13:47

No niestety :(
Gwałty, opresję, eksperymenty na ludziach znamy i z naszego okołodrugowojennego podwórka :(

Film jest dla mnie zbyt przygnębiający, wolałam poczytać niż obejrzeć, ale widziałam, że zdobył wiele nagród i nominacji.

Metodą "co mi zajmuje najwięcej miejsca" wybrałam sobie seguk do oglądania - Dong Yi.
Zobaczymy czy mnie zainteresuje ;)

Trzykrotka - Nie 09 Gru, 2018 14:19

Ile odcinków? :-D
Admete - Nie 09 Gru, 2018 14:37

60 - kiedyś o tym myślałam, ale odpuściłam. Obejrzałam zaległe odcinki God's Quiz Reboot. Najciekawsza wydaje mi się obecnie historia, która spaja odcinki, a dotyczy jakiejś tajemniczej sprawy sprzed lat. I ten gangster jest przerażający, podoba mi się, jak go wystylizowali.
BeeMeR - Nie 09 Gru, 2018 14:40

60 i zajmuje mi to prawie 100 gb - nie wiem czy wszystkie obejrzę, ale sam początek jest ok. Dziewuszka która swego czasu grała we wszystkich filmach a teraz sprząta ;) gdy dorośnie będzie panną ze Spadku, jest tu też Drugi ze Spadku i będzie pan Piękny z Klejnotu.
Admete - Nie 09 Gru, 2018 14:46

Może da się obejrzeć. Scenarzystka napisała Horse doctor - faktem jest, że obejrzałam głównie dla Cho Seung Woo, bez niego bym nie oglądała. Ale tutaj jest z kolei Pan Piękny. Niestety odstrasza panna z W - widziałam fragment, drewniana i plastikowa jak zawsze ;)
BeeMeR - Nie 09 Gru, 2018 15:13

No więc właśnie - ona i mnie odstrasza, czytałam mieszane recenzje, na razie jednak początek jest dobry, w dawnym stylu (żadnych nowoczesnych głupotek ani przebieranek) i dominuje kryminał - mamy trupy, śledczych (mój król z królestwa Wiatrów), lekarzy medycyny sądowej (papa smok z 6 smoków) i innych znajomych. Najwyżej obejrzę ten rozbudowany wstęp bo na razie jestem na tak.
Drama jest pięknie filmowana, z rozmachem kręcona - to dla mnie dodatkowy plus ;)

Alicja - Nie 09 Gru, 2018 15:44

Admete napisał/a:
mnie się Luther fabularnie nie podobał, to i z tym mam problem. Nie fascynuję się psychopatami

Powiadasz? zastanawiałam się nad tym serialem, a że Luthera nie oglądałam, to nie wiem w czym problem :mysle:

Admete napisał/a:
Obejrzałam zaległe odcinki God's Quiz Reboot.

napisz w skrócie o czym jest? policjanci? :mrgreen:

Kusi mnie jeszcze Life on Mars, Jestem w lepszej sytuacji od was, bo mam dużo dram, które wy już obejrzałyście, więc mam w czym przebierać, a i podpowiadacze się znajdą - czego lepiej nie dotykać :wink:

Trzykrotko, dobrze,że życie jest urozmaicone :przytul: gdybyśmy wszyscy byli tacy sami byłoby strasznie i nudno :mrgreen:

A tak serio, po raz pierwszy oglądam dramę w której już trzeci raz słyszę o ćwiartowaniu, a raz nawet pokazali jak to wyglądało, gdy konie rozrywają człowieka na cztery strony :omg:

Admete - Nie 09 Gru, 2018 15:52

Alicja napisał/a:
napisz w skrócie o czym jest? policjanci?

To takie koreańskie CSI - sezon 5, ale bez żadnego problemu można oglądać bez znajomości wcześniejszych sezonów ( nie widziałam żadnego ). Life on Mars bardzo chwalą, ale ponieważ mam wdrukowaną w głowę wersję oryginalną, więc nie oglądałam :) Zresztą tam się liczy suspens, a ja już znam zakończenie. Less then evil - Bad detective spróbuj. Jest dobrze zrobione, ale mnie nie pasował oryginał, więc i z przeróbką mam problem.
Six Flying dragons:

https://www.youtube.com/watch?v=H6D2yXIkH9c

https://forum.northandsouth.info/2445.htm?start=750#538660

Czekam na nową dramę tych scenarzystów :)

Alicja - Nie 09 Gru, 2018 16:30

O, tam w smokach jest szlachcianko - służąca z Maids :lol:

Aragonte napisał/a:
Admete napisał/a:
Dobrze, ale dzięki Alicji mniej się czuję dziwaczna w tym wątku ;)

Pfff - o mnie zapomniała

Admete, czy chcesz dać do zrozumienia, że jesteśmy trochę, no wiesz... ( szeptem: dziwne)? :mrgreen:

Admete - Nie 09 Gru, 2018 16:43

Alicja napisał/a:
O, tam w smokach jest szlachcianko - służąca z Maids

Ano jest :) Tajna agentka ;)

Alicja napisał/a:
że jesteśmy trochę, no wiesz... ( szeptem: dziwne)?

Każdy jest dziwny ;)

EDIT:

Rewelacyjnie bawię się przy Sky Castle, świetnie dobrani aktorzy.

Alicja - Nie 09 Gru, 2018 18:37

Admete napisał/a:
Każdy jest dziwny ;)

Wygląda na to,że my bardziej :sprytny:

Kończę Maids. Przedostatni odcinek i teraz już czekam, bo ile można oglądać te spiski i krew :mysle: Kocówkę okropnie przedłużają, można było zawrzeć 3 odcinki w 1. :roll: Oby tylko szlachcianka przeżyła i młody książe z nieprawego łoża. Ale znając moje szczęście do dram - skoro ja to oglądam, to mogą nie przeżyć :mysle:

Admete - Nie 09 Gru, 2018 18:43

Rzeczywiście końcówka była za długa.
Alicja - Nie 09 Gru, 2018 19:57

Koniec, całe szczęście, bo już miałam ochotę kogoś dźgnąć.
Końcówka, pomijając historię, dziwna trochę, jak w Korei. Najpierw snują się przez 20 odcinków nienawidząc się, zwalczając, później robiąc do siebie maślane oczy, a potem ( znowu jak w Korei) w ostatniej chwili z poświęcenia odchodzą. :roll:

W Children of nobody zobaczyłam właśnie znajomego panicza z Maids, artystę od xxx obrazków :wink: