To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

annmichelle - Nie 23 Sty, 2022 22:02

RaczejRozwazna napisał/a:
annmichelle napisał/a:
RaczejRozważna, a oglądałaś "Babylon Berlin"? Bo zbierał dobre noty.

Nie. W ogóle mało serialowa jestem, ale tu akurat to były raczej miniseriale, a ogólnie jestem zainteresowana akurat kinem kostiumowym. O czym to?

Kostiumowy, jak najbardziej :-) (oparty na książkach kryminalnych, zdaje się) - swoją drogą najdroższy serial niemiecki i najdroższy nieangielskojęzyczny serial w ogóle. :cool: Domyślam się, że właśnie sporo budżetu poszło na odwzorowanie realiów historycznych.
https://de.wikipedia.org/wiki/Babylon_Berlin

Akaterine - mam tak samo z wszelkimi dubbingami, więc rozumiem. :mrgreen:
Polecam Ci niemieckie serie kryminalne - w większości są przynajmniej dobre, a często bardzo dobre.

Agn - Śro 26 Sty, 2022 17:45

Nie moge znalezc tematu o kostiumowcach, wiec pisze tutaj.
Na HBO jest jakis nowy kostiumowiec - USA w XIX wieku. Tytul "Pozlacany wiek".
Na razie jest jeden odcinek, zamierzam zbadac sprawe.

RaczejRozwazna - Śro 26 Sty, 2022 18:56

Słyszałam o nim, chętnie poczytam recenzje.

Możecie polecić jakiś naprawdę dobry serial sensacyjny bądź thriller dla osoby, która dotychczas miała kontakt tylko z produkcjami typu "Tajemnice Los Angeles"? :lol: (no dobra, zaczęła oglądać Fallen i bardzo jej się podoba) Byle nie jakąś staroć. :kwiatek:

praedzio - Śro 26 Sty, 2022 19:17

Australijskie Secret City. Jest na Netfliksie.
Agn - Śro 26 Sty, 2022 19:44

RaczejRozwazna napisał/a:
Słyszałam o nim, chętnie poczytam recenzje.

Obejrzalam. No powiem wam, ze jestem na tak. Zapewne spece od reko sie czepna strojow, ale kostiumy swietnie pasuja do postaci, wiec dla mnie ok, ale jeszcze sie im przyjrze. Generalnie nie bardzo mialam czas podziwiac warstwe wizualna, zauwazylam tylo, ze wszyscy sa tak idealnie czysci i odprasowani (nawet na ulicach jest idealny porzadek), ze wyglada to az nienaturalnie. Ale niewazne, bo serial zaoferowal mi haczyk, na ktory szybko sie dalam zlowic.
O czym jest? Mamy rok 1882 i cala akcja zaczyna sie od mlodej panny, ktora po smierci ojca dowiaduje sie, ze jest bez grosza. Musi wobec tego zamieszkac z ciotkami w Nowym Jorku. Marian robi to bez entuzjazmu - ojciec z ciotkami sie sklocil i zerwal kontakty, wiec nie w smak jest jej sie pchac na garnuszek do praktycznie nieznanych sobie kobiet. A poza tym na miejscu okazuje sie, ze ciotka Ada jest wprawdzie bardziej otwarta i sympatyczna, ale ciotka Agnes wszystkim rzadzi, a jest wyznawczynia twardego podzialu na stare i nowe. I oczywiscie woli stare - nuworysze, ktorzy wybudowali wypasiona chalupe po drugiej stronie ulicy i nie sa "starymi pieniedzmi" to nie sa wg niej towarzysze popoludniowych herbatek (o nuworyszach za chwile).
Do tego Marian zjawia sie w drzwiach domu ciotek z towarzyszka podrozy, ktora uratowala ja w chwili, gdy ta stracila torebke (a zatem wszystkie pieniadze i bilet na pociag). Ciotka Agnes kulturalnie udziela gosciny, ale oczywiscie w pokojach dla sluzby - w koncu kobieta jest czarna, wiec nie bedzie spac w goscinnym pokoju.
Druga rodzina to wspomniani przeze mnie nuworysze. Maz zajmuje sie budowa kolei i zarabianiem ogromnych pieniedzy, ona zarzadza domem. Kobieta ma charakter i pewnosc siebie, potrafi mowic prosto w oczy co mysli i planuje wbic sie do skostnialej socjety.
I to wszystko sie swietnie sciera - konflikt nadetych starobogackich z nowobogackimi dzieki przeciekawym postaciom oglada sie wrecz pasjonujaco. I to jest ten haczyk, na ktory rybka Agn poleciala. Wciagnely mnie relacje miedzy postaciami i dialogi.
Pania Russel (zona goscia od budowy kolei) ogladam z wielka przyjemnoscia i chetnie zobacze, jak bedzie dalej dzialac. Zreszta tu kazdy ma jakas swoja historie, ciekawa jwstem jak bedzie realizowac swoje plany Peggy (towarzyszka Marian z podrozy).
Na pewno beda tu jakies dramy, kwestie malzenskie na pewno zaraz wyplyna, ale moim zdaniem ten kociolek ciekawie tworcom wyszedl.
Ja chce drugi odcinek!!!
Na zachete - w roli ciotki Agnes Christine Baranski, a ciotke Ade gra Cynthia Nixon.
Sprawdzcie. Moim zdaniem warto.

annmichelle - Śro 26 Sty, 2022 21:36

Czytałam jakiś czas temu o tej produkcji, bo zdaje się wzięli się za nią twórcy "Downton Abbey". :mysle: I zdaje się nagłówek krzyczał: "To nie będzie amerykańskie DA!". I nawet było uzasadnienie dlaczego. :-P
Artykuł był zilustrowany fotkami z filmu i, niestety, pczułam lekkie deja vu z Bridgertonami :wink: , czyli wszystko wymuskane, kolorowe, odprasowane (jak to trafnie zauważyła Agn :-) ), czyściutkie, czarnoskóra bohaterka pomykająca obok zdaje się głównej bohaterki - no niby akcja po wojnie secesyjnej i w Nowym Jorku, ale...
Może kiedyś obejrzę pierwszy odcinek, żeby przekonać się na własnej skórze co to jest. :mrgreen:

Agn - Śro 26 Sty, 2022 22:18

Ta ciemnoskora bohaterka nie ma takiej sytuacji zyciowej jak rody w Bridgertonach. Nie jest niewolnica, ale od razu zostala zrownana ze sluzba i nie ma takich realiow jak w Bridgertonach, naprawde.
Zobacze jak mi sie bedzie podobalo po odcinku nr 2 (1 lutego dodadza).
Poza tym Bridgertonowie byli wizualnie krzykliwi i kiczowaci, a tu bardziej mi chodzi o to, ze ludziom sie nigdzie nic nie zagielo, ponczochy sa bialutkie jak z reklamy Vanisha. Ale poza tym wszystko gra.
No i to nie jest harlekin.
Na razie to niesprawiedliwe porownanie. ;)

annmichelle - Czw 27 Sty, 2022 07:24

Agn napisał/a:
Na razie to niesprawiedliwe porownanie. ;)

Nie tyle porównanie co wizualne skojarzenie na podstawie zdjęć. :mrgreen:
Mam niski próg tolerancji na takie wymuskanie i "odpicowanie" w filmach dziejących się wstecz.
Razi mnie to po prostu. :-| Niedawno miałam tak z jakimś filmem, który dział się w latach 50-tych (te makijaże u gospodyń domowych, te odprasowane spódnice przy pracach domowych), no i z DA też. :-P

Miłego oglądania w takim razie. :-)

Agn - Czw 27 Sty, 2022 09:09

I tak cie kocham ;)
Dam znac co po drugim odcinku. Moze sie okazac, ze dobre wrazenie zostanie zepsute fabula rodem z "Dynastii" - juz tak bywalo. ;)

annmichelle - Czw 27 Sty, 2022 09:34

Agn napisał/a:
I tak cie kocham ;)

:cheers: :lol: :wink:

RaczejRozwazna - Czw 27 Sty, 2022 10:53

Fajna recenzja, czekam na opis drugiego odcinka. Jakie to ma być długie? Bo mnie zachęciłaś Agn.
Agn - Czw 27 Sty, 2022 18:15

Nie mam pojecia. W zapowiedziach widzialam 2 odcinki, jeden na 1 lutego, drugi na 8 lutego. Zobaczymy.
Ten pilotazowy byl dosc dlugi, chyba 1,5h trwal.

Akaterine - Pon 31 Sty, 2022 19:34

Agn napisał/a:
I to wszystko sie swietnie sciera - konflikt nadetych starobogackich z nowobogackimi dzieki przeciekawym postaciom oglada sie wrecz pasjonujaco. I to jest ten haczyk, na ktory rybka Agn poleciala. Wciagnely mnie relacje miedzy postaciami i dialogi.

O, świetnie to ujęłaś! Też mi się szalenie przyjemnie oglądało ten pierwszy odcinek.

Agn - Wto 01 Lut, 2022 20:39

Dlaczego drugi odcinek byl taki krotki??? :cry2:
Powiem wam - MNIAM! Chce juz trojeczke!
W sumie czekanie na kolejne odcinki jak za dawnych czasow ma swoj urok - mozna sobie nowa historie smakowac i nie przesycic sie nia zbyt wczesnie.

Akaterine - Śro 02 Lut, 2022 06:02

A wiesz, że aktorka grająca Marian Brook to córka Meryl Streep?
Admete - Śro 02 Lut, 2022 07:32

Też bym obejrzała, ale nie mam HBO.
Agn - Śro 02 Lut, 2022 08:32

Akaterine napisał/a:
A wiesz, że aktorka grająca Marian Brook to córka Meryl Streep?

O, naprawde? Nie wiedzialam. :)

Admete - Śro 02 Lut, 2022 21:23

Obejrzałam. Świetne. Jacy oni wszyscy obrzydliwie snobistyczni :lol:
Agn - Śro 02 Lut, 2022 21:27

Prawda? Poki co oglada sie doskonale. :)
Uruchomilas HBO czy gdzies ten-tego? Coco jumbo?

Admete - Śro 02 Lut, 2022 21:44

Jakoś się zawsze znajdzie - HBO czy co innego ;)
Admete - Pon 14 Mar, 2022 20:57

Nadal oglądam Pozłacany wiek. Ogląda ktoś jest?
Agn - Pon 14 Mar, 2022 21:12

Ja musze nadrobić, bo przez urlop mam zaleglosci.
Dzieje sie? :mrgreen:

Admete - Pon 14 Mar, 2022 21:44

Zasadniczo jak to w takich serialach. Niby się dzieje 😉 Ciekawa jestem twojej opinii o prawniku. Chciałabym, żeby bohaterka trochę się usamodzielniła. Tak jak Peggy.
Admete - Pią 18 Mar, 2022 20:39

Mam cały czas mieszane odczucia w związku z tym prawnikiem, który oświadczył się Marian. Mam nadzieję, że dziewczynie wróci rozsądek. Szalenie mi się podobają stroje w serialu plus te wszystkie ą i ę ;) Z tymi nie rozmawiamy, z tamtymi tylko się kłaniamy, tych uznajemy.
Agn - Pią 18 Mar, 2022 21:19

Mnie ten prawnik jakos nieszczegolnie ruszal od sanego poczatku. Nawet sie skrzywilam, ze w ogole wrocil, myslalam ze to taka postac na wstep do historii, a tu prosze...
Mnie w serialu tez urzeka, ze ja w gruncie rzeczy dobrze rozumiem postepowanie wszystkich postaci. Nie jest tak, ze trzymam czyjas strone, po prostu... Rozumiem je, bo widze, przez co przeszly i skad sie ich postawy biora.