To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Downton Abbey

Akaterine - Wto 06 Mar, 2012 22:08

A mi się śniło, że Sybil z dzieckiem na ręku musiała uciekać z pogrążonej w wojnie Irlandii, a pomagała jej ta ruda pokojówka z 1 sezonu, Gwen. Najwyraźniej tak jestem ciekawa kolejnego sezonu, że mój mózg musi wymyślać w międzyczasie własne wersje ;) .
Anaru - Wto 06 Mar, 2012 23:00

Nie ma jak zarazić rodzinę :mrgreen: - mama z siostra połknęły oba sezony i nie moga się doczekać dalszych odcinków. :mrgreen:
nicol81 - Nie 11 Mar, 2012 21:37

Sybil by lepiej od Bransona uciekła, bo to kolejny związek, który się kupy nie trzyma... :-|

Akaterine napisał/a:
Oj, nicol, zapomniałaś chyba, od czego w ogóle wyszłyśmy. Nie chodzi o to, jak ludzie odebraliby skandal w 1919 roku, ale o Edith, o to, jaka była przed wojną,

Myśl mi poszybowała ku szerszemu kontekstowi przeciągnięcia wątku z Pamukiem...

Akaterine napisał/a:
a wiele wskazuje na to, że zbyt miła to ona nie była - zarówno aluzje rodziny, które pojawiają się w drugim sezonie (czyli to "Jesteś milsza niż kiedyś" Sybil, czy rozmowa Mary z ojcem, po której można wywnioskować, że Edith była trouble maker), jak i samo zachowanie Edith w pierwszym - czyli choćby jej bezmyślna chęć zemsty na Mary, która mogła uderzyć w całą rodzinę, w tym i w nią samą.

Ja patrzę na to z odwrotnej perspektywy- opinia rodziny dla mnie nie świadczy, jaka była Edith, ale jak ją traktowali najbliżsi.

Akaterine napisał/a:
Na jej brak atrakcyjności dla potencjalnych kandydatów do ręki składał się nie tylko wygląd, ale też właśnie jej charakter. Zgodzę się, że wielką pięknością nie była, ale nie wszystkie przeciętnie ładne dziewczyny zostawały starymi pannami. Tym bardziej że była dobrą partią - córka lorda, z zapewne niemałym posagiem, czy to nie dziwne, że nie zainteresował się nią nawet ktoś niższy urodzeniem, kto chętnie by wszedł do takiej rodziny? Albo Edith była po prostu tym typem, który nie wzbudzał zbyt wielkiego zainteresowania w mężczyznach, i nawet nie wiedziała, jak wzbudzić, i tak się zdarza.

Pewnie tak było - bo że żaden z rekonwalescentów nie zainteresował się nią, nawet przelotnie - a przecież cenić ją cenili. Ale nie jako kobietę.
Może po wojnie jakiś będzie posagiem zachęcony...

Akaterine napisał/a:
Poza tym pomyślałam, że na początku serialu ona mogła mieć z 20-22 lata (skoro pod koniec 2 sezonu Mary była, według słów aktorki, in her late twenties, to na początku miała pewnie jakoś 22-23, a Edith nie wydaje się dużo młodsza), więc może nawet nie myślała tak desperacko o zamążpójściu. Może sądziła, że w ciągu roku czy dwóch Mary wyjdzie za mąż, i później, naturalną koleją rzeczy, przyjdzie kolej na nią. No ale najpierw pokrzyżował to Titanic, a później wojna.

Pewnie tak było. Tylko, że później jakby zupełnie zeszła na boczny tor- nad Mary rodzina się wytrząsa, zastanawiając się- a to Włoch, a może Amerykaniec, a najlepiej to Matthew, chce czy nie... Babcia w drugim sezonie zajmuje się mary i Sybil, a Edith? Zauważa ją tylko, by nabijać się z pracy na farmie. Jak się sir Anthony napatoczył, to wszystkim ulżyło- ale jak zniknął, to chyba nikogo nie obeszło... :-|

Akaterine - Nie 11 Mar, 2012 22:32

nicol81 napisał/a:
Ja patrzę na to z odwrotnej perspektywy- opinia rodziny dla mnie nie świadczy, jaka była Edith, ale jak ją traktowali najbliżsi.

Ale też nie traktowali jej tak bez powodu. Parę dni temu włączyłam sobie pierwszy odcinek, bo chciałam coś sprawdzić, z rozpędu obejrzałam dwa i parę rzeczy co do Edith rzuciło się w oczy, choćby jej przytyk do Mary, gdy ta była zawiedziona, gdy ten lord z pierwszego odcinka (ten co ukradł Thomasowi listy) zmienił zdanie - że lord zwiał Mary sprzed nosa - zbyt miłe to to nie było. Tak samo w kolejnym odcinku Edith i Sybil siedziały przed kolacją w pokoju Mary, i Edith zaczęła szperać w książce Mary i czytać jej prywatny list - też nie najlepiej o niej świadczy. Edith nie była święta, też miała niezły charakterek.

nicol81 napisał/a:
Tylko, że później jakby zupełnie zeszła na boczny tor- nad Mary rodzina się wytrząsa, zastanawiając się- a to Włoch, a może Amerykaniec, a najlepiej to Matthew, chce czy nie... Babcia w drugim sezonie zajmuje się mary i Sybil, a Edith? Zauważa ją tylko, by nabijać się z pracy na farmie. Jak się sir Anthony napatoczył, to wszystkim ulżyło- ale jak zniknął, to chyba nikogo nie obeszło... :-|

Nie powiedziałabym, że aż tak bardzo "zajmowała się" Sybil - po prostu sobie uświadomiła, że Sybil jest w wieku, gdy może już się kimś interesować, więc się zaczęła podpytywać. O Edith też pamiętała, w końcu pocieszała ją, że przyjdzie kolej i na nią, i później zaaranżowała spotkanie z sir Anthonym.
A że Mary miała pierwszeństwo - tak już było, że najstarsze dziecko było najważniejsze, nieważne, czy chłopak, czy dziewczyna. Przypuszczam, że tak było w większości rodzin, więc nie ma co krytykować Granthamów, że nie postępowali inaczej. Z resztą bycie młodszym dzieckiem w rodzinie miało też dobre strony - Mary, jako najstarsza, czuła większą presję, żeby dobrze wyjść za mąż, nie mówiąc już o tym, że małżeństwo z poprzednim dziedzicem, Patrickiem, na pewno było zaaranżowane przez rodziców, a widać, że wcale jej się to nie podobało. Młodsze nie musiały czuć aż takiej presji.

nicol81 - Nie 18 Mar, 2012 21:33

Mi z kolei z odwrotnej perspektywy łatwiej usprawiedliwić zachowanie Edith wobec Mary wredotą i zarozumialstwem tej drugiej... W drugim sezonie miała przejawy samoświadomości i jakby to pociągnęli zamiast ją na siłę pchać z Matthew może by byli z niej ludzie...

Akaterine napisał/a:
nicol81 napisał/a:
Ale np. rekonwalescenci z Downton Abbey cenili Edith, ale żaden nie patrzył na nią w ten sposób mimo sprzyjających okoliczności.

Bo "za wysokie progi"? ;) .

Raczej oficerowie to chyba z lepszych rodzin byli? Może nie wszyscy z tytułem, ale już ustalilismy, że Edith nie była wybredna.
I niekoniecznie zaraz o poważne zamiary chodzi, ale trochę życzliwości? Było grono facetów, mało kobiet i dużo wolnego czasu. Wszystkie siostry powinny mieć niezłe żniwa w takich okolicznościach...

Akaterine napisał/a:
nicol81 napisał/a:
Jednym z obowiązków szlachty było dbanie o farmerów. Jakby pola nie zaorali, co by ludzie jedli?

To szlachta orała pola? Samodzielnie? I to tak wysoko postawiona jak Granthamowie? Już widzę tych brytyjskich arystokratów rezygnujących z polowań i wsiadających na traktory ;) .

Traktory to była nowość, jak również pierwszy raz tyle ludu poszło na kontynent walczyć. Wszystko się zmienia i robi się nowe rzeczy. DA to ładnie uchwyciło.

Akaterine napisał/a:
nicol81 napisał/a:
Hm, prawdę mówiąc tak się szczegółowo nie wpatrywałam w stroje, ale jednak wydaje mi się, że Mary jest lepiej ubrana i uczesana.

A ja nie odniosłam takiego wrażenia. Można dyskutować, czy akurat taka fryzura jest twarzowa, ale stroje miała równie zachwycające co siostry. Jedyna różnica jest może taka, że Edith miała trochę bardziej dziewczęcy styl - ale to wiadomo, była młodsza. Ta sukienka jest piękna:
http://i55.tinypic.com/2ztc6yt.jpg
Ta też jest ładna, bardziej mi się podoba niż sukienka Sybil:
http://1.bp.blogspot.com/...on+Abbey+12.jpg
Ta też mi się bardzo podoba:
http://24.media.tumblr.co...agvbeo1_500.jpg
I jeżeli już mówić o atrakcyjności sióstr, to Edith ma zdecydowanie ładniejszą sylwetkę niż Sybil ;) . ;) .

Niestety (choć dla niektórych na szczęście) kobiety wtedy nie miały figur, tylko twarze (patrz Marianna z "Kobiety w bieli").
:slina: Wszystkie tu sukienki są piękne. Ale są wieczorowe. Na co dzień to głównie w brązach chodziła. Mary się znacznie lepiej prezentowała w jasnych bluzkach.

A chyba jednak muszę obejrzeć ten świąteczny odcinek...

Akaterine - Czw 07 Cze, 2012 19:59

Stwierdziłam, że brak mi nowości dotyczących trzeciego sezonu, więc zaczęłam poszukiwania.
http://www.downtonabbeyad...nton-abbey.html
Zdjęcia z planu - jakiś wielki piknik, na nim m.in. Sybil z Bransonem, jest też sir Strallam. Kostiumy się zmieniają, widać, że wchodzimy w lata 20. Nie poznaję budynku, komentarze są takie, że to ponoć dom Mary i Matthew, co by znaczyło, że są już po ślubie. Chyba że to posiadłość Strallama.

Zdjęcie pt. Nadciąga teściowa oraz Co powstanie z połączenia Violet z Angeliną Jolie

I coś, co niektórych ucieszy (spoiler):
http://www.downtonabbeyad...er-downton.html

Agn - Czw 07 Cze, 2012 23:24

O raju, Shirley McLaine??? :mrgreen:
Admete - Pią 08 Cze, 2012 09:30

A czyja teściowa? Ta z Ameryki?
Akaterine - Pią 08 Cze, 2012 09:36

Tak. Napisałam w ten sposób, bo myślałam, że wszyscy już wiedzą o Shirley Maclaine i roli, jaką będzie grała.
corrado - Pią 08 Cze, 2012 11:34

Kiedy zaczyna się emisja trzeciego sezonu?
Akaterine - Pią 08 Cze, 2012 11:54

W drugiej połowie września.
Joy - Wto 26 Cze, 2012 21:53

Mała próbka tego, co nas czeka w trzecim sezonie :-D

http://www.serialowa.pl/2...bey-jest-wideo/

Joy - Wto 14 Sie, 2012 11:53

A to prawdziwy trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=30CHAUZ_D08

Wychodzi na to, że scenarzyści nie dadzą spokoju M&M :confused3:

Admete - Wto 14 Sie, 2012 12:28

No dramatozy ciąg dalszy ;)
Anaru - Wto 14 Sie, 2012 13:18

Dramatoza musi być. :mrgreen:
Nie widziałam pozostałych siostrzyczek. :mysle:

primavera - Wto 14 Sie, 2012 14:54

Joy napisał/a:
A to prawdziwy trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=30CHAUZ_D08

Wychodzi na to, że scenarzyści nie dadzą spokoju M&M :confused3:

o kurczę .... co za dramat ;)

Admete - Wto 14 Sie, 2012 16:24

Tego serialu nie mozna juz poważnie traktować ;)
Bonduelle - Wto 14 Sie, 2012 23:12

Nie można go poważnie traktować od początku 2. serii moim zdaniem ;) Ale i tak chętnie do niego wrócimy, nie oszukujmy się :D
Admete - Śro 15 Sie, 2012 10:54

Szczerze ci powiem, że jakos bardzo to mnie nie ciągnie. Ja nie lubię takich melodramatów w stylu Mody na sukces.
Agn - Śro 15 Sie, 2012 13:00

Oj tam, oj tam, będę oglądała co by nie zrobili. Nie przeczę, że pierwszy sezon był najlepszy, ale za bardzo lubię ten klimat, by porzucać dobro przed końcem.
Btw możecie mi opowiedzieć ten trailer? Bo mnie się już wyświetliło:
Cytat:
Ten film wideo zawiera treść od partnera NBC Universal, który zablokował go na mocy praw autorskich.

Hmpf!

nicol81 - Śro 15 Sie, 2012 15:32

Jeny - to już trailery łamią prawa autorskie? :shock: Zamiast się cieszyć z darmowej reklamy... :omg:
Joy - Śro 15 Sie, 2012 16:02

Agn napisał/a:
Oj tam, oj tam, będę oglądała co by nie zrobili. Nie przeczę, że pierwszy sezon był najlepszy, ale za bardzo lubię ten klimat, by porzucać dobro przed końcem.
Btw możecie mi opowiedzieć ten trailer? Bo mnie się już wyświetliło:
Cytat:
Ten film wideo zawiera treść od partnera NBC Universal, który zablokował go na mocy praw autorskich.

Hmpf!

Tutaj też jest zawarty ten trailer, od 09:30 (a przy okazji też ,,Sherlock'')
http://www.youtube.com/watch?v=xPNECHBSJt8

A tak w ogóle - chociaż scenarzyści powoli zdobywają szczyty absurdu pisząc kolejne odcinki :mrgreen: , to ten serial wciąż ma świetnych aktorów, kostiumy, widoki. Dalej trzeba po prostu przymrużyc oko (albo nawet dwa). :roll:

milenaj - Czw 16 Sie, 2012 07:36

Cytat:
A tak w ogóle - chociaż scenarzyści powoli zdobywają szczyty absurdu pisząc kolejne odcinki , to ten serial wciąż ma świetnych aktorów, kostiumy, widoki. Dalej trzeba po prostu przymrużyc oko (albo nawet dwa).

I z takich właśnie powodów będę dalej oglądać. Zwiastun czasami uwypukla rzeczy, które później giną w całości, mam nadzieję, że serial wróci do formy z pierwszego sezonu.

Trochę poszukałam w necie i mam kilka zdjęć:

http://www.tvfanatic.com/...ar-creator-tea/
Koszulka Hugh. :mrgreen:

A tu reszta:

http://www.facebook.com/m...&type=3&theater

Jedno z nich to duży spoiler.

Admete - Czw 16 Sie, 2012 08:23

faktycznie spoiler ;)
Akaterine - Czw 16 Sie, 2012 09:34

milenaj napisał/a:

A tu reszta:

http://www.facebook.com/m...&type=3&theater

Jedno z nich to duży spoiler.

Dla mnie nie spoiler ;) . Z resztą jakiś czas temu dawałam linka do innych zdjęć, z których można było się domyślić, że do tego dojdzie.