Fantastyka - LOTR
Anonymous - Wto 13 Gru, 2011 14:20
dlaczego od Wagnera? Toz Wagner sie inspirowal Piesnia Nibelungow...
Aragonte - Wto 13 Gru, 2011 14:42
Jeśli chodzi o zbieżności między Pierścieniem w LOTR a Pierścieniem Nibelungów, to sam Tolkien miał jedną odpowiedź, o ile pamiętam: oba są okrągłe
Nie ma jednej inspiracji, jest ich pewnie setka.
Deanariell - Wto 13 Gru, 2011 14:45
Mnie chwilowo nic nie przychodzi do głowy odnośnie tych motywów - Annarielka mi właśnie "wyje", żeby ją wyjąć z łóżeczka.
BeeMeR - Wto 13 Gru, 2011 15:06
| Deanariell napisał/a: | - Annarielka mi właśnie "wyje", żeby ją wyjąć z łóżeczka. | skąd ja to znam
też nie mam pomysłu, siedzę i tępo gapię się w monitor, bo mój krzykacz akurat śpi
Admete - Wto 13 Gru, 2011 17:40
Riella ma Od Valinoru do Mordoru tam są omówione inspiracje mitologiczne, choć raczej pod kątem Silmarillionu. Zajrzyj może do Listów Tolkiena.
RaczejRozwazna - Wto 13 Gru, 2011 17:58
| AineNiRigani napisał/a: | | dlaczego od Wagnera? Toz Wagner sie inspirowal Piesnia Nibelungow... |
Tak, tylko w niej pierścień nie ma aż takiej mocy - władzy nad światem (jest jednym z czarodziejskich artefaktów). A u Wagnera i u Tolkiena ma wielką moc. I podobnie się go wytwarza - tych podobieństw jest więcej. I tak się zastanawiam czy to przypadek czy gdzieś w źródłach coś takiego można znaleźć....
No i u obu panów pierścień jest w tytule i jest "psem pogrzebanym" akcji.
A ktos może zna Kalevalę? może tam coś jest...
Aragonte - Śro 14 Gru, 2011 00:01
W Kalevali chyba nie było pierścienia, za to był rodzaj młynka dającego pomyślność, jeśli dobrze pamiętam. Musiałabym sprawdzić.
W Listach Tolkiena pojawiał się cytowany wcześniej przeze mnie żart - że oba pierścienie są okrągłe
milenaj - Pon 19 Gru, 2011 18:36
Wrażenia magazynu "Esensja" 10 lat po premierze "LOTR".
http://www.esensja.pl/fil...=13227&strona=1
Admete - Pon 19 Gru, 2011 18:49
Podoba mi się jak jeden z rozmówców opisuje Golluma i talent Serkisa: | Cytat: | | Początkowo Gollum miał być cały „z komputera”, szukano tylko kogoś, kto podłoży głos. Gollum, którego przez parę sekund widać w „Drużynie”, jest właśnie jeszcze taki, jaki miał być we wszystkich częściach. A potem Andy przyjeżdża na casting i zaczyna gadać. I się sukinsyn rusza, kiwa, skacze, miota, rzuca głową, trzęsie brodą, zaciska pięści, wali nimi o podłogę. A ekipie szczęka opada na podłogę. Jackson przyznał, że wtedy do nich dotarło, że Gollum gada całym sobą i nie ma najmniejszych szans, żeby to zrobić inaczej. I ten melanż talentu Serkisa i ekipy animatorów (obejrzyjcie to czasami na stopklatkach, zero szwów jakichkolwiek) dał efekt naprawdę morderczy. „It burns, it burns us!” |
Deanariell - Wto 20 Gru, 2011 19:46
Filmowy Gollum jest cudny, faktycznie jak żywy i pełen emocji.
Admete - Wto 20 Gru, 2011 20:36
A wasze pierwsze seanse?
Deanariell - Wto 20 Gru, 2011 23:34
| Admete napisał/a: | | A wasze pierwsze seanse? |
Będziemy wspominać z rozrzewnieniem...
Anonymous - Wto 20 Gru, 2011 23:41
Admete czytasz mi w myślach, wczoraj zaczęłam oglądać, do puzzli, dzis kończę oglądać, a że nigdy nie mam dosyć to będę oglądała w kólko aż ułożę, kocham, kocham ten film!!
Fibula - Śro 21 Gru, 2011 00:07
| Admete napisał/a: | A wasze pierwsze seanse? |
Emocjonujące. W okresie świąteczno-noworocznym planujemy seans rodzinny.
Admete - Śro 21 Gru, 2011 14:26
Ja tez planuję. Będziemy oglądać z przyjaciółmi.
Yvain - Śro 21 Gru, 2011 15:21
Ja postaram się brata namówić, choć na jedną część nabrałam smaka na powtórkę.
milenaj - Śro 21 Gru, 2011 18:43
U mnie leciało dzisiaj do ubierania choinki.
Mama wyszła z pokoju na widok Golluma.
Admete - Śro 21 Gru, 2011 18:50
Jak mogła? przeca taki słodki jest Po obejrzeniu TTT chcieliśmy go z bratem adoptowac
milenaj - Śro 21 Gru, 2011 19:03
Jedyne co usprawiedliwia moją szanowną rodzicielkę to, to, że nie cierpi żadnej fantasy i żadnego science - fiction. Tak już ma i nie da się przekonać.
Tylko raz obejrzała "Willow", jak chciała, chociaż w przybliżeniu pojąć o czym ja piszę magisterkę.
Admete - Śro 21 Gru, 2011 19:16
A o czym pisałaś?
milenaj - Śro 21 Gru, 2011 19:19
O wykorzystywaniu motywów średniowiecznych u Sapkowskiego, Brzezińskiej i Piekary.
Musiałam mamie jakoś wytłumaczyć samo istnienie fantasy. Obejrzała, ale do innych jej nie ciągnie. Cóż oglądam sama.
Fibula - Śro 21 Gru, 2011 19:52
| milenaj napisał/a: | | O wykorzystywaniu motywów średniowiecznych u Sapkowskiego, Brzezińskiej i Piekary. |
Brzmi frapująco. Masz w wersji elektronicznej?
| milenaj napisał/a: | Musiałam mamie jakoś wytłumaczyć samo istnienie fantasy. Obejrzała, ale do innych jej nie ciągnie. Cóż oglądam sama. |
Moja dała się przekonać i do sf, i do fantasy; w zasadzie czyta prawie wszystko, co się jej podrzuci. Teraz czeka na dostawę najnowszego Martina i Peters.
milenaj - Śro 21 Gru, 2011 20:02
| Fibula napisał/a: | milenaj napisał/a:
O wykorzystywaniu motywów średniowiecznych u Sapkowskiego, Brzezińskiej i Piekary.
Brzmi frapująco. Masz w wersji elektronicznej? |
Chyba gdzieś mam. Poszukam w święta, ale praca jak praca. Po latach wiele bym zmieniła.
| Fibula napisał/a: | milenaj napisał/a:
Musiałam mamie jakoś wytłumaczyć samo istnienie fantasy. Obejrzała, ale do innych jej nie ciągnie. Cóż oglądam sama.
Moja dała się przekonać i do sf, i do fantasy; w zasadzie czyta prawie wszystko, co się jej podrzuci. Teraz czeka na dostawę najnowszego Martina i Peters. |
Moja czyta inne rzeczy, więc nie narzekam.
Fibula - Czw 22 Gru, 2011 00:11
| milenaj napisał/a: | | Fibula napisał/a: | milenaj napisał/a:
Brzmi frapująco. Masz w wersji elektronicznej? |
Chyba gdzieś mam. Poszukam w święta, ale praca jak praca. Po latach wiele bym zmieniła. |
Ja, z różnych względów, od razu ze swojej pracy nie byłam zadowolona, więc rozumiem opory, ale i tak nadal jestem zainteresowana jej przeczytaniem. Daj znać na PW, jak ją znajdziesz.
milenaj - Śro 28 Gru, 2011 16:51
Tolkienowska Opowieść Wigilijna z Esensji:
http://www.esensja.pl/two...d=4167&strona=2
|
|
|