Seriale - Czas honoru
Agn - Pią 02 Gru, 2011 23:30
Ale tamto z kapusiem to jeszcze jakoś wyglądało, sytuacja jakoś nakreślona, a i panowie od razu nie wypalili z giwer. A tu, jak sama napisałaś, niemal kolejka do strzału się ustawiła.
nicol81 - Sob 03 Gru, 2011 23:00
Kolejka się ustawiła, bo to był praktycznie samosąd, mimo że z wyrokiem Dlatego moim zdaniem dobrze, że ich przekręciło, bo przesłanie wyszłoby, że bezmyslna zemsta jest ok.
Z kapusiem była też ta różnica, że byli na jego łasce, a Osmańska pod obserwacją raczej by nie naczadziła...
Agn - Nie 04 Gru, 2011 11:06
No, nie wiadomo, czy by nie naczadziła (śliczne słówko ). Wierzę w pomysłowość scenarzystów.
A u "kapusia" - ja wiem? Poradziliby sobie. No, dobra, Władek wcześniej wylądowałby w pace, ale że nie wylądował...
Nie dojdziemy.
Ja nie mam nic przeciwko w sumie, by Osmańska się okazała człekiem po dobrej stronie barykady. Tylko mnie wnerwiło, że tak się na nią czaili, a dopiero po jej śmierci nagle z nieba zleciała im informacja o jej prawdziwej działalności. A wcześniej co? Gołąb nie doleciał?
nicol81 - Nie 04 Gru, 2011 14:27
Może Angole nie chcieli jej za szybko spalać- niby to "nasza strona", ale interesy nie zawsze były zbieżne... To nie "czterej pancerni", gdzie mamy jasno określonych Dobrych i Złych.
Nasze kamienie rzucane na szaniec też musiały czasem coś sknocić i moim zdaniem dobrze, że nie robią z nich jakichś Jedajów, którzy nie popełniają błędów.
Zresztą ta atmosfera, że trudno wiedzieć, komu ufać, też swoje robi
Agn - Nie 04 Gru, 2011 15:30
Możliwe, że tylko ja tak mam, ale gdyby widzowi chociaż zapodać, że ona trzyma z naszymi, a nasi jak głupki nie widzą i popełniają błąd nad błędami - to by dopiero zrobiło na mnie wrażenie. A tak mam tylko "ale jełopy" i idę dalej.
nicol81 - Nie 04 Gru, 2011 22:03
Wiesz, myslę, że dla większości widzów jednak reakcja "ale jełopy" pojawiłaby się, gdybyśmy, jako ci, którzy wiedzą, patrzyli z góry na ich błędy.
Zresztą pewna nieufność wobec Osmańskiej to usprawiedliwiona była. Zwłaszcza, że Osmańska to nie Czerwony Kapturek grzecznie zbierający kwiatki, tylko agentka, która musiała mieć wiarygodną postać stworzoną na potrzeby Sowietów.
Agn - Nie 04 Gru, 2011 22:12
Zapewne. Ale i tak mnie to wszystko ni jak nie pasuje. Widać moje osobiste odczucia mi przeszkadzają.
Hmm, ciekawe, kiedy piąty sezon?
nicol81 - Pon 05 Gru, 2011 21:42
Pewnei tradycyjnie wrzesień...
Agn - Pon 05 Gru, 2011 21:48
Grrr, no nie mów, że trzeba będzie aż tyle czekać! Co oni? Litości nie mają?!
Przejrzałam dogłębniej książkę - jak na coś, co powstało na bazie scenariusza, jest naprawdę nieźle napisana. W sensie - dobrym stylem. Choć są pewne zmiany względem tego, co było w serialu (np. matkę odwiedza Michał, a nie Władek). Książka obejmuje pierwszy sezon, kończy się wraz ze śmiercią Czesława. Czyli pewnie będzie tego więcej.
Nieco poszerza postacie, bo np. opowiada o tym, jak wyglądał początek wojny dla chłopaków etc.
Swoją szosą - dowiedziałam się, że nazwisko Karola pisze się "Ryżkowski". A ja myślałam, że Ryszkowski...
Anonymous - Pon 05 Gru, 2011 21:55
w streszczeniach odcinków był Ryszkowski
Agn - Pon 05 Gru, 2011 23:00
Może zmienili zdanie.
Agn - Wto 06 Gru, 2011 21:02
No dobra, pochwalę się.
Do księgarni, jak każdy normalny człowiek, czasem zawita ktoś, kogo rozpoznaje się z kina czy telewizji. Widziałam już z bliska Jacka Cygana czy Roberta Gonerę. Nigdy w sumie nie podchodziłam do nich, nie mam fioła na punkcie autografów czy coś.
No ale dzisiaj się nie mogłam powstrzymać. Po prostu miałam jakąś zwiechę, musiałam po prostu podejść i powiedzieć, że ktoś wykonał naprawdę dobrą robotę z rolą złoczyńcy.
No i cóż, skoro pojawił się Przemysław Bluszcz (Uwe Rappke), to się dowiedział, że mnie się podobało.
Wiem, to kretyńskie.
milenaj - Wto 06 Gru, 2011 21:30
Też w swojej pracy widziałam kilku znanych ludzi. Ostatnio Dykiel. Też nigdy nie podchodzę, bo wychodzę z założenia, że prywatność każdemu człowiekowi się należy.
Ale co innego, moim zdaniem, napraszanie się o autograf, a co innego wyraz uznania dla pracy, jaką wykonał.
Takie mam zdanie.
nicol81 - Wto 06 Gru, 2011 21:34
Co roku nie mają litości...
Czy nazwisko "Ryszkowski" nie było pokazane na piśmie w pierwszym sezonie?
A czemu Michał zamiast Władka?
Agn - Wto 06 Gru, 2011 21:37
| milenaj napisał/a: | | Też w swojej pracy widziałam kilku znanych ludzi. Ostatnio Dykiel. Też nigdy nie podchodzę, bo wychodzę z założenia, że prywatność każdemu człowiekowi się należy. |
Ja takoż, a teraz nie wiem, co we mnie za pieron strzelił. Potem pomyślałam, że to było strasznie głupie, choć pan Bluszcz się uśmiechnął i podziękował, rozmowa się nie przedłużała, tylko normalnie już było o książkach, których szukał.
Anonymous - Śro 07 Gru, 2011 09:02
O kurka wodna, Agn zazdroszczę spotkania...
nicol81 - Nie 11 Gru, 2011 16:52
| lady_kasiek napisał/a: | | Lars pojechał do berlina i nakapował na Fischera, który w tym czasie, ale też do końca nie rzeknę, że w tym bo przeskoki czasowe są dla mnie nie do ogarniecia. Ale ten Berlin śmierdzi.... nie wiem czym, ale jest nie halo. |
Czyli, jak to wychodzi? Trochę skomplikowane było... Ten młody pod Rainerem jest siostrzeńcem jakiejś szychy z Berlina, chyba tego, co grał ojca Brzyduli. I robił mu krecią robotę, ale wyszło, że Rainer jest czysty, a Fischer be?
| lady_kasiek napisał/a: | | A i Gertruda pokazała klase, szkoda mi jej i miałam rację! |
Na moje to ją za szybko i bez powodu przemienili, jakby ją czarodziejska różdżka trafiła
Ja już nie mogę się doczekać, jak przedstawią to Powstanie.
nicol81 - Nie 18 Gru, 2011 13:11
Plebiscyt:
http://telekamery.pl/
Do wyboru - Piotr Adamczyk i Jan Wieczorkowski jako najlepszy aktor, a "Czas honoru" jako najlepszy serial.
nicol81 - Pią 03 Lut, 2012 23:02
Telekamera za serial i ponowna dla Adamczyka:
http://telekamery.pl/
Agn - Sob 04 Lut, 2012 06:57
Należało mu się! Choć Wieczorkowskiemu też...
nicol81 - Nie 26 Lut, 2012 14:59
Może byłoby lepiej- ja wolę, jak panuje różnorodność w nagrodach. Tylko teraz jest nagroda dla aktora, a nie za rolę, a Adamczyk grał jeszcze w jakimś serialu TVNu- podobno krańcowo odmienną postać.
O piątej serii - spoilery:
http://superseriale.se.pl...yja_227249.html
Agn - Nie 26 Lut, 2012 21:20
O cholibka, czyli jednakowoż będzie już powojennie. Szkoda, że budżet nie wytrzyma powstania, byłam go piekielnie ciekawa...
nicol81 - Wto 28 Lut, 2012 21:29
Scenarzysta się wypowiada:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Dziwi mnie, że niby budżet ma nie wytrzymać... Przecież nikt nie mówi o scenach jak z LOTR - ale jakoś "Kolumbowie" nie zrujnowali telewizji.
Anonymous - Wto 28 Lut, 2012 21:46
| nicol81 napisał/a: | | Tylko teraz jest nagroda dla aktora, a nie za rolę, a Adamczyk grał jeszcze w jakimś serialu TVNu- podobno krańcowo odmienną postać. |
w Przepisie na życie, pierwszy sezon widziałam, później odpadłam.
Jakie oni monumentalne sceny chcieliby kręcić....?
nicol81 - Śro 29 Lut, 2012 21:19
Może nie chcieli robić Powstania, by uniknąć kontrowersji? Za wiele osób jest za lub przeciw...
Jak ma być po wojnie, to już nie będzie pewnie Rainera?
|
|
|