To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)

Szafran - Pon 21 Sie, 2017 11:05

Admete napisał/a:
Zwierzogród się moim Młodym podobał bardzo, bo one lubią kryminały ;) Sing też, bo Ola kocha śpiewać.

I to nie tylko dobrze skonstruowany kryminał, ale rzecz bardzo mądrze tłumacząca mechanizmy stereotypów i uprzedzeń (oraz tego, do czego mogą doprowadzić), zarówno te dotyczące płci i ról płciowych, jak i "obcych" czy "innych". :)

BeeMeR - Pon 21 Sie, 2017 12:48

Jak jej bajka nie zainteresowała to odpuśćcie - taż kilka tak wyłączałam i nie wracałam albo po roku-dwóch na próbę ;)
Deanariell - Pon 21 Sie, 2017 14:54

BeeMeR napisał/a:
Jak jej bajka nie zainteresowała to odpuśćcie

No, wiem. Zmuszać jej nie zamierzam. ;) Może zwyczajnie jeszcze kiedyś na to trafi i się zainteresuje (np. jakieś fragmenty na YT :) ) - a jeśli nie, to przecież będą inne filmy. :-P

Szafran - Pon 21 Sie, 2017 15:12

A powiedźcie mi, jak "Auta 3"? Dwójki nie oglądałam, ale jedynkę bardzo lubię. Grają w moim abonamentowym kinie, więc ryzukuję tylko straconym czasem;).
Admete - Pon 21 Sie, 2017 15:16

Tego juz nie widziałam, bo mi Hania wyrosła, a pozostałe młode nie lubią Aut.
Deanariell - Pon 21 Sie, 2017 15:39

Też nie wiem...
BeeMeR - Pon 21 Sie, 2017 20:03

Też jeszcze nie widziałam Aut 3, ale moi panowie byli w kinie i podobało im się. Adaś jest fanem Zygzaka, więc jest mało wiarygodny, ale Tomek mówił, że film jest w klimacie 1, znacznie lepszy niż Auta 2, które (cytat) "są beznadziejne"
Szafran - Pon 21 Sie, 2017 21:25

BeeMeR napisał/a:
Też jeszcze nie widziałam Aut 3, ale moi panowie byli w kinie i podobało im się. Adaś jest fanem Zygzaka, więc jest mało wiarygodny, ale Tomek mówił, że film jest w klimacie 1, znacznie lepszy niż Auta 2, które (cytat) "są beznadziejne"

To jak w klimacie jedynki, to dla mnie:D

A ja mam teraz fazę i słucham różnych piosenek z różnych Disneyów w różnej wersji językowej:D

Szafran - Śro 23 Sie, 2017 01:59

Pocieszanek z Disneyem ciąg dalszy i obejrzałam "Księżniczkę i żabę" - której chyba Anaru nie lubi.:).

Ale mnie się bardzo spodobała. Po pierwsze - jako zrealizowana w 2d. Tęsknię za taką animacją, bo ten wszechobecny trójwymiar mnie nuży. Zatem nacieszyłam oczy, szczególnie że kreska bardzo mi się podobała. No i kocham klimaty nowoorleańskie, a szczególnie retro. I jak nie do końca po drodze mi z jazzem, to z tym starym jak najbardziej.
Aligator jazzman bossssski:D Muzycznie się rozkołysałam, chichrałam z dowcipów, podobały mi się slapstickowe sceny psychodeliczna aura voodoo i bagnisk mnie absolutnie zachwyciły:D Menel świetlik o wielkim sercu - ach:D:D:D
No i - oglądałam po angielsku - ależ oni cudnie mówili, te akcenty. Od blondyneczki po czarownika i świetlika - uczta dla lubiącego akcenty ucha. Ale z niektórymi bez napisów byłoby trudno. Szczególnie świetlik nasuwał slangiem:D:D:D

Tylko animacja żab mi nie do końca podeszła.

Admete - Śro 23 Sie, 2017 06:04

Mnie się tez nie podobało, jakoś nie załapałam klimatu. Moje bratanice tez nie.
BeeMeR - Śro 23 Sie, 2017 06:26

Mnie też w/w film nie podszedł, podobnie jak Bociany - za dużo decybeli jak dla mnie :roll:
Mam wrażenie, że cały czas nie mówią tylko krzyczą, i to bardzo szybko wystrzeliwując słowa :roll: Adaś natomiast był zachwycony, chichrał się ogromnie ;)

Szafran - Śro 23 Sie, 2017 14:30

Sprawdzę, jak zrobili polski dubbing, bo niewykluczone, że popsułby mi seans. Wyobrażam sobie, jak to można było krzykliwie przeszarżować. :)

BeeMeer, dzięki Tobie i mężowi za autową opinię. Jestem "Autami 3" absolutnie zachwycona:). Rzeczywiście, klimat pierwszej części ma. Bardzo mądry film o przemijaniu i tym, że nieuchronnie się starzejemy i musimy znaleźć w tym dla siebie miejsce i umieć dać drogę nowemu i zaakceptować zmiany. I bardzo, bardzo mądry film o tym, co to znaczy przebijać się i próbować osiągać sukcesy, gdy jest się kobietą. Świetnie uchwycone mechanizmy kulturowo-społeczne - chłopcy wychowywani w pewności siebie, dziewczęta - wątpiące we własną wartość, lekceważone. Tak sobie myślę, że podobał mi się tak jak pierwsze "Auta" albo nawet bardziej, przez ten wątek kobiecy.

I powiedz dziecku, że może mi bajki polecać, bo chyba mamy podobny gust. "Auta" i "Księżniczka i żaba" nam się obojgu podobały :D :D:D

BeeMeR - Śro 23 Sie, 2017 17:10

Szafran napisał/a:
BeeMeer, dzięki Tobie i mężowi za autową opinię. Jestem "Autami 3" absolutnie zachwycona:).
Nie ma za co :kwiatek:
Wiem, że Tomkowi się podobał motyw przemijania i odchodzenia na emeryturę - Adasiowi się podobał Zygzak i całokształt - ale on nie jest wybredny pod kątem bajek ;)
Ja muszę Auta 3 obejrzeć :mrgreen:
O decybelach pisałam w kontekście Bocianów - zmęczyła mnie ta bajka. :roll:

Szafran - Czw 24 Sie, 2017 00:51

Tym razem podziękowania dla Loany, która ileś postów temu rekomendowała "Book of life". Właśnie obejrzałam. Ach! Mądre i ładne. Cudna animacja. Szkoda, że tak niedoceniona i mało znana.

Włączyłam sobie oryginalną wersję językową. I rozczulam się nad Diegiem Luną śpiewającym balladę:)

https://www.youtube.com/watch?v=8-fkmRaX0Wk

BeeMeR - Pią 25 Sie, 2017 17:02

Stalowy Gigant - och, jak się Adasiowi podobał - chciałby mieć takiego robota oczywiście :mrgreen:
Deanariell - Pią 25 Sie, 2017 23:48

Oglądałam to kiedyś, ale sama dawno temu - fajne. ;)
Szafran - Sob 26 Sie, 2017 14:29

Obejrzałam "Koralinę". Cudnie jest zanimowana. Pierwowzoru literackiego już nie pamiętam, więc nie miałam okazji się złościć, że coś pozmieniane nie tak:D
Deanariell - Sob 26 Sie, 2017 14:39

Też lubię "Koralinę", ale oglądałam tak dawno, ze czas chyba odświeżyć. :mysle: Jest jakieś ograniczenie wiekowe? Bo mogłabym z moją siedmiolatką to zrobić. ;) Czy jeszcze trochę za mała? :mysle:
Szafran - Sob 26 Sie, 2017 14:57

Zależy, czy strachliwa. Bo klimat mocno niepokojący miejscami. :)
Deanariell - Sob 26 Sie, 2017 19:29

Szafran napisał/a:
Zależy, czy strachliwa. Bo klimat mocno niepokojący miejscami.

Bardziej bym się obawiała zbyt wybujałej wyobraźni, tego że będzie później rozmyślać i przeżywać. :mysle: :wink: Zastanowię się jeszcze. :kwiatek: W sumie nie ma pośpiechu.

Anaru - Pon 04 Wrz, 2017 00:44

Szafran napisał/a:
Pocieszanek z Disneyem ciąg dalszy i obejrzałam "Księżniczkę i żabę" - której chyba Anaru nie lubi.:).

Zmęczyła mnie mocno bo organicznie nie znoszę jazzu w żadnym wykonaniu (no, prawie żadnym, kiedyś mi się podobał koncert Kroke https://pl.wikipedia.org/wiki/Kroke, czyli muzyka klezmersko-etniczno-jazzowa, to absolutnie jedyny wyjątek ;) ), piosenki przyciszałam bo były dla mnie zbyt głośne, animacja mnie nie zachwyciła.

Za to byłam zachwycona Strażnikami Ga'Hoole, dla mnie rewelacja, cudnie zanimowane sowy i sówki :serce:

Mam sporo do nadrobienia Zwierzogród, Sekretne życie zwierzaków domowych, Vaianę i autka.

Deanariell - Wto 05 Wrz, 2017 01:31

Anaru napisał/a:
Za to byłam zachwycona Strażnikami Ga'Hoole, dla mnie rewelacja, cudnie zanimowane sowy i sówki

O, proszę, w końcu ktoś mnie popiera w pochwałach. :mrgreen: :przytul:

RaczejRozwazna - Wto 28 Lis, 2017 23:31

Nadrabiam zaległości (zamiast pracować... :zalamka: )

Widziałam "Tajemnicę zielonego królestwa" - bardzo mi się podobało, głownie ze względu na to, że Liścianie jako żywo przypominali mi Tolkienowskich Elfów :serce2: i ślimaki były wspaniałe :) Troszkę tylko uwspółcześniony język raził...

Za to do "Planety skarbów" nie mam zastrzeżeń. Piękna opowieść z morałem.

Ciekawy jest też "Odlot", mimo kilku zbytnich już bajkowych uproszczeń. Ale przekaz bardzo ważny.

Jak dobrze, że są bajki :love_shower:

Admete - Śro 29 Lis, 2017 05:11

Lubię Planetę skarbów.
Anaru - Czw 30 Lis, 2017 16:57

Nie oglądałam Planety Skarbów :mysle: